Zoeken in deze blog

vrijdag 29 april 2016

In ganzenpasAfgelopen dinsdag ging ik samen met Loes op pad om watervogels te fotograferen. Gansjes zouden daar zeker bij passen naar ons idee. We hadden geluk. We kregen een gezinnetje Grauwe Gans voor de lens. Deze grootste ganzensoort werd vroeger uitgezet omdat er nog maar zeer weinig broedparen in Nederland waren. Tegenwoordig zijn er heel veel.

gezinnetje grauwe gans

Ganzen zijn elkaar jarenlang trouw en de vrouwtjes keren terug naar het eigen geboortegebied, naar moeder en zussen. Zo ontstaan grote families.
De taken zijn verdeeld. Het vrouwtje broedt en leidt de pullen naar goede foerageerplaatsen. Het mannetje is degene die de omgeving in de gaten houdt en alert is op gevaar.

 

Eigenlijk zijn alle jonge dieren vertederend. Maar pullen met hun donzige veertjes zijn dat in zeer hoge mate. Zo heerlijk zacht en pluizig.

in ganzenpas
 
 
Dat schattige in combinatie met die veel te korte vleugeltjes en uitermate grote poten geeft ze iets onbeholpens. Als je ze dan zo'n zandrichel ziet bestormen heb je de neiging een handje te helpen. Maar dat is niet nodig, ze staan hun mannetje wel. Het eerste levensjaar is het moeilijkst. Als ze dat overleven kunnen ze wel 10 tot 15 jaar oud worden.
 
so cute

 
 Ook voor ganzen geldt: jong geleerd is oud gedaan. Ze leren de trekroute van hun ouders.
 
zo moeder zo dochter
hier waak ik

 
Leuk om dit gezinnetje voorbij te zien trekken. Het duurde maar even, maar je ziet goed hoe zorgzaam en waakzaam de ouders zijn. Hopelijk groeien deze pullen voorspoedig op.
 
 
Behalve de ganzen zagen we nog veel meer watervogels, maar daarover meer in een volgend blogje.


15 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Fantastische foto's!!
  Foto 4 met dat wandelende ukkie is echt super!! Erg leuk!!

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je er een mooie complete serie van gemaakt, en wat zitten er juweeltjes van foto's tussen, vooral 4, 5 en 6 stelen mijn hart, zo schattig, maar ook nog eens erg mooie foto's met fijne warme kleuren, alsof het bij warm laat licht gefotografeerd is.
  Color Efex Pro misschien? Was ik bij het bewerken al weer vergeten, maar ga ik ook eens proberen. Ben ik nóg langer bezig ;-(
  Ben benieuwd hoeveel blogjes er van dit dagje fotograferen nog gaan komen, vast nog een heleboel, want we hadden een topdag!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor Loes, alleen Lightroom. De rest is nog niet klaar, sterker nog, ik moet er nog aan beginnen.

   Verwijderen
 3. Mooie foto's van dit ganzenstel Gonnie.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hooi Gonnie
  Mooie maar ook leuke foto's van die klijntjes.
  Groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie foto's van de ganzenfamilie Gonnie.
  Vooral die kleintjes, wat staan die er mooi op.
  4,5 en 6 vind ik de mooiste.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat is dit schattig om te zien, en zo mooi in beeld gebracht, daar wordt je spontaan weer warm van.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hello Gonnie
  the images are super nice, very close so you recognize many details even as the parents the little everything is fool nice to look at
  greetings Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke serie is dit geworden, waarbij de plaatjes van de jonge gansjes de show stelen. Ganzen zijn in het westen in grote hoeveelheden te zien, zelfs zoveel dat ik er maar een enkele keer foto's van maak. Maar jonge gansjes doen het altijd goed.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,

  Lekker vertederend die jonge gansjes, maar ze groeien razend snel. Ik heb ze de afgelopen weken gevolgd in de Peel en je staat er versteld van hoe ze in 1 week tijd al van pulletje tot bijna halfwas worden, natuurlijk ook door de aanwezigheid van heel mals gras. Leuke serie waar voor mij vooral de jongen op nr. 4, 5 en 6 de aandacht trekken.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O wat een leuke blog Gonnie, inderdaad zo schattig die kleine donzige,maar ook dappere kleintjes.je hebt ze goed geobserveerd en samen met je informatie een blog die zowel mooi is om te bekijken als te lezen. Foto 5 is mijn favoriet, wat een parmantig droppie, maar ook foto 7 vind ik erg leuk, dat zie je vaak, dat die kleintjes echt synchroon het gedrag van de ouders imiteren. Maar de hele serie is een genoegen om te bekijken,compliment.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  werkelijk een hele mooie en ook warme serie van deze ganzen met hun kleintjes. Die kleintjes heb je ook heel mooi gefotografeerd in een mooi laag standpunt. Foto 5 en 6 zijn echt supermooi maar ook foto 7 waar het kleintje net onder moeders hals 'uitpiept' is prachtig om te zien.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ohhh, bij jou ook al een superschattig blogje. Heel leuk die kleintjes, en je hebt ze erg mooi in beeld gekregen. Ze zijn nogal beweeglijk en staan bijna nooit stil heb ik gemerkt. Vooral het kleintje op het zand vind ik zo leuk
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Gonnie,

  Een heerlijk lenteblog met die kleine gansjes, waarvan foto 4 degene is die mij het meest aanspreekt. De uitsnede is zo goed gekozen. Jammer dat het tweede gansje net niet zijn hele koppie laat zien.
  Foto 7 is ook zo'n hele fraaie. Dat zijn toch de composities waar je op hoopt.
  Prachtige serie en als ik het goed gelezen heb bij het commentaat van Loes, gaat er nog heel wat komen.....
  Ben zeer benieuwd.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuk blog is dit, Gonnie
  Natuurlijk zijn die donsbolletjes schattig, maar jij hebt er een compleet familieverhaal van gemaakt. Met prachtige foto's. Papa gans op wacht vind ik een heel mooie foto; moeder en dochter samen mogen er ook zijn.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen