Zoeken in deze blog

zondag 13 november 2016

PorseleinzwammenEindelijk zijn ze er, de paddenstoelen. We moesten er deze herfst lang op wachten, want het was veel te droog. Een paar keer ga ik op pad, de paddenstoelen die ik dan vind komen in een ander blog. Want in het weekend dat ik met Loes naar de mistige heide ga, weet Loes een kolossale, omgevallen beuk te liggen die helemaal vol staat met porseleinzwammen in allerlei stadia van ontwikkeling.


Urenlang zijn we zoet bij deze door een storm gevelde reus. Het is lastig om met de 150mm macrolens steun te vinden op de ronde boomstam. Maar er zijn zo veel zwammetjes, je kunt blijven proberen.


 

Het is mooi om te zien hoe zo'n teer zwammetje de bast van zo'n stevige boomstam opensplijt.

 
Omdat de boom zo groot is en een flinke kruin heeft, lukt het om de porseleinzwammen ook van onderaf te fotograferen. De lamellen geven deze soort toch altijd een mooie uitstraling.
 
 
Onder de juiste hoek en nog klein in knop vind ik zelf deze pasteluitvoering toch wel erg mooi.

 

In het weekend daarna zijn we met z'n drietjes een dagje op de Veluwe. Ook Yvonne is erbij. Het drietal (De schrik der Lage Landen, Charlie's Angels, De 3 musketiers, De 3 van Breda allemaal bijnamen die we kregen van andere fotografen) eindelijk weer een keertje compleet. Gezellig.Vol goede moed gaan we op stap om het herfstbos vast te leggen: Landschappen en misschien ook nog blaadjes, mosjes, varens. We zien het wel. Maar meteen vooraan in een beukenbos vinden we boomstammen die vol staan met porseleinzwammen en het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Daar gaan we weer, plat op de grond voor deze witte, glanzende beauty's.Vooruit voor de afwisseling dan toch nog een soort van landschapsfoto's ;-)17 opmerkingen:

 1. Ik weet niet eens welke ik nou het mooiste vind. Wat een superserie weer, Gonnie. Moet toch wel voldoening geven als je zoiets moois gemaakt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Gonnie,
  tjee, een grote beukenstam vol porseleinzwammen, en goed licht, ja, daar zou ik me ook uren kunnen vermaken. Beeldschone foto's heb je gemaakt van deze prachtige paddenstoel. De lamellen aan de onderkant vind ik altijd het mooist om te zien; foto 5 vind ik daarvan super. Maar ook de kleine bolletjes met zachtroze achtergrond horen bij mijn favorieten (5 en 7); en die met het vliegje. En dan nog 's een stam vol op foto 10. Dat is genieten hier.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Gonnie, prachtig wat 'n mooie serie van de paddenstoelen. Foto 9 vind ik erg mooi, de 3 paddenstoeltjes op de boomschors.
  Groetjes kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een hele mooie en spannende serie, Gonnie. Prachtig van kleur en scherpte. Een lust voor het oog. Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie.....

  fantastische serie, ik vind dit toch 1 van de mooiere
  paddo soorten, prachtige opname heb je ervan gemaakt met gevarieerde
  instellingen, prachtige blog, complimenten

  groet Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Gonnie, geweldig mooie macro's van een bijzondere paddenstoel. De naam porselein paddenstoel is heel toepasselijk. Als de naam anders zou zijn dan gaan we ze zeker na het zien van jouw foto's vanaf nu porselein paddenstoel noemen. Je hebt heel treffend het breekbare porseleinachtige weergegeven. Klass. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,

  Mooie platen van een heel fotogeniek zwammetje dat ik dit jaar eindelijk ook vond. Met die beperkte scherptediepte en zachte achtergrond heb je ze prachtig in beeld gebracht, zeker van onderaf gefotografeerd met de doorschijnende plaatjes vind ik ze heel mooi en mijn voorkeur gaat dan ook uit naar foto nr. 6, direct gevolgd door de mooie pasteltinten van nr. 7.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,
  Die uitstapjes hebben veel moois opgeleverd. De zwammetjes lenen zich ervoor maar je moet het ook nog doen. De glans en de kwetsbaarheid heb je heel mooi in beeld gebracht.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie serie van één van de mooiste en ook populairste paddestoelensoorten. Je kan ze vanuit allerlei standpunten fraai vastleggen (als jet meezit) en dat heb jij ook gedaan. Mijn favorieten zijn #3,6,7 en 11. De 'lanschappelijke' plaatjes bekoren mij minder.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat zijn het weer prachtige beelden wat je er van weet te maken. Nummer 6 springt er voor mij echt uit, wat een topper is dit. Eindelijke waren we weer een keer met z'n drietjes, zo gezellig is het altijd. Er komen vast nog meer namen bij, leuk hoe mensen ons zien..;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik dacht dat ik hier al een berichtje had achtergelaten, maar ik zie het niet terug, dus nog een keertje. Prachtig afwisselend blogje over 1 mooie zwam. Heel fotogeniek vind ik ze en dat laat jij ook zien, de verschillende stadia, verschillende scherpte diepte en standpunt, je kan zoveel kanten uit met dit mooie zwammetje. Leuke blog waarbij ik foto 5 en 6 het mooiste vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De paddenstoelen kwamen laat op gang maar toen het ook eenmaal begon was het feest.
  Hele mooie sier laat je zien van deze porseleinzwammetjes. Mooie macro's waarbij voor mij vooral de foto's 3, 4 en 7 enorm in de smaak vallen. Prachtige achtergronden en heel mooi van kleur.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn complimenten Gonnie voor deze prachtige serie.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan .... oei, dat bloed kroop overal maar we hebben het met zijn drietjes in bedwang gekregen ;-)
  Wat een heerlijke fotogenieke paddenstoelen zijn die porseleinzwammetjes toch, jij laat er dan ook een mooie en gevarieerde serie van zien. Mijn favorieten zijn toch wel die met voldoende scherpte op de zwammetjes en een mooie zachte achtergrond: 2-3-4-7 Prachtig van kleur ook! Aan de wat softere beelden met de Helios ben ik nog steeds niet helemaal gewend, maar fijn zacht zijn ze wel.
  Nr 7 behoort trouwens ook tot mijn favorieten.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen