Zoeken in deze blog

maandag 18 april 2016

Bosanemoontjes

 
Al hadden we geen echte winter, iedereen keek reikhalzend uit naar de lente. Na een enkele zonnige dag in maart steken de eerste bosanemoontjes de kopjes weer op. Nu het inmiddels april is, kleurt op sommige plaatsen de bosbodem helemaal wit en zijn ze al lang over hun hoogtepunt heen.
Ik ben een paar keer op stap geweest en had nog foto's liggen van vorig jaar. Als de tijd eenmaal voorbij is, plaats ik ze niet meer. Dus tijd om een blogje te wijden aan de bosanemonen.
 

Foto 2, 3 en 4 zijn van vorig jaar. Ik ben toen op zoek gegaan naar bloemen die dicht bij het water stonden. Dat geeft een lichte achtergrond, die vooral bij de volgende foto bepalend is.
Foto's die je wat langer laat liggen verliezen hun emotionele lading en dan kun je daarbij soms gemakkelijker selecteren wat je wel of niet aanspreekt. Deze 3 kunnen me zelfs een jaar later nog boeien.

De foto's hieronder zijn van dit voorjaar.
Inmiddels ken ik meerdere plekjes waar ze groeien. Vaak maak je dezelfde soort foto's en is het lastig om met iets nieuws thuis te komen. Daarom zocht ik vorig jaar het water al op. Dit jaar heb ik geprobeerd om niet alleen op de bloem te focussen, maar ook de omgeving erbij te betrekken.

Boven weer eens water in de achtergrond, dus veel bokeh. Onder het bos op de achtergrond wat een heel andere sfeer geeft.

 
 
Deze foto is van maart, toen er nog maar enkele bloemen open stonden. Een donker bos met een klein, teer, transparant bloempje. Een heel andere sfeer, maar eentje die me zeker aanspreekt.
 

Bosanemoontjes blijven een dankbaar onderwerp voor natuurfotografen.

19 opmerkingen:

 1. Bosanemonen vervelen niet gauw Gonnie. Je weet toch steeds weer mooie nieuwe invalshoeken te vinden.

  gr Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie gevarieerde serie, knap dat je deze variatie weet te vinden!
  Foto's 1 en 4 spreken mij erg aan, maar ik vind 9 echt de fraaiste :-)
  groetjes, Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Gonnie om te zien hoe je geroeid bent met de bloemetjes, knap !
  Foto 7 is voor mij de mooiste maar de andere had ik ook welgemaakt willen hebben :)

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Wat mooi wat je hier weer laat zien.
  Prachtig zo met die beperkte scherpte en die bokeh lichtvlekken. Foto's 5, 9 en 10 vind ik echt super. Deze kunnen zo ingelijst worden. Knap gedaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Gonnie, wat 'n fraaie foto's. Mooi zoals je ze aanpast, dit is echt genieten.
  groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie sfeer foto's van de bosanemoontjes Gonnie.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hooi Gonnie
  wat zijn dit verrassende foto's erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En ik mocht een paar keer met je mee en je bezig zien.
  Ja, je bent een perfectionistje, maar daar pluk je wel de "bloemen" van...
  Prachtige macro's van de bosanemoon. De laatste 2 zijn wel mijn favorieten.
  Ik kan nog veel van je leren.
  Vooral doorgaan!
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk he die anemoontjes, ik krijg er niet snel genoeg van en heb met plezier jouw foto's bekeken. foto 7 en 8 vind ik het mooiste. Foto 10 vind ik wat somber,spreekt mij toch minder aan, ik ga toch meer voor het zachte en frisse.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Indrukwekkend, Gonnie.
  Je laat hier zien over veel creativiteit te beschikken, gekoppeld aan veel fotografische kunde. Op deze manier raak je niet snel op de anemonen uitgekeken, want jij laat ze steeds weer anders zien.
  Meestal vind ik anemonen met een donkere achtergrond wat somber. Maar niet jouw laatste foto. De bloem straalt. Dat is hier zeker mijn favoriet.
  Direct gevolgd door 2, 7 en 9 - steeds anders van kleur en uitstraling, maar allemaal mooooooi!
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Of de beelden nu van vorig jaar zijn of van dit jaar, ze zijn stuk voor stuk erg mooi geworden. Het is toch een hele kunst om die bloemetjes zo vast te leggen dat er iets bijzonders ontstaat. Ook al zijn ze toch heel verschillend, ik vind ze allemaal heel schitterend.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het zijn heerlijke bloemetjes om te fotograferen, maar het valt niet mee om telkens weer een ander beeld te creëren. Maar wat mij betreft ben je daar wel in geslaagd.
  Het softe van nr 2 vind ik heel mooi, maar de laatste 4 spreken me het meest aan. Vooral 9 en 10 zijn toppers!
  Nou, laat ik ook eens de ( voor mij ) minste noemen, dat is foto 6, het sfeertje is mooi maar ik mis echt een blikvanger.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sprookjesachtig Gonnie, erg mooi en knap gedaan.
  fijn weekend,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het zijn echt hele mooie opnames Gonnie.
  Dat er een paar van vorig jaar tussen zitten doet er niets aan af.
  Ik neem me ieder jaar voor om ze te gaan fotograferen ,aar er lijkt steeds wel iets tussen te komen. Maar nu bekijk ik ze dan hier en reken maar dat ik geniet. De laatste is ook echt een prachtige foto!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hele fotogenieke bloempjes Gonnie, die bosanemoontjes en op een prachtig creatieve manier in beeld gebracht. Ik vind dat je er zeker in geslaagd bent weer een nieuw element in te brengen t.o.v. vorig jaar. Bij foto nr. 8 ben je er prima in geslaagd met het water op de achtergrond om de bloem in de bokehring te vangen en herhaling van de bloem te creëren. Nr. 5 vind ik ook een hele mooie evenals de laatste met die mysterieuze sfeer. Nr. 6 vind ik wat minder, mijn oog blijft steeds zoeken welke bloem de aandacht vraagt.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Gonnie,

  Jaarlijks terugkerende onderwerpen zoals de bosanemoon en het sneeuwklokje maken mij altijd een beetje sceptisch. Weer een bosanemoon en weer een sneeuwklokje. De truc is dan inderdaad om vernieuwend te zijn. Met je laatste ben je dat zeker. Niet dat ik hem aan de muur zou hangen, maar het is wel iets waar ik langer naar blijf kijken. Foto 5 is in mijn ogen niet echt vernieuwend, maar ik vind hem wel prachtig. Eén van de mooiste uit je serie in mijn ogen. De topper is voor mij nr.9
  De soort foto zie ik wel vaker, maar dat de kleuren zo mooi in elkaar overgaan is toch iets dat ik minder vaak zie. Erg fraai!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. de bosanemoon, het gaat nu echt voorjaar worden met betere temperatuur, dat zijn de gedachtes die bij mij opkomen, helaas gaat het dit jaar niet op. We moeten er iets langer op wachten, de bosanemoon maakt mij wel altijd vrolijk, al is het dan elk jaar weer het zelfde soort bloempje deze serie is toch anders geworden dan die van vorig jaar. Altijd leuk om met water en bosanemoon te spelen, ze zijn prachtig geworden. Ik heb de bosanemoon vandaag pas bewerkt en ze komen nog dit jaar op de blog..;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi, Gonnie,
  Zo'n foto serie bosanemoontjes doetje bijna in sprookjes geloven. In gedachten zie je in het zachte licht elfjes dansen, want dat doen ze graag tussen zacht wiegende bosanemoontjes. Mooie platen!

  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen