Zoeken in deze blog

zondag 15 januari 2012

Rosse woelmuis


Op de laatste dag van de kerstvakantie ga ik toch nog op stap. De keuze valt op het hutje op de Veluwe, daar zit je droog bij een eventuele bui. Nou die bui komt er wel, ook meer dan eens.
Daardoor is het toch wel erg donker en moet de iso flink omhoog.
De foto's van laat op de middag zijn dan ook niet bruikbaar door te veel ruis.
De boomklever komt regelmatig op het lekkers af. Hij kleurt wel erg mooi bij de zwammen op de boomstam.
Ook het roodborstje poseert even voor de camera. (Vormt ook een goede kleurcombinatie.)
Maar de meeste aandacht gaat deze middag toch wel uit naar de rosse woelmuisjes die daar huizen.
Deze muizensoort is op de rug glanzend roodbruin en aan de buikzijde grijs, de voeten zijn wit. Hij heeft een rodere vacht en grotere oren dan de veldmuis. Alleen de jonge dieren hebben dezelfde grijsbruine tint. De rosse woelmuis heeft een gezet postuur, stompe snuit, kleine ogen en oren en een behaarde staart.
Ze zijn zowel overdag als 's nachts actief. Ook in de winters is de woelmuis actief, want hij houdt geen winterslaap. Hij is niet schuw en laat zich regelmatig zien. Hij springt niet zoals de bosmuis, maar hij rent dicht langs de grond. De rosse woelmuis maakt gebruik van routes door het kreupelhout, ondiepe ondergrondse gangen en voldoende dichte ondergroei. De routes lopen kriskras door zijn territorium en hij gebruikt ze om voedsel te verzamelen of te vluchten voor roofdieren. 

De rosse woelmuis past zijn menu aan het seizoen aan: groene plantendelen in het voorjaar, zaden, paddenstoelen, mossen en noten in de herfst en winter, dierlijk voedsel zoals wormen en slakken in de zomer. Jonge dieren eten minder zaden dan oudere dieren.
De rosse woelmuis neemt het voedsel vaak mee naar zijn hol om het daar op te slaan of veilig op te eten.De sterkste diertjes worden hooguit 18 maanden. Al in februari wordt begonnen met de voortplanting en ze gaan hiermee door tot laat in de herfst. Het wijfje werpt in die periode 4 a 5 nesten van elk zo'n 3 tot 7 jongen. De jonkies zijn al na een maand zelfstandig en al snel daarna rijp voor de voortplanting. Dus voordat je het weet zit de Veluwe vol met rosse woelmuizen.
In het hutje zat al een fotograaf: Peter Vosman. Ik zei og even tegen hem dat het toch wel leuk zou zijn als we reeën of herten te zien zouden krijgen. Plotseling zegt hij: Kijk nou! Daar komen 3 reeën het vrij open stuk voor de hut opgerend. Ze zijn duidelijk door iets of iemand opgeschrikt. Ze kijken schichtig om zich heen, blijven kort staan en gaan er dan vandoor. Naast mij hoor ik klikklikklikklikklik, ik probeer als een bezetene scherp te stellen. Eerst via de autofocus, daarna manueel. Mijn converter levert weer problemen op. Laat maar, hoor ik links naast me zeggen, ze zijn al weg. Balen!
Mochten jullie een van de reeën toch nog willen zien, volg dan de volgende link, in het mapje nieuw staan zijn foto's van deze middag:
www.vosman-fotografie.nl (Inmiddels is de foto verplaatst van het mapje nieuw naar de hoofdsite)

24 opmerkingen:

 1. Wat gaaf Gonnie die muisje...
  pracht serie, zo klein, je hebt ze prachtig in beeld gebracht, maar ook de boomklever en roodborstje heb je goed vastgelegd...
  Mooie serie, jij balen dat je converter problemen geeft...
  Ik zal zo nog even bij Peter kijken...

  Lg, NIeske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie, ik begrijp volkomen waarom het hutje op de Veluwe zo populair is. Er zijn toch steeds weer leuke plaatjes te maken.
  Zo'n serie van de Woelmuis maak je anders toch niet zo maar. Mooie entourage ook met de zwammetjes.
  Ondanks het weinige licht heb je toch een heel mooie serie kunnen maken, ook de vogeltjes staan er mooi op en leuke informatie.
  Jammer van de reeën,maar de natuur laat zich niet altijd regisseren.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Prachtig om te zien al die foto's, ben al een poosje niet meer in het park geweest.Maar naar het zien van dit moois toch maar snel weer eens gaan.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de informatie over de Woelmuis en de mooie foto`s.
  Heb even bij peter gekeken maar kon de reeen niet vinden,en wat je converter betreft vervangen die laat het teveel afweten in de hut ovp bij de ijsvogel ook al toch!


  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Michel,
   Klopt, maar hij is nog vrij nieuw. Er zit nog garantie op. Ik baal er wel van.

   Verwijderen
 5. Hoi Gonnie
  Wat toevallig de muis vandaag ook gezien vandaag met Greet een paar uur geweest.
  Je hebt hem op een mooie plek. de Boomklever en het roodborstje heb je er ook mooi opstaan.
  Gaaf dat je ook reeen hebt gezien.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hello Gonnie,

  I just love those pictures of this small vole; it makes me think of a hamster. The birds are very nice too; we do have nuthatch here in Canada and this one is very similar to our red-breasted nuthatch.
  The robin picture is just perfect with the orange colors in the mushrooms beside him... :) Nice explanations also with your pictures.
  A very nice post!
  Greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hello Gonnie,
  wat een leuke foto's van die muis maar de rest mag er ook zijn,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi in beeld gebracht, leuk ook de achtergrondinfo!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Gonnie, Wat een schattig muisje ! Kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die bang zijn voor zo'n schatje. Je hebt hem er prachtig op staan. Wel balen dat je de reen niet hebt kunnen vast leggen, volgende keer beter.
  Groetjes Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie serie van de rosse woelmuis, fijn om met je mee te genieten. De vogels zijn ook heel mooi, mar dat muisje is mijn favoriet. Ondanks slechte lichtcondities heb je er wat moois van gemaakt!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat jammer dat de converter het laat afweten, is niet de eerste keer toch..?? wat een mooie serie heb je gemaakt, het blijft een hutje met verrassingen, maar de muis is toch één van de lievelingentjes. En nu weten we ook meer over het muisje, altijd goed deze info.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie foto's van de woelmuis, ziet er toch hoog aaibaar uit. De boomklever heb je er ook fraai opstaan.
  Is dat 'hutje op de Veluwe' een vrij te bezoeken hut of is dit iets wat je kan huren?, ziet er wel ideaal uit om een aantal leuke foto's te schieten.

  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,
  wat balen toch met die converter, hoop voor je dat die weer gauw in orde is.
  Wat leuk dat je weer naar het hutje geweest bent, muisje is zo ontzettend schattig!
  Maar ook de boomklevers zijn prachtig, wat een mooie setting heb je met die zwammetjes.
  Ik krijg erge zin in Veluwe als ik deze prachtige serie zie!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie
  Kijk het hutje..Heerlijk..
  Zo'n hutje zou je eigenlijk in je achtertuin moeten hebben..Dan was je er niet meer uit te krijgen :) ..Prachtig die Muis..eh.Woelmuis moet ik zeggen.
  Ja leuk om zo dat beestje te volgen op zijn route!
  Als ik deze foto's zo ziet krijg je gelijk weer zin in de Veluwe..
  En dat je fototoestel het nou net op moest geven toen die Reeën langs kwamen..Ja..dat lijkt me balen..
  Prachtig Log Gonnie
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gonnie,

  Het is weer geniet in het hutje op de Veluwe.
  Je hebt de beesten goed in beeld gebracht!
  Best opname is het roodborstje, goede belichting!
  Als je een converter gebruikt kan je makkelijk een halve stop onderbelichten is mijn ervaring anders bij de bewerking niveaus iets donkerder.
  Balen van die reeën!

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Gonnie,

  Wat een mooie foto's heb je toch weer uit je camera getoverd. Hele mooie setting met die paddenstoelen erbij. Ja de Woelmuis is daar dus nog steeds volop aanwezig. Erg knap vastgelegd, ik weet hoe snel ze zijn. Ook de Boomklever en Roodborst staat er keurig op, ondanks het beperkte licht vanuit de hut. Wat gaaf zeg, dat jij het hebt over Reeën die je graag langs ziet komen daar. En toevallig komen er een paar Reeën aangerend. Dat had ik zelf ook graag willen zien. Heb ze zelf daar ook nog nooit gezien namelijk. Peter heeft er toch maar eentje opgekregen tijdens dat bliksembezoek. leuk om weer even mee te kijken van wat er allemaal te zien is in de deze tijd in de hut.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gonnie, wat een fantastisch mooie Rosse Woelmuis. Jammer dat je het beestje niet even van het scherm kan oppakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Gonnie,

  Wat ik er allemaal niet voor over heb moeten hebben om hier te kunnen reageren. Blogger doet nog steeds moeilijk, IE en Firefox wilden niet dus Google Chrome gedownload en dat werkt wel. Google Chrome en Google Blogger, da's vast niet toevallig.

  Beetje late reactie maar hierop moet toch gereageerd worden; wat een mooie foto's van de rosse woelmuis. Ben wel benieuwd waar dat hutje staat. En wat een mooie zwammetak is dat, zeer fotogeniek.

  Erg mooie serie!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Robert,
   Ik heb ook veel problemen met blogger. Ik kan op de computer de blogs alleen nog maar met chrome openen. Het is helaas niet anders. Ik hoop dat ik daarmee ook nieuwe beichten kan maken. Op de I-pad werk ik met safari en dat gaat prima.
   Ik heb beloofd de lokatie van de hut niet verder te vertellen. Sorry.
   Bedankt voor al de moeite die je gedaan hebt om te reageren.
   Groeten, Gonnie

   Verwijderen
  2. Hoi Gonnie,

   Belofte maakt schuld dus alle begrip!

   Groeten, Robert

   Verwijderen
 19. Ha Gonnie,

  Kijk....ik weet dan weer weinig van muizen, maar wel genoeg om te zien dat dit een bijzondere serie is! Mooi, dichtbij en levensecht. En de combi met de zwammen is geweldig. Ik kan fototechnisch nog veel van jou leren!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hi Gonnie,
  Nu kan ik wel reageren. Dit is wel minder mooi maar ik heb het zelf ook aan moeten passen omdat er mensen niet konden reageren.

  Nu kan ik tenminste kwijt hoe mooi ik jouw foto's weer vind, wat is het toch een mooi plekje daar.
  DAt snelle woelmuisje heb je echt goed. En de vogeltjes natuurlijk, dat blijft genieten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen