Zoeken in deze blog

vrijdag 22 augustus 2014

IJsland: Snaefellsnes

Vlag van IJsland
 
IJsland was mijn vakantiebestemming deze zomer. In een 10-daagse rondreis heb ik mijn eerste indrukken opgedaan en het smaakt naar meer. Een prachtig land, zeker voor natuurfotografen.
Tijdens deze reis zag ik een deel van de west- en zuidkust.

Na aankomst rijden we via de westkust richting Snaefellsnes, het grootste schiereiland van IJsland. Het ligt tussen de Faxaflói baai in het zuiden en de Breiðafjörður fjord in het noorden. De meeste foto's in dit blog zijn daar gemaakt.

Huis aan de voet van de Snaefellsnes in Arnarstapi
De eerste stop maken we bij een weiland met daarin een aantal IJslandse paarden. Ze zijn relatief klein en bekend om hun 5-gangen. Nu staan ze in het zomerkleed, maar voor de winter krijgen ze een zeer dikke vacht.

IJslands paard

 
 
Kerkje Budir, panorama gemaakt met mobieltje
 
We vervolgen de weg en komen bij Budir, bekend om het fotogenieke zwarte kerkje uit 1703.
Gezien vanaf het kerkhof met op de achtergrond de Snaefellsnes gehuld in nevels.
 
Kerkje van Budir

 
Bij de kust van Arnarstapi maken we een wandeling over een grillig pad dat over de kliftoppen leidt aan de voet van de Stapafell (526). We hebben uitzicht op zee en de mooie rotspartijen die daarin liggen. Overal broeden meeuwen en het is leuk om eens jonge meeuwtjes te zien.

 
 
 
Grote mantelmeeuwen
 
Drieteenmeeuw met jong
 
 
Grote burgemeester
Prachtige rotspartijen liggen er in het water.
 


Behalve meeuwen en heel veel noordse sterns zien we regenwulpen.


Regenwulp

Regenwulp met lichte streep over zijn kruin
De derde dag rijden we om de Hvalfjordur heen richting Selfoss met prachtige vergezichten over het water van dit fjord.De lucht wordt steeds donkerder, dat voorspelt regen. Die regen krijgen we op onze nieuwe bestemming: De Gouden Cirkel. Meer daarover in het volgende blog.

 

24 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Wat een toeval dat ik in juli ook in IJsland geweest ben. Snaefellsness hebben we met de bus doorkruist. Gewandeld hebben we van Hellnar naar Anarstapi. Je begrijpt dat de beelden mij vertrouwd voorkomen, ook al heb ik weer heel andere foto's gemaakt. Jouw zilvermeeuwen zijn drieteenmeeuwen, die we in verschillende kolonies tijdens de reis gezien hebben. Je begrijpt dat ik jouw berichten goed in de gaten zal houden, van mij staan er inmiddels enkele op mijn blog.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de juiste meeuwennaam, blijf ik erg lastig vinden. Ik heb je foto's al wel bekeken, maar ik heb nog niet gereageerd. Ga ik wel doen hoor Kees.

   Verwijderen
 2. Hallo Gonnie, prachtig wat een boeiende foto's, lijkt mij een fantastich land om op vakantie te gaan.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat moet dat mooi geweest zijn om daar te zijn ,wij kunnen heerlijk meegenieten maar er zijn is toch wel wat anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie, oei oei, als paardenliefhebber, reisgek en fotograaf gaat mijn hart wel sneller kloppen van deze prachtige foto's. IJsland is zo bijzonder, het smaakt altijd weer naar meer. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie foto's! Wat een natuur! Toch heel anders dan Noorwegen, ik had verwacht dat IJsland daar meer op zou lijken. Dus een mooie reden om ook hier nog eens een rondreis te komen maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn maar weinig bomen op IJsland. Fjorden zijn er wel heel veel. En prijzig is het in allebei de landen. Leuk dat je kijkt en reageert Goke. Er komen nog meer IJslandblogjes.
   Groetjes

   Verwijderen
 6. Wauwww wat een mooi land Gonnie
  erg mooie foto's.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie herinneringen komen boven. Zilvermeeuwen klopt niet helemaal, met alle respect voor Kees van Dommele. Kijk maar eens naar de vleugelpunten: helemaal wit en dan is het antwoord simpel: een Burgemeester. De Kleine heet in het Engels Iceland Gull maar broedt er niet. Jouw foto is de Grote Burgemeester, deze broedt wel op IJsland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Kees, ik kwam er zelfs met hulp van de ANWB-vogelgids niet uit.

   Verwijderen
 8. Prachtige reis die je maakte Gonnie, erg fijn om mee te mogen genieten via jou foto's.
  Groetjes Tinie, fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Wat mooi om deze opnames te zien. Lijkt me best bijzonder om daar in zo'n land rond te reizen en deze mooie fotografie plekjes te ontdekken. Foto 3, 5, 6 en 13 vind ik heel erg mooi. Prachtig dat kleine kerkje zo in dat landschap en ook die wulp is erg mooi.

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Indrukwekkend mooie serie. De regenwulp (foto 14) tussen de gentianen vind ik een hele mooie. Soms tijd gehad om er achter te komen welke gentiaan het betreft? Foto 13 is ook een hele mooie met die wulp tussen de kleurrijke rotsflora; alleen zie ik in deze vogel ook een regenwulp gezien zijn korte dikke gedronge snavel en een oogstreep zie ik ook. Uitsluitsel zou inderdaad de streep op z'n kruin moeten geven maar die kun je op de foto niet zien....Ben heel benieuwd naar je volgende blog over dit schitterende land.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,

  Prachtige serie, wat zou ik graag daar eens naar toe gaan al was het alleen maar voor de landschappen. Stiekem zou ik dan natuurlijk ook de vogels fotograferen. Die grote burgemeesters zijn natuurlijk het meest bijzonder, maar de wulp tussen de rotsflora is een mooie compositie. Ben wel benieuwd of je voor de landschapsfoto's nog filters gebruikt hebt en natuurlijk zie ik ook uit naar je volgende blog.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wauw, Gonnie, IJsland. Prachtige serie laat je hier al zien.
  Lijkt me heel apart licht - de heldere kleuren op de voorgrond (wit huisje, het intense groen bv. op foto 13) en toch veel mist in de achtergrond. Mijn favorieten zijn foto 12 en 13; helemaal weg ben ik van de drieteenmeeuw met jong - wat ziet dat kleintje er leuk uit! Verheug me op je volgende series.

  N.B. het Beierse Woud - eerlijk gezegd had ik al een paar van jouw blogs daarover gezien (gevonden bij het googelen naar informatie). Fantastische series heb je daar ook geschoten. In de sneeuw en de herfst ziet het er weer heel anders uit. Een aantal blogs heb ik nu nogmaals bekeken - leuk om nu plekken te herkennen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow wat een land is dit! En ik ben blij dat het voor jou naar meer smaakt ;-) Ik doe graag mee!
  Ik had natuurlijk al een privé presentatie van je gehad, maar ik heb deze eerste seriet wederom met plezier bekeken.
  Foto's die er voor mij extra uitspringen zijn het eerste IJslandse Paard en de Wulp, omdat ze allebei zo mooi in het landschap zijn gefotografeerd.
  De laatste foto vind ik ook schitterend, prachtige vlakverdeling en het licht valt precies over de huisjes.
  Dat ik deze drie foto's eruit licht wil niet zeggen dat de rest me niet aanspreekt :-) Het is een heerlijke serie!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O, wat een mooie blog laat je hier zien van IJsland. Jij laat hier goed zien hoe bijzonder dit land is.
  Prachtige opnamen heb je gemaakt, een mooi gevarieerd beeld van wat je allemaal gezien hebt en allemaal
  opnamen die een genoegen zijn om te bekijken. Een uitgesproken favoriet heb ik niet, ik heb genoten van de hele serie en van je leuke beschrijving en zie uit naar je volgende blog.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Geweldig mooi Gonnie en wat een mooie trip!
  Ik had van kees al wat foto's gezien en bij jou zie ikw eer hele andere prachtige foto's.
  Wat is de natuur daar toch mooi en wat grandioos om zelf te zien.
  Foto 13 is mijn uitgesproken favoriet maar ook foto 4, 6 en 12 zijn topstukken.
  Uiteraard zijn al je foto's geweldig om te zien en ik kijk met belangstelling uit naar meer :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Gonnie,

  Wat heb je de dreigende, onherbergzame sfeer mooi weten te pakken.
  Ben zeer benieuwd naar jouw reportages van IJsland.
  Mooi dat je de grote burgemeester hebt kunnen fotograferen, ik ben hem hier al een paar keer net mis gelopen. Prachtige meeuw toch en je plaat er eventjes gewoon een paartje.
  De foto van het kerkje met de begraafplaats wil ik er nog wel even uitlichten. Schitterende plaat en goed nagedacht over standpunt en compositie qua dieptewerking. Super gedaan, het laat zien dat je inmiddels vergevorderd bent.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Gonnie, geweldige serie van landschap en vogels. Ben zelf ook middels een cruise op IJsland geweest maar had geen/weinig gelegenheid voor vogelfotografie. Moet misschien nog een keer terug. Gr. Ben

  p.s. de Wulp is een Regenwulp. Korte snavel en toch oogstreep.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Ben voor de correctie. Ik ga het gauw aanpassen.
   Groeten Gonnie

   Verwijderen
 18. Wauw, wat een mooie serie, wat is het toch mooi daar, die landschappen, het heeft iets onherbergzaams maar ook sprookjesachtig. Je hebt vast ook veel vogels gezien, de meeuwen op de rotsen vind ik alvast een van de mooiste foto's uit deze serie, maar ook de landschappen spreken mij aan. Ben benieuwd of er nog meer komt.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel mooi Gonnie, ik ben jaloers op je, hoop hier zelf ook nog eens te komen. Met vier studerende kinderen zit dit er voorlopig nog niet in maar je moet ook wat te dromen overhouden. groetjes Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Beste Gonnie, ik vind het ijslandse paard zo mooi en zou daar wel een afdruk van willen maken. Mag ik jouw foto downloaden en af laten drukken? Hartelijke groet, Linda

  BeantwoordenVerwijderen