Zoeken in deze blog

Posts tonen met het label burlen. Alle posts tonen
Posts tonen met het label burlen. Alle posts tonen

vrijdag 16 september 2011

Bronsttijd van de edelherten


Eigenlijk zat ik een beetje in tweestrijd. De mooie foto's en enthousiaste berichten aan de ene kant, de overvolle Wildbaan met lange rijen statieven, teletoeters en auto's aan de andere kant. Ga ik wel of niet de bronst van de edelherten bekijken?
Ik ben woensdag 14 sept. gegaan en kwam super enthousiast thuis.

                                          De lokatie, de Wildbaan op de Hoge Veluwe

Vorig jaar ben ik een keer geweest en vond het wel aardig. Maar het was toen al behoorlijk donker en ik had "maar" een 300 mm op een fullframe. Nu met mijn 200-400 en 1.7 teleconverter is dat toch anders.


De bronsttijd valt voornamelijk in de tweede helft van september tot begin oktober.
De afgelopen weken kwamen de herten pas tussen half 7 en 7 uur uit het bos. Op zaterdag was het topdruk en toen waren er maar 3 hindes te zien. Vandaag zijn ze om half 4 al te zien tussen de bomen.
Om kwart voor 5 verlaten ze de dekking en vertonen ze zich op het veld.


 Hier komen we voor en het is nog vroeg, dus hebben we goed licht.




De hindes eten met de koppen dicht bij elkaar, alsof ze allemaal het zelfde plukje gras het lekkerst vinden. Of ze willen lekker even roddelen over de man in hun midden.


Met z'n tweetjes kan dat ook.


In mijn ogen ziet hij er goed uit:) Mooi gewei, goed in zijn vacht en stevig op de poten.


Ook op zijn achterkant is niets aan te merken.


De vrouwelijke herten (hinden) en onvolwassen dieren van beide geslachten vormen aparte roedels.  Hinderoedels worden meestal geleid door een dominant vrouwtje met kalf, de leidhinde. Pas in de bronsttijd voegen de mannen zich bij de hinden.


De bronsttijd valt van de tweede helft van september tot half oktober. De mannetjes proberen dan harems te vormen. Dit doen ze door luid te burlen (een soort loeien) en hun krachten te meten met rivalen. Rivalen lopen dan langzaam naast elkaar. Vaak zal er één weglopen, maar als ze even sterk zijn, kan een gevecht losbarsten. Tijdens een gevecht trachten de herten elkaar met hun gewei weg te drukken, waarbij soms verwondingen of afgebroken geweien voorkomen. De winnaar, ook wel plaatshert genoemd, dekt de hindes. Hij blijft daarvoor enige tijd bij de groep, de leidhinde blijft de groep echter leiden.




Hoe sterker en gezonder het mannetje, hoe groter zijn harem. Het succesrijkst zijn herten van een jaar of acht. Deze kunnen harems vormen van 10 à 20 hinden.



Het lijkt alsof hij hier de fotografen op de Wildbaan wil laten weten op afstand te blijven.


In de roedel is een nog jong kalfje aanwezig. Het is lekker speels en op een gegeven moment staat het midden in de waterplas te stampen waardoor het water hoog opspat.



Een familiebeeld: man, volwassen hinde en wat jongere hinden, met het kleine kalfje huppelend
ertussen.


Als er een heteluchtballon overkomt, stuurt het hert de hinden terug het bos in.

Er was nog een tweede hert dat even alle hinden weglokte, maar na een poos kwamen ze in kleine groepjes weer terug.
Het was een heel mooi schouwspel en de dag ging met prachtig licht over in de avond. Tijd om weer naar huis te gaan.

Volgende week dinsdag ga ik in de OVP op zoek naar de edelherten. Als dat iets wordt, zie je dat in mijn volgende blog.