Zoeken in deze blog

maandag 10 november 2014

Natuurbeleving op de Veluwe


In ons weekendje op de Veluwe besluiten Loes en ik naar de Hierdense Beek te gaan. We dromen van beelden van een wild stromende beek waar we met lange sluitertijden aan de slag kunnen gaan. De realiteit is anders. Er staat maar heel weinig water in de bedding en hij ligt vol afgevallen takken. Als de stroming tegenvalt, gaan we op zoek naar andere beelden. De takken probeer ik dan maar te gebruiken.


De bigstopper wordt erop geschroefd om het beetje stroming in het water te benadrukken.


Bij een tak in het water ontstaat een plekje waarin bladeren ronddraaien. Met een lange sluitertijd heeft het iets van een draaikolk weg met een mooi contrast tussen de vervaagde en de scherpe bladeren.


Door deze foto onder te belichten krijgt hij een bijzondere sfeer.


Ligt deze beek ten noordwesten van de Veluwe, de volgende bestemming ligt juist ten zuidoosten: Het Deelerwoud.

We hopen op zwijnen of herten. In onze beleving zijn dat edelherten, maar we zijn verrast als we damherten zien. Het zijn mooie donkere dieren. Een grote groep hindes met kalveren zoekt een beetje dekking onder de bomen aan de rand van een veld. Ze blijven op grote afstand.


We treffen het met het weer. Het zonlicht kleurt het gras mooi goudgeel en rood. Ik probeer het wuiven van het gras met lange sluitertijd te vangen, maar dat lukt niet. Het is wel heel mooi om te zien.
Dan verschijnt er een edelhert. Helaas blijft hij net voor de kale takken stilstaan. Maar na een poos komt hij ook mooi tussen de dennen uit naar voren.
Het blijkt dat de damherten en edelherten zich niet aan elkaar storen. Een jong damhertje kan ongehinderd voorbij lopen.De dag gaat voorbij. De zon gaat bijna onder en in het tegenlicht ziet alles eruit alsof er een gouden gloed overheen ligt. Deze Schotse Hooglander stampt het zand omhoog en verwaait dat met zijn staart.


De damhertjes verlaten de dekking en grazen in de kruidenvegetatie.


Plotseling komen er twee damhert mannen over het veld heen gerend. Te snel voor mij, want mijn beelden zijn helaas niet scherp genoeg. Dan verdwijnt het licht. Ook aan een prachtige dag natuurbeleving komt een einde.

17 opmerkingen:

 1. Natuurbeleving...of toch kunstbeleving?
  Mooi om te zien hoe het te combineren is, je foto's van de Hierdensebeek zijn ware kunstwerkjes en zoveel origineler dan de stromende beek zoals we die voor ogen hadden.
  Ik had nog steeds twijfels over de kleuren bij mijn wildfoto's, maar nu ik jouw beelden zie weet ik eindelijk zeker dat het echt zo was, met de laagstaande zon over de pijpenstrootjes. We waren daar toch op een hele mooie plek. Jammer dat de zwarte damhertmannen het niet gehaald hebben, maar jij hebt dan weer wel de zandwolk bij de stier, wat was dat gaaf om te zien!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gaaf effect, die draaikolk met bladeren, Gonnie. En dat gras, ik vind dat altijd zóó mooi met de zon die er door heen schijnt. Maar het mooiste van je serie vind ik de herten op 9 t/m 12. Wat een schitterende kleuren heb je daar. Prachtige serie weer. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Mooi om je resultaten te zien van een dagje Veluwe. Hele mooie foto's!!
  Bijzondere effecten met die langere sluitertijden.
  Foto 10 met dat hert is echt gaaf. Mooi die stoere pose en omringd met al dat groen, geweldig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Van de foto's van de beek vind ik de draaikolk veruit de mooiste. Wat een mogelijkheden biedt fotografie.
  De foto van het rund met het opwaaiende zand ik ook al zo'n plaatje, precies op het juiste moment afgedrukt.
  Het moeten bijzonder omstandigheden geweest toen jullie dat edelhert zagen, gelet op de kleuren. Bij jou vind ik ze natuurlijker overkomen dan bij Loes, maar dat is een kwestie van smaak.
  Ik weet niet hoe vol de prullenbak is geworden, maar je hebt in ieder geval prachtige platen overgehouden aan het uitstapje naar de Veluwe.
  Groetjes, Kese

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat jammer dat de Hierdensebeek rustig was, toch nog mooie punten weten te vinden om mee te spelen. En wat een kleuren toen de zon onder ging, prachtig om te zien, en vooral met de hertjes erbij in beeld. Waren vast geslaagde dagen.

  LG Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie
  mooie serie vooral de edelherten en de herten in het mooie licht.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zie nu pas dat bij foto 10 de regen te zien is, die vond ik bij mij nergens terug.

  groetjes nogmaals!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig gouden licht kregen jullie kado zeg. Je ziet dat de foto's daardoor een extra dimensie krijgen. Aan foto 5 moet ik nog even wennen, denk ik. Het sombere karakter contrasteert mooi met de gouden foto's uit de serie maar qua compositie komt ie niet binnen.
  De blaadjeskolk is vele malen krachtiger en spannender.

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een mooie creatieve blog Gonnie waarbij je al jouw fototechnische kennis goed hebt benut.
  Mooi te zien hoe je het bijzondere van de verschillende omstandigheden eruit hebt weten te lichten.
  Foto 4, 8 en 13 zijn daarbij mijn favorieten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige herfstbeelden, mooi van kleur en soms echt origineel. Foto 4 is mijn absolute favoriet! Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijke serie! Vooral van het beekje!

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige foto's Gonnie.
  Ze zijn allemaal mooi, maar de laatste twee stelen voor mij de show.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. så mange flotte bilder, liker best de vann bilder men alle er severdige !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige serie, Gonnie.
  Je waterbeelden (2 t/m 5) zijn bijzonder; heel mooi gedaan. Die schotse hooglander en herten in gouden gloed zijn top.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,
  werkelijk een hele mooie en sfeervolle serie. Misschien dan wel geen woest kolkende beken maar wel mooie watertjes met prachtige uitstralingen zoals bv foto 2. Die is echt heel erg mooi met dat blad mooi scherp. Ook foto 5 vind ik heel sfeervol, maar de herten staan er ook mooi op. Daarbij zijn foto 9 en 11 mijn favoriet. Ondanks de regen toch een hele mooie dag.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Gonnie,

  Een aardige variatie op zo'n dagje Veluwe. De draaikolk in foto nr. 4 vind ik heel geslaagd, maar de mooiste foto's zie ik wat mijn betreft op het einde van je blog. De Schotse hooglander in tegenlicht is prachtig evenals de afsluitende foto van de damherten.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een hele leuke serie, echt een Veluwe beleving, de beek in herfstsferen, de herten, wat gaaf dat je die hebt gespot, die zie ik nooit op de Veluwe (buiten de wildbaan), prachtig licht op het eind, volgens mij was dat ondanks de regenbui een heerlijke dag
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen