Zoeken in deze blog

donderdag 14 januari 2016

Langstelig? Kortstelig!

 
 
 


In oktober maak ik op de Veluwe kennis met de wereld van de slijmzwammen, zie mijn blog: Heeel klein. Het blijkt een intrigerend wereldje te zijn met heel veel verschillende soorten in allerlei stadia. Maar ook o zo klein. Nu het weer zo zacht blijft, ben ik opnieuw een paar keer op zoek gegaan naar slijmzwammetjes. Valt het aanvankelijk tegen om ze te vinden, inmiddels heb ik een paar keer een takje gevonden met klein en nog veel kleiner spul. Om ze een beetje uit te laten komen gebruik ik mijn complete set van 3 tussenringen en nog moet ik de foto's croppen.

 
 
Het gaat waarschijnlijk om plasmodiale slijmzwammen. Dat betekent dat ze een plasmodium vormen, een soort grote vlek die bestaat uit cellen die samensmelten. Je ziet soms op dode takken van die grote, vaak witte schimmelvlekken. Dat is het. Nu blijken ze ook nog intelligent gedrag te vertonen. Als onderzoekers zo'n plasmodium in een doolhof zetten, dan zoekt het de kortste weg naar de voedselbron.
Mmm, misschien gebruiken ze hun intelligentie ook wel om zich te verstoppen als ik in de buurt kom en kan ik ze daardoor zo slecht vinden.
 
 
Na verloop van tijd, als de slijmzwam "rijp" is (laat ik het zo maar omschrijven), ontstaan er aan de bovenkant sporenlichamen oftewel kleine zwammetjes. En omdat het allemaal zo pietepeuterig klein is, wordt de uitdaging  groot.

 


Wil ik eerst zo'n slijmzwammetje scherp in beeld krijgen, wat al lastig is, dan wil ik daarna ook nog een beetje een leuke compositie of mooi licht.

 
 
En net als bij het fotograferen van gewone zwammen wordt het een spel van scherpte en onscherpte. Ook bij deze geringe scherptediepte draai ik toch af en toe mijn diafragma helemaal open om een zacht beeld te krijgen.
 

 
Ook al heten ze dan langstelige kroeskopjes, het blijven korte steeltjes.
Lastig ja, maar ook erg verslavend. Dit wordt zeker vervolgd.

16 opmerkingen:

 1. oh, wat een ieniemienie zwammetjes, en je hebt ze er heel goed op staan, ook erg mooie scherptediepte, foto 1 en 6 vind ik het mooist
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie macro foto´s!
  groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waauw wat mooi zijn ze geworden zeg dit is echt super macro!!
  Top foto's
  Fijn weekend
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Wat ontzettend knap hoe jij deze kleine miniatuur wereld hebt weten te fotograferen. Heel erg mooi!!

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat het verslavend werk is zeker waar, net nog een half uurtje in de "sneeuw" gestaan opzoek naar het kleine wereldje. Heel moeilijk te vinden..;-) Wat zijn het bij jou stuk voor stuk weer prachtige foto's geworden. Mooi met het licht weten te spelen en ook verschillende kleuren aan zwammetjes. Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knappe foto's van al die ieniemienie zwammetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O ja, dit is zeker heel verslavend.....
  Maar ze zijn zó klein dat het echt lastig is om ze te vinden.
  Jij hebt ze na lang zoeken wel gevonden, en je hebt er ook heel erg leuk mee gespeeld. Bezig zijn met het licht, met scherpte en onscherpte, ja, zo wil ik het ook nog eens proberen, heel inspirerend!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Great macro pictures. I love the last one, the colors are beautiful!
  Greetings,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe dan ook ini-mini klein, het levert bijna buitenaardse foto's op. Prachtig.
  Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,
  ik neem niet m'n petje, maar een hele hoge hoed voor je af. Wat een vakwerk om van "een paar mm schimmel" zulke prachtige foto's te maken.
  Het zijn schitterende droomlandschappen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,

  Wat een friemelspul zeg, ik heb het waarschijnlijk al vaak gezien op dode takken (zie o.a. de foto van de ijsvogel van september in mijn jaaroverzicht) maar bestempelde het maar gemakshalve als korstmos. Maar jij geeft hier een (semi)professionele uitleg wat het werkelijk is. En dan vinden wij als vogelliefhebbers een goudhaantje al klein. Mooie platen en met die tussenringen belooft het nog wat. Ik vind foto nr. 6 de mooiste.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik geloof graag dat het verslavend werkt, dit kleine spul, je maakt er ook schitterende landschapjes van.
  Bewondering voor je geduld en doorzettingsvermogen om dit te realiseren, prachtig!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,
  Het wordt zo wel een ontdekkingsreis. Eerst om ze te vinden en daarna om datgene te fotograferen wat je graag wilt. Het is wel bijzonder hoe ver je kunt gaan met fotograferen. Het is je in ieder geval geluk om er iets bijzonders van te maken. Knap werk.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie,
  wat is dit mooi zeg!
  Zwammetjes spreekt ook echt tot de verbeelding en dan is het ook nog hoe je wilt laten zien. Jij laat hier echt een adembenemende en ook jaloersmakende serie zien hoor. Ze zijn dan erg klein maar de uitwerking is heel groots. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tsjonge, wat knap dat je dit minispul op zo'n manier kunt fotograferen. Prachtig die laatste twee en dan vooral de allerlaatste. Een prachtige combinatie van kleuren.
  Top gedaan.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hartstikke mooie foto's heb je gemaakt Gonnie.
  Allemaal mooi van kleur en scherpteverloop.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen