Zoeken in deze blog

zondag 2 november 2014

Het staartje van muis Foetsie

 
Met deze foto beëindigde ik vorige week mijn blog "Muizenstaartjes ..." en beloofde dat dit muisje nog een staartje zou krijgen.
 

Tijdens ons weekendje Veluwe gaan Loes en ik o.a. naar het Deelerwoud. Op zoek naar paddenstoelen speuren we de bodem af, maar we vinden niets. Of het aan het grote aantal bosbesstruiken ligt weten we niet. Uiteindelijk vindt Loes bekertjesmos en even later zie ik een klein muisje. Ik probeer wat dichterbij te komen, maar het diertje is nogal actief. Telkens als ik lig en probeer scherp te stellen, gaat hij er weer vandoor. Dan vindt hij een plekje met graszaden en daar blijkt hij dol op te zijn. Dat biedt mij de mogelijkheid het bosmuisje wat dichter te benaderen.


Heel voorzichtig kruip ik dichterbij. Het is leuk om te zien hoe hij de grasstengels met zijn voorpootjes beet pakt. Ook kruipt hij heel behendig op een dunne spriet naar boven toe.


Wat is dit leuk. Ik durf Loes niet te roepen, omdat ik bang ben dat het muisje dan schrikt en er vandoor gaat. 
Plotseling buigt de grasspriet om door het gewicht van het muisje en hij hangt even op zijn kop te bungelen. Maar dit schrikt hem niet af, hij gaat gewoon door met het zoeken naar eten. Soms hangt hij te zwaaien aan een heen en weer zwiepende grashalm en ondertussen propt hij zich helemaal vol.
 
 
Loes komt eens kijken waar ik mee bezig ben en is ook helemaal enthousiast. Samen liggen we languit op de grond, al lang niet meer op het dekzeiltje wat ik meestal voor dit soort werk meeneem.
Loes weet het licht mooi te vangen en voorziet mij van de juiste tip.
 
 
 
 
 
 
Op deze foto is ook goed te zien dat het muisje teken heeft bij het oog. Vroege Vogels heeft daar laatst een item aan gewijd. Zoogdieren als muizen zijn naast vogels een belangrijke bron van bloed voor teken. Dit bloed hebben ze nodig om zich te ontwikkelen tot volwassen teek.
Heeft de muis last van teken, wij krijgen ergens anders last van. We voelen plotseling venijnige steken. Ah, rode bosmieren. Loes haar handen zijn flink toegetakeld. Bij mij is er een mijn mouw in gekropen en een andere heeft mijn kin uitgezocht.
Toch weerhoudt dit ons niet om door te gaan. Het muisje blijkt zich niets van ons aan te trekken. We kunnen zelfs voorzichtig wat grassprietjes wegpakken als die hinderlijk in de weg zitten.
 
 
 
 
 
We blijven het muisje volgen. Wat een eetlust. Waarschijnlijk is hij bezig met het aanleggen van een wintervoorraad. Hij gaat graven onder de bladeren en is dan bijna niet meer te zien. Hij is bijna weg.
 
 
 
 
Het wordt tijd om verder te gaan en we verlaten het bosmuisje. Later op de dag als Loes een geheugenkaart formatteert, gaat er iets mis. De camera herkent de kaart in het eerste slot niet en formatteert kaart twee.  Alle muizenfoto's zijn Foetsie. Het muisje heeft een naam, maar Loes baalt ontzettend. Als iemand goede tips heeft voor haar, dan zijn die van harte welkom. Loes heeft het al geprobeerd met Recuva.

 
 
Eenmaal thuis krijgen we last van de mierenbeten en denken we waren die maar even snel verdwenen als de foto's op de geheugenkaart ;-(

21 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Wat een verhaal. Maar in ieder geval wel hele mooie foto's (althans voor jouw)!!
  Gaaf hoe je deze muis zo hebt kunnen volgen en zo mooi hebt weten te fotograferen. Foto 3 vind ik echt geweldig. Jij moet wel stalen zenuwen hebben om tussen die mieren gewoon door te kunnen fotograferen..brr..!!

  Wel balen voor Loes, maar ik denk dat die bestanden toch nog wel terug te halen moeten zijn zolang ze er maar niets anders opzet. Stel een vraag via Google en je komt vaak op diverse forums waar je wel wat op kunt vinden. Succes!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie, wat een bijzondere foto's! Geweldig, zoals hij op foto 4 langs het grassprietje omhoog klimt - dat dat kan! Lief van hem, dat je zo dichtbij mocht komen. Je hebt er prachtige foto's van gemaakt. Wel stoer om door te gaan als je tussen de mieren ligt.
  En ik snap dat Loes enorm baal, hopelijk vindt ze er nog iets op.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dit een super muis gewoon doorgaan terwijl jullie op mde loer liggen maar wat een gave serie is het geworden,ik weet niet of tk dit voor een mooie serie over zou hebben om tussen de bosmieren te gaan liggen, maar voor Loes is het wel helemaal balen,hopelijk kan iemand ze helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schattig muisje is dit. Je hebt wel prachtig serie foto's gemaakt. Muizen zijn zo vrij schuw. Ik heb je foto's genoten. Deze foto's is heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een ontzettend leuke serie, wat een schattig muisje. Echt genieten als je dit voor je lens krijgt.
  Ja, ik hoorde het verhaal van Loes, echt balen lijkt me dat. Ik hoop dat iemand toch de gouden tip heeft om foetsie weer terug te toveren.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig wat is dit mooi Gonnie en wat heb je er mooie foto's van gemaakt.
  Mijn complimenten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hello Gonnie,
  imagine just before as incurred shots, good that it has not rained;-))
  great shots, it became very sweet
  greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Gonnie,
  wat een leuke foto's van die muis.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Wat een bijzondere serie. Het zal een hele belevenis geweest zijn om dit zo van dichtbij te volgen. Je hebt er ook geen doorsnee foto's van gemaakt. Heel knap dat je de belangrijkste details zo mooi hebt vastgelegd.
  Ik heb Loes een mogelijke oplossing gemaild over de gewiste bestanden. Bij mij werkte die goed.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh wat zijn deze foto's heerlijk om te zien! er zitten echte juweeltjes tussen, vooral de foto's met de softe omgeving en het haarscherpe oogje zijn werkelijk schitterend.
  Ach... zou ik ooit nog te weten komen hoe mijn foto's geworden zijn? Kees heeft me idd een mail met mogelijke oplossing gestuurd, maar eens proberen, wie weet...
  De mierenbeten op mijn polsen zijn nog steeds te zien, wat een krengen waren dat, maar oh wat was het genieten van het muisje!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Gonnie, Wat een goede serie van dit muisje, je heb het fraai op de foto weten te zetten. Waarschijnlijk heb dit wel wat concentratie en geduld gekost.Heel mooi.
  Groetjes kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat heb ik genoten van deze serie. Aandoenlijk lief zo'n muisje en schitterend gefotografeerd.
  Ik kom vast en zeker vaker bij je langs. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tjonge wat een uniek buitenkansje om zo'n muisje in zijn gedrag te kunnen volgen in zijn natuurlijke omgeving.
  Dat die omgeving ook mieren bevatte was minder comfortabel, maar voor zo'n schitterende serie zou ik me ook graag even laten belagen door mieren.
  Een geweldig blog om te lezen en te bekijken en dat heb ik inmiddels ook al een paar keer gedaan. Foto 3, 8 en 11 zijn daarbij mijn favorieten. Groot compliment voor deze prachtige opnamen. Hopelijk zal Loes ook nog wat van haar opnamen kunnen terughalen want een dergelijke serie maak je vast niet zo gauw weer.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wauw gonnie, wat een mooi moment!
  Jeetje, ik heb echt zitten genieten van je verhaal (Op de rode mieren na dan) en de foto's!
  Tjonge wat een sof voor Loes, flink balen, ik zou ook op Recuva komen en meer niet.
  Maar ik geniet wel van jouw foto's!
  Breng je er een mee naar de fotogroep! Wordt geheid weer een knaller!
  Lieve groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Gonnie,

  Het doet mij direct denken aan de rattenvanger van Hamelen. Fantastisch als een dier zo lekker meewerkt. Mazzel ook dat je op paddenstoelenjacht was, want ik vermoed dat je dus de macrolens op de camera had zitten. Ik kan geen favoriete opname aanwijzen, want ze zijn stuk voor stuk fantastisch mooi. Groot compliment voor de scherpte in deze serie. Dat valt toch zeker niet mee tussen die begroeiing.
  Een serie die ik erg graag zelf gemaakt had. Heerlijk.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een leuke serie van dit fragiele diertje Gonnie en heel mooi vastgelegd met dat lage standpunt. Moeilijk om een favoriet aan te wijzen, maar 3, 6 en 9 zijn wel echte toppertjes. Die mieren komen me bekend voor, maakte hetzelfde mee deze zomer bij de bandheidelibellen. Hopelijk krijgt Loes haar bestanden weer terug, mij is het met Recuva wel eens gelikt.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier kan ik nou tijden naar kijken, Gonnie. Wat een fantastische serie is dit weer. Ik was begonnen om op te schrijven welke ik het mooiste vond, maar toen ik bezig was zat ik gewoon alle fotonummers op te schrijven. Met andere woorden: ik heb genoten van je hele serie. Ga 'm zo ook even aan m'n man laten zien. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Gonnie,]wat een geweldige serie van dit muisje en wat heb je de foto's prachtig weergegeven.
  Mooie kleuren en standpunten en ook allemaal heel sfeervol. Ik ga voor foto 3, 6,8 en 12 maar ook de andere zijn meer dan de moeite waard.
  Heel naar van die kaart van Loes. Ik heb het een keer gehad maar ik on werkelijk niets meer terugkrijgen en in de fotozaak l lukte dat ook niet. Ik hoop dat Loes haar bestanden wel terugkrijgt en las dat Kees al een optie had gemaild.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hi Gonnie,
  Fantastic pictures and story. You were very patient to take these pictures, I'm sure. #4 is quite something! Very special pose for this mouse : )
  I hope your ant bites are over and that you are well. This is a great series, I love it.
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Eind goed al goed!
  Foetsie is niet meer Foetsie, helemaal happy dus, en muisje prijkt nu dan ook onder de naam Happy in mijn blog,
  Uiteraard kijk ik nu met nóg meer plezier naar jouw muizenissen, de nare bijsmaak is nu foetsie ;-)
  Het was een ontzettend leuk avontuur, super dat jij dit muisje vond, de bosmieren had ik er wel voor over!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen