Zoeken in deze blog

dinsdag 8 maart 2016

Meeuwen


In een weekendje aan zee gaan Loes en ik uiteraard naar het strand. Het is net vloed geweest en het water begint terug te trekken, maar er ligt nauwelijks iets aan schelpen op het strand. Ook zijn er geen leuke structuren. We richten onze blik en dus onze camera op de meeuwen. Eigenlijk een onder-gewaardeerde vogelsoort.

 
Meeuwen zijn (volgens Wikipedia ;-) ) vernuftige, nieuwsgierige en intelligente vogels. Ze spreiden complexe communicatiemethodes ten toon en hebben sterk ontwikkelde sociale structuren. Zo is in veel meeuwenkolonies defensief pestgedrag waar te nemen, waarmee potentiële vijanden op afstand worden gehouden. 
Er zijn soorten die hun voedsel verkrijgen door middel van kleptoparasitisme. (Ik citeer uiteraard nog steeds Wikipedia). Dat kan o.a. betekenen dat ze zich voeden met een prooi die een ander heeft gevangen. Dat zie je meeuwen vaak doen.
 
Op de foto hierboven heeft er eentje iets gevangen en de rest is er als de kippen bij om te kijken of ze het kunnen bemachtigen. Het lijkt op een rugbywedstrijd. Let op de houding van de meest rechtse meeuw. Die gaat vol in de remmen.
  
Meeuwen vind ik leuk, al zijn ze voor mij ontzettend moeilijk op naam te brengen door alle soorten en verschillende verenkleden. Luidruchtig zijn ze ook.
Maar ik wil ze eigenlijk niet scherp in beeld brengen. We hebben het plan opgepakt om beweging vast te leggen, een beetje a la Jan van der Greef. Natuurlijk nog niet met hetzelfde resultaat :-)
 
 
Mijn filters heb ik thuis liggen, dus ik moet het proberen met mijn iso zo laag mogelijk en mijn diafragma zo hoog mogelijk. Deze meeuw beweegt wel maar dit is nog niet wat we zoeken. Ik vind hem wel grappig: slootje/kreekje springen.
 
 
 
Dit lijkt er al iets meer op. Door de bevroren beweging krijgen ze iets sierlijks. De schreeuwlelijken die het kunnen zijn, krijgen op deze manier een elegantie en verstilling.
 
 
 
De meeste pogingen draaien op niets uit. Deze meeuw heeft op zich wel een mooie vleugelslag, maar zijn oogopslag vind ik er niet bij passen. Een beetje een sluwe blik.
 
 
Met deze ben ik erg blij. Dit is wel wat ik zocht. Alleen mag hij dan nog groter in beeld staan. Dit is al een behoorlijke crop. Leuk om nog eens vaker te doen en dan toch maar een grijsfilter gebruiken.
 

26 opmerkingen:

 1. ik staat er iedere keer weer van te kijken hoe jullie van iets ogenschijnlijk gewoons iets heel groots weten te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Your photos are so emotional. I really like this dynamic and minimalism.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, jouw 'van der Greefjes' vallen toch ook niet tegen hoor, zelfs die sluw kijkende meeuw is toch best mooi. En dat zonder grijsfilter.
  Een leuk onderwerp om nog eens mee te gaan stoeien.
  De vechtende meeuwen heb je mooi scherp weten vast te leggen, leuk, zo vol in de remmen.
  Vind daar wel de kleuren wat vreemd, beetje paarse en gele zweem?

  We gaan nog wel eens in de herkansing!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleurzweem? Garnalenkotter op foto 4 oogt bij mij goed. En bij jou?

   Verwijderen
  2. Nee, 3 en 4 hebben bij mij een vreemde kleur, zoals gezegd een zweem van paars en geel, heel raar, want de rest ziet er goed uit.
   Overigens wel hele rake compo met die garnalenkotter erbij!

   Verwijderen
  3. Ik heb nu bij deze 2 foto's het kleurprofiel veranderd. Zie je verbetering?

   Verwijderen
  4. Nee, volgens mij zijn ze nog hetzelfde.

   Verwijderen
  5. Ik heb nu het kleurprofiel omgezet naar sRGB en de kleurtoon en verzadiging iets aangepast. Beter?

   Verwijderen
 4. Hoi, Gonnie,

  Leuke meeuwenserie, Maar dat softe van de laatste foto klopt niet met de aard van het beestje helaas, ze vreten zelfs elkaars jongen op. En hun jongen fotograferen? Je komt er bescheten vanaf! Die van dat slootje springende meeuwenbeest vind ik erg aardig enne, ondanks al het negatieve best leuke vogels om te fotograferen!

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Gonnie, leuke serie heb je van de meeuwen weten te maken.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke creatieve meeuwenfoto's, ben toch wel benieuwd naar je instellingen bij de laatste foto.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita. De instellingen waren: Iso 50, F22, 1/20 sec

   Verwijderen
  2. thnx, ik ga dat ook eens proberen, lijkt me leuk om eens ander soort strand / vogel foto's te maken

   Verwijderen
  3. thnx, ik ga dat ook eens proberen, lijkt me leuk om eens ander soort strand / vogel foto's te maken

   Verwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  Erg leuk om dit zo uit te proberen. Geeft bijzondere effecten.
  Maar ik moet wel eerlijk zeggen, dat ikzelf meer van je scherpere foto's hou. Vooral ook die je vanuit die lage standpunten hebt genomen. Die met dat vissersbootje op de achtergrond is ook erg mooi.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,

  Zeker een geslaagde eerste poging, ik vind de laatste inderdaad al heel aardig in de buurt komen van een van der Greef, die zeker na de recent gehouden CreaPixPerience nog vaak als voorbeeld zal dienen. Ik heb vandaag ook weer een poging gewaagd met landschappen, maar het valt als de duivel niet mee om er de juiste nuance in te krijgen. Ik hoop volgende week het nieuwe boek over dit onderwerp in mijn bezit te hebben en ik hoop en verwacht hier de nodige tips uit te kunnen halen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind dit knap werk, Gonnie. Doe het je niet na. Nr. 6 is mijn favoriet, maar 7 en 8 vind ik ook heel geslaagd. Leuk, dat je meteen al zo goed in slaagt. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Gonnie,

  Leuk dat jullie samen dit soort dingen doen en van alles uitproberen. Dit is toch wel een tak van sport die ontzettend veel oefening vergt en ik vind het eigenlijk alleen mooi wanneer er een deel behoorlijk duidelijk in beeld is. Foto 6 benaderd dat voor mij het meest. Dat vind ik ook de mooiste foto's van Van der Greef. Maar hij is daar al erf lang mee bezig en jullie doen het voor het eerst. Ga vooral door.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Ook ik vind je laatste foto erg geslaagd. Mede door de mooie structuur van het water en de lucht. Van mij had je deze wel wat minder mogen croppen, denk ik.
  Je "gewoon scherpe" foto's vind ik ook geslaagd, zeker de slootjesspringer - goed moment te pakken.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook bij jou zie dat je bezig ben geweest met beweging in de foto. Ik hou hier wel van . Mooi om te zien wat een bijzondere beelden het oplevert .Vooral de laatste is fraai en boeit om naar te kijken .Zeker mee door gaan en je laten verrassen wat beweging en onscherpte opleverdt.

  gr Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie,
  Experimenteren kan boeiend zijn. Het hoort er wel bij dat dan niet alles wat je doet mooie en interessante beelden oplevert. Foto 6 vind ik van de experimenten het mooist, maar is voor mij nog niet af. Als de kop scherp zou zijn en de rest onscherp denk ik dat ik hem al veel mooier zal vinden. De slootjespringer heb je goed te pakken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie,
  ik hou eerlijk gezegd meer van scherpe foot's of van die sfeervolle wazige. Je laatste foto is wel een foto die ik kan waarderen :-)
  Voor de overige ga ik voor 2, 3, 4 en 5.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik kan meeuwen wel waarderen, ze maken veel lawaai, maar er is ook altijd veel actie tussen de vogels. Dat heb jij met foto 3 en 4 ook heel fraai in beeld gebracht, mooi zoveel omgeving er bij en de kotter op de achtergrond maakt het tot een prachtig plaatje.
  Boeiend experiment met de lange sluitertijden,maar een vak apart lijkt me, foto 8 spreekt me veruit het meest aan, hier passen de vormen in de achtergrond ook heel mooi mooi bij die van de vogel, een fraai geheel.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooie foto's van de meeuwen Gonnie.
  Je hebt mooi met de sluitertijd gespeeld.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen