Zoeken in deze blog

zondag 4 december 2011

Terug naar het Bayerischer Wald: visotter en lynx


Dit is het laatste deel van mijn belevenissen in Bayeren. De openingsfoto maakten we  bij de uitgang van het park. De zon ging onder en toverde een prachtige paarse gloed over de omgeving. Daarna was het dus echt donker en tijd om de dag af te sluiten.


Een uurtje eerder die dag nemen we een kijkje bij de visotter. Er zijn er twee maar omdat er veel gevochten werd, zijn ze uit elkaar gehaald en zitten ze elk in een apart verblijf.

Het zijn actieve beestjes. Deze heeft een groot formaat kiezel opgedoken waarmee hij zich prima vermaakt. Hij legt de steen op zijn kop, gooit de steen in de lucht en vangt hem weer op. Alsof hij een balletje hooghoudt. Alleen blijft deze niet drijven en als hij mist, moet hij hem opnieuw opduiken.Helaas neemt het licht al af en wordt het lastig om hem goed te fotograferen.
Deze vogel is of een auerhoen of een korhoen. Ik dacht dat ik een auerhoen fotografeerde, maar eenmaal thuis heb ik gegoogled op deze namen en denk  ikdat het een korhoen is.


Ik vind ze erg op elkaar lijken, maar de auerhoen heeft een egaal bruine borst. Het is in elk geval een vrouwtje.


Een van de favoriete dieren daar is de lynx. Een prachtige kat. Maar als ze zich niet willen laten zien, dan zie je ze ook niet. Ze gaan zo onder in het groen en zijn dan compleet uit het zicht verdwenen.

De lynx heeft karakteristieke bakkebaarden, gepluimde oren en een kort staartje. Hij staat hoog op de poten. De vacht van de lynx is in de zomer geelbruin. 's Winters is de vacht bleker en dikker. Verspreid over zijn lichaam liggen enkele kleine, bleke vlekken. Vooral de ledematen zijn duidelijk gevlekt. De staart is kort met een zwart puntje.Lynxen zijn goed tegen kou bestand, dankzij de dichte vacht en de haarkussens aan hun voeten. De gepluimde oorschelpen zijn uiterst nuttig voor het opvangen van zelfs de zwakste geluiden. Ze hebben als het ware de functie van antennes.

Even wat drinken bij een plek waar water opwelt uit de grond.Er ligt een dood konijn. Als de lynx hem in de gaten krijgt, neemt hij hem in zijn bek en gaat ermee van door om hem in de beschutting van de struiken op te peuzelen.


Hetzelfde uiltje van vorige keer. Het blijft leuk om hem te platen.De laatste foto van de serie
16 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  wat een schitterende foto`s!
  Zò leuk de Otter spelend met een steen.
  Je hebt mooie dingen gezien in het Bayerische Wald en ik heb genoten van je blog`s
  Gaaf hoor!
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie,
  wat een schitterende foto`s.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie

  Al met al een mooie trip denk ik.

  gr.Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een mooie afsluiting van je Beierse belevenissen.
  Wat een mooi gezicht die otter met de steen op zijn kop, prachtige acrobaten zijn het!
  Het hoen staat er ook fraai op, evenals het uiltje. En De Lynx heb je een fraaie serie van weten te maken, de eerste en de laatste springen er daarbij voor mij uit de eerste qua compositie en bij de laatste heb je de actie mooi geregistreerd.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie, wat is dit weer genieten!
  Eerst al die prachtige landschapsfoto met die fabelachtig mooie lucht, en dan de spelende otter, wat leuk!! Je schrijft over slechter wordend licht, maar je hebt die otter toch erg mooi weergegeven hoor, knap gedaan.
  Van de lynx spreken de eerste twee me het meest aan vanwege de mooie kleuren in zijn omgeving, ja, ik schreef het vorige keer al, die herfstkleuren zijn echt een meerwaarde.
  De actiefoto mag er ook zijn, wat een beweging.
  Je hebt me best enthousiast gemaakt voor deze reis, dus wie weet...
  Complimenten voor de hele serie!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie....

  Mooi gedaan, de foto's van de visotter met steen zijn heel mooi geworden, het zijn echt speelbeesten, maar begrijp uit je tekst dat ze ook flink kunnen ruziën. Wat ook mooie plaatsen van de Lynx....het adrenaline zal wel door je lijf gieren als je zo'n beest voor de lens krijgt....
  prachtige serie...dikke complimenten

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  Wat heb ik weer genoten van je foto's, jammer dat dit de laatsten zijn van je belevenissen in Bayern. Mooi hoe de visotter daar met een steen zit te spelen. Maar ook de korhoen en de uil zijn heel mooi. Maar een lynx op de foto te zetten is helemaal geweldig, vraag me af hoever je daar vanaf staat, en hoe je die kan blijven volgen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hello Connie,

  Your pictures in the forest are all fabulous! I don't know how you can take the pictures of the lynx; you are not scared?
  Beautiful pictures of the otter. My son tells me he has seen in a documentary, that they use the rock to brake the shell of certain mollusc they eat...
  Anyways, they are beautiful photos. I also love the sunset and the bird. A beautiful post!
  Greetings from Canada, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Gonnie,

  Schitterende dieren, zowel de otter als de lynx.
  Hoewel het licht niet helemaal meewerkt, zijn dit toch weer heerlijke foto's. Echt machtig mooi.
  Hele fraaie auerhoen en bosuil!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. het landschap is er ook heel mooi zo te zien, en dan met deze gekleurde luchtpartijen, ik zeg dit is genieten..
  En een otter die aan het spelen is met een steen, je zou de tijd vergeten, hier kan je naar blijven kijken.
  En een lynx tussen de herfst kleuren, wat zit hij er mooi bij, de herfst kleuren doen het goed in combinatie met de vele beestjes die je bent tegen gekomen.
  Jammer dat het alweer je laatste blog is, ik heb er met veel plezier naar gekeken.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Wat begin je weer met een mooie landschapsfoto. Wat een kleuren. En dan die visotter met het steentje, geweldig om dit zo vast te leggen. En wat is het een mooi diertje. De lynx, een van mijn favoriete dieren, prachtig.
  Het uitje kijkt wel heel mooi in de lens.
  Weer een heerlijke serie, wat zul jij genoten hebben daar.,
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,
  Wat een fijne serie laat je weer zien. Lynx geweldig gefotografeerd en een heel mooi portret van het uiltje. Auerhoen ook heel mooi kunnen platen in zijn natuurlijke omgeving. Maar de visotter steelt voor mij de show, wat heb je die waanzinnig in beeld gebracht een genot om naar te kijken. Knap werk!!

  Groetjes,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie
  Wat een prachtige serie weer...de laatste uit Bayeren..(Helaas)..Maar wat heb je ons veel moois laten zien...De Lynx is natuurlijk als roofdier super..En als je hem dan zo op de foto kunt zetten...Ja..Geweldig!Ook de Otter....wat gaaf dat steentje...Wij hebben ooit eens bij Lelystad bij Otters gekeken...je raakt gewoon niet uitgekeken..heerlijke bezige beestjes. Dan mag de AWD verslavend wezen.maar dit zeker ook.
  Gr Henk
  p.s. gaat nog moeilijk worden om foto's uit te zoeken van 2011 (Idee Yvonne)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kan kort zijn ... :-) prachtige foto's! Lijkt me geweldig mooi daar in het Bayerische Wald!

  Groetjes van een nachtdienstzuster :-)
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,
  Echt hele toffe opnames van deze verschillende dieren. Ik was al onder de indruk van je vorige foto's met die beren, maar deze mogen er ook zijn hoor. Vind vooral die met de lynx (foto 10) en die uil erg mooi. Maar ook je openings foto mag er zijn hoor, wat een kleuren..!! Prachtig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gonnie,

  Het blijft toch een mooi gebied met al die parken. Zeker in de herfst met die kleuren!
  Je hebt een mooie serie laten zien van al de dieren in het Bayerischer Wald!
  Ik blijf genieten.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen