Zoeken in deze blog

donderdag 11 augustus 2016

Vlinderen in de Eifel


Al lang wil ik een keer naar de Eifel om vlinders te fotograferen. De parelmoervlinders vind ik zo mooi en zijn in Nederland bijna niet te vinden. Steeds is er een reden waarom een reisje richting Duitsland er niet in zit, tot afgelopen week. Samen met Loes ga ik naar het vlinderparadijs.
's Middags bezoeken we snel even het prachtige bloemenveldje voordat we naar ons vakantieadres gaan. Er fladderen veel soorten rond en we worden nog enthousiaster.

 
De volgende ochtend staan we om 6 uur op het veld. Klaar voor de actie. Maar hoe we ook zoeken, er is geen vlinder te bekennen. Om half 8 schroef ik enigszins teleurgesteld mijn helioslensje op mijn camera en ga maar aan de slag met bloemetjes met dauw. Uiteindelijk is dat ook een leuk onderwerp.
 

Maar als we dan tegen achten de eerste vlinder ontdekken, kan ons feestje toch eindelijk beginnen.


Het maakt dan niet eens meer uit dat het "maar een gewoon zwartsprietdikkopje" is, een soort die ik thuis ook regelmatig zie. Op de blaassilene wordt het toch weer een ander verhaal.


Maar dan bespeuren we toch echt een zilveren maan. De eerste parelmoervlinder die ik ooit zie en ik herken hem meteen.


Wow, de achtergrond lijkt hetzelfde patroon te hebben als de vlinder zelf. Als hij zijn vleugels spreidt, is hij duidelijk herkenbaar. Oei, dit is het moment waarop hij gaat vliegen.


Een andere ochtend, een ander exemplaar zit bij de grasklokjes.


Even kijken of een highkey opname nog iets kan toevoegen.
Samen doen met één vlinder heeft zo zijn beperkingen, maar je wordt gedwongen verschillende invalshoeken te kiezen en we overleggen over de compositie. Soms wisselen we elkaar even af. We raken aardig op elkaar ingespeeld.


Dan komt het moment dat hij is opgedroogd en warm genoeg is. Hij spreidt zijn vleugels en vertrekt. Ons met spijt, maar ook met tevredenheid achterlatend.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie, jij hebt zo te zien ook hard doorgewerkt :-)

  Een heerlijk verslagje van een paar fijne dagen, al zat het soms niet mee bij het zoeken naar de vlinders. Maar zo'n zijsprong met de Helios is toch ook niet verkeerd, vooral nr2 vind ik prachtig, maar ok nr3 is heel apart, daar blijf je langer naar kijken.

  Het dikkopje van nr4 is super, de achtergrond vormt zó'n mooie compositie. Nr 5 mag er trouwens ook zijn, daar kroop hij al naar boven om er vandoor te gaan.
  Van de Zilveren Maan vind ik 6 misschien wel de allermooiste, die herhalende vormen zijn geweldig. Grasklokjes bij de andere foto's doen het mooi in de achtergrond, interessant om te zien dat het bij jouw lens toch weer heel anders uitpakt dan met de mijne.
  De Highkey is trouwens ook niet verkeerd, leuk om eens wat anders te doen.

  Ik mis nog wat vlindertjes, dus ik ben er vrijwel zeker van dat er binnenkort nog meer in je blog rond fladdert.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Gonnie, fraaie vlinder serie.
  Groetjes kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook al zo'n lekker vrolijke, zonnige serie :-)
  Foto's 4 en 8 vind ik echt prachtig: lekker kleurig, mooie composities en mooie voor- en achtergronden.

  Groetjes, Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie
  wat een mooie serie van die vlinders
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig blogje, wat een mooie vlinder is die zilveren maan,ik hoopte die te zien eind mei toen wij in de Eifel waren,maar misschien was het toch niet de juiste tijd,of plek waar wij waren..... Toch een reden om eens terug te gaan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita, dank je wel. Volgens mijn vlindergids vliegen ze vanaf begin juni dus waarschijnlijk was je net te vroeg. Maar een keer terug is geen straf ;-)

   Verwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  prachtige vlinders en dito foto's. Die zachtgele achtergronden passen hier wel heel mooi en geven de foto's een warme sfeer.
  Het ging je natuurlijk om de vlinders, maar ik vind foto 3 van het klokje werkelijk super. Heel apart en mooi.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een jaloersmakende serie heb je hier Gonnie.
  Pracht foto's met mooie kleuren en sfeertje.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Schitterende serie Gonnie. Zo sfeervol. Je hebt prachtige vlinders gezien en deze heel fraai weten vast te leggen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Wat een mooi beelden laat je hier weer zien. Van de bloemen vind ik nr 2 het mooist, mede door het er uitspringende blauw. Van de dikkopjes vind ik 4 mooier dan 5. Van de parelmoervlinder vind 6 t/m 8 het mooist.
  In zijn totaliteit is dit een heel mooi beeldverslag.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk om eens naar dat vlinderparadijs te gaan Gonnie, zo'n zilveren maan is toch wel heel bijzonder, ik vind vooral nr. 8 een hele mooie. Het eerste grasklokje is ook prachtig met de bokeh en van het zwartsprietdikkopje vind ik de eerste de mooiste.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kan me heel goed voorstellen dat je die zilveren maan graag wilde zien. Het is werkelijk een prachtvlinder en je hebt hem ook heel fraai gefotografeerd. Die mooie gele achtergronden met de blauwe klokjes doen het goed.
  Een geweldig mooie serie. Jullie zijn daar niet voor niets heen gegaan.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Even door de teleurstelling heen en dan komen ze toch. Wat zal het hartje sneller zijn gaan kloppen. En wat zijn ze mooi om te zien. Maar het spelen met de Helios is zeker heel goed uitgepakt. Wat een aparte foto's geworden, dit is de bedoeling van het Helios lensje, een prachtige foto waar je zeker langer naar kijkt. En eindelijk is het er van gekomen, even naar de Eifel op en neer...een leuk uitstapje geweest.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vroeg op pad en dan in eerste instantie niets vinden.
  Daarna gelukkig wel. Wat is die zilveren maan toch mooi zeg.
  Ook je klokjes met de dauw zijn een paar prachtige platen geworden.
  Van de vlinders vind ik foto 7 en 8 voor mij de mooiste.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen