Zoeken in deze blog

zaterdag 11 juni 2011

Knobbelzwanen

Al langere tijd hoopte ik op zwanen met jongen. Liefst bij de ouders op de rug, veilig voor alles wat hen kan aanvallen. Dat eerste is gelukt, het laatste nog niet. Dat zal wel moeten wachten tot het volgende jaar.


Afgelopen dinsdag ben ik met een gehuurde camera teruggegaan naar de AWD. In een kanaaltje zwommen twee knobbelzwanen.Knobbelzwanen zijn wit en hebben een oranjerode, vrij brede snavel. Hun kop en hals hebben een gele schijn.


Mannetjes en vrouwtjes zijn volledig gelijk, alleen hebben de mannetjes in de lente een veel meer gezwollen voorhoofdsknobbel en hun snavel is dan ook veel roder.


Knobbelzwanen vormen paartjes voor het leven. Je ziet ze dan ook bijna altijd met z'n tweeën.Knobbelzwanen beginnen in april te broeden. Ze nestelen op de grond, aan de rand van het water. Het mannetje brengt het vrouwtje takjes en rietstengels waarmee ze het nest kan bouwen. Soms worden de nesten elk jaar weer gebruikt.


Zwanenkuikens verlaten het nest al kort nadat ze uit het ei gekomen zijn. De ouders dragen hun jongen, zoals bij futen, af en toe op de rug.
Donsjongen zijn grijs of wit. Ze worden door beide ouders verzorgd.
De jongen blijven tot in de winter bij hun ouders. Het duurt een jaar voordat ze hun volwassen verenkleed krijgen.Knobbelzwanen voeden zich met waterplanten en wortels die ze uit de bodem trekken. Af en toe gaan ze ook het land op om grassen, kruiden en zaden te eten. Ook eten ze kleine visjes, kikkers of insekten. Jonge zwanen eten kleine stukjes van planten die hun ouders al verkleind hebben en ongewervelde diertjes.

Het zwanenpaar dat ik fotografeerde had maar twee jongen, een witte en een grijze. In een ander kanaaltje zwom een zwaan met 6 jongen, maar zij was er snel vandoor.De ouders zijn erg beschermend naar de jongen toe.


Vaak zwemmen ze zo dat de jongen tussen hen in blijven.Ook bij de vossenwelpen ben ik gaan kijken, daarover meer in het volgende blog.

11 opmerkingen:

 1. Hoi Gonny
  wat een leuk spul die kleintjes.
  je hebt ze mooi in beeld gebracht.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonny,
  Ik had een lang verhaal getypt maar ik mag het niet plaatsen blijkbaar :-) daarom nu nog een poging ... Ik vind dat de kleine zwaantjes er erg leuk op staan en het echte schatjes zo ... Twee kindjes is wel weinig of niet? Ik heb wel eens gezinnen gezien met wel 8 kids ... lijkt me een hele onderneming! :-)
  Fijn weekend!
  Groetjes,Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  We hadden elkaar dindsdag wel tegen kunnen komen, ik was de hele dag met Henk in de AWD.
  Wat goed dat jij daar kleine zwaantjes hebt gespot, ik heb ze in de AWD (nog) niet gezien.
  Prachtig belichte plaatjes, en in een leuke afwisseling gepresenteerd. Moeilijk om bij zoveel moois een favoriet aan te wijzen, maar ik denk dat ik voor de laatste ga, die vind ik zó origineel!
  Ik kijk uiteraard uit naar de welpjes!!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie, ik heb deze week al heel veel kleine Zaantjes gezien maar het blijft leuk!
  De Laatste, geweldig maar de rest ook mooi.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. je camera is nog niet terug..?? deze camera heeft je niet in de steek gelaten, wat zijn het schattige foto's geworden. Gelukkig heb je ze nog gezien, volgend jaar beter. Dan op de rug op de foto. Maar deze heb je in de broekzak..;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke serie, die kleine zwaantjes zijn altijd zo schattig. De laatste foto springt er voor mij uit. Ik hou van dit soort foto's, die net even anders zijn, heel origineel en mooi gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Gonnie,

  Ik had een zelfde wens om kleintjes op de rug te fotograferen en ik had wel het geluk mee.
  Maar wat je hier laat zien is toch prachtig!
  Mijn favoriet is de allereerste foto.
  Dwars door het riet heen geschoten. Top!
  Ik kan wel aan de tweede foto zien dat di zwaan niet zo blij met jouw aanwezigheid was.
  Mooi me die opgestoken vleugels.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,

  Prachtig wat je hier laat zien en ze staan er mooi belicht op. Dat wil nog wel eens een probleem zijn met die witte zwanen.
  Mooi werk!

  groet,
  Peter en Janny

  P.s. De soek nemen we warm mee van huis in een thermosfles en dan blijft hij uren lang heet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een schatjes! En wat een mooie belichting! Super! groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig die kleine zwaantjes,mooi in beeld gebracht.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beter van niet maar ik zou ze willen knuffelen de schatjes!

  BeantwoordenVerwijderen