Zoeken in deze blog

donderdag 31 december 2015

Een jaar voorbij

Januari: mist bij het ven

Een jaar voorbij, dat blijkt wel uit deze eerste foto. De foto waarmee ik 2015 startte. Hij mag mijn eindejaarsblog inluiden en zorgt door zijn zwart/wit uitvoering al meteen voor iets extra's. Dat doet de volgende foto ook, maar dan op z'n eigen manier.

Februari: zandhaarmos
 

Deze foto knalt juist van mijn scherm af en dat in het grauwe, grijze februari weer. Zijn plaatsje in dit blog verdient hij wel, want hij heeft in de maandwedstrijd van de Roots de 3e prijs behaald en staat nu in het januarinummer van 2016. Als prijs mocht ik het Birdpix 7 boek ontvangen, waar ik blij mee ben.
Maakte ik de vorige twee foto's in mijn uppie, veel van de volgende zijn het resultaat van gezellige uitstapjes.

Maart: blauwe heikikker

Voor de blauwe heikikker kwamen Loes en Yvonne afgezakt naar Brabant, waar de heikikkers het eerst blauw kleuren. Dit jaar was het comfortabel fotograferen, want we hadden waadpakken aangeschaft.

April: sleutelbloem

Sleutelbloemen fotografeerde ik eerst zelf en daarna nog een keer samen met Anne-Marie. We hadden een heerlijk plekje bij het water waardoor we mooie bokeh kregen. Een slakje was die dag een fijn extraatje.

Mei: koolzaadvelden in Frankrijk
 
De tweede landschapsfoto. Een mooie tak van fotografie waarin ik nog helemaal niet bedreven ben, maar als afwisseling tussen het vele macrowerk wel welkom. De koolzaadvelden liggen in het binnenland van Noord Frankrijk, achter de Opaalkust. Een gezellig minireisje met Yvonne en Loes.


Juni: Kalkgraslanddikkopje
 
Ook deze foto is van een gezamenlijk uitstapje. Een kalkgraslanddikkopje in de Viroinstreek in het zuiden van België. Daar volgden we een workshop met Bob Luijks in samenwerking met het Belgische Landschap VZW.


Juli: zwartsprietdikkopje op rolklaver

In juli een ander dikkopje. In een klein natuurgebiedje waar ik regelmatig met de hond kom, was ik 's morgens vroeg aanwezig voor insecten met dauw. Er was, zoals de hele zomer, weinig te vinden, maar gelukkig waren er een paar van deze vlindertjes.


Augustus: parende pantserjuffers
In mijn zomervakantie ga ik met Loes een paar dagen naar de Weerribben. Het is heerlijk zomerweer en we genieten volop. 's Ochtends en 's avonds proberen we te midden van zwermen zoemende muggen libellen en juffers te fotograferen. Veel vinden we er niet, maar dat kon de pret niet drukken.

September: Parnassia
Eind september ga ik naar Loes en zij weet nog bloeiende Parnassia te staan. De eerste keer dat ik die zie. Een heel fotogeniek bloemetje.

 
Oktober: hazenpootje

Eind oktober heb ik herfstvakantie en Loes en ik boeken een huisje op de Veluwe. Daar ontdekken we hazenpootjes in eigen tuin. Die stonden al lang op mijn wensenlijstje. Uren zijn we ermee zoet geweest. Deze week gaan we ook regelmatig aan de slag met tussenringen. Dit is een foto van een hazenpootje, gemaakt met tussenringen.

November: rijp op rand herfstblad
Het najaar en begin van de winter zijn veel te warm. In november zijn er twee ochtenden met rijp en ik kan op pad. Zo lang de zon niet te hoog staat, leef ik me helemaal uit op de kleine ijskristallen. In december daalt het kwik niet voldoende voor meer rijp of sneeuw. Nu is het wachten op winters weer in het nieuwe jaar.


December: roodborstje
December lijkt wel een herfstmaand. Ook mijn foto doet daaraan denken. De takjes heb ik bewust bij elkaar geplaatst, maar voor de rest is het toch echt puur natuur. Rood/oranje blaadjes met een daar tussendoor piepend roodborstje.

Dit was mijn overzicht van 2015 in 12 beelden. Afwachten wat 2016 in petto heeft. Ik hoop en wens voor iedereen een fijn, gezond, inspirerend en voor wie het aangaat een fotogeniek jaar.

Je belangstelling en evt. reacties bij mijn blogs stel ik zeer op prijs. In een grafiekje zou er een stijgende lijn te zien zijn: Van 10.000 in het eerste jaar, naar 30.000 naar 100.000 naar bijna 200.000 nu.
Bedankt allemaal!

22 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Allereerst wens ik jou en Appie een heel mooi en gelukkig 2016!
  Ja, weer een jaar voorbij, een jaar waarin we veel gezamenlijke uitstapjes hebben gemaakt,waar ik met heel veel plezier op terugkijk.
  Maar liefst 6 van de foto's van jouw jaaroverzicht zijn gemaakt tijdens die uitjes. Het Kalkgraslanddikkopje hebben we vrijwel identiek, maar de overige foto's zijn juist verrassend anders. Bijzonder dat de Parnassia jouw overzicht gehaald heeft, want het wilde echt niet die dag, maar deze foto maakt alles goed, zo had ik hem graag gemaakt.
  Mijn heikikkers kwamen niet in aanmerking, dus in maart wil ik in de herkansing, hier bij jou kan ik zien hoe het moet ;-)
  Fraaie serie, ik ga niet alle foto's noemen, maar Sleutelbloem en Dikkopje springen er voor mij extra uit door het prachtige licht.
  En nu zien wat 2016 ons gaat brengen... hopelijk weer veel van die gezellige uitstapjes!

  Lieve groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een heel goed en zo gezond mogelijk nieuwjaar Gonnie!
  altijd fantastisch dit vind ik, de jaaroverzichten,
  die van jou is prachtig, mooi gevarieerd, prachtige foto's!
  juni, juli, augustus en oktober zijn mijn favoriete foto, zonder de
  anderen te kort te willen doen!

  We kunnen weer een jaar vooruit met onze mooie hobby met hopelijk weer
  creatieve platen, wens je alsnog een erg goed jaar!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Prachtige reeks weer van het afgelopen jaar. Leuk ook om deze fantastische resultaten zo nog eens voorbij te zien komen. Met sommige had jezelfs de Roots magazine weer gehaald. Echt super!! Je opnames worden ook steeds mooier.

  Groetjes en alle geluk en gezondheid voor 2016 toegewenst met uiteraard veel foto plezier!!

  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als eerste wens ik je een, in alle opzichten, prachtig jaar toe.

  Je laat hier een prachtig overzicht zien. Het is wel duidelijk dat je hart bij de macrofotografie ligt. De heikikker en de sleutelbloem zijn mijn favorieten.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Gonnie, een heel mooi overzicht van wat 2015 allemaal voor je lens kwam. Voor 2016 wens ik je alle goeds en weer veel inspiratie in de natuur en mooie foto's.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,

  Ook hier weer een bijzonder fraai (macro) jaaroverzicht. Je kunt duidelijk zien dat je hart ligt bij Macro fotografie. Heerlijke rustige beelden, maar je laatste foto vind ik toch wel m'n favoriet originele opname met een goed gekozen compositie.

  Beste (foto)wensen voor 2016!


  Groeten,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een mooi overzicht met een serie prachtige macro's, maar toch is de eerste foto ook fantastich om te zien, hoor!
  Groeten en uiteraard de beste wensen voor 2016.
  Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Gonnie,

  Schitterende keuzes heb je gemaakt voor jouw top van 2015. Leuk om te zien dat de foto uit Frankrijk er eentje zonder de hardloper is. Leuk ook om te zien dat de foto's van juni en juli bijna identiek zijn, maar toch volledig verschillend. Dat maakt fotografie nou zo boeiend en knap hoe je dat weet vast te leggen. Je laatste foto is inderdaad een knaller. Veel mooier met dat getemperde, bovenste oranje vlak.

  Veel geluk en gezondheid gewenst voor 2016,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi om weer wat foto's van het afgelopen jaar terug te zien . Heerlijk om te zien hoe mensen op de zelfde plek foto's maken en totaal verschillend zijn . Zie dan je blogs met veel plezier te gemoed . Een heel goed en gezond fotojaar 2016.

  gr frans

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,

  2015 is voor jou ook een heel succesvol jaar geweest, niet alleen door de prijzen die je her en der meepakt, maar vooral door je hele portfolio en dat bewijst ook dit jaaroverzicht. Prachtige platen van diverse, uiteenlopende onderwerpen, waarbij macro een prominente plaats inneemt, maar je landschapsfoto's ook aardig meekomen. Het is inderdaad een moeilijke tak, ik probeer het af en toe ook wel en ervaar dan dat een geringe wijziging van standpunt al een heel andere compositie oplevert. Je pantserjuffers springen eruit, vind ik. Ik wens jou ook een gelukkig 2016 met veel mooie natuurmomenten en dito foto's.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. kann mich meinen Vorrednern nur anschliessen, toller Rückblick, ich kann mich nicht entscheiden welches das schönste Foto ist...
  Frohes neues Jahr
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een prachtig overzicht Gonnie en wat een geweldige diversiteit. Heel mooi hoe jij de onderwerpen uitlicht stuk voor stuk schitterende opnamen en terecht dat daar prijswinnende foto's tussen zitten.
  Ik wens jou voor 2016 alle goeds en weer veel fotografiegenoegens en uiteraard geniet ik graag weer mee van je foto-avonturen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,
  wat een prachtige reeks kan je hier laten zien.
  Het is ook een kleurige reeks, over het algemeen ben ik zeer gecharmeerd van het kleurgebruik in je foto's. Het prijswinnende zandhaarmos is daar een prachtig voorbeeld van. Maar van 2015 is het bijna kleurloze en abstracte hazenpootje uit oktober mijn absolute favoriet. Ik vind dat zo'n mooi beeld.
  Voor 2016 wens ik jou veel geluk, voorspoed en genieten van mooie fotomomenten.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hi Gonnie,
  Beautiful post! Happy New Year to you and your family, all the best!

  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,
  Ook jou is het gelukt om een schitterend overzicht te maken. Ook al overheerst macro, de rest mag er ook zijn.
  Het is geen verrassing dat je veel met macro bezig bent geweest, samen met Loes en Yvonne. Zo kunnen jullie elkaar inspireren en stimuleren. Zo kunnen jullie ook anderen op ideeën brengen en motiveren.
  Ik wens jou en je man alle goeds voor 2016 en veel plezier met fotograferen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ohhhh, wat mooi, Gonnie. Stuk voor stuk verdienen ze een plekje aan de muur. Je 1e foto vind ik héél mooi. Subtiel en met veel sfeer. Je Panassia en de Sleutelbloem zijn ook geweldig. Maar daar doe ik eigenlijk de andere foto's dan weer mee tekort. Prachtige serie. Ik geniet altijd erg van je werk. Ook voor jou het allerbeste in 2016. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie serie, de blauwe kikker en het haarmos zijn mijn favorieten, maar ook de vlinder en libelle foto's spreken mij aan, zo zou ik ze ook graag nog eens maken ( voor mij de uitdaging voor 2016). Je eerste foto is trouwens ook heel mooi en sfeervol.
  Dat 2016 weer zo'n mooi fotografie jaar mag worden.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Gonnie,
  werkelijk een prachtig blog met schitterende juweeltjes.
  Dit zijn foto;s waarvan je echt kan genieten en die ook nooit vervelen.
  Je hebt ook een echt een prachtig overzicht gemaakt.

  Ook voor jou en al je dierbaren een heel mooi en liefdevol 2016
  met heel veel mooie natuurmomenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Schitterende serie Gonnie, erg leuk zo'n terugblik.
  Ik hoop dat het komend jaar weer van die prachtige foto's voorbij komen.
  Ik wens je daarom veel fotografeer plezier en kom graag weer bij je langs. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een juweeltjes heb je in je jaaroverzicht Gonnie.
  Pracht foto's, mijn complimenten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Gonnie, ja je bent echt de beste die ik ken op het gebied van Macrofotografie. Dat laat je hier weer nadrukkelijk zien. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat laat je een mooie terugblik zien over het prachtige jaar 2015. Waarin we leuke gezamenlijke uitjes hebben gehad, en ze staan er tussen waar ik naast je heb gestaan of gelegen. Het hazenpootje grijpt mij het meest, weet niet waarom, dat was al zo toen ik deze de eerste keer zag, had gelijk zo'n wow gevoel. De rest is er niet minder om, ook prachtig om te zien.Dat 2016 net zo gezellig mag worden en voor jou en Appie een liefdevol en gelukkig 2016.

  Liefs Von

  BeantwoordenVerwijderen