Zoeken in deze blog

maandag 6 augustus 2012

VlindertellingAfgelopen weekend was het tijd voor de nationale tuinvlindertelling. Ik heb er niet aan meegedaan, want er fladdert niet veel aan vlinders rond in onze tuin. Zeker dit jaar niet. Maar we gingen wel naar de heemtuin in Bergeijk en daar zagen we heel wat moois.

kleine vos

Er werd in het weekend in 1300 tuinen geteld en er werden gemiddeld 12,8 vlinders per tuin geteld. De kleine vos werd net als voorgaande jaren het meest gezien.


landkaartje

Toch maar goed dat ik niet meedeed. Met 2 boomblauwtjes en een landkaartje had ik het gemiddelde naar beneden gehaald :)
Landkaartjes van de voorjaarsgeneratie en de zomergeneratie verschillen sterk van elkaar, maar de onderkant van de vleugels vertoont altijd een landkaartpatroon.

landkaartje

In het voorjaar is de bovenkant van de vleugels oranjebruin met een zwart vlekkenpatroon.
De zomergeneratie heeft zwarte bovenvleugels met langs de achterrand een oranjerode gevlekte band en over het midden van de vleugel een witte band.

landkaartje
atalanta

Na de kleine vos werden de atalanta en de dagpauwoog het meest geteld.dagpauwoog


citroenvlinder


Niet al deze vlinders zag ik in de heemtuin, maar de vlindertelling is een mooie gelegenheid om de losse foto's die ik had bij elkaar te zetten in een bericht.  gehakkelde aurelia

De gahakkelde aurelia zag ik wel in de heemtuin, hij nam steeds plaats op deze plant. Wat een prachtige vlinder is het. Helaas kon ik niet dichterbij komen waardoor de achtergrond wat rommelig is.

 bruin zandoogje

Ik twijfel of dit een bruin of een oranje zandoogje is. De witte puntjes in de zwarte vlek geven aan dat het om een vrouwtje gaat. bruin zandoogje


zwartsprietdikkop


zwartsprietdikkop


De vlinder die toch wel de  show steelt in de heemtuin is de koninginnenpage.

koninginnenpage

Met een spanwijdte van ongeveer 7,5 cm is dit de grootste vlinder van Nederland.

koninginnenpage

De koninginnenpage is een vrij schaarse standvlinder die meer in het zuiden van het land voorkomt. De laatste jaren  wordt hij ook meer in het noorden waargenomen.


koninginnenpage

We zagen hem even vliegen, maar daarna was hij spoorloos verdwenen. Zo'n grote vlinder verwacht je snel te zien zitten, maar dat valt tegen.


koninginnenpage

De heemtuin staat vol met bloemen, heel veel verschillende soorten, maar er staan ook kruiden en gewassen. Het is een heerlijke plek om een paar uur rond te dwalen.koninginnenpage


Als we besluiten om naar huis te gaan, zit daar de koninginnenpage op de grond.
Heel verrassend blijft hij lang zitten en kan ik er erg dichtbij komen met de macrolens.

koninginnenpage


Zo krijg ik de kans voor een paar detailopnames. Net als ik denk dat hij aan het einde van zijn latijn is, gaat hij er vandoor. En wij ook, maar we zullen er zeker nog eens naar terugkeren.

Tot slot een laatste opname van een vlindersoort waarvan ik al een blog heb klaarstaan:

het icarusblauwtje


20 opmerkingen:

 1. je mag dan niet met de vlindertelling meegedaan hebben maar je hebt hier een prachtige vlinder promootblog. heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie
  wat een soorten en kleuren.
  erg mooie foto's van die vlinders je had best mee kunne doen met de vlinder teling.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Ik hoef ook niet met de vlindertelling mee te doen, stop bij een bij ons in de tuin.
  Maar al deze vlinders staan heel mooi op de foto.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mazzel dat je zo veel vlinders in die heemtuin kon vinden en zo fraai op de foto wist te zetten. Hier komen lang niet de soorten voor die je laat zien. Elk gebied heeft weer een andere bezetting.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je ongelooflijk veel vlinders gezien de laatste tijd, Gonnie. Ook dit is weer een mooie serie. Qua foto vind ik foto 10 de mooiste. Een aantal van deze vlinders had ik jaren geleden ook in m'n tuin, maar ik zie ze nooit meer. Ook niet in de omgeving. Ik had beslist ook het gemiddelde van de vlindertelling naar beneden gehaald, dus ook ik heb niet meegedaan. Was ik nog wel van plan. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tjonge Gonnie, wat een enorme oogst aan vlinders in die heemtuin. Ze zijn prachtig en je hebt ze ook mooi op de foto gezet.
  De laatste vlinder lijkt me heel bijzonder. Die zie je hier toch niet veel.
  Prachtige serie.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige vlinder foto's en mooi al die verschillende Gonnie.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtserie,met als topper de tegenlicht opname met het bruin zandoogje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ohh wat een genot om naar te kijken. Prachtige vlinderblog, met als topper natuurlijk de koninginnepage, de enige uit de reeks die ik zelf dit jaar nog niet gezien heb. Ik hoop deze mooie vlinder ook nog eens te kunnen fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nee, ik heb ook maar niet meegedaan met de telling, want ook hier is het niks. O jé, de uitkomsten van de telling zijn vast niet echt objectief ;-)
  Maar hoe dan ook, hier tel ik heel veel mooie vlinders en evenzoveel prachtige foto's!
  Nr 10 van het zandoogje is super met de zon door de vleugeltjes!
  Tja, en als vlinders er per generatie anders uitzien, dan is het ook geen wonder dat ik keer op keer niet meer weet welke vlinder ik zie ( áls ik ze zie...)
  De koninginnenpage is een geweldige vangst, en bijzonder dat je zelfs nog detailfoto's mocht maken.
  Het Icarusblauwtje is beeldschoon, ik kijk al uit naar de hele serie.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Je hebt weer bijzonder mooie plaatjes weten te schieten. Dat moet fantastisch geweest zijn daar met al die fraaie vlinders. Echt knap hoor!! Want wat een pracht exemplaren zijn dit. Ik vind die koninginnepage ook heel erg mooi van kleur.

  In Blijdorp hebben ze ook een vlindertuin, maar het is daar jammer genoeg altijd zo ontzettend warm, dat ik zo weer buiten sta.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie
  Leuk een Vlinder blogje, zie ik toch nog Vlinders.
  Hier in de omgeving zie ik zelden een Vlinder, zelfs niet op de Vlinder struiken die hier veel staan in de tuintjes.
  Je hebt ze prachtig gefotografeerd, genieten hoor.
  Gaaf dat je een Koninginnenpage kon fotograferen, wat een prachtige Vlinder.
  Ik ben met Raymond een keer naar de tuinen 'T Loo in Bergeijk geweest om Koninginnen Pages te fotograferen maar we zagen er niet een.
  De foto van het Icarus Blauwtje is prachtig, ben benieuwd naar je volgend blogje,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Greet, dat is de tuin waar ik geweest ben. De heemtuin ligt in 't Loo. Jammer dat ie er toen niet zat. Ik heb er deze week ook eentje in de Ooijpolder gezien.

   Verwijderen
 13. Wat een heerlijke vlinderblog Gonnie, tjonge wat een soorten laat je hier even
  passeren. Geweldig dat je zoveel opnamen kon maken van de Konininnepage, wat is dat
  een schitterende vlinder en helaas nog nooit gezien.
  Maar net als diverse anderen heb ik foto 10 als favoriet.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Gonnie, wat een prachtige serie heb je hier weggezet. Zeker de Koninginnenpage is geweldig mooi.
  Groet,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik moest werken afgelopen weekend maar anders had ik waarschijnlijk ook niet meegedaan aan de telling. Maar wat heb je hier een mooie vlinders neergezet. Vooral de koninginnepage vind ik super. Die heb ik zelf nog nooit gezien. Het schijnt dat deze vlinder nu wel iets meer onze kant (noordelijk) opkomt en zich niet meer alleen in Limburg laat zien.

  je Zandoogje, Citroenvlinder en Zwartsprietdikkopjes hebben naast dat ze heel mooi van kleur en scherpte zijn, ook een heerlijke zachte achtergrond. Echt een hele mooie serie Gonnie.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi, Gonnie,
  Vlindertel weekend, geteld heb ik niet was met andere dingen bezig. Ik hoorde dat de kleine vos het meest was gezien. Hoewel in mijn tuin alle top tien vlinders komen is de kleine vos echt in de minderheid. De witjes doen het bij mij goed. De eikenpage zit ook vlak bij maar helaas altijd hoog in de eikenbomen. Je hebt ze erg goed op de foto gekregen en de koninginnepage is een schoonheid. Heb er van genoten.
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie,
  Niet te geloven, ik ga om de 2 weken even naar de heemtuin voor de koninginnepage, maar dit jaar nog niet gespot. Ook de rupsen niet. Volgens de mensen daar, is het een mager jaar voor de koninginnepage in de heemtuin.
  En jij hebt hem zowaar gefotografeerd. Fantastisch.
  Maar hoera, afgelopen zondag was de koninginnepage zowaar in mijn eigen achtertuin, ik had 5 minuten om mijn camera te pakken en een foto te maken en toen vloog hij weer weg. Ikke blij natuurlijk!
  Ik ben ook erg benieuwd naar je icarusblauwtje blog.....
  Ik blijf je volgen!
  Groetjes Anne

  BeantwoordenVerwijderen