Zoeken in deze blog

vrijdag 13 april 2012

Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, ook de kruisbek.In het vorige bericht schreef ik al dat het een top dag werd. Want behalve de eekhoorntjes krijgen we nog meer moois voor de lens.
Ik hoop deze dag appelvink en goudvink te zien.
Ik ben nog bezig met het maken van een proeffoto om de belichting te controleren, als er een goudvink verschijnt. Binnen 5 minuten, hoe is het mogelijk.
Het gaat zo snel, dat het eigenlijk foto's van niets worden. Even later verschijnt een voor mij onbekend vogeltje: beige met een zwarte kop en snavel. Dat moet het vrouwtje van de goudvink zijn.


Ook zij komt even drinken.De waterstand is laag, waardoor de lelijke betonrand zichtbaar wordt. Maar het voordeel van zo veel droogte is dat er meer schuwere soorten komen.
Een poos later komt het mannetje weer en als hij de kust veilig vindt, komt het vrouwtje ook weer even.Ons geluk kan niet op als ook de kuifmees langs komt.


Even later gevolgd door het wel erg snelle en beweeglijke glanskopje, wat ook nu weer zo maar een matkopje zou kunnen zijn.De vrouwtjes vink doet haar best, ze gaat zelfs even badderen. Maar ach eigenlijk telt ze vandaag niet zo mee.Datzelfde geldt voor het roodborstje dat op een toch wel erg leuk plekje poseert.We lopen meer warm voor de schuwe vlaamse gaai.
Een beauty, zo in het mos. Maar we houden onze adem echt in als deze vogel op het takje plaatsneemt. Deze soort ken ik alleen nog maar van plaatjes uit vogelboeken.De kruisbek. Aan de snavel is duidelijk te zien waarom deze vinkachtige vogel zo heet: de bovenste en onderste snavelhelft kruisen elkaar! Zo'n snavel is effectief gereedschap om zaden uit dennen- en sparappels te halen.
Groepen kruisbekken kunnen boven in de toppen van naaldbomen neer strijken, waar ze aan dennen- en sparrenappels gaan hangen om zaden eruit te peuzelen. Bij een plas water is het bijna de enige mogelijkheid om een kruisbek van dichtbij te zien.Dit is een vrouwtje. Even later verschijnt een geler exemplaar. Ten onrechte denk ik dat dit dan wel het mannetje zal zijn. Niet dus. Ook de gele zijn vrouwtjes. De mannetjes zijn rood.
Hoe dit vogeltje nou eigenlijk zingt, weet ik niet. Op de site van de vogelbescherming wordt het als omschreven als ``kiep`geluid.
Met een tevreden gevoel rijd ik terug naar huis, dit kan ik met recht een top dag noemen.

18 opmerkingen:

 1. Hai Gonnie,

  Iedere keer als ik daar kom hoop ik op de kruisbek. Wel gehoord, maar daar nooit gezien.
  Maar wat een prachtige score op die dag.
  En ze allemaal dan ook nog zo mooi op de foto zetten is helemaal top.
  Heerlijke serie!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gaaf die Kruisbek zeg! Die kende ik helemaal nog niet. gave vogel,mooie foto`s.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hello Gonnie,
  What a beautiful series! The birds you photographed are stunning. We have a crossbill in Canada and it's the same thing: females are yellow and males are red.

  In fact, we have 2 different ones: Red Crossbill and the White-winged Crossbill.
  When my second son was 9,(he is 20 this Friday) he told me: Mom, look in the flower box, I think it's a croosbill! I could not believe my eyes, it was a male Crossbill and my son remembered it from our bird guide book. This was the first and the last time we saw one. They live in evergreen forests.

  Enough with my stories... This post is really great and I loved all the birds and pictures.
  Have a lovely weekend!
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie....

  Dat was idd een top dag...en wat zien de foto's er mooi uit,
  vooral in de lightbox...prachtige scherpte...
  De laatste vogel is echt een kadootje...de Kruisbek, heb het nog nooit
  gezien..af en toe zo dagje kan geen kwaad...ga je weer naar huiss met een tevreden
  gevoel...
  Fraaie serie...
  DE natuurgoden waren je goed gezind zullen we maar zeggen...
  Hier kun je toch van genieten en gaat vast de adrenaline sneller van stromen, ik
  heb er in ieder geval van genoten...

  Lg, en fijn weekend Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie
  wat een verpletterende serie van al die mooie vogels.
  in een woord klasse.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is wel helemaal top om een kruisbek zo mooi op de foto te kunnen zetten.
  Ik heb ze ooit eens hoog boven in een boomkruin zien zitten, maar daar was geen foto van te maken. Dit is super en ik kan me voorstellen dat je hier zelf heel blij mee bent. En dan ook nog de Kuifmees, Glanskop en echtpaar Goudvink, een fraaie score.
  En dan ook nog allemaal prachtig vastgelegd, compliment!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gonnie, wat een mazel en wat je die bijzondere soorten mooi vastgelegd! Ik ben onder de indruk en helemaal enthousiast, wat zul je blij geweest zijn! Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Gonnie,
  Met recht een top dag. Je hebt alle vogeltjes die daar voorkomen zo'n beetje gezien (oh, de appelvink mis ik nog, en de boomklever, maar die is vast ook wel geweest), wat mooi zeg, die kruisbek, prachtig duidelijk in beeld gebracht, die gekke snavel is heel duidelijk te zien. Leuk dat kuifmeesje en matkopje, dat zijn toch de vogeltjes die het net nog even leuker maken om daar te fotograferen.
  groetjes ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Inderdaad een topdag Gonnie, wow, gewoon jaloersmakend!!
  Eigenlijk heeft dit hutje veel meer te bieden dan de hut van Han, wat een soorten, en dan zo dichtbij zó mooi voor je lens!
  De kruisbek is natuurlijk de topper, maar ook kuifmees, gaai, goudvink... super!!
  En helemaal super als je er dan zulke goede foto's van weet te maken, chapeau!
  Ik ben benieuwd of je missies afgelopen week gelukt zijn, haha, dan weet ik ook wat ik gemist heb ;-)
  Fijne avond nog en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. A gorgeous set of top-quality photographs.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw! Die kruisbek is inderdaad geweldig om te zien, maar de rest mag er ook zijn ... heel mooie fotoserie! Groetjes en fijne zondag
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Onvoorstelbaar al die soorten die ik hier nimmer te zien krijg, laat staan zo mooi op de foto. Je kijkt de ogen uit....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kan niet anders dan dit te bestempelen als vakvrouwschap Gonnie! Zoveel succesvolle platen van zoveel soorten op 1 dag, dat geeft wel wat aan! Waar heb je al dit moois geplaat als ik vragen mag?

  Groetjes John

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gonnie, grote complimenten. Je Kruisbek vliegt bijna van het scherm af, zo scherp, zo mooi...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je was daar op een heel goed moment Gonnie. Zo'n kruisbek krijg je normaal gesproken niet vaak te zien. Alle andere vogels heb je ook prachtig gefotografeerd. Een aantal heb ik zelfs nog nooit gezien.
  Zo'n hutje lijkt me een heerlijke plek om vogels te bespieden.
  Heel erg mooie serie.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Gonnie,
  Fantastisch hoe jij al deze bijzondere vogels zo mooi in beeld hebt gebracht!!
  Stuk voor stuk zeer fraaie poses en prachtig van kleur. Die vlaamse gaai heb je ook heel erg mooi, net als dat vogeltje met dat zwarte koppie in foto 7.
  Knap gedaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie,

  wat een geweldige mooi foto's van de diverse vogeltjes. Van de kruisbek had ik zelfs nog nooit gehoord *schaam*, maar wat heb je een fantastische mooie serie hier. Echt super.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gonnie,

  Super. Genieten van die strakke serie.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen