Zoeken in deze blog

zondag 21 augustus 2011

Het vliegt voorbij...

Iedereen kent het gevoel dat de vakantie voorbij vliegt. Heel letterijk genomen vliegt het onderwerp van dit blog ook voorbij.
In Panama is nog veel natuur. We waren in het oerwoud, het nevelwoud, de mangrove en aan de kust. Overal kroop en fladderde er van alles rond. In dit blog een impressie, msommige zonder namen, want tijdens de vogelexcursies vlogen die bij mij het ene oor in en het andere weer uit. Onthouden lukte echt niet. Na de laatste excursie kregen we een dag later een lijst met vogelnamen van de vogels die we die dag gezien hadden, het waren er 40.


We hebben door het Panamakanaal gevaren, met deze fregatvogels boven onze hoofden.Het zijn grote zeevogels van ruim een meter lang en een spanwijdte van meer dan twee meter. De vogel is vrij licht en daardoor goed in staat tot zweven en vliegen. Uren achtereen kan hij boven de golven zweven, speurend naar prooi. Hij vangt vooral vissen en weekdieren en soms ontfutselt hij sterns of jagers hun prooi.


Aan de witte kop met borst te zien is dit een juveniel.


Ook pelikanen hebben we veel gezien.


Met behulp van de lijst en google gok ik dat dit de tropical kingbird is, daar een veel voorkomende vogel. De volgende is de social flycatcher, ook die hebben we erg vaak gezien.Deze vogel zagen we in het oerwoud, in het nationaal park Soberania bij Panamastad. Daar zaten ook allerlei verschillende insecten zoals deze sprinkhanen.
Ook veel verschillende vlinders hebben we gezien. De omstandigheden waren niet optimaal: donker met hard licht waar de zon doorkwam en geen statief.
Deze vlinder heeft transparante vleugels, de kwaliteit is niet geweldig, maar de vlinder wel. Daarom plaats ik hem toch maar.

In Zuid-Amerika leven veel kolibries. De mannetjeskolibrie is bont, meestal metaalachtig groen gekleurd, met een glanzend rode, blauwe of smaragdgroene keelkleur.


Het vrouwtje is onopvallend gekleurd.


In Soberania werden kolibries gelokt met schaaltjes suikerwater. Het was een af- en aanvliegen van veel verschillende soorten. De kolibrie kan door de zeer snelle vleugelslag (15 tot 80 slagen per seconde, afhankelijk van de grootte van de vogel) in de lucht stil blijven hangen. Door de snelle vleugelslag kan de kolibrie als enige vogel ook achteruit vliegen. Ze kunnen zelfs recht omhoog en recht omlaag vliegen.


De snavel is een belangrijk kenmerk voor de soortindeling.Iedere snavel is op een bepaalde bloemvorm gespecialiseerd, waardoor er geen concurrentie tussen de kolibrie-soorten optreedt.


Tussen de soorten komen grote verschillen in gewicht voor. De kleinste (bijkolibrie) weegt 1,8 gram. De in Noord-Amerika meest voorkomende kolibrie (robijnkeelkolibrie) weegt ongeveer 3 gram en is 7,6 cm groot.


Aan de kant van de weg zagen we een roofvogel, de Roadside Hawk. Hij deed zijn naam dus wel eer aan deze havik. De Roadside Hawk is 31–41 centimeter groot.


Om de blog niet te lang te maken volgt de laatste vlieger hieronder. Deze bivakkeerde in ons onderkomen in park La Amistad een internationaal beschermd natuurgebied. We overnachtten midden in het regenwoud, in Wekso, waar zich tijdens de jaren tachtig van de vorige eeuw een militaire jungle school bevond waar dictator Noriega zijn troepen trainde. Hopelijk was deze gast minder gevaarlijk.

20 opmerkingen:

 1. HOI GONNY
  WAT EEN MOOIE COLLECTIE AAN VOGELS HEB JE GEMAAKT GEWELDIG
  GROETJES HERMAN,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie
  Prachtig al die verschillende vogels die je daar gezien hebt.
  De kolibrie heb je er mooi opstaan zijn toch lastige vogeltjes om te fotograferen.
  Mooie plaatjes van de vlinders en de sprinkhaan.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Gonnie

  wat een ervaring en wat een schitterende foto's , ben vooral weg van die kolibries, geen idee dat er zo veel soorten waren, schitterend gevangen

  Groet
  André

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Gonnie,

  Nou volgens mij ben je helemaal niet naar Panama geweest, maar gewoon naar Harderwijk en Avifauna;-)

  Wat zal jij genoten hebben daar van de prachtige flora en fauna. Toch net effe anders dan de rugzakvossen in de AWD.
  Ik kan wel je belichtingsproblemen heel goed begrijpen. Donkere wouden en keihard zonlicht.
  Onder die omstandigheden heb je toch erg goed gepresteerd. Echt groot compliment voor je prachtige series.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Gonnie,

  Dat is weer eens iets anders als een dierentuin :-)
  Heel erg leuk om mee te kijken, mooi werk!
  Wat de vakantie betreft weet ik precies wat je bedoelt, mijn maand vakantie was ook in no-time voorbij :-(

  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  Je vakantie was snel voorbij maar wat heb je veel meegemaakt!
  Die Fregat vogels zag ik van de week op TV in "Life", wat een rovers zijn dat!
  leuk om met je mee te genieten via je blog.
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Gonnie,

  Te gek zo'n vakantie! Wat een soorten. Je zult erg veel foto's genomen hebben en om dan te kiezen voor je blog lijkt me knap lastig.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Complimenten Gonnie, mooie foto's onder lastige condities gemaakt.
  De vogelfoto's zijn prachtig, met name de kolibries vid ik heel mooi.

  Fijn meegenoten zo!
  Goede reis terug!
  Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Dat is wel steeds weer genieten met al die mooi foto's uit Panama, en al die prachtige gekleurde vogels e.d.
  Ik ben wel benieuwd hoeveel foto's je daar in panama gemaakt heb.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Gonnie,
  Wat leuk om zo mee te kunnen genieten van je vakantie. Ik ben onder de indruk van die fregatvogels, wat een mega-afmetingen zijn dat.
  De tweede foto daarvan vind ik erg goed van compositie met de diagonale lijn er in.
  De kolibri's... prachtig, hoe je die zelfs vliegend in beeld gekregen hebt, maar zijn tekst en of foto's niet verwisseld? De tweede foto is toch echt kleurrijker, maar vlgs jou is dit het vrouwtje.
  Jammer van het harde licht bij de vlinders, maar die laatste met die transparante vleugels is echt wel een beauty, dus terecht dat je die geplaatst hebt.
  Je hebt veel moois gezien in je vakantie, maar idd, het vliegt voorbij..
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Wat een enorme rijkdom aan fauna is daar.
  Ondanks de lastige lichtomstandigheden heb je er toch weer mooie foto's gemaakt. Vooral de vliegende kolibries vind ik supergoed.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Loes,

  Je hebt gelijk. De foto's moesten in andere volgorde staan. Even niet opgelet. Ik ga het gauw herstellen.
  Bedankt voor je reactie, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tjonge wat weer een prachtige serie, je hoofd moet volgens mij op een gegeven moment wel overlopen van al die onbekende beauties.
  Heel mooie en informatieve serie heb je gemaakt en ondanks de lastige omstandigheden ook puike foto's.
  Die Kolibriefoto's zijn top, uitermate knap dat je die snelle beweeglijke makkers er zo op hebt gekregen en ook de Fregatvogels vind ik er uitspringen.
  Heerlijk om zo even weer met je mee te liften.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Uit jaloezie spreek ik hier i.v.m de kolibries! Ik heb even de website bekeken, maar wat ik daar zag sprak mijn verbazing. Ik zou een moord doen als ik zoveel van de wereld mocht zien als u! Ik hoop dat mijn droom ooit uitkomt om kenia te bezoeken of in ieder geval de big 5 in het wild te spotten! Nou ben ik pas 20 en hopelijk heb ik nog lang genoeg de tijd om dit te laten uitkomen of de lotto te winnen :P! Zelf wil ik in de toekomst een full frame erbij kopen en vroeg me dan ook af hoe goed de D700 is met ISO. Weet u nog met welke ISO het rode vogeltjes&de groene vliegende kolibrie is gemaakt (aangezien hier vrij veel ruis in zit)? Wat ik zonde vind aan uw blog is dat de foto's zo klein zijn. Als ik namelijk de vergroting bekijk (wat ik altijd doe) komen de foto's veel mooier uit! Ik vind het trouwens helemaal geen probleem dat uw kritiek geeft op mijn foto's, dat vind ik juist fijn om van te leren en de smaken van andere fotografen te ontdekken. Met 'prachtig' 'geweldig' kom ik niet verder in deze wereld, wat al heel moeilijk is! Geef maar flink commentaar zolang het onderbouwd is. Sommige mensen zeggen alleen 'lelijk' of 'compositie ziet er niet uit' maar vermelden niet hoe ik het beter had kunnen doen. Over de klaproos: deze is inderdaad met een velle zon gemaakt en zo doende misschien een verkeerde keuze qau kleur. Ik had dit inderdaad beter kunnen doen bij een foto die minder last had van fel licht. Dankje wel en sorry voor het lange bericht! Groetjes, aranka

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh Gonnie wat heb je weer veel moois gezien tijdens je enorme trip. Maar welke er bij mij echt uitspringt is de vliegende Kolibrie. Het kleinste vogeltje te wereld(volgens mij) en dan in vlucht kunnen schieten...dat is bijzonder knap. De rest van je opnames is natuurlijk ook een lust voor het oog. Ik had graag met je meegegaan op vakantie als ik zo al je beelden bekijk. ;-)

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Gonnie,

  Wat moet dat een heerlijke vakantie zijn geweest!
  Op deze manier laat je veel mensen meegenieten van al het moois wat je onderweg bent tegengekomen. De vogels staan er prachtig op, gewoon genieten om ze te bekijken. Gelukkig kan je bij de D700 de ISO flink wat omhoog doen zodat het ook in de wat lastige situaties nog goed fotograferen is. Het zijn gewoon beauty's van foto's!

  Groetjes, Gonne-Marieke
  -mennoG-

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie
  Ja..Lastig die namen..van die vogels..
  Het valt voor mij niet eens mee om in Nederland de vogels uit elkaar te halen..Snor..Rietzanger..Sprinkhaanrietzanger enz.
  De kolibrie's stan er geweldig op..wat een belevenis..en de Havik..die had je mooi close!
  Ook de vleermuis is natuurlijk een geweldig moment.Maar ook de vlinders...sprinkhanen.
  Volgens mij kon je daar zo een kaartje volschieten :) zeker als je al 40 namen kreeg van de vogels die jullie gezien hebben.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 18. wat heb je prachtige foto's kunnen maken. Het kolibri in vlucht, wow, heel mooi gedaan. En dan op één dag zoveel vogels zien, wat een geluk om al deze vrolijke kleuren te zien. En wanneer je ons meer foto's wilt laten zien, gewoon doen hoor, dit zijn zulke mooie beelden dat moet je gewoon plaatsen.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ongelooflijk, wat een land moet dat zijn. Veertig vogelsoorten op een dag is heel veel. En dan nog vlinders en insecten.
  Hier krijg ik niet gauw genoeg van.
  Een prachtige serie Gonnie.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Gonnie,

  Bedankt voor je reactie op mijn blog "Havik pakt Tafeleend". Ik heb deze opnames gemaakt los uit de hand met mijn 300mm f/4 lens. Met een behoorlijke crop, kon ik het toch nog dichterbij halen.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen