Zoeken in deze blog

maandag 27 mei 2013

Fotoreis Spanje: 29 en 30 april


Maandag 29 april
Na de zeer geslaagde zondag beginnen we maandag op een terrein bij een riviertje. Een leuk Klooiplekje (= zo noemen we een veldje waar we lekker ons eigen gang kunnen gaan) om libellen, vlinders, hagedissen en bloemen te fotograferen. Maar het is grijs en koud en er is niets van al dit moois te zien. Ik dwaal wat rond op zoek naar inspiratie.  Als ik eindelijk op een zeiltje lig met de macrolens in de aanslag om een sleutelbloem te fotograferen begint het te hagelen. Ik pak alles maar weer in zonder een enkele foto  te hebben gemaakt.


Bart brengt ons naar een plek waar Vale Gieren gevoerd worden. Daar heeft hij twee schuiltentjes mogen neerzetten, waar we met vier personen tegelijk de kans krijgen deze grote aaseters te fotograferen. Ik zit in de eerste groep en deel samen met Bart Smit een tentje. Marjo en Marianne gaan de andere schuilhut in.
Dik aangekleed nemen we plaats op de klapstoeltjes, vol verwachting van wat komen gaat.

Op het open terrein voor de hut liggen restanten van eerdere maaltijden.


Vale gieren zijn aaseters. Sinds de boeren vanuit Europese wetgeving ivm gekke koeienziekte geen dode dieren meer mogen laten liggen op hun landerijen hebben de vogels het zwaar te verduren. De Spaanse regering heeft nu vaste voederplekken aangewezen waar boeren dood vee neer leggen. Een boer uit de buurt komt om half 12 een vracht dode varkens afleveren.
Vanuit het tentje horen we hem aankomen rijden en even later zien we hem de varkens dumpen.
Vier uur lang is dit ons uitzicht:



Bart heeft ons tijdens het ontbijt goed geïnstrueerd: stil zijn, lenzen niet bewegen en wachten met fotograferen totdat de gieren eten en het vertrouwen.
Na drie kwartier wachten horen we het zoevende geluid van de vleugels als ze over vliegen. Wat een spanning. Ook horen we achter ons veel kabaal, een enkele keer zien we een gier achter de bomen langs vliegen. 
Maar daar blijft het bij en vier uur later bellen we Bart dat hij ons maar moet komen halen, het is niet gelukt. Er is geen enkele gier op het aas afgekomen.

De vier andere leden hebben het koud gehad en zijn wat eerder naar huis gegaan. Ze hebben voor verse koffie gezorgd en een lekker warm vuurtje in de open haard. De rest van de middag besteden we aan een interessante fotobespreking.

Dinsdag 30 april

In Nederland schijnt de zon, treedt Koningin Beatrix af en wordt Willem Alexander koning.
In Spanje zijn de weersvoorspellingen slecht, slapen we uit en gaan we later ontbijten. Als we koffie willen bestellen, vertelt Bart dat hij even bij de voederplek is geweest en dat de kadavers voor de helft op zijn. Willen we nu voor een herkansing gaan? Ja! Snel spullen bij elkaar pakken en gaan.

Al vrij snel horen we de gieren achter ons tentje. Zo te horen zijn ze druk bezig met de biggen die daar ondertussen terecht zijn gekomen. We dwingen onszelf om niet te kijken, stel je voor dat we ze daardoor verjagen.
Ons geduld wordt beloond want na 50 minuten landen er een paar gieren bij het half leeggegeten varken.



En al snel verschijnen er meer. En nog meer.

 
De gieren sissen en krijsen. Het is een vreselijke herrie. De camera's klikken en ik schiet zo een geheugenkaartje vol. Bart waarschuwt me dat ik ze ook allemaal moet uitzoeken. Maar het is zo overweldigend.


Er blijven maar nieuwe gieren bijkomen. Ze willen allemaal iets meepikken van het kadaver. Maar dat wordt niet zo maar getolereerd.

Er is een duidelijke rangorde, een letterlijke pikorde en veel machtsvertoon.


Met een lengte van ruim een meter, een spanwijdte van dik 2,5 meter en een gewicht tot 10 kilo wil dat wel lukken.

Ze vliegen elkaar continue aan.

Ze trekken aan elkaars veren ...


... knijpen ...

 
... springen ...
 

 
 en trappen.
 
 
Dit is duidelijke taal: Afblijven!
 
 
En als er niet geluisterd wordt, ontstaat er een grote kluwen vale gieren.
 
 
De kluwen breidt zich soms tot 3 hoog uit.
 

 
Tijdens deze schermutselingen nemen andere gieren hun kans waar om iets van het karkas te pikken, om even later zelf ook een veeg uit de pan te krijgen.
 
 
Deze macho probeert "zijn" prooi af te schermen. Binnen een hele groep is dat niet te doen. Ze kruipen onder elkaar door en over elkaar heen om ook iets te bemachtigen.
 
 
Imposant grote klauwen en een beschermend vliesje over het oog.
 
 
De gieren eten vooral de zachtere delen. Met hun kop gaan ze naar binnen en eten zo het kadaver leeg.
 
 
Door het grommen, sissen, krijsen en geklapper van vleugels lijkt het wel of we in een film van Jurassic Park terecht zijn gekomen. Daar komen dan nog vlagen van onnoemelijke stank bij. Dat gebeurt allemaal op een paar meter afstand met alleen een dun nylon doekje tussen ons in.
 
 
Toch besluiten we nog wat langer te blijven. Ik wil nog wat mooie portretten.
 
 
Er wordt heel wat gekwijld.
 
 
Deze is net aangekomen en is nog helemaal schoon.
 
 
Hij heeft zijn deel al gehad, let op het stukje vlees achter op zijn kop.
 
Met deze foto sluit ik dit blog af:
 
 
Loes, Riet, Dick en Lydeke hebben het die middag ook nog geprobeerd, maar de gieren waren niet hongerig genoeg meer om nog terug te komen.
Het is een heel lang blog geworden, maar het was dan ook een zeer indrukwekkende ervaring.
 

32 opmerkingen:


 1. dit is toch wel heel speciaal niet te geloven dat al dit geweld voor je ogen afspeelt terwijl daar maar een dun doekje tussen zit, wat ik mij afvraag is kunnen ze jullie niet ruiken dan??maar deze belevenissen kan niemand je meer afnemen je hebt gekregen waar je voor kwam ,dat zal niet altijd zo zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel bijzondere en mooie serie!
  Knap om te lezen hoe de foto's gemaakt zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie
  wat is dit een mooie serie deze gieren hebben geen tafelmanieren
  groetjes Herman..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ongelooflijk Gonnie. Wat een ervaring om dit mee te maken. Je hebt het hele verloop en de strijd ook prachtig in beeld gebracht.. Jammer dat we de geluiden niet kunnen horen. De wirwar van vogels is indrukwekkend en de portretten ook. Heel bijzonder om die bebloede koppen zo dichtbij te zien.
  Ontzettend fraaie serie.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nu even serieus... maar het valt me uiteraard wel op dat het er bij jullie minder waren dan bij ons.
  Maar dat maakt de serie er niet minder om, je hebt uit je vele foto's een geweldige selectie gemaakt, die goed weergeeft wat een spektakel dit is, maar ook het gedrag, de rang- en pikorde heb je schitterend in beeld gebracht.
  Nr 8 is echt imposant, en helemaal los van de grond! De knijperd van nr 11 is top, en ook die dreigende grote poot van 13 en 14, super!
  Opvallend detail is het oogvlies, mooi dat je dit ook kunt laten zien.
  En dan 25, nog zo schoon, zo is het gewoon een lieverdje :-)
  De rode kop van 26 steekt daar goed bij af, heel gaaf portret met een fijne rustige achtergrond.
  Je laatste is een fantastische uitsmijter, echt een lust voor het oog!

  wat heerlijk dat jullie na het lange wachten in de kou op maandag, nu succes hadden! Ik zie nog jullie glunderende gezichten toen jullie terug kwamen. En toen moest ik nog maar afwachten... en ook dat kwam goed. Dit waren toch wel de hoogtepunten van de week, en daar hadden we een beetje stank wel voor over :-)

  Geweldige serie Gonnie, ik keek er naar uit en je hebt me niet teleurgesteld.

  Lieve groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gonnie het is een indrukwekkende serie geworden . Vooral de potretten vindt ik zelf erg fraai, wat koppen hebben deze vogels. Zal wel veel werk zijn geweest om de foto's van deze vakantie uit te zoeken. Je bent toch ook nog naar india geweest met zoom ?

  gr Frans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. India was fantastisch. Het verslag staat inmiddels in de magazines van Zoom.nl en SNP.

   Verwijderen
 7. Poeh dit komt wel binnen bij me ,
  Wat een indrukwekkende serie maar ik ga wel een ontbijtje nemen hierna .
  Ik ben draaierig geworden hahahahahaha grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi verslag van jullie dagen tussen de gieren. De laatste foto's (portretten) vind ik het mooist, maar de andere foto's geven een mooi beeld van hoe het er aan toe gaat onderling, die gieren zijn geen lieverdjes, dat is wel duidelijk.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is mij niets te lang, hoor, Gonnie. Ik vind het reuze interessant. Vooral omdat ik zelf nog nooit zoiets heb meegemaakt. En dan is het verhaal ook nog voorzien van de meest prachtige foto's. Ik heb ze al diverse malen bekeken. Echt geweldig. Maar het was wel afzien, 4 uur in de kou in een tentje. Het zou niets voor mij zijn, denk ik, maar als je dan deze resultaten ziet. Dikke complimenten voor de hele serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow! You were right in the middle of the action! I thought you were in India? That is quite a series; pictures are stunning and it is like if we were part of the action too. Really well done Gonnie!
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Louise, I visited India at the beginning of april and Spain at the end.

   Verwijderen
 11. Hoi Gonnie
  Wat een spektakel! Wat moet het bijzonder zijn om daar tussen te zitten. Prachtige foto's ook - wat zijn het toch een indrukwekkende dieren! Ik begrijp uit je verhaal dat je toch wel veel geduld moet hebben om dit uiteindelijk te kunnen zien. Vier uur naar een varkenskadaver staren, ik denk niet dat ik het zou kunnen opbrengen! Vooral de laatste foto's met de bebloede koppen vind ik geweldig: ze laten echt zien dat het aaseters zijn die hun kale koppen diep in het karkas kunnen steken.
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Gonnie,

  Leuk om jouw serie naast die van Loes te leggen en dan kun je zo goed zien wat vogelfotografie zo leuk en ook zo frusterend kan maken. Het is nooit hetzelfde en je weet echt nooit wat je kunt verwachten. De laatste 2 foto's zijn inderdaad de kersen op de taart. Goed dat je bij die laatste de instellingen zodanig had, dat je ze alletwee scherp op de foto hebt. Dat maakt die foto nog mooier.

  groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat laat je al twee prachtige dagen zien. In de eerste serie prachtige landschappen, ook het boompje zo tussen de rotsen en je boomkikker, wat een ervaring om die te zien, en je geduld opbrengen om op de vale gieren te wachten, wat zijn ze goed gelukt. Prachtige beelden laat je zien. Jullie hebben het wel getroffen om ze tegen te komen. Het was even mee genieten..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je hebt er wat voor over moeten hebben Gonnie, maar het is de ontberingen meer dan waard geweest. Wat een geweldige serie heb je gemaakt van de Gieren.
  Ik kan me voorstellen dat je ze nog voortdurend op je netvlies hebt en hoort krakelen met elkaar.
  Bewondering voor je prachtige opnamen, heel mooie momenten heb je puik weten vat te leggen.
  Prachtig om hier even van mee te kunnen genieten.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat moet je een euforisch gevoel gehad hebben toen dit spektakel achter de rug was en je je foto's kon bekijken. Er zit een (groot)aantal juweeltjes tussen. Vooral de close-ups vind ik schitterend. Geduld is voor jou wel beloond. Mijn complimenten voor dit bijzondere verslag.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Gonnie...

  Kan me voorstellen dat het een prachtige reis was..
  met dit als hoogtepunt..adrenaline..moet haast wel..
  In gedachten zie ik jullie gespannen in het tentje
  zitten wachten op de Gieren..en toen ze geland waren kon het feest beginnen
  prachtige opnames van deze enorme dieren..
  erg bedankt voor het delen, ik heb ervan genoten..

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Werkelijk prachtige serie Gonnie.
  Ik heb echt veel ontzag voor deze enorme vogels.
  Wat een poten en wat een vleugels!!!
  Heel gaaf om te zien.
  Leek me voor jou ook een hele ervaring om dit mee
  te maken. Jammer dat we er geen geluid bij hebben maar ik kan
  me er iets bij voorstellen.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Het geluid kun je horen bij het filmpje dat Loes geplaatst heeft:
   Covarrubias vrijdag
   Groetjes, Gonnie

   Verwijderen
 18. prachtige serie zeg! je hebt wat geduld moeten hebben,maar je hebt er prachtige foto`s aan over gehouden! prachtig die bebloede koppen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mooi om het verschil in benadering te zien tussen jouw foto's en die van Loes. Wat een geweld komt daar bij kijken zeg en wat een massaliteit, het lijkt me fantastisch om dit van zo dichtbij mee te maken, Gonnie. Ik vind je kopfoto heel mooi, maar ook de foto's die een detail van de gevechten weergeven, maar ook de portretfoto's zijn prachtig.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gonnie,

   Vergat er nog bij te vermelden dat ik de interactie tussen de twee gieren op de laatste foto heel geslaafd vind.

   Gr.,
   Ad

   Verwijderen
 20. Inderdaad indrukwekkend Gonnie.
  Op foto 14 zegt die ene volgens mij "talk to the hand" .
  Dat moet een gave vakantie zijn geweest.
  Ik ben benieuwd naar meer foto's.

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat moet een mooie vakantie zij geweest met al die gieren!
  Prachtige foto's

  Groet,
  Pieter Roest

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wow , what a magnificant serie. Great work!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Sùper Gonnie!
  Wat een belevenis.
  Groet Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Gonnie,
  Wat een spectaculaire opnames van deze hongerige gieren. Het zijn niet de meest charmantste dieren en zeker niet wanner ze aan hun maaltijd beginnen, maar ze zijn wel gaaf om te zien vind ik.
  Die portretopnames zijn ook erg mooi geworden.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen