Zoeken in deze blog

dinsdag 24 mei 2011

Grote bonte spechten

Deze week ben ik een aantal keren bij het spechtennest gaan zitten. Omdat de eieren uit waren gekomen, moesten pa en ma specht vol aan de bak om de hongerige kelen te vullen.
Dat was een mooi gezicht en omdat het nest zo laag in de stam zit, was het allemaal goed te volgen.
Daarom vandaag deel 3 en tevens laatste deel (verwacht ik)van deze serie.

Grote bonte spechten hakken een nestholte uit in bomen, waarbij de voorkeur, begrijpelijk, uitgaat naar zachte houtsoorten. Berken zijn favoriet, maar andere boomsoorten worden ook gebruikt om een holte met rond gat in uit te hakken. Een specht krijgt daarbij geen hoofdpijn doordat de hersenen in een soort schokdempers zijn ingekleed.

Na elke roffel kijkt hij even rond om na te gaan of de kust nog veilig is.

Met zijn geroffel lokt hij ook een wijfje. Als mevrouw akkoord gaat om te paren wordt het nest gekozen.
De aanzet is reeds gemaakt door het mannetje en het is ook overwegend meneer die de holte verder uithakt. Slechts af en toe steekt mevrouw een handje toe, maar meestal beperkt zij zich tot het inspecteren van het resultaat en tot het verwijderen van de spaanders. Het hakwerk duurt van een drietal weken tot een maand.

De grote bonte specht maakt geen comfortabel nest voor de jongen. De eieren worden op hoogstens wat spaanders gelegd en overwegend alleen door het vrouwtje uitgebroed in 12 tot 16 dagen. Binnen de 24 uur komen alle jongen uit en zij leggen allen hun kopjes over elkaar zodat zij een soort “warmtepiramide” vormen.

De Grote bonte specht loopt spiraalsgewijs tegen de stam van een boom op, op zoek naar voedsel tussen de schors of de barst. De jongen worden hoofdzakelijk gevoed met rupsen en larven. Deze laatste worden met de lange tong die eindigt op een verhoornde harpoenpunt met weerhaken, diep uit hun gangen gehaald.

Een spechtenhol met jongen hoor je voor je het ziet. Dat kleine grut maakt ongelooflijk lawaai. Als de jongen wat groter zijn laten ze zich niet alleen horen, maar ook regelmatig zien. Er steekt vaak plotseling een kopje uit het gat van het nest. Eerst heel voorzichtig maar al snel steeds verder.


De beide ouders voeden de hongerige magen en na 20 tot 24 dagen verlaten de jongen het nest. Daarna blijven de spechten de jonkies nog 8 tot 14 dagen voeren. Omdat ze maar 1 nest per jaar hebben, zit daarna de klus er weer op.


Zo zittend bij de boom, werd ik benieuwd hoeveel jongen er waren. Thuis op de computer kon ik goed de koppies bekijken en zag ik 3 verschillende jonkies:

Eentje waarbij de rode vlek een mooie gladde lijn vormde.

Bij een ander was duidelijk een vlekje, een soort hapering te zien.

Dit jong heeft een vlek met een soort rafelige rand

Meestal zie en hoor! je maar een van de beide ouders. Maar ik had het geluk dat ze op een gegeven moment alle twee op de boomstam zaten, toen kwam ook nog een van de kleintjes met zijn koppie naar buiten. Een prachtig moment.12 opmerkingen:

 1. Wow Gonnie, wat gaaf om zó'n serie te kunnen maken! Is dit in het beruchte kraakpand?
  Vooral de foto's van ouder(s) plus jong zijn top, maar ze mogen er allemaal zijn hoor,lekkere scherpe en goed belichte beelden.
  Wat goed dat je de verschillen tussen de jongen hebt opgemerkt, je moet dus heel wat foto's hebben kunnen maken van al dit moois.
  Genieten hoor!
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie
  in een word geweldig mijn complumenten.
  mooie foto's.
  groetjes herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie
  Wat een prachtige serie van de Spechten..Ik moet snel weer eens naar de AWD om de Spechten te fotograferen (straks zijn de jonge uitgevlogen)en dan wil ik ze ook samen op één foto..Dat is gaaf.
  Ik heb er spijt van..dat ik er niet meer tijd voor uitgetrokken hebt..
  Heel mooi.
  Gr Henk

  p.s koffie (Douwe Egberts )...En dan veel koffie drinken:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie
  Je hebt prachtige plaatjes van de specht gemaakt.
  De jongen maken inderdaad een hoop lawaai,vanavond in het AWD ook een nest gespot mede door de jongen.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb eens even lekker rond gesnuffeld op je blog en genoten van de prachtige natuurfoto's.
  Kom zeker nog eens terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Gonnie,

  Prachtige serie heb je gemaakt van de spechtenfamilie.
  Goed gezien om de foto's te maken van de verschillende jonkies. Heel leuk.
  En wat een geluk dat je er drie op 1 plaat hebt kunnen vangen. Een unieke fot en ze zitten ook zo mooi in een diagonaal.
  Ik denk wel dat het geheel beter tot zijn recht komt in een vierkanten uitsnede.
  Gefeliciteerd met het totale resultaat. Dat zal je een hoop tijd gekost hebben.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow.... Gonnie wat is dit genieten zeg...stuk voor stuk erg fraai weten vast te leggen. Dit is duidelijk zo'n moment waarbij je ze makkelijker kan fotograferen. Erg mooie serie, en dan met name degene waar ze alle 3 opstaan....dat is echt prachtig.

  Ik heb zoiets ook kunnen aanschouwen hier in de buurt, alleen de lichtinval werkt duidelijk niet mee, maar daar had jij hier geen moeite mee.

  Groeten,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,

  Hier wordt ik wel een beetje jaloers op :-)
  Wat een mooie spechten serie heb je gemaakt.
  En dan die drie op een rij, een erg leuke foto.

  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Dit is toch een wens van iedere natuurliefhebber/ fotograaf. Bonte spechten met hun jongen op de foto zetten. Je hebt hier een hele mooie serie. Echt genieten, en wat lijkt het me heerlijk om zoiets dicht bij huis te hebben. Super.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie, hele mooie serie weer, always a pleasure! Ik vind vooral de derde van onderen erg goed. Heb je het verhaal al in je hoofd voor je de foto's maakt, of werkt het andersom?
  Groetjes, Steven

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie
  Ja...Je weet dat ik weer terug gegaan bent..naar de spechten..En ik heb nu nog meer respect voor jou foto's gekregen..van deze spechten.
  Het valt niet mee om ze mooi te fotograferen...Dus geniet ik hier nog maar eens een keer..
  Wat zijn ze mooi...en wat heb jij ze mooi op de foto!!!
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nu ik de afgelopen weken zelf twee van deze spechtennesten heb gezien, wilde ik toch nog eventjes hier bij jou kijken, hulde! ik begin nu te beseffen hoeveel tijd er in deze serie moet zitten, maar wat is-ie-mooi!
  Groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen