Zoeken in deze blog

zaterdag 20 augustus 2016

Vlinderen in de zon?!


Tijdens ons weekendje in de Eifel praten we natuurlijk heel veel over fotograferen. We lachen om onze eerste vlinderfoto's die we vroeger maakten. Zonnig weer was mooi weer. Vlinders recht in de zon met hard licht en schaduwen. Nee, dan zijn we toch wel veranderd. Vlinders met dauw in het zachte ochtendlicht, daar gaan we voor.Maar als we op een ochtend bij het verlaten van het veldje een Sleedoornpage in de felle zon op een berenklauw zien zitten, kunnen we het toch niet laten. De camera's worden snel uit de tas gehaald en er volgt een hele fotosessie. Dit is een soort die we nog niet eerder zagen en al zijn we geen soortenjagers, een nieuwe soort is natuurlijk leuk.


Zo'n nieuwe soort is de Bruine vuurvlinder ook. Met gesloten vleugels denk je in eerste instantie nog aan een blauwtje, maar het vlinderboek brengt uitkomst.

Als de zon het veld opwarmt en de vlinders gaan vliegen, willen we het gewoonlijk voor gezien houden. Maar op dat moment zie ik op de tweede ochtend iets blauws voorbij fladderen. Ik blijf het volgen met mijn ogen en zie dat het plaats neemt op een mooi paars bloemetje (Duifkruid?). Het blijkt niet één maar een paartje Icarusblauwtjes te zijn, volop bezig met een paring. Een uitgelezen kans om ze te fotograferen.
En ja hoor de zon schijnt! Maar met onze witte parapluutjes kunnen we schaduw creëren, zodat het zonlicht getemperd wordt.
Twee van die mooie vlindertjes. We willen een zachte achtergrond, maar wel met twee scherpe kopjes. Dat betekent veel draaien, schuiven en heel veel knippen. Soms zijn ze goed zichtbaar voor de een, maar gelukkig even later ook voor de ander, want echt stilzitten is er niet bij. Ze blijven tijdens het paren op zoek naar nectar.


Na gedane zaken komen ze los van elkaar en blijven nog een kort moment samen op de bloem zitten.
Het mannetje vliegt als eerste weg, het vrouwtje zit even alleen.


Maar dan keert het mannetje terug en verdwijnt het vrouwtje.


Wat een medewerking van die twee vlindertjes. Echt een cadeautje als je ze zo mag fotograferen, ook al schijnt de zon ;-)

23 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Het harde zonlicht mag dan een handicap zijn, met een parapluutje en onderbelichten kan je er toch wel wat mee. Als het om bijzondere soorten gaat accepteer je natuurlijk minder goede condities makkelijker.
  Maar als je kan kiezen weet je het natuurlijk wel. Dauwdruppels en zacht licht had je natuurlijk graag gehad bij de bovenstaande beelden. Je zult toch wel blij zijn met deze beelden. Nr 4, 5 en 8 zouden naar mijn mening mooier zijn als ze wat minder licht zouden zijn. Hoe dan ook, een mooie serie.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Felle zon is meestal een spelbreker, maar toch is zelfs je eerste harde foto best om aan te zien, hoor. Ik zou hem graag gemaakt hebben. De tweede is natuurlijk veeeel mooier!! Mooie serie blauwtjes ook, vooral #6 en #7. Zo'n parapluutje moet ik ook maar eens over nadenken. Als ik toch overstap op een systeemcamera en lichter statief kan ik dat er wel bij hebben...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Felle zon is meestal een spelbreker, maar toch is zelfs je eerste harde foto best om aan te zien, hoor. Ik zou hem graag gemaakt hebben. De tweede is natuurlijk veeeel mooier!! Mooie serie blauwtjes ook, vooral #6 en #7. Zo'n parapluutje moet ik ook maar eens over nadenken. Als ik toch overstap op een systeemcamera en lichter statief kan ik dat er wel bij hebben...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig soort de Sleedoornpage Gonnie, deze zag ik nog nooit in het echie.
  Mooie serie van de vlinders, waarvan ik de laatste vier het allermooiste vindt.
  Fijne zondag, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. prachtige serie. Mooi die sleedoornpage, nog nooit gezien. Van die felle zon zie ik weinig terug in je foto's. bij de blauwtjes ook goed de parapluutjes gebruikt,dat maakt de foto's toch wat zachter maar wel met een zonnige gloed. Erg mooi vastgelegd.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als altijd heb je weer prachtige foto's gemaakt Gonnie.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Gonnie,

  Ik heb zo'n wit parapluutje al een jaar of 5 in mijn rugzak zitten, maar omdat ik weinig macrowerk doe, blijft hij meestal op z'n plek. Maar bv met boomkikkers midden op de dag is het ook erg handig. Geen witte zonnevlekken op de groene ruggetjes dan. Persoonlijk vind ik die vlinderfoto's midden op de dag mooier, dan degene waar je de dauwdruppels ziet. Door het parapluutje zijn ze toch gewoon prachtig geworden. Maar dat lukt natuurlijk niet wanneer je iets meer afstand neemt van je onderwerp en dan is midden op de dag fotograferen geen optie meer. Tsja, zo is er altijd wel weer iets. Ik moet wel zeggen dat jullie macro-foto's mooier en mooier worden. Door jullie samenwerking gaat het niveau bij allebei duidelijk omhoog en werkt zeer inspirerend.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto's en een goed verhaal.
  Probeer de tip met de paraplu ook eens toe te passen.
  Heb hem wel in mijn fototas, maar nog nooit gebruikt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  op de eerste foto vind ik de vleugels met het zonlicht erdoor eigenlijk wel heel mooi uitkomen. Foto 4 t/m 8 zijn heel mooi geworden, zachtgele achtergrond doet 't heel goed. Ik begrijp dat dat wat "rommelen" was met parapluutjes, maar de uiteindelijke resultaten mogen er zijn.
  Ennuh...zonder zon geen vlinders.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha dat heb je mooi opgelost met de Sleedoornpage, dank zij je verhaal past deze zonnige foto toch prima in je fotoserie. Overigens zijn het prima foto's, geen knallende contrasten, die tweede is zelfs mooi zacht!
  De kleuren van je icarusblauwtjes zijn prachtig! heel anders dan de mijne, ik ga dan altijd meteen weer twijfelen of de mijne wel goed zijn ....
  We hebben enorm geboft met drie van die mooie ochtenden op een rij, weliswaar wat weinig vlinders, maar daardoor namen we wel meer en rustig de tijd, dat zie ik onze foto's echt wel terug.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. och och, wat is dat toch genieten van je prachtige foto's!
  Vol bewondering kijk ik naar je prachtige achtergronden.... die scherpte die snap ik wel, maar hoe je toch in een drukke omgeving die achtergrond zo fraai krijgt, is me toch nog vaak een raadsel...
  Prachtig, die sleedoornpage en de bruine vuurvlinder.
  En ja, de icarusblauwtjes zitten op de duifkruid, dat weet ik dan weer, scabiosa!
  Ik geniet, kom maar op met meer!
  Liefs Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit was het Anne-Marie, meer heb ik niet O ja, toch ..... boomkikkertjes haha

   Verwijderen
 12. Had al bij Loes gelezen van jullie uitje naar de Eiffel,
  Vroeg op, mooi licht en hopen op dauw!
  Fantastische serie, vooral de blauwtje, mazzel dat ze lang bleven
  Zitten, heel gave serie geworden! Echt de moeite waard!

  Gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie
  schitterende foto's van die vlinders in de zon.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Gonnie, wat n fraaie serie, fijn dat je het zo mocht fotograferen. Wij mogen er van mee genieten.
  Grote Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een heerlijk blog met prachtige fladderaars. Stuk voor stuk prachtig. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Gonnie,
  misschien wat hard zonlicht maar de foto's van de n Sleedoornpage vind ik echt ontzettend mooi! Ook de bruine vuurvlinders (zelf 1x gezien) viond ik hele mooi. De Icarusblauwtjes komen ook heel goed uit de verf.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi resultaat Gonnie van jullie reisje naar de Eifel met de sleedoornpage en de bruine vuurvlinder als bijzondere soorten. Maar de mooiste zijn toch de icarusblauwtjes op het duifkruid, vooral de paring. De techniek met het witte parapluutje levert mooie resultaten op, moet toch ook maar eens zo'n ding aanschaffen, maar of ik er erg in heb om het te gebruiken op het moment suprême is maar de vraag.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 18. En de resultaten zijn prachtig! Laat maar komen die zon...

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Gonnie, weer een hele mooie serie... Vooral de Sleedoornpage vind ik heel bijzonder. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Gonnie,
  Jullie uitstapje naar de Eifel is niet voor niets geweest. Ik heb ze net bij Loes gezien en nu zie ik jouw foto's. Die zijn natuurlijk ietsje anders, maar ook al zo ontzettend mooi. Wat heb je die paring van de blauwtjes goed kunnen fotograferen. Niet alleen de vlinders staan er mooi op maar ook de achtergronden zijn fraai en mooi van kleur.
  Werkelijk een plezier om dit te bekijken.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Een prachtig vlinderblog Gonnie, zelfs bij felle zonneschijn weet je fraaie opnamen te maken. Zo'n sleedoornpage kun je natuurlijk ook niet zomaar voorbij laten gaan.
  Bij de blauwtjes heb je mooi gebruik gemaakt van de parasol, ik doe dat zelf te weinig, maar zo'n mooie serie van jou inspireert wel om daar toch zelf ook eens vaker gebruik van te maken. De foto van de bruine vuurvlinder vind ik ook een juweeltje.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 22. zon en vlinders....helemaal niks mis mee

  BeantwoordenVerwijderen