Zoeken in deze blog

zaterdag 26 februari 2011

Bayerischer Wald 1

Fantastisch was het! Wat hebben we genoten in Beieren. De heenweg verliep vlot en in Duitsland ontmoetten we elkaar min of meer toevallig bij de lunch. Dat werd meteen de eerste kennismaking, er werd heel wat afgelachen en de toon was gezet. Het pension was sehr Deutsch und sehr gemütlich.
Elke ochtend gingen we na een vroeg, maar heerlijk ontbijt met onvervalste Kaiserbrötchen op pad naar het natuurpark om 's avonds na zessen terug te keren. Het diner was steeds zeer gezellig en wat een kanjers van schnitzels werden er geserveerd.
Marco de Paauw (www.wildlifeimages.nl)blijkt zeer gedreven te zijn. Hij barst van de energie. Van zijn manier van fotograferen maakt hij geen geheim en hij voorziet iedereen van adviezen en schiet overal te hulp. Ook heeft hij met Peter een zeer bekwame assistent meegenomen.
Vier dagen lang fotograferen, leren en genieten.
In deze blog begin ik met de verschillende vogels die we gezien hebben.


De oehoe (Bubo bubo) is de grootste uilensoort ter wereld. De naam heeft hij te danken aan zijn roepgeluid. Vooral in de late winter laat het mannetje zijn imposante "Whoeoh"-roep horen.De oehoe is door zijn grootte, zijn massieve lichaam en dikke kop met geen andere uilensoort in Europa te verwarren. Kenmerkend aan het gezicht van de oehoe zijn de grote ogen en de vaak lange oorpluimen. De oogkleur varieert van felgeel tot vuur-oranje.


Er waren ook ransuilen. De vogel komt over een groot deel van de wereld voor. In Nederland leeft de uil vooral in bosachtige gebieden met naaldbomen en open terreinen.
’s Nachts jagen ze in open terreinen op knaagdieren en kleine vogels. Overdag zitten de uilen met een groep in de bomen.


De ransuil heeft twee opvallende oranjerode ogen die goed afsteken tegen de bruine en grijze veren op de kop.


De ruigpootuil is een stuk kleiner. Hij is bruin gevlekt van tint. De ruigpootuil lijkt sterk op de steenuil die in Nederland veel algemener is. De ruigpootuil onderscheidt zich door de bevederde poten en heeft langere vleugels en een langere staart.


Met zijn fel gele ogen kijkt hij je indringend aan.


Meetrekken bij het fotograferen blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn.


In een ander hok zaten vale gieren. Wat een pracht beesten om te zien met die zachte donsveertjes die als een boa om de hals zitten.
Tijdens het wandelen ontdekten we deze specht op een boom. Flink hakkend in de stam zocht hij zijn kostje bij elkaar.


Het blijkt de drieteenspecht te zijn, in Beieren een wintergast, in Nederland komt hij niet voor. Aan de gele vlek op zijn kruin kun je zien dat het een mannetje is.

Er waren nog veel meer (roof-)vogels, maar 4 dagen is te kort om alles vast te leggen. Reden genoeg om nog een keertje te gaan.
Volgende keer meer, over een van de zoogdieren.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Connie, ik zit met verbazing te kijken!
  Wat een belefenis om al deze vogels te zien, wat zal jij genoten hebben.
  Schitterende serie en ik kijk uit naar de volgende.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Connie
  Prachtige serie heb je gemaakt van de uilen en de gier.
  Mooi plaatje van de specht.
  Het is een prachtig park waar je prachtige plaatjes kunt maken,ben benieuwd naar de rest.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat zal je genoten hebben, deze foto's zijn prachtig om te zien. De uilen om die in het wild tegen te komen is wel heel bijzonder om te zien, maar een gier in dit gebied, super om te zien. Ook een hele mooie achtergrond bij deze foto's. Kan begrijpen dat 4 dagen te kort is om daar te zijn. Hebben je winter laarzen zich goed gehouden, of was het niet zo heel koud..??
  Kan niet wachten op je volgende serie..


  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo te lezen heb je daar een zeer geslaagde tijd gehad. Hele mooi uilenfoto's laat je zien. Mooi ook de ontmoeting met de drieteenspecht.
  Leuk om je ervaring over deze reis te lezen. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

  Groetjes Colinda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie

  Mooie foto's en een hele mooie ervaring denk ik.
  Omdat je over een hok schrijft zaten deze vogels nu in het wild of in een dieren park.

  gr.Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Gonnie,

  Fantastisch he, die uilen? Ik ben nog steeds op zoek naar het steenuiltje. Je hebt hem er prachtig opstaan. Ik ben ook wel benieuwd of het echte wilde uilen zijn of dat ze in een hok zaten? Ik heb wel veel over dit park gezien en gelezen en denk dat je volgende serie heel mooi zal zijn, als het de dieren zijn die ik verwacht. Omdat je het zelf niet verklapt heb, zal ik het hier ook maar niet neerzetten, maar ik hoop dat je ze net zo mooi in beeld hebt als deze vogels.
  Ach, als je daar geweest ben kan het niet anders dan dat je die prachtige dieren in je volgende serie laat zien ;-)

  Mijn complimenten,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. je hebt de uilen mooi in beeld gebracht. Wat zijn het toch mooie vogels! Ook gieren zijn altijd weer leuk! Je specht met tikkend koppie vind ik heel geslaagd!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,
  Dat klinkt zeer goed, deze reis! En ik heb met veel plezier je foto's bekeken en verhaal gelezen. Ik ben benieuwd naar het vervolg!
  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een supermooie serie. Die uilen, geweldig...
  Ben al erg nieuwsgierig naar de rest en wat lijkt mij dit een mooie vakantiebestemming.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie
  wat zal je genoten hebben.Prachtige serie heb je gemaakt van de uilen ik heb genoten.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Even een toelichting, want er ontstaan misverstanden.
  In het Bayerischer Wald liggen natuurparken. De dieren zitten in zeer grote verblijven in een zo'n natuurgetrouw mogelijke omgeving. Met veel bomen,struikjes en hellingen. Bij de bruine beren was er ook een klein poeltje. Door de bomen oogt het heel natuurlijk, maar er zitten ook nadelen aan. De dieren laten zich soms niet zien en als ze er zijn is het soms lastig om ze mooi op de foto te krijgen. Er zit regelmatig een takje in de weg. In elk verblijf zit een bepaalde diersoort en er zijn vaak meerdere punten waar je een goed zicht hebt op een deel van het verblijf. Ook de vogels (m.u.v. de specht) zaten in hokken met gaas. Dan is het nog een hele klus om ze zonder hekwerk te fotograferen. Het gebied is bosrijk en er stromen kleine beekjes doorheen. Het is erg mooi om doorheen te wandelen, maar je moet wel op de paden blijven.
  Bedankt voor jullie reacties, binnenkort deel 2.

  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie, je laatste toelichting is heel verhelderend. Je foto's zijn dan wel niet in het wild gemaakt, ze zijn er beslist niet minder om, prachtige plaatjes!
  De close up van het steenuiltje is mijn favoriet, en de kloppende specht, schitterend om de beweging van het koppie zo te zien, heel goed vastgelegd.
  Ik ben er zeker van dat er nog heel wat moois van dit tripje in beeld wordt gebracht, ik zie er naar uit!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie
  Wat zijn je foto's super!!!
  Vooral de Uilen...Wat is dat mooi!
  Ja heerlijk om zo vier dagen heerlijk te fotograferen..Ik ben benieuwd naar de zoogdieren.
  Dit ziet er in ieder geval al super uit..
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig mooi hoe je die vogels hebt gefotografeerd. Ze staan er heel mooi op en je ziet niets van gaas of tralies.
  Ik heb al veel foto's van dit natuurpark gezien en ga er beslist eens heen. Lijkt me prachtig.
  Ben dan ook benieuwd naar je volgende bericht.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen