Zoeken in deze blog

zaterdag 30 augustus 2014

IJsland: land van geisers, vulkanen en watervallen

Thingvellir
IJsland is het land van prachtige landschappen. Overal waar je rijdt zie je watervallen, vulkanen en dus vulkanisch gesteente. Ook in Thingvellir zien we dat. Thingvellir is een vlakte waar eeuwenlang het parlement zetelde en in 1944 werd hier de onafhankelijkheid uitgeroepen.
Het is een uitgestrekt, vlak lavaveld omringd door bergen en doorsneden door rotsspleten. Het is ontstaan door het uiteen drijven van de tectonische platen. 
 
 
Thingvellir ligt in de zogenaamde Golden Circle, het gebied waar de grootste toeristische attracties liggen. Ook de enorme waterval Gullfoss vind je hier.

Gullfoss
Gullfoss betekent de gouden waterval. Deze naam dankt hij aan de regenbogen die ontstaan als de zon schijnt. Helaas hebben we de zon en de regenboog deze dag niet gezien. Het is een indrukwekkende kolkende watermassa die hier in twee delen naar beneden stort. Daarbij stuift een dikke nevel omhoog en bedekt alles en iedereen met kleine waterdruppels.

Het bovenste deel

Het onderste deelKerid
 
Een andere mooie stop in dit gebied is het blauwe meer van de Keridkrater.

Waar IJsland natuurlijk echt bekend omstaat zijn de geisers en de thermische activiteit die daarbij hoort. IJslanders gebruiken het hete water in hun huizen. Als verwarming prima, maar het naar rotte eieren ruikende water uit de kraan was wennen.
Strokkur


 
Deze geiser kwam elke 5 tot 10 minuten tot leven. Eerst verscheen er een bel bovenop de opening, waarna hij het zeer hete water tot 20 meter hoogte spoot. Heel verrassend veranderde hij een keer van richting waardoor mijn reisgenoot de volle laag kreeg en druipnat werd. Hoe intens kun je een geiser beleven?
 
 
 
 
De beroemdste geiser is Geysir, waar alle geisers (ook die in badkamers) naar vernoemd zijn. Helaas is deze nog maar een paar keer per dag actief.
 
Geysir
In het volgende blog over IJsland het ijsbergenmeer, het hoogtepunt van onze reis.

15 opmerkingen:

 1. Wauw Gonnie ... wat leuk dat je naar IJsland bent geweest ... mooi is het daar he! Gulfoss, de geisers ... soms best druk met mensen, maar oh zo mooi om te zien, dan vergeet je dat vanzelf! Ik ben benieuwd naar je verhalen en foto's van het Jokulsarlon meer ... Groetjes en fijn weekend. Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie,
  Leuk om jouw beelden te zien. Bij Thingvellir hadden jullie het geluk dat het mooi weer was, wij hadden een miezerregen en erg somber weer. Geisir was bijzonder, zoals ik op mijn blog ook heb laten zien. Gelukkig was het toen wel droog. Jammer dat we geen zon hadden, want dat was nog mooier geweest. Gullfoss was één van de mooiste watervallen, heel spectaculair zoals die watermassa's omlaag donderden. De nevel waaide zodanig over het pad dat je flink nat werd. Wie weet komen de watervallen die wij hebben gezien ook nog op mijn blog.

  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  wat een geweldige foto's zijn dit van dat geweldige land mooie serie foto's
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Wat een ontzettend mooi land. Prachtig dat gebied met dat kerkje zo in dat landschap. En dan die waterval, echt indrukwekkend om te zien. In dat filmpje zie je ook pas hoe heftig hij daadwerkelijk is. Gaaf dat je ook die geiser zo spuitend hebt kunnen fotograferen, lijkt me best bijzonder.
  Maar goed dat je al geweest bent, want anders had je misschien nog last gehad van die vulkaan die nu ineens actief is?!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vulkaan ligt dieper het binnenland in, maar dat kan natuurlijk wel mooie beelden opleveren.

   Verwijderen
 5. Super landscape shots that Gysire you have super hit ..
  regards Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig is het daar Gonnie, wat mooi die grote watervallen en wat heb je dat mooi vastgelegd.
  Ook de geisers zijn mooi om te zien, ik zag ze eens in New Zeeland.
  Maar niet zo spuitend als hier, wel met veel damp en allerlei kleuren.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je had nogal grijs weer Gonnie. Heb je je wel vermaakt ;-)
  Dat kraanwater gaat nooit wennen vermoed ik. Maar het is langer niet overal zo op IJsland.
  Mooi reisverslag maar heb je ook nog een paar spectaculair mooie beelden gemaakt waar de bergen, mist en het licht als het ware samenspelen?

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtig landschap. Erg mooi gefotografeerd!
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het valt mij op hoe groen Ijsland op veel plaatsen is. Dat steekt mooi af tegen de zware grijze luchten.
  En oh als dat natuurgeweld, omstuimig water, stoom, geisers, fantastisch!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow Gonnie, wat een prachtige serie foto's zeg. Heel mooi uit je de weidsheid en ruigte van het gebied hebt weten te vangen, maar ook de sprookjesachtigsfeer erin hebt weten te krijgen. Ik ben erg onder de indruk van je hele serie. Veel meer dan een serie vakantiefoto's. Een groot aantal kunnen zo in een glossy over IJsland. Prachtig belicht, uitstekende scherpte en mooie standpunten. Echt helemaal top!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  wat een geweldige mooie serie en wat een fraaie platen! Het is moeilijk om hier een favoriet aan te wijzen want ik vind ze allemaal echt grandioos om te zien. Geweldige waterpartijen en roten en wat een uitzicht!
  Ook je panoramafoto is gewoon fantastisch. wat zal jij genoten hebben hier en wat is het daar toch ook mooi!
  Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Verrassend veel kleurig land...
  Mooie opnames Gonnie...een foto reis waard!!
  prachtige opnames van de Geisers en waterval...
  heel mooi in beeld gebracht!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,

  Mooi reisverslag met prachtige IJslandplaten. Als ik dat zo zie zou ik daar graag ook eens naar toe gaan. Die spuitende geisers zijn natuurlijk erg spectaculair, maar minstens zo mooi zijn die prachtige watervallen. Erg indrukwekkend allemaal en op een hele mooie manier in beeld gebracht.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een indrukwekkende serie laat je hier zien Gonnie, prachtig! Samen met de filmpjes en je boeiende beschrijving is het een genoegen om met je mee te reizen.
  Wat zul je zelf ook genoten hebben om met eigen ogen en alle andere zintuigen dit unieke land te ervaren.
  Compliment voor deze prachtige blog!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen