Zoeken in deze blog

zaterdag 19 juli 2014

Sneeuwbeer en meerLoes boekt een huisje in het Brabantse Land en ik ga op bezoek. Op weg naar een veld met heideblauwtjes, valt haar oog op een klein wit pluisje in het gras.
Het blijkt een nachtvlinder te zijn, ik denk een sneeuwbeer. Wat een mooi exemplaar met zijn grote gevederde antennes en wat lastig te fotograferen. Hij knijpt steeds zijn ogen dicht, logisch natuurlijk als het een nachtvlinder is. Hij probeert te slapen en wij storen hem daarbij.
We laten hem maar met rust, de heideblauwtjes wachten.
(Ubel laat me weten dat het geen sneeuwbeer maar een donsvlinder is. Tja daar gaat mijn titel ;-(
Toch bedankt Ubel!)Eigenlijk willen we alleen maar de slaapplek van de heideblauwtjes vinden, om de volgende ochtend heel vroeg vlindertjes met dauw te gaan fotograferen. Maar ja, wat gebeurt er als je twee fotografen met camera op een veld met vlinders zet? Die komen er pas uren later vandaan. Zelfs als Nederland moet voetballen :-)De blauwtjes tref je echt niet alleen op de dopheide, maar ook op struikheide en andere plantjes. Ik vind ze op de dopheide toch wel erg mooi zitten.


De volgende ochtend zijn we vroeg terug op het veldje waar ze de nacht hebben door gebracht op het pitrus gras. De zon komt al snel boven de bomen uit en de paniek slaat een beetje toe.
Loes is volop bezig en het lukt mij niet.
Dan blijkt het weer hoe fijn het is om samen op pad te gaan. We bekijken even de beelden van Loes en bespreken wat technieken. Daarna gaat het beter.


Heideblauwtjes vol met dauw, maar helaas in het volle zonlicht.

We  merken, wat we eigenlijk al wel wisten, dat het mooier is om de vlinder in de schaduw te laten vallen en de zon de achtergrond te laten verlichten.


De zon komt hoger, de vleugels gaan open en overal zien we de blauwe kleine vlindertjes zitten. Maar nu zijn ze droog en snel.


Loes ontdekt een vrouwtje met een prachtige achtergrond. Aan de toppen van beide grassprieten hangt een klein druppeltje. Als ze klaar is, roept ze mij en kan ik ook nog net wat foto's maken voordat het vrouwtje haar bruine vleugels uitslaat en vertrekt.


We zien twee vlinders die het met elkaar aan de stok hebben. Ze meppen erop los met hun voelsprieten en er wordt driftig met de poten getrapt.


Duidelijk is te zien hoe versleten de vleugels van sommige vlinders al zijn.


Dit paartje probeert de toekomst veilig te stellen.


Loes had op haar verkenningsrondje Klein warkruid ontdekt. Het wordt ook wel Duivelsnaaigaren genoemd. Na uren vlinders fotograferen lijkt dat een welkome afwisseling.

Hoe ziet Warkruid eruit? Nou zo:


Om dit een beetje fatsoenlijk vast te leggen, zijn we een hele poos zoet geweest.


 Ik ben me ervan bewust dat het een lang blog is geworden, maar de vakantie komt eraan en na terugkomst wil ik daar graag foto's van plaatsen.
Fijne vakantie/zomer allemaal! Groeten, Gonnie

22 opmerkingen:

 1. Hier kan ik niet aan tippen maar ik kom wel langs om van jullie inspiraties en lessen te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk vlinderblogje, leuke afwisseling tussen foto's die de vlinder van wat dichterbij laten zien als met meer omgeving erbij. De foto met de meerdere blauwtjes in hun omgeving spreekt mij erg aan, zoiets wil ik ook nog een keer doen. Het warkruid heb je toch aardig ontward op de foto staan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie
  wat een mooie serie van die vlinders mooi gedaan.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Gonnie, Mooi zoals je de vlinders vast heb gelegd, ik heb er altijd verschrikkelijke moeite mee, dus probeer ik het ook niet meer. Moet er mischien meer op oefenen, is wel erg mooi.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schitterende foto's; heel fijnzinnig en subtiel, die blauwtjes uit het felle licht. Alleszins de investering van vroeg opstaan waard, dacht ik zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige achtergronden heb je bij de blauwtjes kunnen maken. Het is echt genieten van je foto's!

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie, dat zijn bekende beelden ;-) maar de meeste heb jij toch weer net anders gemaakt, en dat is toch wel een van de interessantste dingen bij macro: een paar milimeter naar links of rechts, een centimeter naar voor of naar achter, dat maakt telkens een verrassende wereld van verschil.
  Je vechtende heideblauwtjes zijn zeer goed gelukt, haarscherp waardoor de actie fantastisch goed te zien is. Op foto 6 laat je de slaapplek met de vele blauwtjes mooi zien, zo'n foto heb ik helaas niet, zo leer ik ook weer wat van jou ;-)
  Warkruid mooi ontward ;-)
  En nu tijd voor vakantie! geniet ervan en kom terug met fantastische platen!
  Lieve groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik begin even achteraan. Wat knap van je dat je het warkruid fotografisch hebt weten te isoleren voor mooie foto's, Gonnie. 18 en 19 vind ik super. Wat je vlinders betreft: helemaal geweldig! Wat een paradijsje daar. De ene foto is nog mooier dan de ander. Dit is echt waar ik van hou. Prachtige achtergronden, mooie scherpte diepte en fantastische kleuren. Die meppende vlinders zijn fantastisch. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Daar hebben jullie je samen best kunnen amuseren met zoveel vlindertjes. Je moet de plekjes maar weten. Onderwerpen genoeg tussen al dat groen, maar wel zo knap hoe je telkens toch weer een aansprekende compo hebt weten te maken. Wat een plaatjes met prachtige kleuren en ook erg mooi licht. Foto 11 is echt geweldig, schitterend zo precies tussen die twee sprietjes en dat kleine druppeltje!!

  Wel jammer dat het Nederlands elftal jullie steun heeft moeten missen, wie weet was het dan toch anders afgelopen...hihi..!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, nee hoor, het was al eerder in de WK en we waren op tijd thuis voor de tweede helft.

   Verwijderen
 10. Prachtig blog Gonnie, wat mooi al die vlinders.
  Maar ook de laatste foto's mogen er zijn.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Duidelijk dat jullie het naar de zin hebben gehad met de vlindertjes, ze zijn ook zo
  mooi die heideblauwtjes. Een prachtige gevarieerde serie heb je er van gemaakt,
  boeiend en inspirerend. Wat bijzonder die meppende vrouwtjes, nooit gezien en ik zou
  wel eens weten waar ze zo over bakkeleien. Fraai ook de nachtvlinder en knap dat je
  uit de wirwar van het duivelsnaaigaren zulke mooie foto's hebt weten te maken.
  Geniet van je vakantie!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,

  Wat een bijzonder beest die sneeuwbeer, ik heb hem nog nooit gezien. Je heideblauwtjes zijn schitterend vooral foto nr. 7 vind ik een hele fraaie, zo'n compositie is niet voor de hand liggend, mooi met de onscherpe vlindertjes in de herhaling. Voor mij ook weer een trigger om niet altijd alles zo groot mogelijk te willen weergeven. Heel anders, maar foto nr. 11 vind ik echt de mooiste, heerlijke compositie en achtergrond, misschien een tikkeltje meer scherptediepte. Prachtig plantje dat warkruid, nr. 17 vind ik de mooiste.

  Fijne vakantie ook en ik ben benieuwd naar je foto's daarvan.
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik was helemaal in de veronderstelling dat ik op dit blog al gereageerd had maar kennelijk niet.
  Prachtig blog en wat een gave foto's. Die kleine heidevlindertjes is nog lang niet gemakkelijk om te fotograferen.
  Ik heb het geprobeerd maar de helft is maar scherp en ze vliegen ook steeds weer weg of gaan ergens helemaal onderin zitten. Daarom mijn complimenten voor deze prachtige en mooi kleurende platen van dit vlindertje.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet ik nog te melden dat ik die die sneeuwbeer ook echt een "plaatje" vindt :-)

   Verwijderen
 14. Het resultaat van jullie inspanningen mag er zijn. Niet alleen een sneeuwbeer, maar behalve het hoofdonderwerp ook nog duivelsnaaigaren. Ik heb dat al heel lang niet meer gezien. Alle foto's vind ik stuk voor stuk geslaagd, heel bijzonder ook met die vechtende vlinders. Ook jij laat zien dat het met de nodige moeite lukt om goed passende achtergronden te krijgen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie serie van het heideblauwtje. Met name opname 5 en 7 springen er voor mij uit. Probeer ik al jaren om meer als 2 exemplaren op de foto te krijgen maar is me tot nu toe niet gelukt. Vandaar wel een beetje jaloers op opname 7.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi, Gonnie,

  Een prachtige serie blauwtjes, wat is blauwtjes blauw werkelijk schitterend blauw, genieten!
  Het duivelsnaaigaren of warkruid is ook altijd leuk om tegen te komen. Dat kleine bloemetje heb je er mooi op gezet. Maar eh, die sneeuwbeer zou ik, als ik het niet mis heb, donsvlinder noemen met z'n gele kontje en pluizig borststuk. Doch niet minder mooi.

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ubel, dank je voor de juiste naam voor de vlinder. Ik had flink gezocht, maar toch de verkeerde gekozen. Tja, hoe moet dat nou met de titel van mijn blog ;-) ?
   Groetjes, Gonnie

   Verwijderen
  2. Gewoon zo laten toch?

   Groet, Ubel.

   Verwijderen
 17. Zo te zien heb je echt een heel veld vol heideblauwtjes gevonden. Ik was al blij met 2 stuks. Inderdaad mooier wanneer de achtergrond wordt verlicht terwijl de vlinder in de schaduw zit. Die springen er uit voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen