Zoeken in deze blog

zondag 12 februari 2017

Schuimkoppen

 
Als ik begin januari met Loes een paar dagen aan zee ben, spoelt de zee veel schuim op het strand. Een leuk onderwerp om te fotograferen, maar over mijn resultaten ben ik echt niet tevreden en die halen het blog niet. Als het zachte licht harder wordt, zoeken we een ander onderwerp. Om ons heen kijkend, valt onze blik op de golven. Van schuim stappen we over naar schuimkoppen!We hebben onze neopreen waadpakken aan en zijn goed beschermd tegen de kou en het water. Met de camera stevig op het statief kunnen we best een stukje de zee in, ook al is het begin januari.


 
Aanvankelijk fotograferen we de golven recht van voren, zoals ze komen aanrollen.
Maar met een waadpak aan blijf je lekker warm en droog. Dat geeft ons de kans om wat dieper het water in te gaan. Niet te diep want de golven zijn krachtig en al heb ik een stevig statief, mijn apparatuur is met te lief en is ook te duur om kopje onder te gaan.
 

Je weet nooit van te voren wat een golf gaat doen en dat maakt het leuk spelen. Het blijft gokken welke golf groot wordt en mooi gaat krullen.
Vaak gok je mis, maar soms ben je heel tevreden over het resultaat.
 

De ene golf rolt mooi om, een ander spat flink op. Elk op zijn eigen wijze de moeite waard.
 
 

Doordat we wat dieper de zee in kunnen lopen, kunnen we bij het breken van de golf in de tunnel kijken. Dat maakt het beeld wat dynamischer.
 

 
Bij de volgende foto vind ik de verschillende richtingen in de golf zo mooi. Plus het feit dat een deel al gebroken is en andere delen nog stromen.
Niet dat je dat op het moment zelf allemaal ziet. Je knipt op repeteerstand in de hoop het juiste moment te pakken te hebben.
 

 

Een geweldige splash waarbij nog een stukje van de stroming zichtbaar is.
Als afsluiter een uitsnede die mooi de stroming van de golf  in de zee laat zien.
 

Buitenlucht en zeker zeelucht maakt hongerig. Na deze capriolen gaan we voldaan richting de snert, die zonder schuimkop heerlijk smaakt.
 

15 opmerkingen:

 1. Ha Gonnie, wat 'n uitdaging, geweldig wat 'n super mooie serie heb je van de golven weten te maken. Petje af voor jou.
  groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie
  je moet er wat voor overhebben in het water voor een paar mooie foto's maar je bent er in geslaagd.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk onderwerp om op de foto te zetten. En elke krul is weer anders, vooral de tunnel inkijkend, heel apart en wat een geluk dat je deze te pakken hebt. En wat zijn de waadpakken al vaak de kast uit gekomen, lekker spelen in het koude water. De snert zal vast heerlijk geweest zijn..;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie plaatjes, de hebt het golvenspel heel mooi vastgelegd ! Lijkt me best wel spannend om zo het woeste water in te stappen met je apparatuur ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, Gonnie,
  Wat een prachtige serie heb je gemaakt. In de krul kijkend is zeer fraai, ook die mooie lange uitsnede is prachtig zonder iets te kort willen doen aan de andere foto's, super!
  Groet, Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  Dat heb je goed gedaan. Hele mooie foto's!!
  Lijkt me nog best moeilijk om hier de juiste sluitertijden te vinden. Maar wel een leuk onderwerp om te fotograferen. Foto 7 en 8 vind ik erg mooi met het zicht in die golf en het opspattende water.
  Het zal wel fris geweest zijn zo aan de kust. Ik zeg je eerlijk, ik zit hier toch liever in de warme zomer met een koud biertje erbij...haha...!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  Jullie hebben toch best vaak lol van die waadpakken. Super om in januari zo de zee in te kunnen stappen, heb je een heel ander standpunt. Het zijn prachtige foto's; ik hoor de golven aan komen rollen. Ook mooi, dat de lijnen in het water hier en daar glanzen, als zijden linten.
  Foto 8 en 10 zijn voor mij de toppers, maar de hele serie is geweldig.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,
  Wat was dit een leuk avontuur hè, in januari gewoon de zee in lopen en met golven spelen ;-)
  Ik had op je schermpje al gezien dat je een paar keer goed raak had geschoten, die krul van nr 7 is top!
  Maar ook 4 met het romige schuim vind ik mooi en bij 10 kun je zo goed zien dat je achter de golf staat, heel apart.
  't Is een originele en aansprekende serie geworden, heel mooi!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige foto's heb je ervan gemaakt Gonnie.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Foto 3, 7 en 8 zijn in deze serie mijn favorieten.
  Leek me ook lang niet gemakkelijk om te fotograferen.
  Dit was een goed alternatief.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Zo'n waadpak is een goed idee gebleken. Je kan hierin gehuld ook eens op een andere manier fotograferen, zolang je je evenwicht niet verliest. Het heeft verrassende beelden opgeleverd. Ook voor mij zijn 3, 7 en 8 de toppers.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Gonnie,

  Dat heb je zeer mooi gedaan. Jammer dat het Noordzee zo bruin/groen is he? Foto 7 is echt heel goed gelukt. Daar zou je eigenlijk een grotere uitsnede van moeten maken, want dan lijkt de golf groter. Complimenten hoe je het allemaal hebt gedaan. Een zeer dynamische serie.

  Groetjes,
  Ren'e

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Gonnie...

  mooi dat je zo'n pak hebt, kun je iets
  meer dan zonder, prachtig resultaat geeft het om iets
  verder de zee in te lopen, mooie golven, geen een is er gelijk..
  prachtige scherpte op de schuimkoppen van de aanrollende golven
  mooie verschillende opnames ;-)
  daarna snert...lijkt mij heerlijk...

  groet Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een buitengewoon mooie serie laat je hier zien, erg knap gedaan. Ik heb de serie inmiddels al een aantal keren bekeken,maar het blijft boeien, je kunt de zee bijna horen. Een favoriet heb ik, dik compliment voor de hele serie!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen