Zoeken in deze blog

zaterdag 1 september 2012

Spinnenplaag?


Een klein stukje uit een krantenartikel:
Spinnen teisteren vooral nieuwbouwwijken in Den Haag en Rotterdam maar overal in Nederland zijn nu veel spinnen. De omstandigheden voor spinnen zijn momenteel erg gunstig. Er zijn veel insecten en daardoor kunnen de spinnen goed groeien en zich handhaven.



Dit zullen voornamelijk huisspinnen zijn en andere soorten zoals de trilspin en de huiszebraspin die zich prettig voelen in gebouwen. Maar eind zomer, begin herfst is het ook buiten in de natuur erg druk met de kleine kruipers. Deze foto maakte ik vroeg in de ochtend. Het hele veld zat vol met glinsterende spinnenwebben en het leek wel of er geen spin te bekennen was.

 

Door de dauw zijn de draden van het web goed zichtbaar. Dit is een zogenoemd wielweb. Zulke ronde webben hangen loodrecht tussen planten om vliegende insecten te vangen. Een bekende spin die dit doet is de kruisspin.




 
 
Er zijn ook onregelmatige webben die over de bodem of horizontaal op planten gespannen worden om kruipende insecten te vangen.
 
 
Hoe deze spinnensoort heet, kon ik niet vinden en hij lijkt nog wel zo gemakkelijk te determineren.
 
 
 
 
 
Van Greet kreeg ik de tip dat het om een strekspin gaat en na wat googlen denk ik dat ook. Alleen de precieze soort weet ik nog niet. Ik houd het nu op de Gewone Strekspin.
 
 
Ook zijn er trechtervormige webben die kegelvormig zijn. Daarin zit de spin in de kleine opening te wachten op langslopende prooien. Deze spinnensoort wordt de trechterspin genoemd.
Op de hei zag ik deze spin zitten wachten.
 
 
 
En op een ander plekje zat deze harige spin in een web, waarschijnlijk zat ze haar eieren te bewaken.
 
 
 
Vrijwel alle spinnen zetten hun eieren af in een gesponnen cocon of eierzak die ze verbergen of bewaken.
 
 
 
Tegen het einde van de zomer vind je deze spin, de Vergeten Tandkaak of de Gewone Tandkaak, vooral in opgerolde blaadjes. Die heeft ze zelf dichtgesponnen. Het vrouwtje bewaakt hier haar eicocon, die meestal wit tot blauwig gekleurd is.


Deze viervlekspin zag ik op de hei. Ze was in een razendtempo haar net gevangen prooi, een bij, aan het inkapselen. Doordat ze zo snel bewoog, is de foto niet helemaal scherp.



Hier heeft ze haar prooien hangen een beetje verborgen bij de top van de heidestruik, haar eigen voorraadkastje.



In België en Nederland leven bijna 700 verschillende soorten spinnen. Een relatief nieuwe soort is de Tijgerspin of Wespspin. De wespspin is één van de grootste Europese spinnen.




De wespspin komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.
In Nederland was deze soort vrij zeldzaam, ze werd pas in 1980 ontdekt in Limburg.
 
 
 
 
De laatste jaren rukt de spin op naar het noorden, mogelijk door de warmere zomers als gevolg van de klimaatsverandering. De spin is nu in alle Nederlandse provincies gezien.
 
 
 
 
Rond Eindhoven is de soort zelfs vrij algemeen zeker in wat open plaatsen als graslanden en heidevelden. Het web wordt vanwege de voorkeur voor sprinkhanen dicht boven de grond tussen grashalmen en stengels gespannen.

 
 
 
De wespspin hangt altijd ondersteboven in het wielweb, dat te herkennen is aan de twee extra zigzag matjes die straalsgewijs vanuit het centrum zijn aangebracht.



Als een te zware prooi in het web terecht komt, bijt de spin snel de draden door zodat de prooi niet het hele web vernielt. Bij de spinnen die ik hier zag waren geen zigzagmatjes, een zogenaamde ladder, te zien, De spinnen zaten zich te goed te doen aan een vette prooi. Waarschijnlijk hadden zij hun draden al door gebeten. Hierboven kun je een restantje zien.
 
 
Ik hoorde van medebloggers dat ze helemaal verrukt waren omdat ze deze spinnensoort gezien hadden. Nou woon ik toevallig net buiten Eindhoven en ik zie ze hier dus echt wel.
Goh, ik had niet eens in de gaten dat ze zo speciaal waren.

27 opmerkingen:

  1. Hoi Gonnie

    Vet griezelige reeks,ze zijn heel mooi om vast te leggen maar wel bewegelijk !

    Gr Michel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi gefotografeerd, Gonnie. Dat er zoveel verschillende soorten zijn wist ik niet. Je veld met spinnenwebben is mooi. Ik zie dat hier in de polder ook wel eens en dat is echt genieten. Ziet er prachtig uit. Interessant blog. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O Gonnie wat is dit mooi,ja ik moet er van de week ook maar eens gaan proberen maar zoveel mooie soorten vooral die tijgerspin wat is hij mooi ,hier heb ik hem dit jaar nog niet gezien,maar wie weet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een prachtige blog, Gonnie, ik heb met veel plezier gekeken naar je foto's en de tekst gelezen. Super informatief, maar ook heel mooi gefotografeerd, vooral de spinnenwebben met dauw: super!
    Hartelijke groeten, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Gonnie
    mooi al die spinnen met hun web.
    mooi in beeld gebracht,
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja heerlijk Gonnie het is weer spinnentijd. Hun webben doen het geweldig op de foto zoals je al laat zien. Straks met veel dauw erop altijd de moeite waard om eens heerlijk met de camera te keer te gaan. Leuk dat je de wespenspin (dit jaar helaas nog niet gevonden hier) ook hebt en hoe!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Gonnie...

    Een paar jaar geleden heb ik zelfs doorgegeven aan één of andere instantie
    waar ik het had gefotografeerd, op verzoek van een Zoomer..
    Dat was toen het noordelijkste punt waar het was aangetroffen, maar dat is al weer
    enkele jaren geleden..
    Wat heb je een mooie spinnen serie..het was mij ook al opgevallen dat er veel spinnen zijn..Mijn favoriete foto's zijn toch de foto's van de tijgerspin, hij is zo mooi van kleur en detail, ik ben helemaal niet van de spinnen maar deze schiet ik vast even een plaatje van als ik hem zie en ik moet zeggen ik heb hem dit jaar helemaal nog niet gezien...
    knappe serie..complimenten

    Fijn weekend en lg, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Gonnie,
    Wat heb je dit mooi gedaan met al die bijzondere spinnen!! Echt gaaf, zoals ook die web met al die dauwdruppeltjes. Ik vind vooral de laatste 6 opnames heel erg mooi. Je hebt daar een prachtig verloop van zachte kleuren in je achtergrond. Echt Super!!
    En ik maar denken dat vrouwen bang voor spinnen zijn,..haha..!!

    Groetjes en nog een fijn weekend,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je hebt de foto's mooi aangevuld met leerzame tekst, Gonnie.

    Enneh ik duim alvast voor je.
    Je weet wel waarom.
    succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk spinnen blog Gonnie.
    Leuke foto`s en leerzame teksten.
    De Tijgerspin heb ik dit jaar voor het eerst hier in de buurt gezien grens Noord en Zuid Holland maar misschien had ik eerder niet goed opgelet.
    De Trechterspin heb je er ook mooi opstaan, die heb ik ook nooit in het eggie gezien maar dat komt vast een keer, ik weet nu hoe het web eruit ziet.
    De spin die je niet kunt determineren lijkt mij een strekspin, misschien kom je van daaruit verder.

    Groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Greet, ik ben even gaan zoeken en het is inderdaad een strekspin. Ik kan niet vinden welke soort, waarschijnlijk de Gewone Strekspin. Bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Beautiful photographs, I am pleased that we can admire such views. I am greeting

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Gonnie,

    ik heb het niet zo op spinnen (nooit gehad ook) en de huisspin al helemaal niet.
    Wel zitten er hele mooi tussen. op deze foto's kan je ze ook goed bekijken terwijl ik het liefst onmiddellijk doorscrol brrrr...... Die wespspin is wel een hele mooie.
    Je strekspin is waarschijnlijk de Gewone Strekspin (Tetragnatha extensa).

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Gonnie, wat een leuke en informatieve spinnenblog heb je gemaakt.
    Prachtige foto's en interessante informatie.
    Ik vind spinnen leuk, maar dat heb je op mijn blog allang gezien.
    Mijn favoriet is hier toch de Tijgerspin, heb hem dit jaar nog niet gezien,
    maar ook niet echt naar gezocht. Jij laar er hier prachtige foto's van zien,
    waarvan ik foto14 de allermooiste vind, prachtig scherp en een fraaie achtergrond.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Gonnie,

    Die wespspin is wel speciaal maar de trechterspin die zou ik toch wel eens graag willen fotograferen; ik kijk me een ongeluk als ik hier over de heide loop maar ben ze nog niet tegengekomen. Mooi informatief blogbericht dit!

    Groeten, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een mooie spinnenblog, leuke info ook.Prachtfoto's van de tijgerspin, die hoop ik ook nog eens te zien, ik zie hem op steeds meer blogs verschijnen, dus de soort is niet meer zo zeldzaam in Nederland. Sommige spinnen (die harige die op wacht zit) vind ik trouwens best eng, die kom ik liever niet tegen. Hoewel, in de natuur maakt het niet zoveel uit, zolang ik ze maar niet in huis tegen kom, brrr...
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hai Gonnie,

    Dit zijn blogberichten die ik graag mag zien en lezen.
    Prachtige foto's en uitstekende, boeiende info.
    Spinnenwebben zijn altijd mooi om te fotograferen, zeker met dauw.
    Je hebt ook nog eens hele fraaie spinnen gevonden.
    Vooral de laatste 4 a 5 foto's zijn fantastisch.
    Helemaal TOP!

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Fraaie serie vooral met die dauw op de spinnen en het web. Ook de spinnenwebben in de struiken met dat mooie licht 2e foto, vind ik super.gr Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  19. zo te zien heb jij geen Arachnophobia.
    groet
    cor

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Oh Gonnie, wat een mooie en complete spinnenserie laat jij zien, zoveel verschillende soorten, en dan ook nog met ( verstopte) prooien, echt allemaal heel boeiend om te zien.
    De spin in het trechterweb is een mooie vondst, en natuurlijk de tijgerspin, wat een prachtbeest is dat. Ik heb hem dit jaar helaas nog niet gezien.
    Foto 14 laat goed zien hoe mooi deze spin is, maar foto 13 in zijn web spreekt me ook erg aan.
    Foto twee van de webjes in de ochtenddauw is een heel sfeervolle plaat, goed gezien en mooi gefotografeerd.
    Ach, de hele serie is gewoon prachtig!
    Complimenten en groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi Gonnie
    Wat een pracht van een blogbericht over spinnen..
    Ook de info is goed..Ik moet er zelf maar eens meer op gaan letten..
    Misschien dat ik de Wespspin herkent nu..
    En je vorige blog
    Man..Wat was dat genieten..Wat een heerlijke momenten met de Reeën..
    Dat blijven voor mij toch de mooiste herten van Nederland.
    En als je ze dan zo mag fotograferen..Ja..TOP!
    Groetjes Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Goh, Wat een prachtige plaatjes, zeker dHeleie in de vroege ochtenddauw maar ook alle close-ups.
    Hele mooie serie, ik zit me te verwonderen...

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hallo Gonnie,
    Wat laat je hier een mooi spinnenblog zien. Klopt inderdaad dat er dit jaar veel meer spinnen in en rondom ons huis te vinden waren dan normaal. Ik zie ze daarom ook liever op de foto hier dan in het echt. Zo'n cocon blijft me fascineren....heel gaaf om te zien. De Wespenspin vind ik toch wel d emooiste onder de spinnen. Knap en fraai vastgelegd zo met ingeragde prooi.

    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Op camping in Spanje nabij Benidorm. Sinds zes weken hangt hij in zijn web. Op zijn kop en zigzag matje eronder. Voer hem mug en vlieg. Dankzij je blog, weet ik nu dat het een Tijgerspin is.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Op camping in Spanje nabij Benidorm. Sinds zes weken hangt hij in zijn web. Op zijn kop en zigzag matje eronder. Voer hem mug en vlieg. Dankzij je blog, weet ik nu dat het een Tijgerspin is.

    BeantwoordenVerwijderen