Zoeken in deze blog

zondag 5 juni 2011

Vos kom uit je hol

Vroeger, lang geleden toen ik nog klein was en op straat speelde, speelden we het spel Vos kom uit je hol. Donderdag in de AWD dacht ik daaraan toen we zaten te wachten of de jonge vosjes uit de burcht zouden komen en zich zouden laten zien.

Hemelvaartsdag is een vrije dag. Ik ga met Karin, een fotovriendin, naar de AWD in de hoop de jonge vosjes te zien. We zouden elkaar om half 8 treffen bij Pannenland. Dat betekende om 5 uur mijn bed uit. Wat was het prachtig met de laaghangende mist, helaas zat ik op de snelweg en kon er geen foto's van maken.

Aangekomen bij de schuilhut waren er mannen die eten in de schuine boom hadden gelegd zodat het jong van vorig jaar helemaal tot aan de top liep om dat lekkers te bemachtigen.
Ik vind het erg onnatuurlijk aandoen, een vos in een boom.

Deze vos was eigenlijk de hele dag wel in de buurt van de schuilhut.

Af en toe liet zij een jammerend geluid horen. Riep ze de andere vossen?

Toen ik libellen probeerde te fotograferen stond ze plotseling naast me. Ook kregen we het ijsvogeltje even te zien, maar toen we gingen posten, kwam hij niet meer terug. De vos wel, die stond ineens voor ons in het gras.

Het viel ons weer op hoeveel mensen de vossen voeren. Als je er wat van zegt, stuit je op onbegrip en de meest domme smoezen. Er was zelfs iemand die met frikandellen aan kwam zetten. Ik had gehoord dat er meer gecontroleerd werd, maar niet op deze vrije dag.

Al om een uur of 9 begaf de autofocus van mijn camera het. Hij deed niets meer. Balen! Geprobeerd om met de hand scherp te stellen, maar of ik heb er te weinig oefening in of ook daarin hapert iets. Bijna geen enkele foto was scherp.

We kwamen Henk en Herman tegen, die al heel vroeg op pad waren gegaan. Zij hebben prachtige foto's van de mist en de zonsopkomst gemaakt. (Zie hun blog)Henk wees me op Marco Valk die er ook was, hij had de jonge vosjes al gezien en gefotografeerd. Met Marco aan de praat geraakt en samen met hem zijn we de hele dag lekker in de AWD aan het fotograferen geweest.
Die ochtend en middag hebben we de jonkies niet gezien.

Tussendoor bij zijn we bij Pannenland een lekkere pannenkoek gaan eten. Tegen de avond, als we zitten te posten, zien we het eerste jong zijn koppie uit de struiken steken. Al snel gevolgd door nummer twee.

Wat een schatjes zijn het.


En wat zijn ze lekker speels. Eentje heeft een muis waarmee hij rare bokkensprongen maakt. Helaas zijn al die foto's onscherp. Ik zal er eentje plaatsen voor het idee.

Ze zijn een beetje schuw, maar ook nieuwsgierig.


Grote zus is een goede babysitter. Ze zorgt regelmatig voor de kleintjes. Ook de moervos liet zich zien.


Het was erg mooi om de vosjes te zien spelen. Nu maar hopen dat iedereen ze met rust laat en ze vooral niet voert.
Mijn camera is in de reparatie. Ik hoop een herkansing te krijgen, want ik baalde echt ontzettend. Voorlopig waarschijnlijk dus geen nieuwe blog van mij.

11 opmerkingen:

 1. Dan is je reis naar de AWD toch de moeite waard geweest als ik de foto's van de jongen zie, schitterend.
  Wel knap balen dat je camera eruit ligt, hopenlijk is de reparatie snel klaar.
  Het voeren van de vossen zal een probleem blijven, laatst vertelde een opziener dat er juist strenger wordt gecontroleerd om ook de jonkies niet tot bedelaar te laten worden.
  We zullen het zien.

  Groet,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Gonnie,

  Ik weet precies wat je doorgemaakt hebt.
  Ook bij mij begaf de autofocus het tijdens zo'n dag. Tsja, balen, maar wat doe je eraan?
  Gewoon gaan zitten en genieten van de mooie live-beelden.
  Omdat het voor jou niet om de hoek is, zal je waarschijnlijk pas volgend jaar een nieuwe kans krijgen.
  Je kopportretjes van de welpen zijn wel heel mooi in dat licht.

  Wees dus bij met de belden die je wel heb kunnen maken, want die zijn mooi!

  Groetjes en succes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De tweede foto van de kleine vos is subliem ... zoals ze naar je toe komt lopen ... geweldig ... goed scherp ook en heel mooi licht.

  Groetjes, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh Gonnie, wat balen is dat als op zo'n dag je camera het begeeft, gelukkig heb je toch een aantal hele mooie foto's kunnen maken. Net als Miranda val ik vooral voor de tweede van de jonge vos, maar ze zijn natuurlijk allemaal om van te smullen. Goh wat zou ik dit ook graag zien! Ik ga zeker een poging wagen.
  Eigenlijk is het bijna jammer dat jij dit laat zien, want er zullen er meer zijn, die net als ik op dit idee komen. En het is al zo uit de hand gelopen, die vos in de boom, ik zie ze zo vaker voorbij komen, het is toch van de zotte. Kijk, het is natuurlijk een prachtige foto, maar zoals je zelf al zegt, heel onnatuurlijk.
  Nou ja, dat moest ik toch even kwijt...
  Neemt allemaal niet weg dat ik van de serie genoten heb, mooi fotowerk!
  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,

  Prachtig blogverhaal en heel mooie foto's van de vossen. Die kleintjes zijn wel wel prachtig om te zien.

  Ik begin ook een beetje genoeg te krijgen van die vossen voerende sukkels. Als dat zo doorgaat zijn straks alle vossen incl. de jonge vossen zo goed als tam en een heel makkelijk prooi voor bijvoorbeeld stropers.

  De AWD is een een mooi gebied het ontbreekt er alleen aan één ding en dat is handhaving van de weinige regels die er zijn.
  Hoe moeilijk kan het zijn om een boswachter in burgerkleding met een camera een beetje te laten rondwandelen in die omgeving en iedereen op de bon te slingeren die de vossen voert?

  Boswachter zijn administratieve medewerkers geworden die meer op kantoor zitten dan dat ze daadwerkelijk in de bossen aanwezig zijn. Zo lopen wij al jaren in de AWD en er we zijn nog nooit gevraagd om een toegangskaart te tonen.

  Misschien moeten we Waternet maar eesn gaan bombarderen met emailtjes om eens wat aan dat voeren te doen.

  Groet,
  Peter en Janny.

  P.s. ik heb die libellen rond 10:00 gefotografeerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,

  Wat een belevenis, de jonge vosjes. En ondanks je haperende autofocus, toch mooie foto's.
  Zo'n dagje AWD is altijd de moeite waard.
  Het was even rustiger bij de schuilhut, maar ik vrees dat er nu weer een hype ontstaat en er veel mensen (ikzelf ook) op zoek gaan naar de jonge vosjes.

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie
  Je reis naar het Awd is niet voor niets geweest, je hebt prachtige foto's van de vossen gemaakt.
  Jammer dat er altijd weer mensen zijn die ze voeren er moet toch maar eens beter toezicht op gehouden worden.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een paniek moment moet dit zijn geweest, hopelijk is het allemaal te repareren en duurt het niet te lang, gelukkig heb je nog prachtige foto's weten te maken.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie
  Wat gaaf!!!
  (ik reageer erg laat..geen tijd gehad)..
  Ja super!!..Jullie hadden zo te zien een topdag...En wat gezellig dat jullie met Marco opgetrokken zijn..Wat is het wereldje klein hé :) (Leuk om je weer eens te ontmoeten..helaas hadden wij haast :)

  Je foto met jongen en muis...Tja..Ik vind hem geweldig..Wat een moment.
  De Vos in de boom...Ach...Als je weet hoe dat gebeurd..is het gewoon niet echt leuk..
  Maar ik zou het ook fotograferen/plaatsen.
  En dan met zo'n dubbel gevoel erbij.
  Gonnie...Een geweldige log weer.
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie foto's van die jonge vosjes, daar kan ik van genieten.
  Dat voeren zal wel nooit ophouden daar.
  Dat je autofocus het begaf is echt balen op zo'n moment,het lukt mij ook niet echt om scherp te stellen zonder autofocus.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Gonnie,

  Wat zonde dat je AF ermee uitschee. Dat is altijd balen, helemaal als je een mooie kans kreeg voor de welpjes.

  Ja een blog alleen maar over de Vossen en welpjes. Daar ben ik nog steeds jaloers op. Ik hoop ze ook ooit eens tegen het lijf te lopen in de AWD.

  Die welpjes.....echt super gaaf om te zien....die zijn in ieder geval nog wel goed gelukt. Jammer van de spelende vosjes...maar het moment is super natuurlijk met de muis. Ondanks dat je AF er aan was gegaan ben ik toch stinkend jaloers op deze opnames. Had ze graag zelf gemaakt. ;)

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen