Zoeken in deze blog

woensdag 11 december 2013

De grotten van RemouchampsOp de natte maandag van het uitstapje naar de Ardennen met Loes en Yvonne zoeken we naar een leuke bestemming. Laat in de ochtend rijden we naar Coo, bekend van de watervallen.
Maar ja dan moet je die wel kunnen vinden.
Buiten het stadje volgen we braaf de bordjes, maar eenmaal in het plaatsje zelf rijden we een doodlopend weggetje in. Omkeren en opnieuw zoeken. Loes stapt uit om in haar beste Frans te vragen naar de waterval: Ou est le cascades? La bas! is het antwoord. Blijken we er zowat bovenop te staan :)

Het blijft regenen en het blijft poetsen geblazen. Worden de lenzen niet rechtstreeks nat van de regen, dan wel van het opspattende en wegwaaiende water. Maar met een beetje hulp van elkaar komen we er wel uit.
Daarna zoeken we een drogere bestemming op: de grotten van Remouchamps.
Even lijkt het erop dat we de grotten niet binnengaan, want er hangen bordjes verboden te fotograferen. Maar de gids zegt snel dat het in orde is en we gaan met een select gezelschap van 5 personen op pad.


De grotten bestaan uit twee niveaus die boven elkaar liggen en doorsneden worden door de onderaardse rivier de Rubicon.
Het eerste deel van het bezoek is een wandeling door meerdere zalen en galerijen die  namen meekregen als: galerij van de afgrond, ruïnezaal, groot gordijn, zaal van de Maagd, grote galerij, kathedraal, etc. De eerste zaal werd reeds 8000 jaar geleden bewoond werd door Paleolithische jagers.
De paden zijn vochtig en ongelijk en de gids zet er een stevig tempo in. Wij willen graag fotograferen en moeten steeds op een holletje om hem bij te houden.

 
 
 
In de grot zijn afzettingen, stalactieten en stalagmieten, gevormd door het water dat naar beneden sijpelt en kalk afzet. In de grot heerst het hele jaar door een temperatuur van 8 tot 10 °C. Op een aantal plaatsen worden taferelen herkend in de afzettingen, zoals hieronder de olifanten.
 
3 olifanten op elkaar
 
 
Sinds 1912 is de grot geopend voor het publiek. Sinds 1924 wordt hij verlicht met een sprookjesachtige verlichting, nou ja sprookjesachtig je moet ervan houden. Ik vind het nogal kitscherig.


Ik vind de "neutrale" verlichting vaak veel mooier, al is hij wel hard.
Na het hoogtepunt van de Kathedraal, geschiedt het tweede deel van het bezoek in een boot. De langste onderwater vaart ter wereld. De boot glijdt langzaam vooruit over de meanders van de onderaardse rivier. De doorgangen zijn smal en laag, we moeten regelmatig bukken om ons hoofd niet te stoten.
Op plaatsen waar de lampen voor licht zorgen, ontkiemen sporen van varens tot kleine plantjes in deze verdere donkere omgeving. Ander leven is er in de vorm van verschillende soorten vleermuizen, die we niet te zien krijgen.


We worden weer netjes bij het beginpunt afgezet.

De foto's zijn geen hoogstandjes, maar ze geven een beeld van ons bezoekje aan de grotten.

17 opmerkingen:

 1. dat is weer een hele andere belevenis met zijn alle de grot in maar wel heel leuk en jullie mochten ten minste wel fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow! Lucky you... This is beautiful! I would love to make that kind of visit, it must be so interesting... I am like you, I don't like colored spotlights, I prefer natural light. Your pictures are wonderful with a lot of details. I thought that there was a bat in the 5th picture (upper middle part) but it's not that.
  Great series, thanks for sharing it.
  Kind regards, Louise : )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Dat zijn mooie en bijzondere foto's!!
  Mooi om te zien hoe je dit alles zo hebt weten te fotograferen. Lijkt me best moeilijk, want het zal er toch niet echt lekker verlicht zijn daarbinnen. Ook je openingsfoto van die waterval is erg mooi. Het weer zat jullie niet echt mee zo te zien, maar je foto's zijn TOP geworden. Is ook weer eens iets heel anders om te fotograferen. Erg leuk!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje, het zat jullie niet mee met het weer, Gonnie. Ik ben er ook eens geweest, maar toen vielen de mussen van het dak van de hitte. Er was daar toch ook een kabelbaan? Ik vind je foto's binnen heel goed geworden. Haast en weinig licht zijn niet bepaald vrienden van de fotografie. Je eerst twee foto's spreken boekdelen over het weer. Mooi gedaan. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je een hoop grotten foto's over, het blijft prachtig om te zien. En wat een geluk dat we er foto's van hebben, we hebben het bordje maar even genegeerd. Het blijft een leuk weekend waarin we veel hebben gedaan en zeker voor herhaling vatbaar. Het verhaal van de watervallen vergeten we nooit meer, we stonden er bijna bovenop, gelukkig kon Loes gezellig met die meneer een praatje maken. Heb weer genoten van je blog want de mijne gaan het niet halen, de iso was iets te hoog...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik begrijp uit het verhaal van Vonne dat
  het erg moeilijk was er iets moois van te maken, maar dat
  is je zeker gelukt...
  fanatische opnames Gonnie..
  Dikke complimenten

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie Gonnie
  mooi die grotten.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie, bij het zien van je eerste foto voel ik gewoon alle nattigheid op mij afkomen, daar hielp geen paraplu tegen. Je hebt de sfeer heel goed weten te vangen, en die foto's van ons erbij zijn erg leuk!
  De grotten waren moeilijk, zowel door de lichtomstandigheden ( teveel feestverlichting of juist te donker) als door de gids die ons wel erg weinig tijd gunde. Toch geven je foto's een heel goed beeld van deze indrukwekkende grotten, en ik sta er versteld van hoeveel foto's bij jou door de ballotage kwamen. Leuk ook om die mossen en varens te laten zien, die liggen bij mij onscherp in de prullenbak.
  Zo kwamen we de natte maandag toch weer goed en gezellig door!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tijd om op compositie te letten was er niet, dus die vind ik vaak tegenvallen. Meer als een snelle registratie zat er gewoon niet in. Maar het was wel leuk toch?!

   Verwijderen
 9. Ook jij hebt een mooie serie neergezet, wat jammer he van al die regen. De grotten (en ook de watervallen) heb ik lang geleden bezocht (schoolreisje), de bootjes in die grotten kan ik me nog wel herinneren. Ik vind jouw foto's van de donkere grot toch erg goed, vooral die met de varentjes vind ik heel leuk.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow!
  WHat a great Place!
  Would like to go there.
  Thanks for showing us this. Have a great wekend!
  Majsan/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi in beeld gebracht Gonnie, ik weet dat het daar binnen moeilijk fotograferen is ben er ook al eens geweest.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geen hoogstandjes zegt ze dan nog.
  Voor jou misschien dan niet maar ik vind de foto;'s van de grotten werkelijk heel erg mooi.
  Ik kom nooit in grotten en dus zijn deze platen een prachtige excursie met hele fraaie details.
  Je mag er best trots op zijn hoor Gonnie.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Gonnie,

  Hoe is het, al een tijdje niet gezien in Eindhoven.
  Te druk met je fotoreisjes?
  In een heel grijs verleden heb ik deze plekken ook bezocht maar dat was in de tijd dat ik nog motor reed en nog niet met fotografie bezig was.
  ps De bouw van de boshut schiet al goed op, laat je wel weten als hij in gebruik is.
  Misschien tot as donderdag in Eindhoven.

  groet,
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi, Gonnie,

  Leuk zo'n uitstapje! Grappige foto's onder moeders paraplu. Grotten zijn erg leuk, maar je moet de tijd hebben/krijgen om foto's te maken en dat valt meestal niet mee of de gids loopt te snel of de mensen achter je beginnen te mopperen. Ben het helemaal met je eens wat betreft die vreselijke kleuren lampen die in sommige grotten worden gebruikt, doodzonde! Hoewel sommigen het prachtig vinden, kijk maar eens om je heen en aanschouw de soms bizar gekleurde kerstverlichtingen. Smaken verschillen nou eenmaal, maar geef mij maar zo natuurlijk mogelijk!

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jullie Ardennen-blogjes roepen nostalgische gevoelens op! O ja, daar ben ik ook geweest toen de kinderen nog klein waren! Valt me op dat er gefotografeerd mag worden in de grotten. In bijv. Postojna in Slovenie is het verboden omdat de stalactieten en stalagmieten erdoor aangetast worden. Leuk om te zien dat er direct weer leven komt, in de vorm van varens, zodra er licht is. Groet Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie serie van de grotten. Ik ben er ook eens geweest en het is een prima bestemming op een regenachtige dag. De foto's vallen best mee hoor. Het is niet makkelijk om daar foto's te maken heb ik zelf ervaren.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen