Zoeken in deze blog

maandag 31 augustus 2015

Weekendje Weerribben


Eind augustus vertrekken Loes en ik richting Overijssel met De Weerribben als bestemming. We hebben daar een huisje aan het water gehuurd. Het ligt er zo idyllisch dat we er eigenlijk helemaal niet weg willen. Maar het doel is toch echt libellen en waterjuffers fotograferen, als het kan met dauw.


Op vrijdag maken we eerst een verkenningsrondje zodat we zaterdagochtend niet onnodig hoeven te zoeken. Tegen de tijd dat de zon ondergaat zoeken de zwarte heidelibellen een rustig plekje, de muggen blijken juist actief te worden.


 

 
Dit licht is eigenlijk nog te hard, maar als de juffer smakelijk zit te eten is dat toch een foto waard.
 
 
 
De volgende ochtend staan we vroeg op en zijn voor zonsopgang in het veld waar we 's avonds veel libellen zagen vliegen. Het wordt toch nog flink zoeken, ook al vallen de vleugels door de dauw nu beter op. Waterjuffers zijn er meer.
 
 
 
 
 
Deze juffer kreeg bezoek van een klein slakje. Ondanks het vroege uur en het feit dat ze door de dauw en lage temperatuur nog niet zo beweeglijk zijn, zijn er al paringswielen te zien van gewone pantserjuffers.
 
 
 
 
 
 
Hoewel de gewone pantserjuffers leuk en fotogeniek zijn, wil ik ook een mooie bedauwde libel vinden. De eerste die ik tegenkom zit vol dauw, maar een van zijn vleugels is zo beschadigd, dat ik na een paar opnames het toch maar opgeef en verder zoek.

 
Af en toe stijgt er een grote wolk muggen op. Ondanks  het insmeren met DEET zoemen ze tijdens het fotograferen lustig rondom mijn hoofd en handen en vinden altijd wel weer een plekje dat is overgeslagen.
Eindelijk zie ik een mooi exemplaar libel en wel een vuurlibel, fel rood tegen het frisse groen van het riet. In de achtergrond zorgen kattenstaarten voor wat extra kleur.Na het fotograferen van dit model is de zon zo hoog gestegen dat alles rondvliegt en het beter is om naar huis te gaan voor een lekker vakantiedagje.

De volgende ochtend keren we terug naar hetzelfde plekje. Er is dauw, maar er is helaas geen libel te ontdekken. Gelukkig vindt Loes een klein geaderd witje op smalle weegbree, zodat we toch iets hebben om onze camera's op te richten.Plus een klein geaderd witje op het perzikkruid.We zoeken in de schaduw bij een bosrand, maar vinden enkel nog een schorpioenvlieg.Gelukkig is het prachtig weer en keren we tevreden terug naar ons huisje en bootje voor een heerlijk dagje in en op De Weerribben.
 

15 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Ontzettende mooie foto's!! Prachtig die juffers met die glinsterende waterdruppeltjes.
  Foto 1 en 6 zijn echt super met ook nog eens heel erg mooi licht.
  Grappig ook met dat slakkie aan het steeltje in foto 6. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie,
  Altijd leuk om libellen en vlinders te fotograferen. De weerribben is er een prima plek voor en je moet de muggen dan maar voor lief nemen. Een van de dorpen daar heet niet voor niets muggenbeet.
  Je hebt er in ieder geval een mooie serie fotos aan over gehouden.

  Groet
  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hooi Gonnie
  klein maar fijn dit zijn weer erg mooie foto's de laatste foto is erg gaaf.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk om jouw beeldverslag te zien Gonnie, zo beleef ik die vroege uurtjes tussen de muggen weer helemaal opnieuw, maar dan gelukkig zonder jeuk.
  Sommige foto's heb ik bijna precies hetzelfde, maar de meeste zijn toch anders.
  Zo heb ik van de eerste avond niets, maar wel weer van de tweede.
  Van je juffertjes vind ik nr 6 de allermooiste, wat heb je daar het licht prachtig weten te vangen.
  De Vuurlibel op de Kattenstaart was een goede vondst van je, die foto's zijn ook heel geslaagd.
  Licht en kleuren maken van het witje (12) ook een heel fijn plaatje.
  Je schorpioenvlieg is een waardige afsluiter, precies in de roos!

  We hebben minder foto's gemaakt dan we hoopten, maar met deze resultaten mag je toch heel tevreden zijn.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk insectenblogje is dit toch weer, jullie hebben de smaak van de macrofotografie echt te pakken. De mooiste foto vind ik de voorlaatste, de vlinder precies in de lichtste bol en de rest eromheen maakt het tot een sprookjesachtig geheel.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige serie Gonnie, dit is weer een ander kant van de Weerribben.
  Groetjes kees..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heb je er weer prachtige sfeerfoto's van weten te maken.
  Prachtig Gonnie, mijn complimenten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Petje af (figuurlijk, want ik draag geen petje) voor deze beelden. Een foto maken van een libel, juffer of vlinder met dauwdruppels lukt meestal wel, maar een goed passende achtergrond erbij creëren is een kunst op zich. Ik blijf dat een hele opgave vinden. Jij schijnt geen last te hebben van hinderlijke obstakels, of weet hoe je die kunt vermijden. Het was een plezier om jouw beelden te bekijken want stuk voor stuk zijn ze schitterend.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is gelukt om er weer mooie foto's te maken, ondanks dat de nachten niet zo koud waren, toch de druppels en glinstering in de vleugels gevonden. De paring is ook in de ochtend het makkelijkst..;-) Het geaderd witje is een beauty, kleuren, positie, gewoon een prachtige foto. Complimenten voor deze foto's...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,
  jammer dat jullie weinig modellen hadden om uit te kiezen, maar de foto's die je wel hebt kunnen maken zijn sprookjesachtig mooi. Prachtig door het licht, de goed gevonden achtergronden en natuurlijk de schittering in de dauwdruppels. En zonder druppels vind ik beide, zo verschillende, foto's van het witje ook heel goed gelukt.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai Gonnie,

  Jammer he, dat de modellen soms (meestal) niet zo meewerken als dat je graag zou willen.
  Het schijnt zijn charmes te hebben, maar ik vind het persoonlijk nooit zo erg leuk.
  Het voordeel van macro-werk is dan weer dat er altijd wel iets te fotograferen valt.
  Je eennalaatste cijfer is prachtig en de laatste helemaal super.
  Zo knap dat je dit op deze manier vast hebt kunnen leggen.
  Groot compliment daarvoor.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,
  heerlijk om deze juffers en ook de libellen onder de dauw te zien.
  Een hele zoektocht en dan ook nog weinig libellen zien.
  Toch zijn het hele mooie en fraaie platen want het licht dat je erbij hebt maakt deze foto's toch ook best wel weer bijzonder. Heerlijk om zo even een weekendje weg te gaan :-)
  Groeten, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijke plek daar de Weerribben en de Wieden Gonnie, ik was er ook meerdere keren, fijn terras aan het water overigens in Muggenbeet (zonder muggen maar met heerlijk gebak). Je begint al met een hele mooie juffer, prachtig scherp op de kop en het lijfje. Heerlijk zoals je de achtergronden creëert met de bokeh ringen, vooral nr. 6 is een schitterende en ook nr. 11 de vuurlibel. Zonder bokeh ringen maar ook met een mooie gele achtergrond op foto nr. 12. Mooie opbrengst van jullie verblijf in Overijssel.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een prachtig blog Gonnie, met dan misschien niet zoveel aanbod aan beestjes dan je had gewenst, maar wat zich wel aanbood heb je fraai weten vast te leggen. Mijn favorieten zijn 6 en 11 maar de laatste drie zijn ook heel mooi en leuk dat je zulke verschillende sferen weet te creëren.
  Compliment voor deze mooie reeks!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooie serie weer, Gonnie. 5 t/m 8 zijn mijn favorieten. Prachtig met die dauw. Ik heb naast weinig vlinders (behalve in mijn tuin) ook weinig libellen gezien. Juffers waren er ook veel minder, volgens mij. Om ze dan nog met dauw te vinden, vind ik knap. Jammer dat de zomer al weer bijna voorbij is. Ik hoop dat je vandaag nog even kunt genieten. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen