Zoeken in deze blog

donderdag 17 november 2011

Terug naar het Bayerischer Wald: de wolf


In februari van dit jaar ben ik met een groep gaan fotograferen in het Bayerischer Wald. (Zie mijn blogs van eind februari en maart). Toen hebben we meteen de afspraak gemaakt om in de herfst terug te gaan. Helaas waren er een paar afvallers, maar er kwamen ook twee nieuwe leden de groep versterken. Uiteindelijk gingen we met 6 deelnemers onder de bezielende leiding van natuurfotograaf Marco de Paauw een week lang aan de slag. Het weer was fantastisch en de sfeer ook. Zoals je aan bovenstaande foto al meteen kunt zien, was de natuur qua herfstkleuren op zijn hoogtepunt.

In dit blog staat de wolf centraal.


De wolf heeft een grijze tot grijzige vacht, met een rossig bruine kleur op rug, kop en oren. De verschillen tussen individuele wolven en ondersoorten zijn  groot en ze komen in allerlei kleurvariëteiten voor.


De wolven zien er heel intelligent uit door hun rechtstaande oren, spitse snuit en oplettende blik in hun ogen. De kop van een wolf lijkt heel veel op die van een Duitse Herdershond maar de schedel is breder. Ze hebben ook een soort van bakkebaard onder hun oren.

De lange dikke staart is heel belangrijk voor de wolf. Hij houdt met die staart tijdens koude nachten, zijn neus warm en zorgt ervoor dat de warme lucht niet zomaar uit de longen verdwijnt maar eerst nog de poten verwarmt.


Het gebit bestaat uit 42 tanden waaronder hoektanden van 2.5cm lang, die sterk, scherp en een beetje gekromd zijn zodat de prooi niet uit zijn bek kan ontsnappen.


De wolf kauwt niet op zijn prooi maar scheurt het vlees in brokken en slikt het zo door. De wolf is een specialist wat betreft prooidieren. In roedelverband wordt bij voorkeur gejaagd op de grotere hoefdieren, zoals elanden, edelherten, reeën en wilde zwijnen, afhankelijk van het aanbod. Hij eet tevens knaagdieren, haasachtigen, vogels, aas en afval.


Deze wolf had zijn buit begraven, maar keerde even later terug om hem toch op te eten.
Een wolf communiceert voor een groot deel door gezichtsuitdrukkingen. Wanneer hij kwaad is, trek hij zijn lip op en laat zijn hoektanden zien en zet zijn oren rechtop.Wolven zijn sociale dieren die in roedels leven en geleid worden door een alfamannetje en een alfavrouwtje. Gewoonlijk hebben zij het alleenrecht op paren en voortplanting. De overige dieren zijn meestal (volwassen) nakomelingen van het alfapaar.

Bij ons bezoek aan de wolven waren deze minder actief (lees minder agressief) dan in februari. Om toch wat actie te krijgen hebben we geprobeerd meetrek-opnames te maken.

Volgende keer meer over het Bayerischer Wald. Mocht je zelf een keer op pad willen met een gedreven beroepsnatuurfotograaf, kijk dan eens op de site van Marco de Paauw. Hij organiseert diverse workshops en reizen: www.wildlifeimages.nl

23 opmerkingen:

 1. Hallo Gonnie,

  Bedankt voor je reactie op mijn blog!
  Je hebt prachtige foto's gemaakt van die wolven met herfstkleuren.
  Toppers voor mij zijn die sneaky en panne plaatjes!
  Ik ben er in augustus geweest.
  http://peterduijndam.blogspot.com/2011/08/bayerische-wald-deel-2.html

  Groet, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge Gonnie wat een buitenkansje om zo'n prachtige blog van de Wolven te kunnen maken!
  Heel mooi zo met al die warme herfstkleuren.
  Ook interessante informatie geef je er bij.
  Fijn dat we hier met je mee kunnen genieten
  van de belevenissen met deze prachtige dieren.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonie
  wat een gave foto's wat mooi als je dat kan fotograferen wat zijn het een pracht beesten.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Gonnie,
  Wat een prachtige foto's heb je gemaakt van de wolf, dat lijkt me super om ook eens naar toe te gaan. Dit is genieten om naar te kijken. Wie weet hebben we ze over een tijd ook op de Veluwe, er zou er al een gezien zijn.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi wat gaaf......
  heel mooi opnames bij, ze zien er eigenlijk
  heel lief uit, maar ik weet het schijn bedriegt...
  heel mooi natuurlijke plaatsen, mooi zo met de herfst kleuren.
  Zal vast een spannend gebeuren zijn....;)

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fantastisch, Gonnie, wat een belevenis! Mooie foto's, ook met die herfstkleuren en het mooie licht, zag je die wolven zomaar liggen en langs komen?

  Ik heb genoten van je stierenballen-suggestie op mijn Sorrento blog!
  groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 7. moet zeggen met de herfst kleuren is het toch ook wel prachtig om te zien. Prachtige foto's weer geworden, vooral de ogen die je aankijken, op de steen, prachtig gedaan. Ben even naar de site van Marco geweest, weer een keer, en wat ik nu zag dat je gewoon tussen de beesten ligt..?? ook bij de wolven en de beren, mag het hopen van niet..??
  Kom maar op met de andere serie's...dat zal ook wel weer smullen worden..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie, wat zul jij genoten hebben daar!
  Geweldig die Wolven foto`s in het bos met herfstkleuren.
  Ook leuke informatie.
  Ik ben benieuwd naar de rest van je foto`s,
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie,
  Wat zul jij daar een geweldige week beleefd hebben, de sneeuw was prachtig, maar die herfstkleuren maken het toch ook wel héél erg mooi.
  Gewaagde opnames, die waar je de camera meetrekt, de laatste vind ik het meest geslaagd, bij de eerste loopt er een streep door, zal wel een boom zijn, en die stoort een pietsje. Maar ik vind het een geweldig effect zo met die gele bladeren.
  Dan de rest van de serie, super, wat een prachtbeelden. Ik heb een paar keer gekeken, en telkens spreekt de derde foto me het meest aan, de blik, de houding, imponerend!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Yvonne en Marion,
  De dieren zitten in aparte, grote verblijven in een zo natuurlijk mogelijke omgeving met heuvels, rotsen, bomen en struiken. Je ligt er gelukkig niet tussen, maar staat veilg achter een hek en bij een aantal van deze wolvenfoto's staan we op een overkapte loopbrug die over het wolvengebied heen loopt. Je hebt soms wel geduld nodig om ze in beeld te krijgen, want als ze aan de achterkant van het gebied lopen of liggen, zie je ze niet.
  @Loes,
  Klopt van die boom, heb je soms in een bos, staat er zo maar een boom ;)
  Bedankt voor jullie reacties

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's van de wolven ... de herfstkleuren zijn er super bij ... mooie complete foto's. De meetrekfoto's zijn grappig om te zien. Marco is inderdaad een bevlogen fotograaf en een genot om mee op pad te gaan! Groetjes vanuit de nachtdienst
  Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jaloers makend, echt wolven. Maar dus toch in een omheind stuk bos. Pff....dat maakt de foto's niet minder mooi, maar wel minder bijzonder. Want ik bof zelf.Ben ik één van de weinige die een wolf in het wild heeft gezien, Noord Zweden. Heel indrukwekkend en onvergetelijk. En voor wie echt tussen de wolven wil zitten en veel over hun gedrag wil leren, ga naar Polar Zoo in Noorwegen (Bardu). Zie ook www.duncancroonen.nl vakantie 2010
  Groeten,
  Hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Gonnie,

  Daar wil ik toch ook wel eens naar toe. Lijkt me prachtig.
  Hele mooie beelden zo van de wof, vooral diegene waar de wolf net over een klein verhoginkje kijkt.
  Het meeslepen van de camera zorgt voor prachtige beelden.
  Ben benieuwd hoeveel er in de prullenbak zijn verdwenen, want het is een kunst op zich om dit goed te doen.
  De beelden die je laat zien spreken mij erg aan. Vooral de eerste waar de wolf nog net te herkennen is achter de oranje bladeren.
  Hele geheimzinnige foto. Prachtig!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh, wat zijn het toch mooie dieren, de wolven.
  Je laat hier weer een prachtige serie zien, ik weet nog hoe ik heb genoten van jouw Bayerische wald blogs in de sneeuw, en dit in de herfsttinten is ook weer helemaal geweldig.
  Ik heb er ook eens naar gekeken om met zo'n workshop mee te gaan, maar een week lang fotograferen en savonds ook nabespreken vond ik weer net iets te veel van het goede.
  Maar wie weet, ga ik het toch een keer doen...want als ik dit zie....mmmmmm
  Groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,

  Fraaie serie. Fantastisch om daar een weekje te mogen zijn lijkt mij.

  Vind de tweede meetrekfoto wel fraai geworden.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Great photos, and the last one is superb!!!
  Have a nice weekend !

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @René,
  Wat betreft het meetrekken van de camera:
  Lang leve het digitale tijdperk. Nu kun je dit soort acties heerlijk uitproberen. Marco geeft de juiste tips en daardoor heb je sneller succes. Maar het blijft lastig en het is iets wat je (ik) eigenlijk veel moet oefenen.
  Bedankt voor je reactie.
  Gr. Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Tjonge Gonnie, wat een mooie foto's heb je daar genomen. Het is echt een prachtige plek in de herfst. Ik was van plan in oktober daarheen te gaan, maar door omstandigheden konden we niet weg. Nu ik jouw mooie foto's zie houd ik het zeker in gedachten en ga een andere keer.
  Dit is alvast een hele mooie serie en ik hoop dat er nog meer komt.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Gonnie
  Ook de wolven in een herfst omgeving is prachtig.
  Je hebt weer mooie plaatjes daar gemaakt.
  Ga daar in het voor of najaar ook weer eens een weekje heen.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Gonnie
  Ik heb het de laatste tijd weer druk gehad..vandaar deze late reactie..Ik ben nu even een inhaalslag aan het maken..En dan zie ik hier de Wolf..En hoe..!!..Dit is echt gaaf..Prachtig..alleen die ogen al..die zijn geweldig..Gonnie..je moet weer genoten hebben..en kartjes vol geschoten..neem ik aan :)
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Gonnie,

  Allemaal pracht platen, maar die eerste en die daarop volgens met dat water zijn wat mij betreft de mooiste! En wolven zijn natuurlijk ook een prachtig object om vast te leggen.
  Top.

  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zo Gonnie,

  wat een schitterende en informatieve serie over de wolf. Je hebt ze prachtig in beeld kunnen brengen en de laatste 'meetrek' foto's maken de serie helemaal compleet. Het geeft net dat extra geheimzinnige tintje aan dit pracht dier.
  Van mij mag er een roedel in Nederland komen wonen want dit dier is een ware aanvulling op ons dierenrijk.

  groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Gonnie,
  Ondanks dat de omstandigheden in de winter gunstiger zijn levert je dit een wel hele fraaie platen op. Fijne beelden van deze geweldige dieren.

  Groetjes,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen