Zoeken in deze blog

zondag 21 februari 2016

Sijsjes op bezoek

Sijs vrouw


Elke winter voeren we de tuinvogels, niet omdat de winters zo streng zijn, maar omdat het zo leuk is al die verschillende vogeltjes te bekijken. In het eerste jaar was ik al blij met de meesjes en vinken die er kwamen. Maar er komen steeds meer soorten.
 
Pimpelmees
 
 
Roodborst
 
Natuurlijk het roodborstje en ook af en toe wat staartmeesjes. Deze was waarschijnlijk niet fit, want hij kwam alleen en bleef een hele poos stil zitten.


Staartmees
 
Elke dag komt er een mannetje Grote Bonte Specht naar de pot met pindakaas. Na weken alleen maar meneer te hebben gezien, verscheen vandaag ook mevrouw.
 
Grote Bonte Specht man
 
Dit jaar komen er plotseling ook sijsjes in de tuin. Die hebben we hier nog nauwelijks gezien. Ze zijn een stuk kleiner dan de groenlingen en laten zich niet snel aan de kant zetten. Toen de sijsjes eenmaal de weg naar onze pinda's gevonden hadden heb ik met die regendagen toch maar het camouflage- kleed opgehangen en mijn statief uitgeschoven, want ze zijn wel erg leuk.
 
 
Sijs man                                                                          Sijs vrouw
 
Sijs man
 
Vogelfotografie vanuit een hut of zoals nu vanuit huis heeft zo zijn beperkingen. Vaak komt het voer in beeld, dat is echt niet mooi. Dus moet je het hebben van de momenten dat ze komen aanvliegen en zien dat de plek bezet is. Ze wijken dan even uit. Ik heb een bloeiende kornoeljetak geplaatst in de hoop dat ze daar even gaan zitten. Soms heb je geluk. Dan gaan ze daar zitten en met nog wat meer geluk zelfs aan de goede kant van de tak, kijkend in de juiste richting.
 
 
Groenling man
 
 
Groenling man


Sijs vrouw
 
Sijs vrouw


Er komen nog veel meer vogeltjes in de tuin: vinken, houtduiven en Turkse tortels, kauwen, heggenmus, koolmees en merel. Ook een boomkruiper was er een paar keer, maar toen had ik mijn camera niet binnen handbereik. Nieuw in de tuin is het vrouwtje Zwartkop die op de sierappeltjes afkomt. Misschien kan ik daar ook een keer wat opnames van maken. Helaas regendagen genoeg in het vooruitzicht....


Groenling man
 
ps Als ik een bijschrift onder de foto's plaats verschijnt er na publicatie een lelijke witte balk en geen tekst. Weet iemand een oplossing?
 

25 opmerkingen:

 1. Heel mooi Gonnie met nummer elf als topper maar waarom moet het regenen om deze te fotograferen zou het eens proberen met de zon :)

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wil het wel proberen met de zon, maar wanneer gaat die nu eens schijnen (als ik vrij ben)? maar het is ook zo, dat ik met zon op pad wil Michel.

   Verwijderen
 2. Hoi Gonnie,
  Wat mooi dat je dit vanuit je eigen tuin hebt weten te fotograferen. Prachtig al die verschillende vogels. Die sijsjes en groenling zijn wel heel erg mooi, vooral foto 9, 10 en 11. Leuke tekst heb je er ook bij geschreven, zoals die meneer en mevrouw specht.
  In mijn tuin komen ook veel verschillende vogels, maar mij is het nog niet gelukt om ze te fotograferen. Zo'n camouflage net biedt duidelijk uitkomst.
  Lijkt me overigens wel een grappig gezicht om jouw dan zo in actie te zien...haha...!!

  Groetjes, Marco

  Ben net bij de instellingen van sjabloon wezen kijken, maar kan ook niet echt het probleem van dat bijschrift onder je foto's vinden.
  (Ontwerp-Sjabloon-Aanpassen-Geavanceerd)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je moeite Marco. Ik kwam er ook niet uit. Misschien een ander sjabloon proberen, maar ik ben bang dat ik alles kwijt raak. Ik hang het camouflagekleed voor het raam en zorg dat mijn lens zo dicht mogelijk bij het glas komt. Dus geen getijger door de tuin in dit geval haha.

   Verwijderen
 3. Ha Gonnie, Prachtige blog met al de kleine vogeltjes. Ik vind de zacht kleurige achtergrond altijd erg mooi op je blog.
  Groetjes Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, Gonnie,

  Prachtige serie! Fotografeer je door het raam? Ze zijn zo mooi scherp. Dat lukt bij mij niet altijd even goed maar mogelijk komt het ook van wege het antieke glas in mijn woning. Enneh, pas op ! Voor je het weet vooer je ook de sperwer!!

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Andere jaren fotografeerde ik vanuit de opengeschoven pui, maar dit jaar heb ik het camouflagekleed tegen het glas hangen en fotografeer ik door de ruit heen. Zorg dat je lens zo dicht mogelijk bij het glas zit Ubel, dan moet het wel lukken. En effe de ramen wassen ;-)

   Verwijderen
 5. Wat een mooie serie Gonnie.
  Vooral de sijsjes vind ik erg mooi, ik heb ze deze winter niet op bezoek gehad.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,

  Leuke serie en dan vooral de sijsjes. Leuk dat je die in je tuin hebt en dan ook nog de zwartkop, groenling en een boomkruiper. Dat gaat hier niet lukken.

  groet

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze tuin is klein, maar grenst aan het park. Dat zorgt voor de grote verscheidenheid aan vogeltjes Peter.

   Verwijderen
 7. Hooi gonnie
  Wat een mooie serie is dit.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Gonnie, zo je bent lekker bezig geweest in je tuin. Je hoeft niet altijd ver weg te gaan voor mooie vogelfoto's... Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk zeg, al die soorten in de tuin. En de sijsjes zijn natuurlijk helemaal leuk als die op bezoek komen. Leuke blog, en heerlijk als je zo in je tuin kan fotograferen, dan heb je nog een slecht-weer alternatief. :-)

  Probeer de tekst die je als onderschrift wil hebben eens in een andere kleur, je standaard letterkleur is wit, dat zie je niet op een witte ondergrond......
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita, het gaat me om het wit/grijze vlak dat onder de foto komt te staan. Ik zal een tekst bij de laatste foto zetten voor de duidelijkheid. Ik kan alle vlakken/teksten in allerlei kleuren krijgen, maar dat lukt me niet.

   Verwijderen
  2. Door het plaatsen van een voorbeeld ontdekte ik wat ik moest doen Ghita: ik moest bij afbeeldingen zijn. Probleem opgelost. Bedankt voor het meedenken.

   Verwijderen
 10. Heerlijk Gonnie, zoveel mooie soorten in je tuin. Je zou er bijna een schuiltentje in zetten met een elektrisch kacheltje erin. De sijsje staat er echt mooi op, maar de specht is ook zeer fraai. Jammer van dat vage bruine aan de rechterkant (een andere boomstam?).
  Schitterend plekje waar de roodborst zit, maar de foto oogt een beetje flets of ligt het aan mijn scherm. Nietemin, een prachtige tuin heb je en wie weet, komen eerdaags ook de sperwers erop af.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Je treft het dat er zoveel vogels in je tuin komen. Zo kan je je ook daar lekker uitleven. Je laat zien dat je door schone ramen, misschien zelfs door dubbel glas, toch goede beelden kunt krijgen. Ik denk dat velen jaloers zijn op de variatie én de beelden.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,
  Wat een super gave serie foto's!!!! Prachtig en wat een luxe om sijsjes op bezoek te hebben!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Gonnie, Dit is weer een prachtige serie!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Schitterend, Gonnie. Het valt nog helemaal niet mee om vogels in de tuin te fotograferen, vind ik. Jij hebt prachtige soorten in je tuin. Dit jaar heb ik niet veel. Alleen gewone soorten. De hele serie is prachtig, maar nr. 11 is beslist mijn favoriet. Wow, wat mooi! Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,
  dit is toch wel een hele rijkdom zoveel mooie vogels in je eigen tuin. De Sijsjes zijn natuurlijk helemaal geweldig en die heb je dan ook mooi scherp en helder op de foto gezet. Ze zitten mooi vrij en dat is echt super. Ook de groenlingen, de specht en het roodborstje is gaaf.
  Prachtige serie.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een luxe om lekker binnen zittend dit soort prachtige foto's te maken, prachtige achtergrond, mooie tinten van de vogels en een oplossing voor de regenachtige dagen, nu blijven voeren zodat ze lekker bij je blijven.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie,

  Fijne tuinvogelserie met de sijsjes als hoogtepunt. Alhoewel ik tegen een bos woon zie ik ze hier maar zelden. Bij sommige foto's herken ik de kunstzinnige achtergrond van je macro's, aan de geringe scherptediepte te zien heb je een hoog diafragma gebruikt. Dat staartmeesje ziet er inderdaad niet al te fris meer uit. Het is natuurlijk al een veeg teken als een staartmeesje alleen verschijnt. Prima idee om die kornoeljetak te plaatsen, de vogels komen dan toch veel mooier uit dan op zo'n kaal takje. Het is natuurlijk wel lekker comfortabel fotograferen vanachter de ruit, ik heb het ook vaak gedaan, maar mijn ervaring is toch dat je door rechtstreeks te fotograferen nog betere resultaten kunt halen. Maar een hele mooie serie.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een vogelsoorten rijkdom in je tuin Gonnie, daar kun je nog wel eens een camou-kleedje voor ophangen. Allemaal leuk, maar foto 10 en 11 springen er voor mij uit met de mooie gele bloemetjes (gele kornoelje?) erbij.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Je boft maar met al die leuke vogeltjes in je eigen tuin!
  Sijsjes zijn van die gezellige vogeltjes, ze zitten altijd met elkaar te kletsen, ze lijken wel wat op ons ;-)
  Mooie setting met de kornoelje bij de Groenlingen, dat is toch wel een voordeel zo in je tuin, dat je de setting een beetje naar je hand kunt zetten.
  Maar ook die laatste eenvoudige foto van de groenling vind ik erg mooi, net als het pimpeltje. Fijne rustige lijnen in de achtergrond.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen