Zoeken in deze blog

vrijdag 14 februari 2014

Bekvechtende groenlingenDit jaar komen er regelmatig groenlingen in de tuin. In tegenstelling tot de andere vogels maken zij vrij veel ruzie. Zodra er eentje lekker zit te eten en er komt een andere groenling bij, dan wordt er vaak even gedreigd of gekibbeld. Dat wil ik graag mooi vastleggen, maar wat is dat moeilijk. Als ik mijn diafragma dicht knijp, dan wordt de achtergrond te storend. Met mijn open diafragma, is de scherptediepte erg klein, dus lastig om 2 vogels scherp in beeld te krijgen.
Een ander probleem is de sluitertijd, bij grauw weer kan ik niet snel genoeg, of ik moet de iso flink omhoog draaien. Met mooi weer is het ook niet goed, want vanuit huis heb ik altijd te maken met tegenlicht. Maar de aanhouder wint en al zijn ze nog niet allemaal even scherp, ik ben toch blij met een aantal van de resultaten. (Sorry René, weer de berkenstam.)

Een groenling alleen is geen probleem.
 
Ze zijn mooi

Duidelijk wie de baas is op dit moment.
Waag het niet!

Het lijkt hierboven wel of hij achteruit vliegt, de beweging van de vleugels zie je iets verder naar voren. In feite gebeurt dat ook, hij schrikt en draait abrupt een kwartslag om.

Schilderachtige setting

Blikje tussen de vleugels door

Prima ballerina

Opzouten nou


Oeps bezet
Au!
 
Af en toe zit er een obesitas-exemplaar tussen. Althans zo lijkt het. Maar het blijkt om zieke groenlingen te gaan die "het geel" hebben, een ziekte die ook bij duiven voorkomt. Ze zijn veel geler en zetten hun veren op. Ze hebben nog wel eetlust, maar overleven het niet.

Links een gezonde groenling, rechts een zieke.


 

Vooruit omdat het vandaag 14 februari is, Valentijnsdag:

Wil jij mijn Valentijn zijn?
 
Be my Valentine .......
 

23 opmerkingen:

 1. Wow, wat een knappe en prachtige serie, Gonnie. Hier droom ik ook nog van. Foto 15 vind ik SUPER. Je moet maar net op tijd zijn. Ik vraag me af of Groenlingen misschien agressieve vogeltjes zijn. Als ze hier in de tuin zijn, zijn ze ook altijd aan het vechten. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie,
  Als je (op)vliegende of fladderende vogels wilt fotograferen is het moeilijk om datgene scherp te krijgen wat je echt wilt. Ik vind het altijd moeilijk een keuze te maken tussen wat gewenste en ongewenste onscherpte is. Ik heb wel gemerkt dat de meningen hierover flink verdeeld zijn.
  Maar om te beginnen vind ik dat je de acties knap hebt vastgelegd, bij de een natuurlijk mooier dan bij de ander. Foto's 11, 12 , 13 en 15 vind ik heel geslaagd, ook al omdat het licht mooi op of door de vleugels valt.
  Ook al mag je nu al tevreden zijn, ik kan mij wel voorstellen dat je het graag nog een keer over wilt doen met lichtere omstandigheden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Gonnie, Wat een schitterende serie van de bekvechtende Groenlingen, ik ben er echt jaloers op. Fantastisch.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dit geweldig mooi Gonnie je storie en de serie kan je zo uitgeven,dit is met recht een heel mooi valentijns cadeau.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,
  Wat een mooie serie, de achtergrond doet het ook goed, fijne zachte tinten waardoor de kleurige groenlingen echt mooi tot zijn recht komen. De fladderende en vechtende mannetjes vind ik echt TOP, zo mooi hoe je de actie hebt vastgelegd, petje af, dat doe ik je echt niet na.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zeg: Goed bezig!!
  Wow, top hoor, dit doe ik je niet na, en dat komt niet omdat ik geen groenlingen in de tuin heb ;-)
  Alleen de foto's 4 en 5 vind ik wat minder door de wat drukke achtergrond, maar de rest is echt grote klasse, heel knap de actie vastgelegd met een hele mooie beweging in de vleugels.
  En Valentine: lief zo onder de 'rozenboog'.

  Complimenten en groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi om te zien Gonnie, het is en blijft moeilijk om ze echt scherp vast te leggen als ze niet stil zitten.
  Op het berkenstammetje vind ik juist mooi, leuk dat ook de Keep nog even kwam kijken.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie, met die mooie achtergrond. En weer wat geleerd over de groenlingen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dikke complimenten, Gonnie. Wat knap en geweldig om zulke actiefoto's te kunnen maken van deze beweeglijke vogels! Het licht in de achtergrond is ook heel mooi. Nummer 15 vind ik wel de absolute topper. Maar de rest is ook klasse.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi Gonnie!
  Beautiful serie. Great capture while flying.....nice colours.
  M/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Wat een grappige foto's!! Erg leuk die twee zo fladderend bij elkaar. Veel dynamiek, met mooie achtergronden!!
  Het is dan ook niet makkelijk om ook de scherpte (al fladderend) op de juiste plek te krijgen. Maar het is je uitstekend gelukt hoor en je hebt er een hele mooie reeks van weten neer te zetten.
  Foto 1, 11 en 15 zijn echt waanzinnig. Heel knap gedaan!!

  Fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie seiie en ondanks het feit dat het ongelooflijk lastig is om vogels zo vliegend vast te leggen is het jou toch aardig gelukt. Mooi hoor.

  Groet,

  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een ongezellige vogeltjes. Hoewel de laatste er wel een vredig uit ziet.
  Super mooie serie! Ik vind het prachtig als de kop scherp is en de vleugeltjes 'bewegen'. Mijn favorieten zijn 11 en 13. Prachtig!
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie.....
  het is je gelukt...ze zijn prachtig...
  wat kunnen ze ruzie maken hè...
  vorige keer had jij een vraag aan mij, nu heb ik
  het aan jou...
  wat heb jij daar voor mooie achtergrond?? zelf
  gedaan, ik bedoel met dat rood erin?? super hoor,
  dikke complimenten, het is vooral veel geduld hebben hè

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nieske,
   Ja veeeeel geduld, al vanaf december mee bezig geweest. Maar begin het nu beter onder controle te krijgen. Als de zon maar wil schijnen dan kunnen die sluitertijden sneller ;-)
   Een tak met rozenbottels zo plaatsen dat ie in de onscherpte valt Nieske.
   Groetjes, Gonnie

   Verwijderen
  2. he bedankt...mooi resultaat...
   idd je hebt veel geduld nodig, ik wil ook nog eens een nieuwe
   opstelling maken, maar dat is een klusje voor het volgend jaar,
   straks beginnen ze te nestelen en zien we ze niet meer zo vaak in onze tuin!!

   Verwijderen
 15. Zo ik heb bewondering voor deze vliegbeelden Gonnie, knap werk.
  Je geeft zelf al aan dat je tegen heel wat lastige zaken aan loopt als
  je dit soort beelden wilt maken.
  Petje af voor deze serie waarvan ik 13 en 15 de meest fraaie actiefoto's vind.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie strijd heb je daar vastgelegd Gonnie. Het is niet te zien dat je last had van te weinig licht. Dat is trouwens een beetje op te lossen. In geval van tegenlicht zou je een reflectiescherm kunnen opstellen. Daar wennen ze wel aan. En ik heb ooit eens met een bouwlamp op enige afstand (±10m) gefotografeerd. dat scheelt net een stop en de vogels malen er niet om want het gaat ze om het voedsel. succes verder.

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat knap gefotografeerd Gonnie. Hoewel niet alle foto's even gelijk zijn is
  dit toch en serie die ik graag zelf had willen maken. Ik vind bv foto
  5, 9, 11en 13 echt geweldig mooi zonder e andere tekort te doen. ook mooie zachte achtergronden.
  Hier mag je heel trots op zijn.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige serie Gonnie, ook al zijn ze dan nog niet allemaal scherp. Ik weet hoe verd.... moeilijk dit is. Maar je hebt er enkele hele mooie tussen zitten dat had ik ook al gezien op de Roots-site. Het is wel niet de foto met de meeste actie, maar ik vind de laatste met de bloemenkrans toch de mooiste. De problemen die je beschrijft met de camera-instellingen bij dit soort foto's zijn heel herkenbaar.
  Die "dik zittende" vogels hebben meestal last van de ingewandenziekte coccidiose, een parasitaire infectie van het maagdarmkanaal, ze lijken dan dik maar zijn in feite broodmager en inderdaad ten dode opgeschreven. Het komt ook regelmatig voor bij volièrevogels.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hai Gonnie,

  Erg knap gedaan hoor. Vliegbeelden maken van dit soort kleine vogeltjes is ontzettend lastig en is niet iets wat je eventjes tussendoor kunt doen. Uiteraard moet je ook een beetje geluk hebben, dat ze net op het juiste moment qua licht op de juiste manier aan komen vliegen. Maar dat beetje geluk kunt je weer uitschakelen door veel uren te maken. Wat ik het knapste vind aan de serie, is dat je bij een aantal foto's een goed scherp koppie of oogje hebt, terwijl de rest van de vogel bewogen is vanwege de actie. Zo wil je ze hebben. Niet teveel bevroren in de lucht, maar wel het belangrijkste gedeelte mooi scherp.
  Dus grote complimenten vor de hele serie. Niet overal perfect, maar er moet altijd een beetje ruimte zijn voor verbetering. Top gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Schitterend Gonnie, hoe je dit hebt vastgelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een grandioze serie. Zo mooi als ze er op staan. Je zat toch wel eerste rang als je ze in de tuin hebt. Goh, dan zou ik niet eens meer op stap gaan! Geweldig die beweging in de foto's! De kleur van de vogels is precies zoals ze zijn, maar die achtergrond doet het ook heel goed!
  Groetjes, Alie

  BeantwoordenVerwijderen