Zoeken in deze blog

maandag 13 juni 2011

Jonge vosjes

Met Hemelvaart was ik in de AWD om de vossen te fotograferen. Helaas kreeg ik stukken aan mijn camera. Omdat ik deze week vrije dagen had, huurde ik een camera en ging terug. De laatste kans om ze dit jaar vast te leggen, want wat worden ze al groot. Ook al zijn er al heel veel foto's geplaatst, wil ik de mijne toch ook nog laten zien. De welpjes zijn zo leuk en vertederend en ze laten in hun spel al zo veel zien van de volwassen vossen.De vacht van de is over het algemeen roodbruin, maar kan ook beige tot helderrood zijn. De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de "sokken", de onderbenen. Sommige dieren hebben een witte staartpunt; veel vossen hebben in ieder geval enkele witte haren rond het puntje van de staart. De bovenlip is wit, evenals de bef. Op de wangen zit bij veel vossen een zwarte of bruine "traandruppel".


De vos heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren.De staart is lang, dik en ruig.Een volwassen vos weegt zes tot tien kilo.


Een vos eet bijna alles zoals grote kevers, muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en eieren, regenwormen en egels. Ook vruchten en bessen (vooral bramen) worden gegeten. Hij heeft zo'n 500 gram voedsel per dag nodig.


Ook de kleintjes zijn niet vies van een muisje.


Voedselresten worden begraven en later weer succesvol opgezocht, de vos legt geen voedselvoorraden aan. Hun neus wordt al vroeg getraind.


De vos leeft meestal in een groep van zo'n zes dieren. Een dominante rekel (mannetjesvos) en een dominante moervos (vrouwtjesvos) worden begeleid door meerdere moervossen, waarschijnlijk uit vorige worpen. Meestal zijn alle vrouwtjes in een groep aan elkaar verwant. Rekels worden, zodra ze volwassen zijn, uit de groep verjaagd. De ondergeschikte moervossen zijn helpers, die helpen met de opvoeding van de jongen.
Deze grote zus gaf de jongen er flink van langs, ze waren zelf op stap gegaan of dat de reden was? Later kwam ze een prooi, een jonge merel, brengen. Helaas kwam toen net een jogger voorbij waardoor ze verdween :(


Het leefgebied wordt afgebakend met geursporen, voornamelijk urine en uitwerpselen, die worden geplaatst op duidelijk zichtbare en ruikbare plaatsen.

De vos kan tenminste 28 verschillende geluiden voortbrengen, en hij kent ook een groot aantal houdingen om mee te communiceren. Onderdanige vossen houden bijvoorbeeld de oren naar achter, de mond lichtelijk open met opgetrokken lippen, en kwispelen bochtig met hun staart. Agressieve vossen plaatsen de oren zijdelings en houden de mond wagenwijd open.Deze jonge vos jaagt zo zijn broertje/zusje weg.


Vossen hebben een hol, een burcht. Meestal gebruiken alleen drachtige vrouwtjes het hol. Buiten het voortplantingsseizoen verblijft de vos overdag meestal op beschutte plaatsen. De paartijd duurt van december tot februari. De 4 tot 6 jongen worden na een draagtijd van 52 à 53 dagen in de lente (tussen maart en mei) geboren. In gebieden met veel vossen zijn de worpen kleiner.

De eerste twee tot drie weken zijn de jongen volledig afhankelijk van hun moeder. De vader en de helpers brengen de eerste dagen voedsel voor de moeder.Ze eten rond de 4 weken hun eerste vaste voedsel. Na zes weken worden de welpen gespeend en na zeven tot acht weken hebben ze het volledige melkgebit.Deze jonge vosjes eten al zelf, maar mogen ook nog wat bij de moervos drinken.


Ook worden ze nog door haar verzorgd. Vaak hebben vossen last van parasieten en teken in de vacht. Een van de jongen heeft een teek onder het oog en een in het oor.


De moervos haalt ze met haar tanden weg.


Ook de rest van het lijf wordt geinspecteerd, tot in de diepste plekjes.Dit vosje lijkt wel te lachen. Ze laten veel speels gedrag zien, zeker als ze samen zijn. Maar ook alleen kun je je prima vermaken met een takje.


Als je broertje/zusje dan denkt dat jij iets lekkers hebt, is het spel voorbij.


Na zes maanden zijn jonge vossen op het oog niet meer te onderscheiden van volwassen dieren. Tegen de herfst zijn de jongen volwassen en na tien maanden zijn ze geslachtsrijp.

De laatste:

15 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  ik begrijp dat jij ook niet meer kon wachten, ik had het zelfde, werd vanochtend wakker en dacht Ik wil mijn vosjes plaatsen!
  Wat een verrukkelijke serie laat je zien, met zulke mooie momenten. Je hebt beslist geen spijt van je gehuurde camera.
  De foto's met het muisje zijn wellicht nog van Hemelvaartdag? Zo'n verschil in licht.

  Ik vind de hele serie erg mooi, maar de laatste drie springen er voor mij uit door de geringe scherptediepte, zelfs de storende weg zie je bijna niet meer.

  Over het verschil in licht: sommige foto's vind ik wat minder van kleur, een beetje grijs/paarsachtig, weet niet goed hoe ik dat omschrijven moet, kleur is weliswaar een kwestie van smaak, maar ik denk dat deze beelden met een wat hoger ingestelde kleurtemperatuur een warmere uitstraling zouden hebben.
  Ik heb zitten genieten van deze prachtserie en ga op mijn gemak nog een keertje kijken ;-)
  Fijne dag nog ( het regent hier, lekker een knus thuisdagje dus, is ook nooit weg)

  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonny
  jij hebt ook al zo een mooie serie van de jonge vossen het is wel het hoogte punt in de AWD.
  maar het blijft leuk.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie
  Mooie foto's hoor, en goed verhaal, ik heb er nog wat van geleerd ook :)
  fijn dat je toch nog wat foto's hebt kunnen maken.

  Groetjes
  André

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb zitten genieten van je serie.
  Het blijft vertederend om naar de jonge vosjes te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie
  Wat een prachtige serie heb je gemaakt van de vosjes, dat is genieten als je daar naar zit te kijken.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie, wat leuk dat je toch nog een jonge Vossen serie hebt kunnen maken met je gehuurde camera.
  Jij boft ook echt, je gaat naar de AWD en je komt ze tegen.
  Dat is echt bijzonder want soms zie je ze niet, hoe lang je ook wacht.
  Het was genieten om naar je foto`s te kijken,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,

  Prachtige plaatjes met prima informatie over het leven van de vos. Ik vind het wel een beetje jammer dat ze ook al zo goed als tam zijn, maar het is niet anders en Waternet zou hier eigenlijk moeten ingrijpen. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik zet ze graag op plaat want het zijn prachtige dieren om te zien.

  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hai Gonnie,

  Ook hier weer zo'n prachtige serie van de topattractie van de AWD.
  Blijft toch een machtig gezicht, zeker zoals jij het vastgelegd hebt.
  Bofkont dat jij wel de twee welpen te pakken hebt.
  't Is weer een prachtige serie.
  Groetjs,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige serie ... ik heb zitten genieten!
  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Gonnie,

  TEST (na jouw tip)

  groet, Ivo

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie
  Wat een prachtige serie van de jonge vosjes..Ja..Het blijft daar genieten in de AWD.
  En jij moet er nog een behoorlijke afstand voor rijden....Maar voor zulke foto's..ach..Dan maakt dat rijden niet uit.
  Dan zit je gewoon nog na te genieten..En voordat je het weet ben je thuis.
  Echt super Gonnie..
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wat is dit prachtig om te zien, zulke mooie foto's laat je zien. Dit is echt genieten.
  Mooie momenten heb je meegemaakt.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat fijn dat de herkansing zo goed gelukt is.
  Er zitten echt pracht opnamen tussen.
  En wat zijn het een schatjes om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zie dat ik jouw vossenserie nog niet had bekeken. Erg mooie foto's. En wat heb je er leuke informatie bijgeschreven, niet teveel en ook op een leuke vlotte manier geschreven, dat leest prettig, zo tussen de prachtige foto's door. Ze zijn nu al erg groot, het puppy achtige is er wel vanaf. Maar wat is het leuk om naar te kijken.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,

  Beste foto voor het laatst bewaard!
  Hoewel ik die daar net voor wegens het lage standpunt ook erg mooi vind.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen