Zoeken in deze blog

Posts tonen met het label jonge vosjes. Alle posts tonen
Posts tonen met het label jonge vosjes. Alle posts tonen

maandag 13 juni 2011

Jonge vosjes

Met Hemelvaart was ik in de AWD om de vossen te fotograferen. Helaas kreeg ik stukken aan mijn camera. Omdat ik deze week vrije dagen had, huurde ik een camera en ging terug. De laatste kans om ze dit jaar vast te leggen, want wat worden ze al groot. Ook al zijn er al heel veel foto's geplaatst, wil ik de mijne toch ook nog laten zien. De welpjes zijn zo leuk en vertederend en ze laten in hun spel al zo veel zien van de volwassen vossen.



De vacht van de is over het algemeen roodbruin, maar kan ook beige tot helderrood zijn. De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de "sokken", de onderbenen. Sommige dieren hebben een witte staartpunt; veel vossen hebben in ieder geval enkele witte haren rond het puntje van de staart. De bovenlip is wit, evenals de bef. Op de wangen zit bij veel vossen een zwarte of bruine "traandruppel".


De vos heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren.De staart is lang, dik en ruig.Een volwassen vos weegt zes tot tien kilo.


Een vos eet bijna alles zoals grote kevers, muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en eieren, regenwormen en egels. Ook vruchten en bessen (vooral bramen) worden gegeten. Hij heeft zo'n 500 gram voedsel per dag nodig.


Ook de kleintjes zijn niet vies van een muisje.


Voedselresten worden begraven en later weer succesvol opgezocht, de vos legt geen voedselvoorraden aan. Hun neus wordt al vroeg getraind.


De vos leeft meestal in een groep van zo'n zes dieren. Een dominante rekel (mannetjesvos) en een dominante moervos (vrouwtjesvos) worden begeleid door meerdere moervossen, waarschijnlijk uit vorige worpen. Meestal zijn alle vrouwtjes in een groep aan elkaar verwant. Rekels worden, zodra ze volwassen zijn, uit de groep verjaagd. De ondergeschikte moervossen zijn helpers, die helpen met de opvoeding van de jongen.
Deze grote zus gaf de jongen er flink van langs, ze waren zelf op stap gegaan of dat de reden was? Later kwam ze een prooi, een jonge merel, brengen. Helaas kwam toen net een jogger voorbij waardoor ze verdween :(


Het leefgebied wordt afgebakend met geursporen, voornamelijk urine en uitwerpselen, die worden geplaatst op duidelijk zichtbare en ruikbare plaatsen.

De vos kan tenminste 28 verschillende geluiden voortbrengen, en hij kent ook een groot aantal houdingen om mee te communiceren. Onderdanige vossen houden bijvoorbeeld de oren naar achter, de mond lichtelijk open met opgetrokken lippen, en kwispelen bochtig met hun staart. Agressieve vossen plaatsen de oren zijdelings en houden de mond wagenwijd open.Deze jonge vos jaagt zo zijn broertje/zusje weg.


Vossen hebben een hol, een burcht. Meestal gebruiken alleen drachtige vrouwtjes het hol. Buiten het voortplantingsseizoen verblijft de vos overdag meestal op beschutte plaatsen. De paartijd duurt van december tot februari. De 4 tot 6 jongen worden na een draagtijd van 52 à 53 dagen in de lente (tussen maart en mei) geboren. In gebieden met veel vossen zijn de worpen kleiner.

De eerste twee tot drie weken zijn de jongen volledig afhankelijk van hun moeder. De vader en de helpers brengen de eerste dagen voedsel voor de moeder.Ze eten rond de 4 weken hun eerste vaste voedsel. Na zes weken worden de welpen gespeend en na zeven tot acht weken hebben ze het volledige melkgebit.Deze jonge vosjes eten al zelf, maar mogen ook nog wat bij de moervos drinken.


Ook worden ze nog door haar verzorgd. Vaak hebben vossen last van parasieten en teken in de vacht. Een van de jongen heeft een teek onder het oog en een in het oor.


De moervos haalt ze met haar tanden weg.


Ook de rest van het lijf wordt geinspecteerd, tot in de diepste plekjes.



Dit vosje lijkt wel te lachen. Ze laten veel speels gedrag zien, zeker als ze samen zijn. Maar ook alleen kun je je prima vermaken met een takje.


Als je broertje/zusje dan denkt dat jij iets lekkers hebt, is het spel voorbij.


Na zes maanden zijn jonge vossen op het oog niet meer te onderscheiden van volwassen dieren. Tegen de herfst zijn de jongen volwassen en na tien maanden zijn ze geslachtsrijp.

De laatste: