Zoeken in deze blog

zaterdag 11 augustus 2012

Groeten uit Loosdrecht


In mijn vakantie ben ik met Loes teruggegaan naar Zanderij Cruysbergen in Bussum.
We hebben daar de zonnedauw al eens gefotografeerd en vandaag wilde ik in de herkansing.


Maar na de fraaie beelden van Ghita en Loes van zonnedauw met juffer is gewone zonnedauw
minder spectaculair.

Ik probeer even er iets van te maken, maar eigenlijk wordt het meer van hetzelfde.
Het blijven fascinerende plantjes, maar meer gaat het vandaag niet worden. 


Loes ontdekt veenpluis. Een plant die hoort tot de cypergrassenfamilie.
Opvallend is het lange, witte vruchtpluis, waaraan de naam ontleend is.


Maar wat blijkt? Het zijn wel de pluisjes van veenpluis, maar niet de plant zelf. Het pluis is komen aanwaaien en blijven hangen aan deze russen. Met dank aan Ubel voor deze informatie!
Veenpluis bevat een driehoekig nootje, dat omringd wordt door lange witte haren (de pluis). Vroeger werd het pluis gebruikt als vulling voor kussens.


De plant is een belangrijke voedselbron voor het veenhooibeestje, een vlindersoort. Helaas hebben we die vlinder niet gezien. Hieronder staat de enige echte foto van veenpluis:Op een plant van het St Jacobskruiskruid zat een grote sabelsprinkhaan. een prachtig fotomodel als hij stil wilde zitten.Het was erg zonnig en het waaide behoorlijk, een combinatie die het fotograferen behoorlijk lastig maakte.Hoe dichterbij, hoe buitenaardser hij eruit ziet.


De temperatuur bleef stijgen en het licht werd steeds harder. Voor de fotografie niet zo geweldig, maar voor een vakantiedagje op het water natuurlijk heerlijk.

Het middagprogramma bestaat uit varen over de Loosdrechtse Plassen. Loes kent de plassen op haar duimpje. We proberen nog wat moois vast te leggen zoals een visdiefje.


Maar de waterlelies, eenden, nijlganzen, fuutjes en purperreiger op eenzame  hoogte belanden in de prullenbak.

We genieten volop van het kijken en varen en kijken en ....


Fotograferen komt morgen wel weer....


19 opmerkingen:

 1. Leuke serie! En genieten is ook veel waard!
  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit is puur genieten wat een mooie serie en wat geef je de veenpluis hier mooi aandacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie
  mooie plek de loodrechter plassen lekker een dagje uit.
  mooie foto's heb je weer gemaakt.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk om zo te genieten in je vakantie. En je foto's vind ik erg mooi hoor. Het hoeft niet altijd spectaculair te zijn. De zonnedauw en het veenpluis heb je heel mooi gefotografeerd. De sprinkhaan is helemaal prachtig, vooral als je hem zo dichtbij kan nemen.
  Mooie serie en een fijne vakantie.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, Gonnie,
  Een mooie sfeervolle serie van het veenpluis, maar weet je dat alleen de laatste foto het echte veenpluis is? De vorige zijn russen die het zaadpluis hebben opgevangen. Ondanks dat blijven de foto's erg fraai. Ook de sprinkhaan is goed geslaagd. Altijd moet je oog er maar net op vallen tussen al het groen. Zo te zien heb je verder ook erg genoten van het vakantie gebeuren.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ubel, we vonden het al vreemd dat dit het veenpluisplantje was, maar zagen niet het verschil met het echte plantje. Waarschijnlijk omdat er meer " onechte", aangewaaide stonden, dan echte. Ik zal de tekst aanpassen. Gr. Gonnie

   Verwijderen
 6. Tja Gonnie, je kan nu wel zeggen dat de zonnedauw meer van hetzelfde is, maar foto 1 vind ik helemaal geweldig. Het hoeft voor mij niet altijd spectaculair te zijn. De mate van artisticiteit vind ik net zo belangrijk. Je andere foto's vind ik trouwens ook prachtig. Foto 12 is ook weer zo'n beauty. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat was zo te zien een heerlijk dagje. Het sprinkhanen portret springt er voor mij uit. Die komt echt naar je toe in dit blogje. Alsof hij uit het scherm wil kruipen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja genieten van de natuur is toch de basis om mooie natuurfoto's
  te kunnen maken vind ik.
  Met Joke eens dat je eerste foto van de zonnedauw schitterend is,
  geweldig hoe subtiel het bloempje tegen die mooie schilderachtige
  achtergrond staat en het steeltje dat mooi wegloopt, Top!
  Maar ook de rest heb ik met genoegen bekeken en blij dat Ubel even
  toelichting gaf op de Veenpluizen, ik keer er ook al vreemd tegen aan,
  mooie foto's trouwens.
  En ook de Sprinkhaan springt er (letterlijk en figuurlijk)ook voor mij
  wel uit, een prachtig fotomodel zoals je met je foto's laat zien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat ziet er prachtig uit Gonnie, mooie close-ups van de zonnedauw.
  Prachtige kleuren en scherpteverloop, de close-up van de sprinkhaan is geweldig.
  Wat een mooi koppie en zo mooi close.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Is ook nu de tijd voor de grote sabelsprinkhaan en ik hoor hem hier ook in de struiken. Je visdiefjes mogen er ook zij en de resten van het veenpluis gevangen door de omgeving maken een mooi stilleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zonnedauw mooi op de foto krijgen is een hele opgave, het is jou in ieder geval wel gelukt. De veenpluis heeft je mooie foto's opgeleverd. De sprinkhaan komt echt op je af zoals je hem hebt gefotografeerd. Prettige vakantie.
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,

  weer een heerlijke serie met een varia aan natuurschoon. de Zonnedauw is echt mooi (heb ik gisteren voor het eerst mogen aanschouwen en nog ronde ook. Ik werd gelijk door de boswachter berispt). Maar je veenpluis is ook geweldig. Nooit zelf nog gezien. De sabelsprinkhanen zijn echt mooie beestjes en foto 11, 12 3n 13 bregnen dat ook mooi naar buiten.
  Echt weer even lekker genieten.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk zo'n dagje Loosdrecht en omgeving.
  Ik vind je zonnedauw toch wel mooi, maar ik heb zelf ook ervaren dat het heel lastig is om het leuk op de foto te zetten. De close up van de sabelsprinkhaan is mijn favoriet uit deze reeks, erg mooi (die erboven ook trouwens)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie,die zonnedauw is schitterend evenals die closeup van de sprinkhaan wat geweldig zeg. Super. Mooie blog weer.gr Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie

  Eerst bedankt voor de reactie op de foto in de krant van de Valegier af gelopen Zaterdag !
  Het zijn Prachtige foto`s van het mooie plantje waar ik mijn eigen nog niet in verdiept heb en eigenlijk en ook nog even niet ga doen want wat er alle maal voorbij komt van jou Loes Jowan dat zie ik mij nog niet voor elkaar krijgen geweldig gedaan ieder op zijn eigen manier super !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Gonnie
  Dat is een beetje het probleem van de zonnedauw: fascinerend mooi, maar om te fotograferen heel veel van hetzelfde. Je had op zoek kunnen gaan naar een open bloempje, die zie je dan weer niet zo vaak. Grappig, dat met het veenpluis. Bedenk je toch ook niet! Je sprinkhaan zit fraai verscholen in het groen en geel van het jacobskruiskruid. Ze kunnen altijd zo lekker nieuwsgierig kijken. Een mooie serie van een mooie dag!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie, wat een gezellige groeten uit Loosdrecht!
  Je hebt er een heel mooi verzamelblogje van gemaakt, en ik vermoed dat er van de ochtend en avond ook nog wel wat gaat komen?
  Interessant om te lezen dat het veenpluis toch is aan komen waaien, ik bleef er zelf maar naar kijken, en wist het echt niet. Je foto's ervan zijn erg mooi, net als die van de zonnedauw, want ik weet hoe lastig dat is. De eerste van het knopje is echt beeldschoon! Die Sabelsprinkhaan heb je er ook prachtig op, ondanks fel zonlicht en stevige wind, hij was ook een lekker meewerkend modelletje. Net als het visdiefje trouwens.
  Leuk dat je ook nog wat plaatst van de Loosdrechtse plassen, het is zo echt een vakantieserie geworden, heerlijk om te zien en een fijne herinnering aan een gezellige dag.
  De groeten uit Loosdrecht!
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Better late than ever... Beautiful post Gonnie!

  The sundew pictures are gorgeous and the peat lint are amazing. They make me think of hair in the wind... :)

  I love picture #2, very nicely photographed, the composition is perfect.

  A great series!
  Have a nice holiday, warm greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen