Zoeken in deze blog

zaterdag 22 januari 2011

Vogels tellen

Dit weekend (22 en 23 januari) wordt door Vogelbescherming Nederland de tuinvogeltelling gehouden. Iedereen kan meedoen. Ze vragen of je een half uur alle soorten telt die je tuin of balkon bezoeken en daarna de gevens doormailt. Zo verzamelen ze gegevens voor onderzoek naar vogels. In de top 10 van 2010 stond de huismus op de 1e plaats. Laat die nou nooit in onze tuin te zien zijn.

Ik ben vanmiddag in de serre gaan zitten en zag de volgende vogels voorbij komen:

De koolmees zie je hier erg vaak. Meestal zijn er wel een paar in de buurt en ze komen als eerste als er nieuw voer hangt.


Ook het pimpelmeesje is vaak op de voedertafel te vinden, hij probeert alle andere vogels weg te jagen.Al enkele weken is het erg druk met vinken in de tuin. Vanmiddag bij de telling zaten er wel 5 tegelijk in de struiken.


Het roodborstje liet zich natuurlijk even zien. Het blijft een bijzonder vogeltje.


De vlaamse gaai die erg schuw blijft, maar toch de verleiding van de pinda's niet kan weerstaan. Heel alert draait hij continue z'n kop heen en weer. En bij de minste beweging of dreiging van gevaar is hij weg.


Een echte tuinklassieker, de merel. Zo wel het zwarte mannetje als het bruine vrouwtje laten zich dagelijks even zien.

En toen plotseling liet de boomkruiper zich even zien. De hele winter ben ik al aan het kijken en fotograferen. En nog niet 1 keer had ik hem dit jaar gezien. Ik weet dat hij ergens in de buurt zit en vorig jaar heb ik hem wel eens in onze tuin gezien. En nu bij het tellen zie ik hem op een boomstam van beneden naar boven kruipen met zijn lange gebogen snavel de lucht in, om even wat vet te snoepen van de blok die daar hangt.
Dit bezoekje was vast bedoeld als bedankje voor de telling:-)Fijn weekend allemaal en als je het leuk vindt en morgen een half uurtje over hebt: www.tuinvogeltelling.nl

8 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Mooie foto`s van de vogels in je tuin en dan als bonus een boomkruiper!
  Ze staan er allemaal mooi op.
  Ik hoef hier niet een half uur te gaan zitten om vogels te tellen, in mijn tuin zie je zelden een vogel.
  De pindanetjes en vetbolletjes heb ik maar in het park gehangen, daar wordt er dankbaar gebruik van gemaakt, het is niet aan te slepen.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie,
  een te geke sirie van die vogels erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie

  Heel mooi hoor zo in de achtertuin.

  gr.Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hier wil je wel een half uurtje voor gaan zitten, en gelukkig kwam meneer buimkruiper even langs, ze saan er allemaal heel mooi op. Was leuk om je vandaag even te ontmoeten..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,
  Leuk je vandaag te hebben leren kennen, je tuinvogels zijn erg mooie plaatjes, lekker scherp en goed belicht.
  Wat gaaf dat die boomkruiper ook nog even om de hoek kwam kijken.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Gonnie,
  Wat een mooie vogelserie, en die zijn allemaal in een half uur in jouw tuin op bezoek geweest, gaaf hoor. En dan ook nog als toetje een boomkruiper dat is toch helemaal geweldig.
  Ik vond het leuk je gisteren ontmoet te hebben bij de bloggerswandeling.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie
  Wat een geweldige foto's..
  De Boomkruiper is wel de slagroom op de taart.
  En de wandeling AWD...Ik vond het heel leuk/gezellig om elkaar te ontmoeten tijdens de wandeling..Jammer van het donkere weer...Maar dat mocht de pret niet drukken.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk dat je mee hebt gedaan aan de tuinvogeltelling. Er zijn zo heel wat leuke soorten in je tuin gekomen en je hebt er mooie foto's van kunnen maken. De foto van de onverwachtse bezoeker, de boomkruiper, is ook heel erg mooi geworden.

  Groetjes Colinda

  BeantwoordenVerwijderen