Zoeken in deze blog

zondag 20 november 2011

Terug naar het Bayerischer Wald: wilde kat en edelhert


Een ochtendopname in Altschonau, in de directe omgeving van het Bayerischer Wald of te wel het Beierse Woud. Dat is een middelgebergte in de Duitse deelstaat Beieren. Het Beierse Woud loopt langs de grens met Tsjechië en gaat aan de Tsjechische kant over in het Bohemer Woud.

Het Beierse Woud loopt van boven Regensburg tot aan Passau. De hoogste top is de Grosser Arber van 1456 meter hoog. De belangrijkste rivier is de Regen. Een gebied van 240 km2 is in 1970 aangewezen als Nationaal Park Bayerischer Wald. In de winter is het een skigebied.


Spelen bij het riviertje de Ohe.

 


In het park is een verblijf met 2 wilde katten erin, daar ben ik in februari niet geweest.
In eerste instantie kunnen we er maar 1 ontdekken en die blijft net lang genoeg zitten om deze foto te kunnen maken. Daarna gaat zij met de rug naar ons toe achter een boompje zitten. Bekijk het maar, lijkt de boodschap te zijn.


De Europese wilde kat lijkt sterk op een grote, forse huiskat, maar de Europese wilde kat heeft nooit vlekken, alleen strepen. Het belangrijkste verschil is de staart, die bij de wilde kat veel dikker is. Over de staart lopen drie tot vijf brede, zwarte ringen. De staartpunt is afgerond en zwart. De ogen zijn vaalgeel van kleur.
We verlaten het hok en 's middags keer ik terug. Nu slaapt ze, maar na een poosje komt er wat actie.
De poes blijkt een prooi te hebben, het lijkt me dat het een mol is. Ze neemt hem mee het struikgewas in en maakt hem daar soldaat.

Op het menu staan voornamelijk konijnen, jonge hazen, kleine knaagdieren en vogels. Ze bespringen hun prooi vanuit een hinderlaag of besluipen hem.


Dan blijkt ze niet de enige kat te zijn. Nummer twee, een flink wat groter mannetje, laat zich ook zien, maar die moet het niet wagen om bij haar en haar prooi in de buurt te komen. Hij wordt weggesnauwd.

Dat gaat er stevig aan toe. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken is op deze dame zeker van toepassing.
Een wilde kat krabt aan een boom om zijn nagels te scherpen, maar markeert tevens zijn territorium met geurstoffen uit klieren aan de voet.


De Europese wilde kat is helaas niet meer overal raszuiver, er is veel vermenging met verwilderde huiskatten. Hij was verdwenen uit Nederland, maar komt nu sporadisch voor in Zuid Limburg. Als hij beschermd wordt, blijkt de wilde kat zich goed te kunnen handhaven.


Een ander dier dat we vorige keer niet gefotografeerd hebben is het edelhert. Daarvan loopt een grote roedel die we op het einde van de dag gaan zoeken. Het zon staat laag en het wordt al bijna donker, zeker onder de bomen. Maar dat geeft wel mooi licht en mooie tegenlicht situaties.


Deze geweidrager ziet er niet al te florissant uit na de bronst.


Als afsluiting nog een keer de Ohe. Heerlijk spelen met sluitertijden en standpunten. Dit vind ik zelf de best geslaagde opname hiervan.


In het volgende blog komen nog meer foto's van deze fotoreis.

15 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie, dit is een echte WOW-serie!!
  De landschappen, wat is het daar mooi! en wat heb je die kleuren prachtig weergegeven.
  Spelen met de sluitertijden, super, met een grijsfilter?
  Van de wilde kat heb je een bijzonder mooie serie gemaakt, de eerste zo statig en trots, de andere sfeervol in het groen.
  Bij de edelherten dacht ik eerst Wat zijn ze donker, maar bij het terugkijken weet ik deze sfeer toch wel te waarderen.
  Een blog om nog eens te bekijken.
  Compliment en groet
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie
  hier heb ik van genoten.
  wat een mooie foto's geweldig'
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie
  Wat mooi!!! Echte herfstkleuren, waar de edelherten prachtig bij passen. De wilde kat poseert ook geweldig voor je!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op de verkeerde reactie link geklikt.
  Mooi die eerste foto en die met het water :-)

  Groet,
  Peter en Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. het spelen met je sluitertijd is wel heel goed gelukt, wat zijn ze prachtig om te zien. Je bent dus niet alleen op wild uit geweest. De wilde kat, wat een prachtbeest is het toch ook. En de edelhert staat er ook prachtig op, zo om de boom heen en de zon door de bomen met de rode bladeren, prachtig om te zien.
  Trots mag je zeker zijn op je laatste foto, die ging bij mij aan de muur..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Gonnie,

  Verrassend dat daar ook de wilde kat te vinden is. Ik dacht er ooit 1 in Luxemburg gefotografeerd te hebben, maar dat bleek inderdaad een kruising te zijn volgens een bioloog.
  Je hebt hem er erg mooi op staan.
  Prachtig park is dat toch.
  Ik vind je foto's van de edelherten wonderbaarlijk goed gelukt.
  Ondanks het weinige licht heb je ze er toch betrekkelijk scherp op staan.
  Heel knap gedaan en erg sfeervolle platen.
  Ik ben er nog niet helemaal uit of ik je eerste foto van het stroompje of de laatste de mooiste vind. Het knappe is, dat je voor allebei de foto's in mijn ogen de juiste uitsnede hebt gemaakt. Heel mooi gedaan!

  Groetjes,
  René
  Allebei prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonnie,
  Wat heb ik zitten genieten van deze serie foto's, krijg wel heel veel zin om daar ook eens heen te gaan.Ik vind de wilde kat heel mooi, maar de herten zo tussen de bomen en bladeren met al die kleuren is prachtig om te zien. Maar ook de foto's van de Ohe zijn zo mooi, vooral de laatste.

  Gr Cees.

  ps. De foto's van de buizerd zijn vanuit de auto gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie, tjonge weer zo'n prachtige blog, geweldig! Wat een intense herfstkleuren, prachtig.
  De Wilde Kat is toch wel heel bijzonder dat je daar zo'n mooie serie van hebt kunnen maken. De eerste vind ik fraai, met prooi is natuurlijk vet mazzel en de tweede door het blad kat heb je heel mooi de scherpte op de felle ogen.
  De Herten in het herfstbos kan ik ook zeer waarderen, sfeervolle foto's vind ik het.
  En je experiment bij het riviertje vind ik heel geslaagd, waarbij ik de laatste foto echt de allermooiste vind qua kleur, scherpte en compositie.
  Een heerlijke blog, waar ik zeer van heb genoten en ik ben benieuwd wat je verder nog voor ons in petto hebt...
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie.....

  Wat een blog, geweldig, eerst al de prachtige foto van de herfstkleurige boomtoppen en dan de foto's van het water, ik vind ze super, heel mooie standpunten heb je gekozen, mooi het water bevroren, (ND filter gebruikt??) maar ook de foto van katten en edelherten zijn mooi...echt super goed gedaan, ik heb ervan genoten

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie..
  De Wilde Katten..wat zijn die mooi en robuust...En ik geloof graag dat ze niet te pakken zijn zonder handschoenen / harnas...wat een beesten..
  Ook de Edelherten..zijn prachtig..Maar zoals je al schreef..net naar de bronst..Ja dan zijn ze echt een heel stuk lichter en minder imposant..De kleuren zijn geweldig..Het valt mee hoeveel bladeren er nog aan de bomen hangen..vooral omdat daar de temperatuur sávonds ver zakt..
  Mooie serie weer..Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Geweldig Gonnie, wat een mooie foto`s!
  Bijzonder die Wilde Katten.
  Het spelen met sluitertijden heeft je prachtige foto`s opgeleverd.
  De laatste kan mooi aan de muur.
  Ook leuk dat je landschapsfoto`s hebt gemaakt, wat is het mooi daar.
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,
  Prachtige serie van de wilde katten en de Edel Herten, mooi sfeertje!! De beelden van het riviertje zijn prachtig gelukt. Mooi werk.

  Groetjes,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Na je wolven serie blijkt dit gebied toch nog meer moois te bieden. Je hebt het gebied echt schitterend in beeld gebracht met zijn flora en fauna. De wilde kat ziet er gaaf uit en de edelhert foto's zijn ook goed gelukt met het donkere licht. Je eerste rivier foto's geven bijna de indruk van laaghangende mist, knappe serie.

  groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie,
  Wat een mooie foto's. De eerste vind ik al super en dan de tweede met die schitterende herfstkleuren, het spelen bij het riviertje met schitterend resultaat. En dan de dieren, wat zijn die wilde katten mooi zeg, ik hoop dat ze hier in Nederland ook weer komen (maar met ons natuurbeleid zullen ze toch niet beschermd worden vrees ik). De edelherten in het donkere bos leveren mooie sfeervolle plaatjes op.
  Heerlijke blog weer
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie
  Prachtig het Bayerischer Wald in herfst kleuren.
  Mooie gespeeld met de sluitertijden bij de rivier.
  Mooie plaatje van de wilde kat.
  De herten in het bos met de herfst prachtig.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen