Zoeken in deze blog

donderdag 19 juli 2012

Visdiefjes


In de serie over Texel mag het visdiefje niet ontbreken. Het is de meest algemene stern die we hebben. Zoals de naam al zegt eten ze voornamelijk vis, maar zoals je hierboven ziet staan ook kreeftachtigen op hun menu.

Behalve deze sternsoort kun je op Texel ook de Grote Stern aantreffen.


Hier bij De Petten met op de achtergrond Den Hoorn. Helaas zaten ze wel erg ver weg voor een mooie foto.


Terug dus naar de visdiefjes.Visdiefjes leven en jagen solitair, maar als ze gaan broeden, verzamelen ze zich vaak in kleine of grotere groepen. Het nest kan overal gemaakt worden: op oevers, in duinen en moerasgebieden, zelfs op paaltjes. Soms zijn er koppeltjes die echte nesten maken van modder, gras en bladeren, andere stelletjes nemen genoegen met een kuiltje in het zand of grind.


Tja en zeg nou zelf, sneller en gemakkelijker als dit gaat echt niet. Even draaien en het kuiltje is klaar.
Het vrouwtje legt 3 tot 4 eieren en al meteen na het leggen van het eerste ei start ze met broeden.
Dat betekent dat niet alle eieren tegelijk uitkomen. Toch worden de meeste jongen wel groot, dankzij het eiwitrijke voedsel en de goede zorgen van de ouders.Dit vrouwtje zit nog op een ei terwijl ze al 2 jongen moet voeden.

De kleintjes zijn erg aandoenlijk. Door de onregelmatige ondergrond is het lastig om te lopen en ze tuimelen regelmatig om. Dan ligt er zo'n kleintje een poosje zielig te spartelen op zijn rug om overeind te komen.


De goede zorgen van de ouders zijn ook terug te zien in de beschutting die ze bieden. Het regende die eerste dag dat ik er was de hele dag. Zonder nest, in een kale omgeving is dat voor die kleintjes een barre toestand. Een klein groen struikje is dan beter dan niets.

 
Als je wacht op je volgende maaltje biedt zo'n natuurlijk parapluutje een beetje beschutting.
Maar veilig onder moeders veren, daar kan natuurlijk niets tegen op.Zoals alle jonge dieren hebben ook de jonge visdiefjes de hele dag honger en dat laten ze duidelijk merken.De jongen krijgen voldoende eten aangeboden, maar niet altijd in hapklare brokken. Soms is de vis wel erg groot en kan het kleintje er niet mee overweg.Als hij de vis loslaat en op de grond laat vallen, neemt een van de ouders de vis mee om hem even af te spoelen en opnieuw aan te bieden.Deze vis bleek uiteindelijk toch een maatje te groot voor het kleintje.

Met deze serie over de visdiefjes sluit ik mijn bezoek aan Texel even af.  Door mijn reis naar Java en Bali loop ik achter met reageren op jullie blogs. Ik ben al wel aan het genieten van jullie werk, maar de reacties komen nog.

25 opmerkingen:

 1. Heb ze eigenlijk nog nooit gezien die jongen. Schaam, schaam. Jij hebt ze wel en hoe! Een zalige serie en wat zijn ze fraai en mooi donzig die jongen. Prachtig gedaan vind ik Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi om te zien Gonnie.
  Prachtige serie heb je gemaakt en wat mooi met de jonkie's erbij.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. o wat zijn die jonkies mooi en schattig ik heb ze ook nog nooit gezien maar dit is fantastisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach, Gonnie, wat is dit weer een beeldschone serie. Ik heb er van genoten. Zo prachtig scherp, mooi belicht en heel aandoenlijk. Fantastisch. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Java en Bali, dat klinkt goed Gonnie!
  Geweldig die schattige kleine Visdiefjes.
  Je hebt die twee dagen Texel goed benut.

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  Wat zijn dit leuke foto´s!! Geweldig zo met die ukkies. Leuk ook om te zien hoe de grote vogels hun jongen voeren, zoals bij die laatste foto, die is zo grappig!!
  En gaaf dat je zo´n mooie verre reis hebt gemaakt, zal vast een belevenis zijn geweest. Ben wel benieuwd naar je foto´s hoor, want die zul je er vast genoeg gemaakt hebben?!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,

  werkelijk een prachtige serie. Op foto 5 (vergroting) ben ik even stil blijven staan, want ik probeerde erachter te komen wat ie daar nou deed en hoe of die nou zat.

  Die kleintjes, want een schatjes en wat mooi gefotografeerd. Echt super deze serie en die had ik ook echt niet willen missen.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi helma,
   Daar draaide hij met zijn borst een kuiltje in het schelpenstrandje om als nest te gebruiken.

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor de uitleg :-)

   Verwijderen
 8. Wat heerlijk deze serie van de visdiefjes ... en wat schattig die kleintjes! Heel mooie serie hoor! Groetjes en alvast fijn weekend
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lekkere serie Gonnie,
  knap hoe je die kleintjes in beeld hebt gebracht.
  Foto 10 laat duidelijk het weer zien dat je op Texel had.
  Java en Bali, ik ben benieuwd naar je foto's. De serie van vorig jaar over het Bayerischer Wald was al geweldig dus.....

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie..

  Ben je naar Java en Bali geweest...dat was vast een belevenis
  Super...krijgen we daar ook nog wat foto's van te zien???

  Wat zet je hier weer een mooie blog van Texel neer..
  in de lightbox zijn ze mooi scherp. Wat hebben de kleintje eigenlijk een mooi
  schutkleur, ze vallen nauwelijks op tegen al die schelpen..!
  prima belichte opnames...

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie
  Wat een geweldige serie. Leuk om zo de hele cyclus te doorlopen. Vooral dat hummeltje onder het groen is vertederend. Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Gonnie,

  Ondanks de grote afstand een wel hele mooie serie.
  Altijd leuk om kleintjes te zien en vooral met dit soort voermomenten.
  De foto waarop de vis gewassen wordt, is helemaal top.
  Lekkere serie dit en complimenten voor de uitvoering, want dit is een lastige vogel om zo goed te fotograferen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gonnie, this is a beautiful story and series! Very well documented, your pictures are stunning. I love the young ones, they look like litte chickens... :)

  Photos #11, #13 & #14 are really great shots! But I love all of them...

  Have a great weekend!
  Kind regards,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super, Gonnie, die kleine visdiefjes op Texel, die heb ik net gemist. je hebt ze heel mooi gefotografeerd, heerlijk om met je mee te kijken! dat kleintje met die te grote vis: geweldig.
  Hartelijke groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie, wat een super mooie serie heb je gemaakt van de Visdiefjes.
  Een mooie en ook informatieve fotoblog van deze sierlijke en o zo lastig
  mooi vast te leggen vogelsoort.
  Compliment voor deze reeks waarbij ik van alle foto's heb genoten, maar mijn
  favoriet is het kleintje dat schuilt onder het groen, schitterend!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Gonnie,
  Je hebt het wel en wee van een visdiefjesgezin heel mooi in beeld gebracht, met af en toe vertederende beelden. Je kan terugkijken op een heel goed besteed weekend, ondanks het minder mooie weer.
  Prettig weekend, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Was ik al blij met een visdiefje op een paal maar ik zie dat ik met jou had mee moeten gaan want dit is met recht voorbeeldig fotowerk. Complimenten met jongen en al. GEWELDIG!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een schitterende serie. Ook een mooi verhaal erbij. Dat is genieten van de foto's en de tekst erbij. Wat lief hoe moeder haar vleugels om de kleintjes slaat om ze tegen de regen te beschermen. Ook het aanbieden van de vis heb je er mooi op staan, je blog laat goed zien hoe de visdiefjes voor hun jongen zorgen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi, Gonnie,
  Ja inderdaad zitten de grote stern in de Petten net te ver weg. Dat is jammer, maar de prachtige serie visdiefjes maakt wel heel veel goed!
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Gonnie,
  De kleine visdiefjes worden gecamoufleerd tussen de rotsen super ... je moet er precies zo uitzien, waar ze al zijn .. een geweldige verdediging tegen vijanden ..
  Groeten Frank

  Hallo Gonnie,
  die kleinen seeschwalben sind super getarnt...zwischen den Steinen muss man schon genau hinschauen wo sie sind.. eine super Abwehr gegen Feinde..
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Oh Gonnie, wat is dit een geweldige serie! Ik zou al blij zijn met wat gewone foto's van een visdiefje, maar hier geniet ik van het hele gezinnetje, compleet met nestje, voeren, schuilen... Fantastisch, wat zul jij toch genoten hebben die twee dagen op Texel.
  En zo knap gefotografeerd, ondanks de regen heb je mooie heldere en scherpe beelden.
  Die kleintjes stelen natuurlijk de show, zo aandoenlijk, ik kan me voorstellen dat je daar met een grote glimlach zit als er eentje omkukelt.
  De liefste foto vind ik toch wel waar er eentje schuilt onder dat groene blaadje, maar ook de te grote vis, en ach, ze zijn allemaal superschattig!
  Ik weet wat me volgend jaar te doen staat ;-)
  En de volgende serie Java en Bali?? Of krijgen we nog zonnedauw en zwarte sterntjes.. ik ben benieuwd en zie er naar uit.
  Fijne zonnige dagen!!
  Lieve groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Loes,
   Ja hoor zonnedauw en sterns komen nog, maar eerst de reeen.

   Verwijderen