Zoeken in deze blog

donderdag 2 januari 2014

De beste 12?

Ook ik wil graag een overzicht geven van mijn fotojaar. Als ik mijn totale blogperiode bekijk dan schrijf ik ongeveer een bericht per week. Dit jaar is er een leemte in de maanden maart en april. Geen enkel blog plaatste ik. Toch heb ik wel foto's uit die maanden en komt het, al ben ik laat, toch nog goed met mijn overzicht.

Vessems ven
 
In januari was het echt winter, er lag veel sneeuw. Deze foto maakte ik bij een ven in de buurt. Het was een grijze, grauwe dag. Het lijkt een zwart/wit foto, maar dat is het niet.

Sneeuwklokje trotseert de kou


De winter gaf zich niet zo maar gewonnen, de sneeuw bleef lang liggen. In het park achter ons huis verschenen in februari sneeuwklokjes. De eerste tekenen dat het misschien toch nog wel een keer lente zou worden, iets wat sommigen niet meer durfden te geloven.


Oogsten van het graan in India

In maart plaatste ik geen blog, maar er was wel nieuws. In januari deed ik mee met een fotowedstrijd bij Zoom.nl en won daarmee een reis naar India. Eind maart vertrokken we met 4 personen naar Delhi voor een fantastische rondreis, kort maar wel zeer de moeite waard.
Ik heb de foto's hier nooit geplaatst, omdat ik mijn blog gebruik voor mijn natuurfoto's. Maar toch vind ik dat er eentje bij hoort in het jaaroverzicht.

Desfiladero de la Yecla

Eind april vertrok ik met Loes naar Spanje voor een fotoreis. We hadden al geboekt voordat ik wist dat ik naar India zou gaan. Dus twee reisjes na elkaar.
Aan het einde van de eerste fotodag bezochten we een kloof. Aan het einde daarvan zagen we dit kleine boompje op een kale rotswand staan, op een plekje waar nog net wat zonlicht binnen viel.


Spaans boomkikkertje

Het reisje begint eind april en loopt door naar begin mei. Daarom kan ik ook deze foto plaatsen. In de omgeving van Covarrubias krijg ik voor het eerst een boomkikkertje te zien.
Terug in Nederland heb ik nog een weekje meivakantie. Na een wandeling met man en hond, val ik en breek ik mijn elleboog. Dat betekent dat ik anderhalve maand niet kan fotograferen.Boterbloemen met dauw

Net voor mijn val had ik 's ochtends foto's gemaakt van gras, bloemen en vlinders met dauw.
Deze boterbloemen plaats ik dus eigenlijk een maand te laat.

Juffer gevangen door zonnedauw


In Spanje krijgen we tips hoe we kunnen fotograferen met bokehbubbels. Helaas wil daar de zon niet schijnen en blijft het bij de uitleg. Begin juli bij een uitstapje met Loes combineren we zonnedauw met bubbels en een onfortuinlijke juffer.

Icarusblauwtje


Eindelijk wordt het zomer en verschijnen de vlinders. Ik ontdek een plekje dichtbij huis waar ik allerlei vlindersoorten tref. Icarusblauwtjes, gamma-uiltjes, boomblauwtjes, distelvlinders, citroenvlinders en ook de luzernevlinders laten zich veelvuldig zien. Voor deze maand was de keuze geloof ik wel het moeilijkst.

Grasklokje
In september is het nog steeds mooi voor de macrofotografie. Ik heb inmiddels een extra vrije dag en ga vaak op pad. Veel juffers, libellen, slakjes en bloemetjes krijg ik voor de lens. Met dit grasklokje was ik erg tevreden en die verdient daarom een plekje in dit overzicht.

Rodekoolzwammetje

De herfst begint en de eerste paddenstoelen worden het onderwerp van de macrofoto's die ik maak. Ik wil graag rodekoolzwammetjes fotograferen, maar dan moet je die wel eerst vinden. Ik weet van Anne-Marie waar ze vorig jaar stonden. Pas na dagen zoeken, vind ik ze. Ze waren gewoon veel later dan vorig jaar. Ik heb er heel wat gefotografeerd en vond het moeilijk om er eentje uit te kiezen. Deze werd door Landschap geplaatst in hun laatste tijdschrift. Dan is hij vast ook goed genoeg voor dit overzicht.

Drieteenstrandlopertjes
 
 
 
Deze foto had ik geselecteerd voor november. Toen ik hem net plaatste, realiseerde ik me dat ik hem in november blogde, maar in september maakte. Het is inmiddels laat en daarom neem ik de vrijheid nu even door te gaan :-) en deze lekker te laten staan. Hij is van een dagje met Loes naar IJmuiden. Zo'n dagje zee is altijd heerlijk.Roodborstje

In december lijkt het wel herfst in plaats van winter. Sneeuw en ijs laten op zich wachten. Veel heb ik deze maand niet gefotografeerd, wel vogels in de tuin, zoals dit roodborstje in tegenlicht.

Of dit nu de beste 12 van het afgelopen jaar zijn? Ik weet het niet. Morgen zou ik misschien weer een andere selectie maken. Maar een indruk geeft het zeker wel.
Er zijn nu 3 blogjaartjes voorbij. In het eerste jaar had ik 10.000 pageviews, in het tweede jaar werd dat verdubbeld. Nu zit ik boven de 70.000! Ik vind het erg leuk dat jullie mijn foto's bekijken en helemaal fantastisch als jullie een reactie achterlaten. Bedankt!

Voor iedereen een gezond en gelukkig nieuwjaar. Voor alle bloggers veel inspiratie en mooie momenten. Tot ziens.

31 opmerkingen:

 1. Ook jij hebt een prachtig overzicht kunnen maken. Goed dat je de foto uit India er tussen hebt gezet. Het is een prachtig beeld!

  Hopelijk kun je aan het eind van 2014 weer zo'n heerlijke serie laten zien.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gonnie.
  Wat een prachtig overzicht van je mooie momenten en plaatsen waar je geweest ben, Ga hier vooral mee door in 2014, dat brengt mij op goede ideeën om te doen,

  Gr Cees

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gonnie het is een productief en reislustig jaar geworden wat een mooi resultaat heeft opgeleverd. Vooral de foto's met lichtspelingen ( bokehbubbels ) springen er uit . Misschien kan je toch nog eens stiekem er een blogje aan moet wagen over je reis naar India . Is toch een mooie ervaring zijn geweest in een bijzonder land.

  Dus voor 2014 vooral een gezond en mooi blog jaar.
  Gr Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allereerst de beste wensen voor 2014, Gonnie. Hopelijk wordt het een goed fotojaar zonder onfortuinlijke val. Wat een ellende. Gaat het nu weer goed met je arm? Je overzicht is fantastisch. Stuk voor stuk erg mooi. 3, 5, 8 en 10 steken voor mij nog weer uit boven de "beste". Ik vind die India-foto echt blog-waardig, hoor. Misschien toch een blogje? Of op een losse pagina? Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,

  Om te beginnen natuurlijk de beste wensen voor 2014, met deze keer geen fysieke problemen. De titel van dit bericht is "De beste 12 ?". Dat is je niet gelukt, want het zijn er maar 11 :) De foto's zelf geven een goed beeld van waar je vooral mee bezig bent geweest, waarbij het mij opvalt dat er veel macro bij zit. Kwalitatief allemaal heel mooi. Aan de belangstelling voor je blog kan je zien dat je op een ook voor anderen goede manier bezig bent. Veel plezier in 2014.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn er toch echt 12, maar in de vergroting laat hij de drieteenstrandlopertjes niet zien. Goed opgemerkt door jou. Ga hem even opnieuw plaatsen, kijken of het helpt.

   Verwijderen
 6. Hoi gonnie,

  Het is weer een mooie, leuke blog geworden

  Groet, Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig zeg, en vooral je macro's vind ik geweldig! Je weet heel pakkend een sfeer weer te geven en dat raakt me dan echt. Alle goeds voor 2014!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,

  Allereerst de beste wensen. Een zeer gevarieerd overzicht is het geworden. Mijn favoriet is het frêle boompje in Spanje. Veel fotoplezier dit jaar!

  Gr.
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 9. geweldig om zo mee te kunnen genieten van je fantastische fotojaar.wij wensen je een heel mooi gezond fotojaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie
  mooie serie van 2013 ik hoop dat ze in 2014 net zo mooi zijn.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,

  Je openingsfoto een prachtige compositie. Je Indiafoto trok gelijk mijn aandacht, ik vind hem heel bijzonder. Alhoewel ik zelf niet zo vaak bloemen fotografeer vind ik je grasklokje met bokehbubbels werkelijk prachtig en de amethist is van uitzonderlijke schoonheid.
  Een gezond (zonder vallen) en gelukkig 2014 met veel fotografische hoogtepunten.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tjonge, wat een geweldig mooie serie Gonnie. Alle foto's vind ik prachtig, maar die boterbloemen met dauw staan er wel heel mooi op, evenals het grasklokje, de vlinder en de kleurige Indiase dame. Jammer dat je daar niet meer van liet zien.
  Een knap stukje fotowerk.
  Ik wens jou alle goeds voor 2014 en ook veel mooie fotomomenten.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Gonnie,

  Allereerst wil ik jou en je man het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.
  Best wel logisch dat je bezoekersaantallen zo gestegen zijn, want je maakt hele mooie foto's.
  Hierboven staat een prachtige selectie met een aantal foto's die echt super zijn.
  Toch steekt er nog eentje bovenuit en dat is de dere foto uit India.
  Prachtig mysterieus. Veel andere mensen zouden hier gewacht hebben met het maken van de foto tot ze een stuk gezicht zouden zien, maar het juist niet zien van het gezicht icm de mooie kleuren is de kracht van deze foto.
  Ook de foto van de boomkikker is zeer fraai, hoewel ik hier graag iets meer scherpte had willen zien op de rest van het lijf. Maar zo een boomkikker op de foto zetten is top.
  Ik hoop dat je in 2014 weer vele mooie foto's op je blog kunt plaatsen, want ik kijk er met erg veel plezier naar en soms met een gezonde portie jaloersheid.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hi!
  Your Pictures are fantastic!!
  Taking your breath away really....
  Majsan//

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtige en diverse serie, Gonnie.
  Je bloemenfoto's vind ik heel mooi, je kikker heel leuk en je Indiafoto - die maakt toch wel erg nieuwsgierig.
  Ik wens je alle goeds voor 2014.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hé, een nieuw jaar en een nieuwe kopfoto! Wow Gon, dat is een hele mooie en je zou toch echt wat foto's van je India-reis in je blog moeten laten zien,daar doe je iedereen vast een hoop plezier mij, mij in ieder geval.
  Die India-foto springt er in je jaaroverzicht ook uit, of vind ik de boterbloemen nog mooier??!! Die vind ik ook een echte Wow-foto, en bij het zien van je prachtige Icarusblauwtje snap ik niet dat ik voor het pimpernelblauwtje heb gekozen. Nou ja, nieuw haar dus nieuwe kansen ;-)
  De mooie Spanjefoto's, daar was ik bij, net als bij de zonnedauw en de drieteentjes, allemaal prachtige herinneringen waar ik met groot genoegen op terugkijk.
  Ik wens jou en Appie uiteraard de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar, en ik zie uit naar weer een aantal supergezellige foto-uitstapjes!
  Lieve groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elk nieuw blogjaar(= kalenderjaar) een nieuwe kopfoto heb ik me voorgenomen.
   Ik zal toch eens een blog gaan maken over India, want er komen veel reacties.
   Groetjes, Gonnie

   Verwijderen
 17. 'Nou ja, nieuw haar dus nieuwe kansen' ....

  Eh.... nee geen nieuw haar, nog steeds die vreselijke kruin :-(
  bedoel natuurlijk nieuw jaar!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Gonnie,

  Fraaie diverse reeks foto's laat je hier zien in je jaaroverzicht. Je nieuwe kopfoto is meteen al een hele interessante. Voor jouw was 2013 natuurlijk het jaar dat je de reis naar india won met Zoom.nl. Je uitgekozen macro opnames zijn trouwens ook van hoge kwaliteit.

  De beste wensen voor 2014 en dat maar wéér veel fraaie natuurmomenten mag meemaken en kan vastleggen.

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Gonnie,
  een heel mooi en ook divers blog met mooie overzichtsfoto's. Je kopfoto zag ik terug in het overzicht en die vond ik echt supermooi om te zien. Leuk dat je toch een paar foto's van die reis in dit overzicht hebt opgenomen. Het is dan ook een pracht overzicht geworden.

  Ook voor jou een heel mooi, gelukkig, gezond en fotogeniek 2014. Dat we ook in dit nieuwe jaar weer mogen genieten van vele mooie (natuur) momenten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een schitterende nieuwe kopfoto heb je geplaatst Gonnie, echt super, kan zo
  in National Geographic. Maar ook de rest van je foto's zijn zeer aansprekende opnamen.
  Ik heb er verder ook niet een uitgesproken favoriet bij, het zijn allemaal foto's waar ik
  met zeer veel genegen naar kijk.
  Een goed idee wat anderen al opperen, maak een mooie blog van India...
  Ik wens je een goed en gezond 2014 en heel veel fotografieplezier.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Gonnie, prachtige kopfoto en net als alle andere foto's zeer artistiek en met veel gevoel gemaakt. Ik blijf je van harte volgen...
  Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Prachtig overzicht van 2013 Gonnie.
  Je foto waar je ook de kopfoto van hebt is een hele mooie.
  Niet dat de ander niet mooi zijn ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Gonnie....

  heb jij ook moeite met de keuzes..??
  idd zo als je zegt, als ik het over moest
  doen zou ik vast weer andere foto kiezen..
  en je had nog een handicap dit jaar, een gebroken
  elleboog...ik had je wel poosje gemist, maar wist het niet!!
  je hebt een fraaie blog Gonnie...
  erg mooie foto's..ik vind dit toch een leuk initiatief..
  volgens mij hebben we dit te danken aan Yvonne...
  Ik wens jullie ook veel gezondheid, voorspoed en mooie fotomomenten voor 2014!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi, Gonnie,

  Moeilijk zal het altijd blijven wat waren de mooiste? Naderhand altijd denken, eigenlijk had die of net weer die andere beter geweest, tenminste dat heb ik altijd. Deze selectie die je hebt gemaakt vind ik prachtvol, maar die van die vrouw in dat paarse gewaad in het goudgele korenveld is werkelijk top!

  Groet,

  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hi Gonnie,
  What a nice choice of pictures. Each and everyone is stunning and special; I enjoyed looking at all of them. The little green tree in Spain is really special. The lady in pink is a beautiful picture; love the fact that we can't see her face, it is a mistery :)
  I love the background in the blue butterfly picture, one of my favorite one. All these pictures would make a beautiful calendar, don't you think?
  Happy New Year to you with lots of photo opportunity!
  Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hallo Gonnie, Het rodekoolzwammetje was me meteen al opgevallen in "Landschap", terecht dat je die ertussen plaatst. Een fraaie serie van 2013 en ik ben ook heel nieuwsgierig naar jouw India foto's.
  Veel fotoplezier in 2014!

  Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wat een mooie, afwisselende serie. Verrassende maart- foto maar wel heel erg mooi.
  Verder zijn het roodborstje, het rodekoolzwammetje, de boomkikker mijn favorieten. Leuk om het jaar zo weer eens terug te zien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Leuk verhaal en mooie serie foto's. Boomkikker, Icarusblauwtje en de "bokehcirkels" vind ik echt "plaatjes". Ik ben nog maar een beginner op het terrein van fotobloggen, maar zo'n jaaroverzicht maken is inderdaad moeilijk. Maar aan de andere kant erg nuttig. Je kijkt weer eens wat kritischer naar je eigen werk.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen