Zoeken in deze blog

donderdag 23 mei 2013

Fotoreis Spanje: 27 en 28 april 2013

Restaurant El Galin in Covarrubias
 
In de meivakantie een fotoreis maken lijkt Loes en mij een goed idee.  De keuze valt op de reis allround natuurfotografie in Noord Spanje met Centrum voor Natuurfotografie olv Bart Siebelink.
Het wordt een fantastische reis met La Posada del Conde als thuisbasis voor ons 9 koppige gezelschap. Ook op de site van Loes kun je een compleet verslag van onze belevenissen vinden.


De groep. Aan de broeken kun je de weersomstandigheden inschatten.
Op zaterdag 27 april vliegen we naar Madrid. Daar vertrekken we met een volgeladen busje richting Burgos, zo'n 200 km noordelijker. De weersvoorspellingen zijn ronduit bar en boos. De koffer puilt uit met warme kleding en ook mijn thermo-ondergoed heb ik meegenomen. De snowboots stonden klaar, maar de verwachte sneeuw is weer verdwenen van het weeroverzicht, dus die zijn thuis gebleven.
Het Posada del Conde is ons onderkomen voor deze week, een huis met voor ieder een eigen kamer.
We hebben de beschikking over een keuken en een grote, riante huiskamer. Het is leuk gelegen in het pittoreske dorpje Covarrubias.
De Spaanse restaurantjes openen 's avonds pas om 21.00 uur hun deuren, dus het eten wordt steeds een latertje. Wie wil kan na het eerste diner nog mee naar de rivier de Arlanza die door het dorp loopt, voor nachtopnames. Leuk, maar ik ben doodop en ga naar bed.

Zondag 28 april

We ontbijten buitenshuis. Daarna doen we boodschappen bij de plaatselijke kruidenier en de bakker, want we lunchen ondanks de kou in het veld.
We rijden naar de vallei van Contreras, een vallei waar oude vervallen schapenschuren staan. Het is fris, maar een beetje zonnig en we hebben prachtige wolkenpartijen. Ideaal voor landschapsfotografie.

Vallei van Contreras

Een grijsverloopfilter komt hier prima van pas.

In een ondiep geultje blijkt het hier toch ook lente te zijn. Er zwemmen kleine dikkopjes rond.We vervolgen onze weg en stoppen bij een mooi uitzichtpunt. Hier oefenen we de techniek van vandaag: Landschapsfotografie, op zoek naar vormen en lijnen. Hoe vang je een landschap?


 
Dat blijkt dus goed te gaan met de telelens en Bart leert ons dat je de lucht vaak helemaal niet nodig hebt.De volgende stop is een poel waar boomkikkers zich voortplanten. Bart en Bart zijn ware deskundigen op het gebied van amfibieën en reptielen. Als zij ze niet vinden, dan zitten ze er ook niet. Eigenlijk is het te koud, maar al snel hebben ze het eerste kikkertje gevonden. 
 
Ook hier kleine kikkervisjes, deze blijken van de rugstreeppad te zijn.
 


In het poeltje staat de waterranonkel in bloei. Heel mooi, maar een geslaagde foto heb ik daar niet van. Voor mooie opnames even op de site van Loes kijken.

Tijdens de lunch vragen we ons af wat de temperatuur eigenlijk is. Juist op dat moment valt er een sneeuwvlokje, het antwoord is duidelijk. De warme koffie smaakt er des te beter om.

Rots die in de film op de achtergrond te zien is.

In de vallei waar we zijn ligt de plek waar de slotscène van de legendarische western The Good, The Bad and The Ugly is opgenomen. Heel veel is er in mijn ogen niet meer van te zien, maar de liefhebbers hebben de middag van hun leven. Groepsgenoot Bart laat toepasselijk een stukje Enrico Morricone horen.


 
Als afsluiting van de fotodag rijden we naar een nauwe kloof. De Desfiladero de la Yecla.
 

 

 

Helemaal achterin staat een iel, klein boompje met net ontluikende blaadjes. Het boompje vangt het laatste daglicht. Bart wijst ons hierop en met zijn aanwijzingen voor de belichting kom ik tot de volgende foto's.
Buiten de kloof zitten op hoge rotsen vale gieren te nestelen. Helaas hebben we daar geen tijd meer voor, maar Bart belooft ons dat we echt nog wel gieren te zien krijgen.
Het was een heerlijke dag.

In mijn volgende blogbericht meer over Covarrubias en blijkt Bart zich aan zijn woord te houden wat de gieren betreft!

Groeten, Gonnie

p.s. Eindelijk weer een blogje geplaatst. Door allerlei redenen is het er een tijdje niet van gekomen. Ik ga zeker jullie blogs weer bekijken, maar zal niet steeds meer overal (kunnen) reageren. Het blijkt te tijdrovend te zijn.

 

17 opmerkingen:

 1. Mooie foto's Gonnie. Ik had het verslagje op Loes haar blog ook al gelezen. Je leert altijd veel tijdens zo'n dag (in jullie geval dagen) in het veld. Vooral de foto's van het boompje in de kloof vind ik goed geslaagd, zo'n kloof is lastig op de foto te krijgen. Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gonnie wat is dit mooi wat moeten jullie genoten hebben,je maakt mij nou wel heel nieuwsgierig naar het vervolg want dit is al zo gweldig mooi, wat een landschap .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie van je fotoreis Gonnie.
  Het allermooist vind ik nog de foto's van de kikkertjes, erg mooi om te zien.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk dat je deze reis hebt gemaakt en wat zijn je eerste foto's mooi geworden. Ben benieuwd naar de rest. Groetjes, Miranda
  www.mirandabos.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,

  een prachtig verslag van een hele mooie fotoreis.
  Je zal heel wat gezien en beleefd hebben en ook geleerd :-)
  In dit blog is al een diversiteit aan prachtige plekjes en plaatjes.
  Foto 10 en 11 vallen gelijk op doordat deze mooie boomkikker een mooie softe achtergrond heeft, maar ook je poeltje met de dikkopjes vind ik heel mooi.
  Ik ben benieuwd naar je andere foto's.

  Groetjes, Helma

  OT Ook kwam ik je bedanken voor het medeleven en lieve reactie na het overlijden van ons zusje/schoonzusje. Het heeft ons goed gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie, ik keek hier uiteraard al naar uit! Zo leuk om ook jouw verhaal van onze reis te lezen, en natuurlijk was ik razendbenieuwd naar je foto's.
  Op deze zondag hebben we veel fotogenieke plaatsen bezocht, de oude schapenschuren tegen de mooie wolkenluchten doen het goed, en landschap zonder lucht, dat stukje les had ik even gemist, maar bij een bleke lucht is het idd een goed idee om de lucht buiten beeld te houden. Je eerste tele-opname vind ik in de voorgrond wat donker, maar de tweede is heerlijk fris en mooi van kleur.
  Je boomkikkertjes ben ik jaloers op ;-) bij mij wilde het die dag niet zo lukken, maar goed, toen heb ík me prima geamuseerd met de waterranonkeltjes.
  Prachtige kleuren en mooie rustige achtergrond bij het kikkertje.
  De rotsfoto's verrassen me! ik had er maar weinig over die ik goed genoeg vond, jij hebt meerdere geslaagde beelden. Dat groene boompje knalt er lekker uit tegen de donkere rotsen, en heb je gezien dat er bij foto 17 een vale gier boven de rotsspleet zweeft? da's een spannende opmaat naar je volgende dagen...... Ik zie er naar uit!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn opmerking over de donkere voorgrond, die komt nu dus te vervallen ;-)

   Verwijderen
 7. Hoi Gonnie
  mooi uitstapje naar Spanje.
  je hebt er een geweldige serie foto's gemaakt.,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi fotoverslag en dito verhaal van deze reis, altijd leuk om te zien hoe diverse fotografen een bepaald onderwerp aanpakken, we hadden natuurlijk mooi vergelijkingsmateriaal van Loes. Ook jouw aanpak is heel boeiend, vooral de laatste foto met het licht op het boompje in die rotsspleet. Jammer dat bij sommige foto's een deel wegvalt tegen de donkere achtergrond van je blog, maar dat is niet te voorkomen.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een mooi eerste blog van jullie fotoreis Gonnie.
  Prachtig de eerste reeks landschapsfoto's, vooral foto 4 vind ik heel mooi.
  En ja de Boomkikker is natuurlijk prachtig en heel mooi door jou vastgelegd.
  Indrukwekkend de rotspartijen, waarbij foto 15 en 20 me het meest aanspreken,
  15 omdat die mooi de immense afmeting weergeeft en 20 vanwege het boompje wat zo
  mooi beschenen wordt.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk om ook jouw verhaal van de reis te lezen, Gonnie. Ik zie op de groepsfoto bij het poeltje toch wel (volgens mij) bibberende groepsgenoten. Ik denk dat mijn vingers de knopjes niet meer zouden kunnen bedienen. Jammer van het weer, hè. Toch een mooie serie. Je kikkertjes en de laatste 2 foto's van het boompje springen er voor mij uit. Tot je volgende blog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie..

  leuk weer eens een blog van jou te zien..
  ik heb er al iets van gezien om dat Loes ze al heeft
  geplaatst, maar die van jou zijn toch weer anders, dat is het mooie van fotografie..
  je kunt naast elkaar staan en toch verschillende foto's hebben..
  erg mooi...lijkt me ook leuk om te doen..
  mooie landschappen, ook het boompje met de laatste lichtval vind ik erg mooi..
  complimenten, ben benieuwd naar het vervolg

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Gonnie, altijd leuk een blog te lezen in de vorm van een reisverslag. Ga dit zeker volgen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Indrukwekkende rotspartijen en landschappen goed vast leggen is een kunst. Onder deskundige leiding op de juiste details leren letten is altijd leerzaam. De foto's van de kikkers vind ik heel mooi geworden, de eerste landschappen eveneens. Van de rotspartijen vind ik degene met het mooi belichte boompje eruit springen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie,
  Wat gaaf om met zo'n groep zo'n fotoreis te maken. Best gezellig lijkt me.
  Prachtige opnames heb je daar gemaakt, zoals die kloof tussen de bergen. Die kikker op die steen vind ik echt helemaal te gek.
  Ik zag ook het verslag van je van India in de laatste Zoom. Gaaf hoor!!

  Groetjes en een fijne zondag,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie landschappen en rotsfoto's, die doen mij erg denken aan onze wandelvakanties in Spanje. Het boomkikkertje is geweldig, heel gaaf dat je die kon fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. mooie serie geworden. Vind die ruige landschappen erg mooi. Ik heb ook even de site opgeslagen waar jij mee gegaan bent:)

  BeantwoordenVerwijderen