Zoeken in deze blog

zondag 5 juli 2015

Kwieke kwikken


We weten het allemaal: De natuur laat zich niet dwingen. Dat ervaren Loes en ik ook als we plannen maken. In november informeren we bij Glenn Vermeersch naar zijn vogelhutten. Glenn is heel eerlijk in zijn informatie en we besluiten nog even te wachten. In februari bespreken we twee dagen in mei een hut. De eerste dag steenuilen met het mooie avondlicht en de dag daarna heel vroeg de ijsvogels. We boeken de workshop "Duikende ijsvogels" waarbij Glenn ons zal ondersteunen met het fotograferen van onderwater duikende ijsvogels.
Op zijn site staan prachtige foto's en we hebben er veel zin in.


We houden de site van Glenn in de gaten en Glenn zelf stuurt regelmatig een update over het wel en wee rondom zijn hutten.
Eind april lezen we:
Laten we starten met het slechte nieuws: de uilen! Het zit "mijn" uilen echt niet mee dit jaar. De bosuilen bleken uiteindelijk toch niet verder gedaan te hebben nadat ik eerder dit jaar een dode vogel vond pal onder de nestkast.
Echt pijnlijk werd het dan vorige week toen ik mijn favoriete Steenuil vers geplukt onder zijn vaste uitkijkpost vond ...wellicht het werk van de jonge Havik die hier al een tijd rondhangt!
Het wijfje zat nog op de eieren, maar werd sindsdien niet meer gevoerd door haar mannetje en heeft die eieren ondertussen in de steek gelaten.

 
 
Maar ook met de ijsvogels gaat het niet zoals gewenst. Net in die periode laten ze zich niet zien. In overleg met Glenn annuleren we de eerste dag de Steenuilenhut en de workshop komt te vervallen. Wel gaan we een dag in vogelhut 1 aan de slag, de multisoorten hut.


Al heel vroeg zitten we in de laag gelegen hut om het mooie licht mee te pakken. De waterpartij ziet er schitterend uit. Maar eenmaal in de hut beseffen we dat dit nou net is wat we niet wilden: een vogelhut waarbij je zelf niet veel kunt ingrijpen in de setting en moet wachten welke vogels je voor je lens krijgt.Er verschijnen de "gewonere" soorten zoals groenling, roodborst, mezen, vink, merel, duif, specht en spreeuw. We hopen op de groene specht, maar die laat zich alleen maar horen. We weten ook wel dat het niet de vogelsoort is die de foto maakt, maar het is natuurlijk wel fijn om een leuke soort te treffen.Er verschijnen witte kwikstaartjes die op de kwistig gestrooide meelwormen afkomen. Zoals zij zich storten op het voer, zo storten wij ons fotografisch op hen. O, o veel voer betekent veel kansen. Maar een kwikstaart met 3 meelwormen in zijn snavel wil je ook niet.
Als de meelwormen bijna op zijn, worden ook de kansen minder. De kwikken laten zich niet meer zo frequent zien.We strooien wat bij en proberen ook vlucht en "duik"foto's te maken van deze kwiek bewegende vogeltjes. Als de zon zich laat zien moeten we goed uitkijken voor overbelichte kopjes.We vermaken ons prima en bij het andere luik verschijnt nog even een fazant.
Na het middaguur wordt de lucht dreigender en we besluiten op tijd te vertrekken om de files voor te zijn.

 
Dus helaas geen onderwaterfoto's van duikende ijsvogels en geen prachtige platen van steenuilen in het late zonlicht.
 
 
Glenn biedt prachtige hutten aan met een grote diversiteit aan biotopen en soorten. Maar zoals ik m'n verhaal al begon: De natuur laat zich niet dwingen....
maar biedt je wel steeds opnieuw kansen!

 

20 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  je hebt het alternatief wel heel goed aangepakt!
  Wat een geweldig leuke serie van de kwieke kwikken. Knap voor elkaar gekregen ook, die vlucht- en duikfoto's.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt er toch nog een hele mooie serie van de witte kwikstaarten uit kunnen halen, de laatste foto is meteen mijn favoriet. Ons laatste bezoekje aan deze hut heeft mij niet eens voldoende blogmateriaal opgeleverd, maar ik weet dat het ook heel anders kan gaan, dus ik hou goede hoop voor oktober, als wij weer in de herkansing gaan in deze hut.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondanks alles is het toch een leuke en mooie serie geworden.De hut staat op een prachtige plek waar deze foto's gemaakt zijn. De vlucht- of duik foto's maken de dag weer goed. Jammer dat het met de andere wensen anders is gelopen, maar dan mag je in de herkansing...weer in de agenda zetten om te bespreken..;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hooi Gonnie
  wat een geweldige foto's.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Gonnie, de serie van de witte kwikstaart is prachtig. Die laatste van de twee in dispuut vind ik erg leuk.
  Tja en dan vogelhutten, het heeft ze voor- en ze nadeel. Het beperkt je soms met de mogelijkheden. Maar het voordeel is dan weer dat je vogels ongestoord van dichtbij kunt fotograferen. Waar ik altijd in De Luysen ga kun je mooi ijsvogeltjes fotograferen en nog veel meer zoals boomvalk, zomertortel, koekoek, grote zilverreiger etc en allemaal gratis ;-) maar ook hier geldt geen garantie. Veel van mijn foto's zijn dan ook gemaakt in De Luysen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel mooi Gonnie, die beweging in de vleugels vindt ik heel mooi. Schitterende serie, al hoopte je op andere foto's. groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtige foto.s wat een actie ,hier droom ik alleen maar van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Gonnie,
  eine perfekte Serie, absolut sehenswert. danke fürs zeigen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja de natuur laat zich niet dwingen Gonnie, dat ervaar ik ook dikwijls.
  Desalniettemin heb je er daar in die vogelhut toch een leuke serie uit weten
  te slepen van de kwikstaatjes. Leuke drukke vogeltjes en derhalve knap hoe je daar zulke mooie
  vliegbeelden van hebt weten te maken. Foto 5 en 11 zijn mijn favoriete foto's.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,
  Dat is inderdaad de natuur en dieren doen niet altijd wat je zou willen als fotograaf. Je hebt misschien niet gekregen waarvoor je weg bent gegaan, maar deze opnames moeten je teleurstelling toch snel doen vergeten. Want dit is werkelijk schitterend hoor Gonnie!!
  Zo mooi hoe je deze fladderaartjes zo net boven dat water hebt weten te fotograferen. Mooie sfeervolle kleuren ook en grappig met dat opspattende water.
  Je eerste en ook laatste foto zijn echt super!! Nou Gonnie..., hier kun je best mee thuiskomen volgens mij. Dikke pluim!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Het is helaas zo dat de natuur zich niet laat dwingen. Jammer hoor, geen ijsvogels en uilen! Maar deze serie over de Kwikkies is wel een feest om te bekijken! Hele mooie platen.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Gonnie,

  Dat is nou precies de reden dat ik niet in betaalde hutten ga zitten. Als je betaald hebt, blijf je toch langer zitten, terwijl je normaal gesproken na een uurtje of 2 al weggeweest was. Ook het feit dat je ver van te voren moet reserveren en dan maar hopen op behoorlijk weer is iets dat mij hiervan weerhoudt. Wat een geluk dat je dan nog wel even zo'n serie foto's kunt maken van deze kwikstaarten. Want het staat buiten kijf dat ze allemaal prachtig zijn. De laatste is er zo eentje die je waarschijnlijk nooit meer zult maken. Erg knap gefotografeerd allemaal. Toch erg lastige en snelle vogeltjes om te fotograferen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,
  Zo gaat het wel vaker. Je gaat weg met een bepaald doel, maar het loopt totaal anders. Hoofddoel gemist en toch tevreden met een onverwacht alternatief. Ik denk dat je dik tevreden mag zijn met deze beelden, stuk voor stuk zijn het plaatjes. Knap gedaan.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tja, niet wat je wilde, Gonnie, maar je hebt er wel een heel mooie serie gemaakt. Wel jammer, maar je vervanger, de kwikstaart, heeft je toch prachtige beelden opgeleverd. 1,4,8 en 9 vind ik helemaal super. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,

  Ik dacht oei daar gaat wat komen met die duikende ijsvogels, maar zoals je al aangeeft de natuur laat zich niet dwingen en het zit niet altijd mee en dat is maar goed ook, het blijft onze hobby spannend houden. Jammer van de bosuil en het steenuiltje zeg, maar ja ook dat is de natuur. Maar ondanks deze wat negatieve teneur is dit toch zeker een mooi blogbericht. Knap om deze snelle kwikken in vogelvlucht te vangen waarvan ik nr. 8 een hele mooie vind. Leuk toch om met vliegende vogels te oefenen, je leert er ontzettend veel van qua camera-instellingen en belichting.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Superrrrrrrrrrr serie die je maakte.
  Prachtig om te zien, dit is echt genieten.
  Wat je ook vast wel hebt gedaan ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Gonnie, wel een prachtige serie van de Witte Kwikstaart maar of dit nu helemaal de bedoeling was...waarschijnlijk niet. Je maakt denk ik best wel kosten en zou op meer rekenen. Ja vogelfotografie zit niet altijd mee. Volgende keer beter. Probeer de hut op de Hoge Veluwe eens een keer. Slaagkans veel groter en ook nog goedkoper. Alleen toegangsbewijs kopen voor het park! Mail even voor de bijzonderheden als je interesse hebt. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wow! Beautiful series Gonnie! Love the grace of this bird in picture #6. What a beautiful bird!!!
  Greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zo, daar ben ik ook eindelijk.....
  Grote bewondering voor jouw vliegende kwikjes, dat is mij helaas niet gelukt.
  De kwikjes waren de goedmaker van de dag, die verder toch best wel tegenviel. Maar ja, that's life.
  Prachtige plaatjes van deze leuke vogeltjes, zwart/wit is inderdaad wel lastig in de zon, en het wit is hier en daar ook erg wit, maar dat mag de pret niet drukken.
  Zal binnenkort mijn kwikjes ook maar eens plaatsen, heb al meer dan een maand niet geblogd...

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen