Zoeken in deze blog

vrijdag 22 februari 2013

Bladpootwants


 
Mijn vorige blog eindigde ik met mijn onderwerp van vandaag: De wants. Er zijn wereldwijd tienduizenden soorten, hier in Nederland komen er ruim 600 voor.

In een ouder blog heb ik de vuurwants laten zien. Maar heel veel andere soorten kende ik ook nog niet.Deze week zag ik 3 mooie exemplaren op zolder zitten. Ik heb ze gefotografeerd en wat informatie opgezocht. Kijk maar even mee:Op internet ontdek ik een artikel met de titel: Exotische pestwants rukt op. Uitgegeven door Natuurpunt Studie sept 2011

 
Het is niet moeilijk om deze grote soort Bladpootwants te herkennen. Ze hebben een opvallend zwart-wit geblokte rand langs het achterlijf en de lange poten zijn ook opmerkelijk.

 
De Bladpootwants verscheen voor het eerst in Europa in 1999 en in 2007 in Nederland. In 2008 werden ze op 10 locaties aangetroffen. Sindsdien ging het elk jaar sneller en nu al zitten ze bij mij op zolder.
 

 Via de websites www.waarnemingen.be en www.waarneming.nl wordt de opkomst van deze Noord-Amerikaanse pestsoort op de voet gevolgd.
 

Probleemsoort?
In Noord-Amerika staat de Bladpootwants bekend als een pestsoort die schade kan aanrichten aan naaldbomen. De wants zuigt plantensappen, waardoor de zaadproductie gevoelig kan afnemen.

 


In de afgelopen jaren werden op verschillende locaties in Nederland nimfen (onvolgroeide wantsen) aangetroffen, wat erop wijst dat de soort zich hier ook succesvol voortplant. Of het ook een schadelijke soort wordt, valt nog af te wachten.


 
In Noord-Amerika wordt soms overlast van overwinterende Bladpootwantsen vastgesteld. De soort overwintert in het volwassen stadium en heeft de neiging beschutte plekjes in huizen en gebouwen op te zoeken.
 


Mogelijk hebben we er na het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje dus een tweede exoot bij die de voorkeur heeft om in grote groepen in huizen te overwinteren.

Mmm, ik vond ze zo mooi en heb ze rustig laten zitten.....

Ach het zal weinig kwaad kunnen, de kerstboom is al lang de deur uit.

33 opmerkingen:

 1. Hallo Gonnie, mooie foto's en interessant verhaal. Ongelofelijk dat ze zich zo snel verpreiden binnen enkele jaren bij jouw zelfs op zolder te vinden. Ik ga ook eens kijken of ik op de zolder nog enge beestjes tegenkom. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke leerzame serie ,zo kom je nog eens ergens achter.je zou er haast weer een kerstboom voor aanschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, zo leer je nog eens wat. Ik heb afgelopen najaar in de Waterleidingduinen diverse soorten Wantsen ontdekt, ik vind ze prachtig. Jouw serie foto's mag er ook wezen, ik heb er van genoten. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Gonnie,
  mooie macro foto's zijn dit met een mooie uitleg.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, Gonnie,
  Ben het helemaal met je eens, het is een mooie wants, fotogeniek en schadelijk? Dat moet nog maar blijken. Ik heb daar in ons land nog niets over gehoord of gelezen.
  Goed dat je deze allochtonen je zolder ter beschikking stelt.
  Groet,
  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou Gonnie jij weet van Wantsen en wij nu ook dankzij jou.
  Foto 1 en 9 springen eruit ook al blijft het moeilijk bij bewegend macro om de scherpte op de goede plek te krijgen het is je aardig gelukt !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi, mooi, mooi... stuk voor stuk pareltjes! Ga binnenkort ook eens proberen de wereld van macrofotografie te betreden :-). Leuke post!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Interessant verhaal met mooie illustraties, vooral de laatste.
  Prettig weekend, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja ik vind ze ook stuk voor stuk mooi en dan nog op de zolder ik ga gauw zoeken hoor !!!!
  groeten , Annie
  Hva en fantastisk serie av disse tit jeg ville få noe om når de ville bli sett her! Takk for showet ditt
  hilsen, Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo, ook al bij jou gevonden? Gaat inderdaad snel met deze exoot. Leuk dat je er een prachtig verhaal van gemaakt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk en interessant verhaal met mooie foto's Gonnie. Torrensoorten in het algemeen zijn op macro-niveau erg lastig te fotograferen met die lange voelsprieten. De eerste en de laatste foto vind ik de mooiste.

  Fijn weekend,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Gonnie,
  Very nice series of this bug. I think we do have one similar here in Canada, but I am not 100% sure...
  Nice to see some green, spring is not that far and this post makes me think of my future shoots of garlic! :) They will be the first to show in my garden.
  I wish you a nice weekend and a great week ahead!
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,

  Heb je ze van zolder gehaald en in de tuin gezet om foto van te maken..
  hoe moet ik dit zien, of heb je ze binnen gefotografeerd...
  hoe dan ook je hebt er een mooie series van gemaakt, mooie
  kleurige opnames en info...complimenten

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Buiten was het erg koud en nog niet groen, dus van zolder gehaald en binnen op de tulpen gezet :)

   Verwijderen
 14. Interessante en prachtige serie, Gonnie. Vergroot zijn je foto's nog veel mooier. Wat bijzonder dat deze wants nog leeft. Bleef hij een beetje stil zitten? Ik vond vorige week een aziatisch lhb-tje, maar die was op sterven na dood. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat zo'n klein beestje schade aan kan richten, het blijven prachtige beesten om naar te kijken, de tekening op de rug, kleine mozaiek steentje. En gelukkig is je kerstboom al de deur uit. Anders blijven ze bij je logeren. Kan niet wachten tot de macro periode. Nu weer sneeuw in Kortenhoef...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Toch handig zo'n voorraadje macro-objecten op je zolder ;-)
  Een meewerkend modelletje zo te zien, en ook een fraai model, wat trouwens op de eerste en laatste foto het beste te zien is.
  Mooie kleuren en composities bij deze foto's, en interessante info, prima blogje dus weer.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Moet niet gekker worden, exoten op je zolder.
  Wel slimme dieren om in huizen de winter te overleven.
  Mooi verhaal al hoop ik dat deze wantsen hier geen schade aan gaan richten.
  Je had weer een leuk onderwerp voor je macrolens, prachtige foto`s

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Gonnie, wat een interessant blog over deze Wantsen.
  Ik kende het bestaan niet van deze exoot, weer wat geleerd en
  ben benieuwd of ik hem ook eens tegen zal komen.
  Prachtige macro-opnamen heb je er van gemaakt, ik vind wantsen zelf
  ook mooie modellen voor macrofotografie.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 19. In ieder geval niet schadelijk voor je blog Gonnie.

  gr Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuke serie van de wants. Hier ook aanwezig en altijd een soort minitankje waar niet echt gemakkelijk mooie foto's van te maken zijn. Leuke serie en ik pas bij een bedwants...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooie serie die je maakte van de wants Gonnie.
  Ik wist niet dat er zoveel verschillende bestonden, weer wat geleerd.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mooie informatieve blog. Deze wants ken ik niet, dus ik heb weer wat geleerd, al zou ik het beestje denk ik niet herkennen als ik hem tegenkom.
  Je foto's zijn weer super, krijg spontaan zin in de zomer om insecten te fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Gonnie,
  heel mooi deze bladpootwants. Die vuurwants is qua kleur mooier maar deze mag er ook zijn. Voorheen vond ik het allemaal maar luizen maar sinds enkele jaren zie ik ook de schoonheid ervan in. Deze wants is ook een heel mooi beestje. Voor sommige natuur is hij schadelijk maar het beestje zelf is mooi.
  Je hebt er een mooie serie van gemaakt.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Gonnie,

  Gelijk maar voor 3 blogs te gelijk.
  Fraa1 gedaan al bloementjes en knotten in de sneeuw! Ik twijfel een beetje over die bladpootwants, sommige lijken wel of de scherpstelling verkeerd zit. Toch fraai gedaan.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Gonnie,

  Ik heb in huis een bladpootwants gevonden. Althans mijn poes heeft 'm gevonden en ze was daar achteraf niet heel blij mee. Kan ik je vertellen. Toen mijn poes er namelijk ff aan snuffelde rende ze inene in paniek weg met heftig kwijlende mond en lopende neus. Arme poes wist niet waar ze het zoeken moest. Heb toen maar snel met een natte doek haar mond en neus afgeveegd en toen kwam ze al snel weer tot rust. Mijn vraag is dus: zijn Bladpootwantsen giftig of hebben ze een soort afweer meganisme? Wellicht heb jij het antwoord voor me.

  MVR. Donny

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hoi, ik ontdekte daarnet een wants op de poort van de garage, heb even gegoogeld en gevonden: de grote bladpootwants. (Retie)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hallo Gonnie. Dank zij jouw mooie foto's weet ik nu ook welk mooi beestje er op onze zolder zit. Locatie: Rotterdam-Ommoord. Ik maakte er ook foto's van;maar heb geen idee hoe ik die hier bij moet voegen. Geeft niets; die van jou zijn mooi genoeg. Groetend, Ad Schuurman.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Mooi beestje? Niet als er een hoeveelheid van zo een ongedierte in je huis zit en je ze niet kan wegkrijgen.
  maar ze zullen er toch uit moeten, hoe dan ook

  BeantwoordenVerwijderen
 29. waarschijnlijk heb ik er eentje vanmorgen in mijn slaapkamer gezien maakte brommend geluid

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Elk jaar moet ik veel van deze beesten verwijderen uit m'n huis rond de herfst. Ze stinken verschrikkelijk als ze zich in t nauw gedreven voelen als ik ze oppak met een papiertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik heb er wel 20 bij mijn achterdeur aangetroffen. Ze wachten hun kans af om naar binnen te glippen. De afgelopen weken heb ik er al een aantal mijn huis uit moeten zetten.
  We hebben veel naaldbomen om ons heen, die zien er het laatste jaar steeds slechter uit! Of dit met die wants te maken heeft weet ik niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Kan dan wel voor sommigen een mooi beestje zijn, ik word gek van de stank wat ze afscheiden. De penetrante geur blijft ook nog eens lang hangen in de ruimte waar ze zich bevinden/bevonden. Wij hebben ze sinds het najaar van 2016 in huis en hebben flink ons best gedaan er vanaf te komen. (We wonen in Apeldoorn en hebben veel (dennen)bomen rond het huis staan.) Even leek dat gelukt te zijn, was het niet zo dat ze in grote getalen terug zijn. Ik vind er momenteel (herfst 2017) zo'n 2 a 3 per week, meestal op zolder, soms in de slaapkamers. Ik ruik ze vaak eerder dan dat ik ze zie. Houden nu de ramen zoveel mogelijk dicht. Heeft iemand een tip hoe ik ze buiten houd en hoe ik deze stinkerds mijn huis weer uitkrijg..?

  BeantwoordenVerwijderen