Zoeken in deze blog

zaterdag 25 januari 2014

India: Agra en de Taj Mahal


Na Jaipur vervolgen we onze reis richting Agra. Tijdens de rit passeren we veel akkers waarop hard gewerkt wordt. We vragen om een fotostop want die felgekleurde sari's tussen het goudgele graan zijn prachtig. Mijn kopfoto is hier ook gemaakt.






Even een natuurfoto tussendoor.

We maken een tussenstop in Fatehpur Sikri waar we onze gids ophalen. Helaas is het licht veel te hard om de mooie gebouwen zoals de moskee en paleizen goed te fotograferen.

Bij de moskee in Fatehpur Sikri
 


We rijden door naar Agra, daar ligt de Taj Mahal, het bekendste bouwwerk van India en behorend tot de 7 nieuwe wereldwonderen. Het is een groot wit marmeren mausoleum, dat Shah Jahan in 1632 (tot 1648) liet bouwen voor zijn in het kraambed overleden vrouw. Elk jaar bezoeken miljoenen mensen deze ode aan de liefde.

Bij zonsopkomst zijn we "binnen".
 
We gaan bij zonsopgang de Taj Mahal fotograferen, omdat het gebouw er dan op het mooist uitziet. Helaas zijn we niet de enigen die dit denken. Zo staan we 's morgensvroeg, bij het krieken van de dag, samen met honderden anderen in een lange rij op straat te wachten totdat de deuren opengaan. Dan nog proberen een originele foto te maken :-)


Eerste blik op de Taj Mahal
Tijdens het wachten maak ik deze foto. Door het raampje boven, de omlijsting en links het mobieltje met foto van de ... vind ik hem toch nog redelijk origineel.

Maar daarna maken ook wij de bekende plaatjes. Hoewel de zonsopkomst niet spectaculair is hebben we toch mooi zacht licht. Statieven zijn verboden, dus alles uit de hand, met gebruik van grijsverloopfilter.



Je mag ook naar binnen, waar de tombes staan van de Shah en zijn vrouw. Die mag je niet fotograferen. Maar vanuit de gangen kan ik wel een doorkijkje naar buiten maken.
Ik had er graag een Indiaase vrouw met sari bij gehad (maar zonder toerist in beeld). Het wachten daarop duurde te lang, de afgesproken tijd is zo voorbij.

Doorkijkje vanuit de Taj Mahal

Anderhalf uur later staat de zon al flink te branden en is het licht te hard. We besluiten op het einde van de dag terug te keren.
Omdat we graag iets van het dagelijkse leven willen zien, maken we een wandeling. We komen in smalle straatjes en daar treffen we de lokale bevolking. Dit vind ik het leukst.


De groentenboer

Zelfs de weegschaal krijgt een bloemenkrans


Gezellig praatje met de buurvrouw en de geit luistert mee.
Water halen
Lekker afkoelen



 En nu ik nog een keer?
 
 
Een foto van mij? Ja hoor, ga je gang.
 
 
 
Op weg om melk (?) te halen


 
Ook hier kun je buiten op straat naar de kapper
 
Less is more

 


 
 
Bij de ingang van een boeddhistische tempel zag ik dit tafereel:
 
 
 
 
Vanuit Agra nemen we de nachttrein naar Varanasi. Wat we daar zagen, komt in het laatste blogbericht van deze India-serie.

zondag 19 januari 2014

India: Jaipur


Op de eerste ochtend in India vertrekken we naar Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan, ook wel de roze stad genoemd.  Toen in 1876 de Prins van Wales op bezoek kwam, werden ter ere van hem de gebouwen roze geverfd, de kleur van de gastvrijheid. Sindsdien krijgen de gebouwen regelmatig een nieuwe lik roze verf.

Bekend is het paleis der Winden, maar dat staat helaas in de steigers en daardoor niet de moeite waard voor een foto in het blog.
Ook zien we (vanaf de oever) Jal Mahal, het Waterpaleis, dat gelegen is in een meer. Met ramen aan elke zijde kan het er heerlijk doorheen waaien. Het is hier druk met binnenlandse toeristen.

Het Waterpaleis

De volgende ochtend vroeg bezoeken we het Amberfort dat op een heuveltop ligt. Op een olifant word je naar de ingang van het fort gebracht, dat helemaal is gebouwd met wit marmer en de typische rode zandsteen.

Olifant aan de voet van de heuvel bij het Amberfort

Eerder deze week werd het Holifeest gevierd, het festival van de kleuren. Helaas kwamen we net een dag te laat. Het is het bekende Hindoefeest waarbij de mensen zakjes gekleurd poeder over elkaar heen gooien. Tegelijkertijd vieren ze in Jaipur het olifantenfestival. De mahouts, begeleiders van de olifanten, versieren en beschilderen de dieren van top tot teen. Er is een parade, er zijn wedstrijden en er is een verkiezing voor de mooiste olifant. De beschildering op de olifanten is nog zichtbaar.

Poserend bij een jonge olifant die aan mijn tenen begint te sabbelen


In het fort






Uitzicht op het heuvellandschap en het Maothameer
 
 
 







Overal in de steden zie je dieren lopen. Als we van het fort weer naar beneden wandelen zie ik een geit bij een prullenbak. Tja gras groeit hier niet en je moet toch iets eten, dan maar een bloemenkrans.


Na het bezoek aan het fort nemen we een kijkje bij wat kleine ambachtelijke bedrijfjes, een edelstenenslijperij en een bedrijfje dat stof bestempeld. Het handmatig bedrukken van de stof vergt veel concentratie. Een klein foutje en alles is voor niets geweest.


In Jaipur staat een grote sterrenwacht, de Jantar Mantar. Tot op de minuut nauwkeurig berekent de gids met de zonnewijzer de tijd.

Jantar Mantar


Jantar Mantar


Het City Palace

Jaipur levert mooie straatbeelden op. Het leven speelt zich grotendeels buitenhuis op straat af.






 
Zelfs voor een bezoekje aan de kapper of voor een scheerbeurt kun je op straat terecht.
 

Op allerlei plaatsen zie je kleine stilleventjes hangen, vaak pepertjes en wat vruchten. Dit is een offer om succesvol zaken te kunnen doen.

 
 
 
Overal zijn kleine offerplaatsen, heilige beelden en grotere tempels. Er worden veel bloemenkransen geofferd en kaarsjes gebrand.
 

Bij deze Hindoetempel moesten we even wachten. Om 5 uur gingen de gordijnen open en dan waren de goden aanwezig. Tja, blijkbaar hebben ook goden een drukke agenda.


Deel 3 over India speelt zich af in Agra met o.a. de Taj Mahal.
Of dat al in het volgende blog te zien is weet ik nu nog niet, maar het komt wel :-)
 

maandag 13 januari 2014

India: Delhi


Uit reacties op mijn jaaroverzicht blijkt dat veel mensen graag foto's willen zien van mijn reis naar India, die ik gewonnen had met een fotowedstrijd van Zoom.nl.
We bezochten 4 grote steden. Over elke stad zal ik een berichtje maken en wat foto's plaatsen.
Laat ik maar beginnen met Delhi, de stad waar we begonnen en eindigden.


Hoezo zijn er wel eens stroomstoringen?
Het reisgezelschap bestaat uit 4 personen, de 3 prijswinnaars Richard, Marcel en ik en Kim van Zoom.nl.
We ontmoeten elkaar op Schiphol, ik ben er veel te vroeg en wacht geduldig maar ook vol spanning op de anderen. Allemaal zijn we al een aantal keer in verre oorden geweest, maar niemand heeft India bovenaan op zijn lijstje staan. Hoe zal het bevallen op reis met onbekenden naar een land dat bekend staat om zijn armoede en drukte?

De drukte lijkt mee te vallen als we met een taxi naar het hotel in Delhi worden gebracht. We vinden wel dat de chauffeur er een vreemde manier van rijden op na houdt. Dan weer links dan weer rechts van de lijnen op het wegdek, maar meestal er midden overheen. Eigenlijk een soort van slalom.
We rijden door New Delhi, het rijke, moderne deel van de stad. Mooie wegen, met groene perken vol met bloemen. Totdat we bij een kruispunt het Old Delhi bereiken, een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Vervallen wooncomplexen, half ingestort, maar er brandt licht, dus wordt het bewoond.

Ons hotel ligt op de grens van de twee stadsdelen. Hieronder enkele foto's van straatbeelden. Het lijkt rustig te zijn op straat, maar dat was het niet. Het is erg hectisch. Driebaanswegen worden standaard als vierbaanswegen gebruikt. Alles slalomt doorelkaar heen: vrachtauto's, auto's, paard en wagen, dromedaris met wagen, riksja's, brommers, fietsers, voetgangers en dan lopen daar ook nog koeien, schapen en geiten los doorheen. Aan richting aangeven doen ze niet, als je inhaalt, links of rechts, dan toeter je gewoon. Achter op elke vrachtauto staat dan ook: Blow your horn. Dat wordt dan ook driftig gedaan!

Toeter als je voorbij wil


(Dit is in Jaipur, maar geeft wel het hectische verkeer met loslopende koe weer.)










Onder leiding van onze gids bezoeken we de Jama Masjidmoskee, de belangrijkste moskee van Delhi. We moeten extra betalen voor elke camera die we mee naar binnen nemen en onze gids verzekert ons dat er echt niets interessants te fotograferen valt.
Hoe dom kun je als fotograaf zijn om dan je camera (veilig) achter te laten in de auto?
Gelukkig kan ik hem als nog ophalen, want het is zeker wel de moeite waard. Helaas begint het gebed en moeten we het terrein al vrij snel verlaten.

Jama Masjidmoskee Delhi



 
 


gebedsruimte
 

In India zijn verschillende religies. Veel moslims, dus veel moskeeën. Maar ook heel veel hindoetempels en kleine offeraltaartjes. Ook bezochten we een boeddhistische tempel en zagen we een christelijke kerk die versierd werd met bloemen voor het Paasfeest.


Bij een blokje om bij het hotel komen we in een klein, donker straatje van islamitische slagers. Zelfs bij temperaturen boven de 35 graden Celsius is er geen koeling te bekennen. In eerste instantie lijken ze er niet op te zitten wachten dat we hen fotograferen. Maar als er een schaap over de dam is dan volgen er meer. Uiteindelijk pakken ze zelfs het grootste mes om maar zo indrukwekkend mogelijk op de foto te komen.









Ook bezoeken we de Indiagate waar we jongens in schooluniform tegenkomen die vragen of ze op de foto mogen.


Met deze vrolijke foto sluit ik dit eerste bericht over India af. Nu ik bezig ben besef ik hoeveel we gezien en gefotografeerd (!) hebben die week en dat ik dat lang niet allemaal kan laten zien in deze blogs. Het volgende blogbericht over India gaat over de roze stad Jaipur.