Zoeken in deze blog

maandag 31 december 2012

Overzicht 2012

groenling

Van elke maand een foto als laatste blog van het jaar 2012. Een leuk initiatief van Yvonne, maar ik had het dit jaar een beetje onderschat. Ik had al een poosje een serie klaar staan met nog wat extra's, op het laatste moment moet er nog geschoven kunnen worden nietwaar.
Maar ik was met mijn selectie uitgegaan van de plaatsingsdatum en niet van de opnamedatum. Toen ik dat vanmiddag ging controleren, moest ik toch nog wel veel gaan schuiven.
In januari had ik niet zo veel, maar deze groenling gefotografeerd in mijn eigen tuin vond ik toch wel mooi. Hij krijgt dus de eer deze serie te openen.


vos in de awd

In februari ging ik naar de AWD. Het had gevroren en ik wilde graag de waterral zien. Dat lukte, maar ik zag ook een van de bekende vosjes. Door de beperkte scherptediepte wordt hij mooi dromerig. Hij viel ook bij de jury van Roots in de smaak, want met deze foto won ik in de natuurfotowedstrijd  de categorie "Overige dieren".
Dus deze keuze stond onomstotelijk vast, al was de waterral een goede 2e.
 

spiegeltje, spiegeltje aan de wand

In maart ging ik samen met Loes naar de vogelhut van Han Bouwmeester. We hadden daar twee heerlijke dagen in het Twentse land. Bij de hut maakten we een paar zeer geslaagde foto's met spiegelingen van meesjes in het water.
Bij mijn fotoclub kreeg ik veel positieve reacties op deze foto, maar ook op de foto van de vechtende koolmezen die ook een plaatsje kreeg in de Rootsagenda.
Maart stond ook min of meer vast:)

oranjetipje op pinksterbloem

Met vlinderfotografie had ik me nog niet echt bezig gehouden. Het oranjetipje had ik vorig jaar bij de Dommel zien vliegen en omdat ik het zo'n mooie vlindersoort vind, ben ik op pad gegaan om deze soort vast te leggen. Dat was april. Helaas geen plaats voor bosuilen, bosanemonen of eekhoorntjes.

3 jonge steenuiltjes

Af en toe moet je geluk hebben. Dat had ik toen ik een uitnodiging kreeg om bij iemand in de tuin de steenuiltjes te komen fotograferen. Wat een prachtige ogen en hoe schattig zijn de jonge uilskuikens.


zwarte stern voedt zijn jong

O jee, toen kwam juni. Ik ging naar Texel en zag daar heel veel watervogels waaronder de leuke visdiefjes, de bergeenden met jonkies en kluten met jongen. Ik ging ook nog met Loes op pad en fotografeerde zonnedauw, reeën in de wilde radijs en de zwarte stern met jongen. Daaruit mag je er dan maar eentje kiezen.

icarusblauwtje

Pas laat in juli kwam het vlinderseizoen op gang. Ik vind de icarusblauwtjes ontzettend mooi en ben een aantal keren 's morgens vroeg en laat op de dag op pad gegaan om ze vast te leggen.

reeën op de westerheide

De bronst van de reeën komt in augustus als eerste. In Brabant wordt veel gejaagd en zijn de reeën erg schuw. Op de Westerheide zijn ze veel meer aan mensen gewend.

strekspin met dauwdruppels

In september is 's morgens alles bedekt met dauwdruppels. Ik wil de libellen gaan fotograferen en stuit op deze strekspin die jongleert met de druppels.

edelhert

Na de bronst van de reeën en damherten zijn als laatste de edelherten aan de beurt. Niet alleen op de veluwe en in de Oostvaardersplassen, maar ook in het Weerterbos loopt een roedel.
Begin oktober, het is 's morgens rond het vriespunt, loopt een bok door de ochtendnevel.
Deze foto is geplaatst in de Roots van januari 2013 als een van de eervolle vermeldingen bij de maandwedstrijd. Hun tip de foto iets meer aan te snijden heb ik maar meteen toegepast.

kopergroenzwam

2012 Gaat waarschijnlijk de boeken in als een uitmuntend paddenstoelen jaar. Het was prachtig en de blogberichten werden massaal gevuld met zwammen. Deze kopergroenzwam is een van de velen.

Tja en dan komt december met heel veel regen en heel even sneeuw. Met al die regen komt er erg weinig van fotograferen.

vlaamse gaai

Maar de Vlaamse Gaai die even neerstrijkt in de tuin maakt de cirkel rond.

Mijn tweede bloggersjaar zit erop, ik vind het nog steeds erg leuk en inspirerend. Dank voor al jullie bezoekjes, reacties, kritieken en tips.
Rest mij jullie allen een fijn uiteinde te wensen en een prachtig 2013 met veel mooie fotoblogs.

Tot ziens in 2013!
Gonnie

34 opmerkingen:

 1. Je laat ons een verrassende serie zien. Wat had ik bij sommige foto's graag naast je gezeten. De steenuiltjes, het pimpelmeesje, oranjetipje, moet niet kletsen, ze zijn allemaal van hoge klasse. Zelfs roots vermeldingen, zijn toch kroontjes op je mooie werk wat je maakt.

  Jullie ook een fijne jaarwisseling en voor 2013 heel veel geluk en liefde en vele verrassende foto momenten. En dat de zak krentenbollen op mogen komen dit jaar ...;-)

  LG Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ik moet eerst even lachen om die krentenbollen ;-)
  En dan is het tijd voor jouw mooie selectie! Wat leuk om drie foto's te zien van foto-uitstapjes die we samen beleefden, zelfs de zwarte stern heeft de selectie gehaald, die had een hele hoge moeilijkheidsgraad, dus die verdient extra complimenten.
  De vos vind ik nog steeds een schitterende foto, een hele terechte winnaar. En dan nu weer een eervolle vermelding in het januarinummer ( ook weer gezellig samen!) je gaat echt goed Gonnie!!
  De kopergroenzwam, strekspin en icarusblauwtje springen er tussen al dit moois voor mij nog eens extra uit, bijzonder mooie platen.
  Succes in je derde blogjaar, dat ik uiteraard met belangstelling blijf volgen, en natuurlijk gaan we elkaar weer zien....
  Fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  ik had je blog al zien staan alleen was die nergens te vinden als ik er op klikte. Vermoedelijk had je hem weer even in het archief gezet. Maar wat een prachtige selectie zeg en hier kan ik ook eigenlijk niet kiezen. Toch maak ik een uitzondering want die vos is en blijft een superfoto. Terecht dat deze in de Roots is opgenomen. Ook je uislkuikens zijn super of eigenlijk je hele blog. Echt schitterend dit. Ik hoop volgend jaar ook weer te mogen genieten van je platen.

  Hele gezellige jaarwisseling en een fotorijk 2013.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,
   Bij het klaar zetten van het bericht ging het even mis en werd mijn blog al aangekondigd..

   Verwijderen
 4. Hoi Gonnie, wat een prachtige selectie heb je gemaakt en wat een diversiteit.
  Ja de Vos is een juweeltje en een terechte prijswinnaar.
  Maar ook de pimpelmees, de Steenuiltjes en bijvoorbeeld ook het Icarusblauwtje
  vind ik super, kortom genieten van je hele blog.
  En ik zie met belangstelling nieuwe blogs van je tegemoet.
  Ik wens je alle goeds voor het nieuwe jaar een veel mooie natuurmomenten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heerlijke serie Helma! Ik vind die vos die je gefotografeerd hebt helemaal geweldig! ik wens je een geweldig 2013 toe met een goede gezondheid en veel mooie foto`s!

  vrgr,

  raym

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Gonnie,
  Het is een mooi begin van 1 januari om blogs met fotoselecties van 2012 te bekijken. Er is heel veel moois te zien, en dat geldt absoluut ook voor jouw blog. Jij hebt een aantal bijzondere ervaringen heel mooi vastgelegd.Ik wens je veel succes in 2013 en hoop dat je 2012 minstens gaat evenaren.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer veel moois in 2012 vastgelegd waarvan zelfs eentje in de prijzen viel. Bijzonder mooi dit portret van de vos. Je heb dit jaar een hoge kwaliteit foto's afgeleverd waar ik met veel plezier naar heb gekeken. Dat je het komende jaar veel mooie fotomomenten mag vastleggen. Een gezond en mooi 2013 .

  gr Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fantastisch mooie serie, ik ga je blog volgen en hoop nog veel meer mooie foto's te zien te krijgen. Wens je een gezond en fotogeniek 2013. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Gonnie,

  Tsja, wat moet ik hier over zeggen?
  Je hebt hierboven twee foto's staan, die ik wel heel erg graag gemaakt zou hebben.
  De steenuilen en de zwarte stern zijn wel hele bijzondere momenten.
  Werkelijk prachtig vastgelegd en bij de zwarte stern ook nog een een mooi kunststukje, want dat was volgens mij best een behoorlijke afstand.
  De vos steekt er toch nog bovenuit (hoewel de pimpel ook wel heel erg mooi is) en is echt de kroon op 2012.

  Een gelukkig en gezond 2013 toegewenst,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een fraaie serie Gonnie! En dat vosje blijft mijn aandacht maar trekken, zowel op je blog als in de agenda. Die blijft zooo gaaf. Terecht dat die in het overzicht is gekomen. Voor het komend jaar ben ik weer heel benieuwd naar je blogjes.

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wens iedereen een gelukkig nieuw jaar en veel foto plezier in 2013.
  zo te zien is dit een mooi jaar geweest aan je foto's van 2012 te zien ze zijn erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,
  Wat laat je hier toch mooie foto's zien.
  Het vosje is de topper, echt een terechte Roots prijswinnaar.
  Maar ook de vlinderfoto's, de reeën op de hei en het pimpelmeesje vind ik ook top.
  Hopelijk gaat 2013 ons ook weer mooie momenten brengen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hà Gonnie, prachtig al dit moois op een rijtje.
  Wat zal het moeilijk geweest zijn voor jou om een keuze te maken want je hebt zoveel prachtige foto`s gemaakt het afgelopen jaar.
  Deze hele serie is prachtig maar mijn favoriet is de Vos, een van de mooiste foto`s die ik ooit heb gezien van het moer Vosje en daar heb ik heeeel veeel foto`s van gezien.
  Ik wens jou een heel fijn 2013 (en mocht je weer een reisje naar Texel in de planning hebben dan hoop ik dat je stralend weer hebt).

  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtig overzicht Gonnie, wat en mooie serie.
  Het vosje zag ik in Roots staan met je naam er bij, terecht een winnaar.
  Gelukkig nieuwjaar, Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Gonnie,
  Wat een prachtige momenten heb je het afgelopen jaar mee gemaakt. Wat zou ik graag een paar van die foto's gemaakt hebben. Nog de allerbeste wensen, en ik hoop dat we weer veel van je mooie blogs kunnen genieten.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hi Gonnie,

  I remember most of these pictures and I think you made a great choice. To me, all these pictures are perfect and were taken by a professional photograph. This is truely a great series!

  I wish you a great 2013 year with lots of nice photographic opportunities! Most important, a healthy year!

  Kind regards,
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie wat heb je fijne opnames
  uitgezocht..ik vind ze prachtig maar de foto
  van de vos vind ik echt super, is zwaar favoriet,
  maar ook het pimpeltje die zichzelf bekijkt en de Stern die zijn jonkie
  voed...super gedaan..
  Ik wens je heel fijn en gezond jaar...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Gonny,

  Wat een mooi gevarieerd overzicht van 2012. Er springen in mijn ogen er een paar uit die mijn aandacht blijven trekken. De Vos met de geweldige softe omlijsting, De Pimpelmees d.m.v. houding en de spiegeling (compositie) en het voermoment van de jonge Zwarte Stern. De Rest is niet minder mooi integendeel. Het oranjetipje staat bovenaan mijn lijst van de vlinders van dit jaar.


  Bedankt voor al dat moois in 1 blog. Dit jaar komen er vast nog heel veel mooie blogs voorbij van jouw kant (en prijzen misschien wel).

  Fijne, gelukkige en gezond 2013!!


  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een geweldige, fantastische, uitmuntende serie, Gonnie. Wow! Bij foto 2 dacht ik "die ken ik toch?". Maar dat klopt want ik heb Roots. Alhoewel het bijna ondoenlijk is om hier favorieten uit te halen, zijn het voor mij foto 2 en 3. Ik hoop dat ik ook dit jaar nog weer van vele mooie foto's van je mag genieten. Heel veel goeds en moois toegewenst voor 2013. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Gonnie
  Wat een geweldige serie ..van 2012
  Ja..echte toppers ..En wat heb jij mooie momenten gekend in het afgelopen jaar..
  Uilen ..Edelhert..Pimpelmees..Stern ..Oranjetip enz..
  Maar bij het zien van de Stekspin ..denk ik weer aan die prachtige serie over de spinnen.
  Gonnie een prachtig 2013 gewenst
  Groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Gonnie,
  Wat een schitterende foto's plaats je hier. Vooral het vosje in de awd en het meesje gespiegeld zijn mijn favoriet. Dit zijn alle 12 terechte beste foto's van de maand.
  Groetjes, Odette en ik wens je het allerbeste voor 2013 toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hoi Gonnie,

  De groenling mag er inderdaad wel wezen; daar zou ik een maand wel mee willen openen.
  Verder de ene na de andere mooie foto! Ik kan geen favoriet aanwijzen zonder een andere te kort te doen.

  Hoop nog vele blogberichten van je te mogen lezen.

  Wens je fijne fotomomenten in 2013!

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Gonnie
  Ook bij jou weer een heleboel moois te zien! Ik ben net zo verliefd op je pimpelmeesje als het pimpelmeesje op zichzelf! Wat een prachtig plaatje! En de zwarte stern met het jong, ook zo'n geweldig moment! Dan denk ik altijd 'ik moet me toch ook eens in de vogels gaan verdiepen', maar ik mis het geduld vrees ik voor vogelfotografie. Prachtig overzicht!
  ik wens je veel geluk en gezondheid en heel veel mooie fotomomenten voor 2013
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Gonnie,

  Pracht overzicht hoor van je momenten die je met ons deelt!
  Ga zo door in het nieuwe jaar!

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat een prachtige serie Gonnie, het is heel moeilijk om hier de beste uit te zoeken. Sommige had ik natuurlijk al gezien op onze club en het is natuurlijk niet voor niets dat er enkele geselecteerd zijn als prijswinnende foto's. Ik vind dan ook de vos de absolute topper. De groenling in je tuin staat er ook heel mooi op, prachtige houding. De reeën in augustus staan in een hele mooie setting en de spin lijkt wel te kaatsen met de dauwdruppels. Ja en die andere eervolle vermelding van het edelhert in het Weerterbos is ook weer zo'n topplaat, zeker nadat je hem nog wat hebt aangesneden. Je kunt rustig stellen dat jij een heel succesvol fotojaar gehad hebt. Complimenten.

  Groeten en een goed 2013,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wát een variatie: vogeltjes, macro's, paddo's,portretten, familietafereeltjes, jij bent echt van alle natuurmarkten thuis!
  Vos en pimpel zijn erg mooi, reeën en natte spin zeer sfeervol en de steenuiltjes en stern bijzonder én erg schattig ....dus ook wat dat betreft een hoop verscheidenheid.
  Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: erg prettig om naar te kijken. Jij hebt duidelijk een mooi fotojaar gehad.:D

  Grtz,
  Roeselien

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hoi, Gonnie,
  Een prachtig jaaroverzicht, een genot om te bekijken.
  Inderdaad de tip in Roots was een goeie, hij is nu nog beter, hoewel ik die in Roots al prima vond.
  Ben benieuwd wat je dit jaar allemaal voor de lens krijgt, ik kijk er naar uit!
  Groet,
  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Mooie serie laat je hier zien Gonnie.
  De vos uit de agenda komt inderdaad bekend voor, grappig dat je met een foto van een 'makkelijk' onderwerp een prijs wint terwijl de foto's welke meer moeite kosten niet worden beloond, maar het is wel een plaatje.
  Je macro's zien er ook mooi uit, op naar een nieuw fotojaar.

  Het allerbeste voor 2013.
  Groeten,
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Het was voor jou duidelijk ook een zalig fotojaar met meesterlijke foto's die je terecht nog eens voorbij laat komen...Je hebt met recht supermooie foto's gemaakt die je weer volop zin zullen geven in het nieuwe fotojaar...Hoop doet leven, niet waar...

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Een bijzonder mooie serie Gonnie. Jouw foto's zijn van professionele kwaliteit en je worden niet voor niets zo vaak bekroond en gepubliceerd.
  Ik ga geen voorkeur uitspreken, want iedere maand is top.
  Een geweldige serie en ik hoop dat je nog veel moois gaat maken komend jaar. Ik wens je alle goeds voor 2013.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo Gonnie, een heel mooi jaaroverzicht met foto's die er allemaal uitspringen. Wat een prachtige diversiteit! Ik blijf je volgen in 2013 en hoop wederom veel inspiratie op te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hi Gonnie!!
  Very awsome year from you...you are so good very professional. Love the fox....awsome...
  Thanks for sharing...you are on my bloglist, cant miss this. Regards Majsan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat een mooie selectie heb je gemaakt. Elke plaatje is op zijn eigen manier zo ontzettend mooi! Ik verveel me echt nooit als ik op je blog rond kijk...
  En Dankje voor je reactie! Je had het alleen over woordverificatie maar heb eerlijk gezegd geen idee waar je het dan over hebt en waar ik dit kan uitzetten.

  Kimberley

  BeantwoordenVerwijderen