Zoeken in deze blog

zaterdag 5 maart 2011

Bruine beer

In het Bayerischer Wald is een verblijf voor de bruine beren. 's Morgens al vroeg stonden we klaar om ze te fotograferen. Het duurde een behoorlijke tijd voordat ze zich lieten zien. Maar toen ze eenmaal hun hol verlaten hadden, lieten ze zich van hun beste kant zien.We bleven lang kijken, fotograferen en genieten. Er was steeds iets anders te zien.


Heel imposant hoe zo'n beer heel soepel door zijn gebied loopt. Dit mannetje is helemaal bruin, hij kan 100 tot 315 kilo wegen. Dit vrouwtje heeft een lichtere kleur, met name haar kop is veel geler. Vrouwtjes zijn een stuk kleiner en wegen zo'n 60 tot 200 kg.Het mannetje en het vrouwtje in een onderonsje. Beren in het wild houden een winterslaap, deze dieren niet, hooguit een winterrust.


Het vrouwtje heeft vorig jaar twee jongen gekregen. Ze worden geboren tijdens de winter(-slaap) en blijven 1,5 tot 3,5 jaar bij de moeder.De moeder neemt de zorg helemaal op zich. In een vroeg stadium kan het mannetje de jongen doden of zelfs opeten.


Deze twee blijken over veel energie te beschikken, want ze zijn bijzonder actief. Ze dagen elkaar uit om te stoeien.


De houdgreep wordt geoefend.


Oefening baart kunst en de sterkste of zwaarste beer wint.

Deze twee jonkies zijn ondernemend. Eentje klimt er zelfs hoog in een spar om daar wat rond te kijken en in de takken te bijten.


Op een gegeven moment komt moeder beer even poolshoogte nemen wat haar kleintje daar aan het doen is. Als ze gerustgesteld is, verdwijnt ze weer naar beneden.


Ook is er een poeltje, waarin de jonge beren zich prima vermaken. Eentje heeft een stok waarmee hij speelt, de ander vindt dat ook wel interessant. Hij krijgt niet de kans om de stok af te pakken.


Dan moet hij zich zo maar zien te vermaken en dat kost hem geen enkele moeite.


Het mannetje waagt zich ook even in het water. Hij bemoeit zich niet met de jonge beren en die zoeken hem ook niet op.De beren gebruiken hun hele verblijf en alles wordt benut. Zo ook deze boomstam.Je kan erop lopen ....


Je kan erop hangen alsof je in de kroeg staat....

En je kunt hem gebruiken om te relaxen .....


Van een hele dag fotomodel spelen word je doodmoe.

18 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie

  Echt hele mooie plaatjes, wie heb het (jij)

  Hoe groot is hun leef gebied, en hoe dicht kon je er bij komen.

  Gr.Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gave serie Gonnie!
  Wat een belevenis om dit mee te maken, daar blijf je naar kijken.
  Heb je ook nog andere dieren gezien?
  Ik heb van iemand anders die daar was foto`s gezien, of was je niet weg te slaan bij de beren.
  Genieten dit,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jelle en Greet,
  Hoe groot? Ik denk zoiets zo groot als een voetbalveld, maar je kunt het niet ineens overzien omdat er een rotspartij in ligt. En je staat pal aan de zijlijn om de vergelijking met het voetbalveld door te trekken. De beren lopen zo onder je langs.
  Hier zijn we de hele ochtend en een deel van de middag gebleven. Maar er waren nog meer dieren: wisent, otter, lynx en wolf. Daarvan volgende keer foto's. Het is een hele berg en ik ben er nog niet doorheen.

  Bedankt voor jullie reactie, fijne zondag,
  Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schitterende reeks heb je gemaakt van de bruine beren. De 2de foto is wel heel vertederend....maar ja... elke foto heeft wel wat. Complimenten voor deze mooie serie.

  Groetjes Colinda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo Gonnie,

  Prachtige serie, dat is toch een mooi reservaat daar.
  Ik ben erg benieuwd naar de foto's van de wolven en de lynxen. Hoop dat ze NOG mooier zijn dan deze en dan belooft het wat!
  Niet te lang wachten met plaatsen svp ;-)
  Ik heb in ieder geval nu met het water in mijn mond zitten kijken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gaaf!!!

  Wat lijkt me dat prachtig om dit mee te maken en te mogen fotograferen. Top!

  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een belevenis! Prachtige foto's met al die sneeuw en leuk zoals ze spelen en bezig zijn. Kan me voorstellen dat je genoten hebt !
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een geweldige serie Gonnie, vooral die jonge beren zijn verrukkelijk om te zien.
  Ook de serie rond de boom ( bar!!) is erg leuk weergegeven.
  Welgemeende complimenten voor de foto's, die donkere dieren in de sneeuw zijn niet de gemakkelijkste foto's om goed te belichten, maar je hebt dit echt uitstekend gedaan.
  Wat moet jij daar genoten hebben!

  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een prachtige serie heb je van de beren gemaakt.
  Een genot om naar te kijken.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een top week moet dit zijn geweest, zo mooi deze serie ook weer, heb echt zitten te genieten, wat een geluk dat er twee kleintjes waren, die hebben jullie even vermaakt, vooral de foto dat de kleine in de boom zit en de boomstam waar je als model leuke standjes kunt aannemen. Heel mooi gedaan allemaal, wat zal je vel foto's gemaakt hebben. De volgende blog zal ons zeker weer net zo verrassen als deze.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie

  Wat een super foto’s van die beren prachtige opnamen dat hoop ik ook nog eens te kinnen doen.
  Groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een pracht serie, wat moet jij daar hebben staan genieten. Ik heb weer met plezier naar je foto's gekeken en hoop dat er nog meer gaat komen (lynx)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. He Gonnie, prachtige serie. Nummer 2 is aandoenlijk (maar die had ik waarschijnlijk strakker gecropt :-)) het mannetje in het water is erg gaaf en de berenstamtafel heeft een mooie invalshoek. Mooi alle storende achtergronden weg kunnen houden, ik heb hier er daar toch nog wat hekken. Alleen het kleine beertje in de vijver staat op een putdeksel ;-) Kleuren zijn mooi maar lijken wat donker, ligt dat aan mij of aan het blog (jpegjes!?) Welke ga je als mooiste beer insturen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hele mooie serie van deze spelende jonge beren.....dit is zeker genieten, alleen jammer dat je ze zo klein hebt geupload.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie
  Wat heb jij mooie foto's kunnen maken van de beren..Echt heel gaaf!!!
  Door ze aan te klikken zijn ze haast niet veel groter..Ik neem aan dat je weet dat je ze veel groter kan plaatsen..Want dit is zo mooi..Daar wil je natuurlijk ieder detail van zien..
  Stuk voor stuk foto's om in te lijsten!
  Ik heb genoten Gonnie.
  Gr Henk
  p.s.een beetje late reactie (erg druk gehad)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Gonnie

  Ik heb er alleen de eerste avond dat hij online staat, er eentje in zien slapen.
  Meer heb ik ook niet nog niet gezien.

  gr.Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie,
  In de eerste plaats mijn complimenten voor de wijze van presentatie van je foto's inclusief bijbehorende achtergrondinformatie; erg leuk om te lezen. En wat zitten er prachtige foto's tussen!!! Ben zelf ook volop aan het selecteren, en wat me bij mijn foto's opvalt (misschien ook wel tegenvalt), is hoe snel er bewegingsonscherpte in de foto's sluipt. Als je jouw foto's van de visotter, spelende beren en rennende wolven ziet, lijkt het allemaal zo eenvoudig, maar de dieren zijn zo super beweeglijk, dat het gegeven de lichtomstandigheden echt topsport fotograferen was. Maar prachtige resultaten! Mijn persoonlijke favoriet: de drie wolven welke dicht bij elkaar jouw kant op komen rennen, in die foto zit echt spanning in alle drie de koppen.
  Groetjes, Dirk-Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 18. je kan misschien een fotowedstrijd organiseren. dan leren mensen dat het meer is dan alleen op een knopje drukken

  BeantwoordenVerwijderen