Zoeken in deze blog

maandag 30 september 2013

Klauteren voor steenlopertjes

steenloper

Voor het weekend van 21 en 22 september zijn de weersvoorspellingen prachtig.  Loes en ik spreken af om er een fijn, lang weekendje Zandvoort en omgeving van te maken.
Op zondag gaan we naar de Pier van IJmuiden.

Elke blogger schijnt er wel eens te komen, ik heb er tenminste al heel wat mooie foto's van voorbij zien komen.
 
 
's Ochtends is alles nat en grijs. Mmmm niet wat er voorspeld is.
 
 
 
Dat wil niet zeggen dat de pier er verlaten bij ligt. Integendeel. Het is er vrij druk met fietsers, scooters, motorrijders, vissers, wandelaars, vogelaars en fotografen.
 
 
Voor mij is het helemaal nieuw. Van strandlopers heb ik nog maar weinig kaas gegeten.
Ik had deze foto's geplaatst in het mapje bonte strandlopers, ik bedoel maar ;)
 
 
De steenlopers vallen nauwelijks op als ze rondscharrelen op de begroeide stenen en basaltblokken.
 
 
Ze zijn driftig op zoek naar alles wat daar rondkruipt en zich probeert te verstoppen onder stenen en schelpen, meestal krabbetjes en schaaldieren.
 
 
Vanaf de pier zie je ze wel, maar om ze mooi te kunnen kieken, moeten we lager zien te komen.
 
 
Via de basaltblokken kruipen en glijden we naar de waterlijn. Hoe lager hoe mooier.
maar als we te dichtbij komen, vliegen ze weg en dan moeten wij weer naar boven op zoek naar een ander plekje om opnieuw af te dalen over de glibberige stenen.
 
 
Vooral bij eb zie je ze de stenen omdraaien op zoek naar een prooi. Bij vloed nemen ze rust. Toch begint het tij hier al weer te keren.
 
 

 
Op een iets lager gelegen plekje ontstaat een natuurlijk poeltje waar deze strandloper gebruik van maakt om zich even lekker te wassen. Tja zout zeewater plakt. Helaas is het water in het poeltje hetzelfde zeewater, denk ik dan. De steenloper lijkt er niet mee te zitten.
 
 


 
 Mooi om te zien hoe het water van zijn verenkleed afrolt. Het vet stoot het water echt af. (In de vergroting beter te zien. Daarvoor even op de foto klikken)
 
 
  

Het is niet zo dat we alleen maar steenlopertjes gezien hebben, want wie zien we hier?


Dat is misschien wel de hoofdpersoon van het volgende blog.

22 opmerkingen:

 1. Je hebt schitterende foto's gemaakt!
  Groetjes, RW^& SK

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, wij waren daar zelf ook echte steenlopers, pfff wat was dat klauteren op het basalt, maar ja, je moet er wat voor over hebben :-)
  Jouw resultaten vind ik heel verrassend, je hebt veel meer geslaagde steenlopertjes dan ik, en dat zonder je monopod, knap werk.
  De mooiste vind ik 9 en 10, die hebben iets dynamisch met het water erbij en bovendien ook nog eens een goede compositie. Verder springt 5 eruit met de druppeltjes, die zijn een leuk extraatje.
  Die laatste is toch een erg leuk moment en belooft wat moois voor je volgende blog, ik kijk er naar uit.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Lage standpunten vinden om steenlopers te fotograferen valt niet mee, omdat ze zo vaak op of vlakbij de basaltblokken zitten. Het roerige water dat op een aantal foto's te zien is geeft de platen wat extra's. Je hebt verrassend veel foto's kunnen maken van een steenloper met prooi.Nr 3, 6 en 9 vind ik het mooist.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Gonnie ,jullie durven wel op die gladde bazaltblokken naar beneden te gaan maar dan heb je ook wat, het is heerlijk om de foto,a te bekijken,prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha ja je krijgt je foto's meestal niet op een presenteerblaadje aangeleverd, maar
  je inspanningen hebben wel geloond. leuk deze blog vol Steenlopertjes. Mooie
  vogeltjes om een tijd alleen al naar te kijken, maar jij hebt er ook een fraaie serie van
  gemaakt waarbij foto 5, 9, 10 en 13 mijn favorieten zijn.
  En de laatste foto maakt me al noieuwsgierig naar je volgende blog.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie
  wat een geweldige serie is dit.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  Zeer mooie reeks heb je weer weten te maken. Erg leuk om deze vogels zo naar voedsel te zien zoeken. Mooi ook met die schuimkragen van het water. Die laatste foto vind ik ook erg mooi, alsof ze overleg hebben..!!
  Best grappig dat je zo dicht bij deze vogels in de buurt kon komen.

  Zo te zien heb jij ook je blogger (Google+) instellingen al aan kunnen passen want jouw foto's zijn naar mijn idee perfect van kleur.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Marco. Nee, ik heb nog niets aan of uitgevinkt. Ik heb ook geen Google+

   Verwijderen
  2. Ik had ook geen Google+ maar toch waren alle foto's door Google 'automatisch' verbeterd. Jouw foto's zien er goed uit, maar ik zou ze voor de zekerheid toch nog eens vergelijken met je originele foto's op je pc.

   Verwijderen
  3. Dat is een misverstand, Gonnie. Het maakt niet uit of je wel of geen Google+ hebt.Google heeft in de Picasa webalbums iedereen "onder handen genomen". Je kunt het bewuste vinkje alleen uitzetten als je Google+ in je Google Account activeert. Op mijn blog kun je zien hoe je dat doet. Groetjes, Joke

   Verwijderen
  4. Ik heb ze vergeleken en ze zijn inderdaad veranderd. De verzadiging is flink omhoog geschroefd. Ik laat de foto's nu zo staan, maar heb wel het vinkje weg gehaald.
   Marco, Joke en Loes bedankt.

   Verwijderen
 8. Je hebt er geen kaas van gegeten? Nou, ik vind dat je het fantastisch gedaan hebt, Gonnie. Zo heb ik het nog niet voor elkaar gekregen. Vooral je laatste foto vind ik erg mooi. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtige foto's gonnie. Mooi met die zee erbij

  Groet, Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Gonnie,

  Daar heb je toch een aantal hele knappe foto's tussen zitten. Wat mij direct opviel zijn de mooie achtergronden waar je zeewater kunt zien.Vaak is dat met grijs weer een beetje ruiserig, maar bij jou hier erg rustig. Mooi ook dat je zoveel foto's hebt waar een beetje actie opstaat. Dit soort foto's zie je niet zo vaak van steenlopers, want normaal lopen deze vogeltjes meestal met hun kop naar beneden.
  Hele leuke laatste foto waar de twee soorten elkaar aankijken. Ben ook benieuwd naar jouw strandfoto's.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,

  Leuke serie steenlopertjes, ze zijn altijd erg fotogeniek en zeker met het opspattende water van de branding op de basaltblokken geeft mooie sfeerplaatjes. Voor mij is de pier ook nieuw, maar op de Brouwersdam zie ik ze ook regelmatig. Ben benieuwd naar je serie over de kanoeten.
  Ik zou overigens het advies van Joke opvolgen, ik heb deze week ook Google+ geïnstalleerd, zonder dat zagen mijn foto's er in elk geval niet uit. Bij jou is er inderdaad (nog) niets van te merken.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi met dat bruisende water en de groene algen! Leuke vogeltjes ook.
  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Gonnie,
  Jullie hadden net zulk grijs weer als ik een dag later daar had. toch een mooie serie, en het geklauter over de rotsen naar beneden heeft toch mooie foto's opgeleverd. De steenlopers zijn altijd een dankbaar onderwerp om te fotograferen op de pier.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooie vogel Gonnie en wat mooi door jou gefotografeerd.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,
  ik vind het echt een heerlijke serie. Heel mooi zoals de steenlopers op zoek naar voedsel zijn en ze ook diverse keren voedsel in hun snavel hebben. Heel mooi vastgelegd. Die kaatste foto vind ik echt heel leuk!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuke serie met die vogeltjes op de basaltblokken en het bruisende water. Ben er nog nooit geweest, maar staat zeker nog op mijn verlanglijstje.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen