Zoeken in deze blog

vrijdag 15 november 2013

Herfst in de Ardennen


In juni gingen Yvonne, Loes en ik met Landschap naar de Ardennen om vanuit een kijkhut dassen te fotograferen. We maakten er een weekendje van om ook de kans te hebben de wild stromende rivier La Hoëgne te fotograferen. We besloten toen meteen al om in de herfst terug te gaan.
We droomden van goudgele beukenbomen die het licht zacht filteren boven het snel stromende water.
Maar het pakt heel anders uit.In het weekend voordat we gaan, raast er een storm over het land die alle gekleurde bladeren van de bomen waait. Voor het weekend zelf zijn de weersverwachtingen zo slecht dat we ernstig twijfelen of we wel gaan.


Maar omdat uitstellen geen optie is vertrekken we voor 3 dagen naar Verviers.
Voorzien van kaplaarzen, regenpakken en hoezen voor de camera's gaan we goed voorbereid op pad.
Het water staat hoog en de stroming is sterk.Droge uren wisselen af met stevige buien. Soms zijn we meer bezig met filters droog wrijven dan met fotograferen.Maar dat mag de pret niet echt drukken, zelfs niet als de fototas van Loes naar beneden rolt en nog net voor het water blijft liggen.


Het is zoeken naar leuke plekjes waar nog iets van de herfstsfeer te zien is. Door de sterke stroming kolkt het water en drijft er een grote berg schuim in het midden van de rivier. Moeilijk om dat nog goed te belichten.In het water gaan staan lukt niet. Het water staat te hoog en de rivier stroomt te snel. Dan maar composities vanaf de oever.En af en toe een detailfoto. Zoals van deze zwammen die Loes ontdekte.

 
 
Op de laatste middag breekt er een bui los die die dag niet meer overgaat. Vanuit een schuilplekje maak nog deze laatste foto. Uit de hand, met een veel te lange sluitertijd. Maar ik wilde hem zo graag maken. Iets eerder dan gepland gaan we terug, en ondanks de regen was het heel gezellig.
 

18 opmerkingen:

 1. Gelukkig hebben jullie toch nog veel foto's van het stromende water kunnen maken. Knap dat je zo goed belicht hebt met die grote contrasten tussen water en bomen.
  De vierde foto vind ik extra mooi omdat het water daar zo mooi golft en de foto daaronder met het water rond de steen is ook prachtig. Fraai fotowerk Gonnie.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, Gonnie,
  Niks mis mee zo'n paar dagen in de Ardennen. Natuurlijk! Je nooit laten tegenhouden door het weer. Zo krijg je weer een mooie serie platen, vooral die waar het water tussen de stenen door raast waar goudgeel beukenblad op ligt vind ik erg de moeite waard.
  Groet,
  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Gonnie,
  Behalve deze serie heb ik net ook je voorgaande series in het bos en de rodekoolzwam gelezen en bekeken.
  Wat een prachtige foto's allemaal. Deze serie heeft weer een heel andere sfeer; je laat ook hier schitterende beelden zien. Mooie composities en ik kan het water bijna horen stromen.
  Hartelijke groet,
  Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou Gonnie dit had je toch niet willen missen,natuurlijk liever mooier weer maar dit is natuur en je hebt er toch maar deze prachtige serie en een heel leuk weekend aan over gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat maakt het foto's van stromend water toch sfeervol, die lange sluitertijden. Echt heel mooi gedaan en vanuit allerlei standpunten is het steeds een goede compositie. Je voelt gewoon de herfstsfeer. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha, daar zijn ze dan, jouw foto's van La Hoëgne. Op de eerste 4 foto's is echt goed te zien hoe hoog het water stond, voor nr 4 is erg mooi: een enorme massa stromend en kolkend water, prachtig omkaderd met natuurlijk groen. Ja, helaas groen, geen herfstkleuren. Daar voor gaan we volgend jaar gewoon weer terug.
  Je detailfoto's 4 en 6 vind ik ook stijlvol, en de miniwaterval van 5 bruist ook lekker.
  Van de laatste dag is nr 9 voor mij een uitschieter, hele mooie compositie, en zelfs de boom met zwammen erbij, dat wilde bij mij niet lukken.
  Het was nat, maar errug gezellig!!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie serie! Geweldig dat stromende water. Foto 3 is prachtig en ook 8 is mijn favoriet, het water stroomd er allemaal kanten op.

  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie
  wat een gave foto's die foto's van het stromend water zijn erg sfeervol.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je het stromend water prachtig vastgelegd Gonnie, erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,
  Wat een schitterende opnames heb je daar toch nog weten te maken. Prachtig dat stromende water, mooi zo als zijden in beeld gekregen. Mooie kleuren ook, dit is echt pure herfst Gonnie.
  Jullie 3 laten je niet snel uit het veld slaan door het weer. Echte Die Hards, Klasse!!

  Groetjes en nog een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Wat kan de sluitertijd veel invloed hebben. De keuze voor trage tijden geeft wel een bijzonder effect. Het lijkt alsof het water heel zacht en soms romig is ( 2 en 4). Daarnaast vind ik 5 t/m 8 heel mooi.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ondanks de andere omstandigheden dan je voor ogen had, heb je er toch een heel fraaie
  serie weten te maken.
  Ik kan er eigenlijk geen echte favoriet uit halen, ik vind alle foto's prachtig. Mooie composities,
  heel fraai belicht en ook de close ups van 5 en 7 vind ik heel geslaagd.
  Compliment voor deze mooie blog!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lovely Pictures. Like your work with the water. I am testing and Learning that.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dapper hoor, dat jullie toch zijn gegaan. Het heeft toch mooie foto's opgeleverd, en jullie konden leuk met de filters spelen. De foto waar je van wat hogerop de rivier hebt genomen, met meer omgeving erbij, vind ik het mooist, maar ook 2 en 7 zijn schitterend.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Gonnie,

  Leuk om te zien hoe twee mensen van dezelfde momenten toch andere foto's maken.
  Ook jouw serie is erg mooi geworden.
  Foto nummer 6 springt er voor mij, omdat die anders is dan de rest. Daar zit net even ietsje meer actie in het water. Zo'n foto miste ik een beetje bij Loes. Liever had ik er ook nog eentje gezien met een nog snellere sluitertijd, zodat je mooi het verschil kunt zien.
  Complimenten voor het uitstekend gebruik van je apparatuur en je kennis.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het woeste water heb je goed weten vast te leggen Gonnie. Er had inderdaad wel wat herfstkleur bij gemogen. Maar wat hebben jullie je dapper door het slechte weer geslagen. chapeau.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel jammer van de weersomstandigheden Gonnie, maar al met al toch een leuk uitje geweest.
  Je kan wel heel goed zien dat je filters gebruikt heb bij het stromende water, maar dat levert wel hele mooie plaatjes op. Foto 8 is veruit mijn favoriet. De kleur, de compositie en de algehele omgeving.
  Die vind ik echt schitterend.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een ruig kolkende rivier Gonnie, kan me voorstellen dat je daar liever niet in gaat staan. Als je je filters al zo moest poetsen vraag ik me af of je je apparatuur heel gehouden hebt. Maar je hebt er wel een hele mooie serie aan overgehouden, toch weer net iets anders als de serie van Loes. Ik vind eigenlijk alle foto's met die lange sluitertijden wel mooi, bij de tonderzwammen krijg ik het idee dat ze met boom en al over een snelweg razen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen