Zoeken in deze blog

maandag 13 januari 2014

India: Delhi


Uit reacties op mijn jaaroverzicht blijkt dat veel mensen graag foto's willen zien van mijn reis naar India, die ik gewonnen had met een fotowedstrijd van Zoom.nl.
We bezochten 4 grote steden. Over elke stad zal ik een berichtje maken en wat foto's plaatsen.
Laat ik maar beginnen met Delhi, de stad waar we begonnen en eindigden.


Hoezo zijn er wel eens stroomstoringen?
Het reisgezelschap bestaat uit 4 personen, de 3 prijswinnaars Richard, Marcel en ik en Kim van Zoom.nl.
We ontmoeten elkaar op Schiphol, ik ben er veel te vroeg en wacht geduldig maar ook vol spanning op de anderen. Allemaal zijn we al een aantal keer in verre oorden geweest, maar niemand heeft India bovenaan op zijn lijstje staan. Hoe zal het bevallen op reis met onbekenden naar een land dat bekend staat om zijn armoede en drukte?

De drukte lijkt mee te vallen als we met een taxi naar het hotel in Delhi worden gebracht. We vinden wel dat de chauffeur er een vreemde manier van rijden op na houdt. Dan weer links dan weer rechts van de lijnen op het wegdek, maar meestal er midden overheen. Eigenlijk een soort van slalom.
We rijden door New Delhi, het rijke, moderne deel van de stad. Mooie wegen, met groene perken vol met bloemen. Totdat we bij een kruispunt het Old Delhi bereiken, een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Vervallen wooncomplexen, half ingestort, maar er brandt licht, dus wordt het bewoond.

Ons hotel ligt op de grens van de twee stadsdelen. Hieronder enkele foto's van straatbeelden. Het lijkt rustig te zijn op straat, maar dat was het niet. Het is erg hectisch. Driebaanswegen worden standaard als vierbaanswegen gebruikt. Alles slalomt doorelkaar heen: vrachtauto's, auto's, paard en wagen, dromedaris met wagen, riksja's, brommers, fietsers, voetgangers en dan lopen daar ook nog koeien, schapen en geiten los doorheen. Aan richting aangeven doen ze niet, als je inhaalt, links of rechts, dan toeter je gewoon. Achter op elke vrachtauto staat dan ook: Blow your horn. Dat wordt dan ook driftig gedaan!

Toeter als je voorbij wil


(Dit is in Jaipur, maar geeft wel het hectische verkeer met loslopende koe weer.)


Onder leiding van onze gids bezoeken we de Jama Masjidmoskee, de belangrijkste moskee van Delhi. We moeten extra betalen voor elke camera die we mee naar binnen nemen en onze gids verzekert ons dat er echt niets interessants te fotograferen valt.
Hoe dom kun je als fotograaf zijn om dan je camera (veilig) achter te laten in de auto?
Gelukkig kan ik hem als nog ophalen, want het is zeker wel de moeite waard. Helaas begint het gebed en moeten we het terrein al vrij snel verlaten.

Jama Masjidmoskee Delhi 
 


gebedsruimte
 

In India zijn verschillende religies. Veel moslims, dus veel moskeeën. Maar ook heel veel hindoetempels en kleine offeraltaartjes. Ook bezochten we een boeddhistische tempel en zagen we een christelijke kerk die versierd werd met bloemen voor het Paasfeest.


Bij een blokje om bij het hotel komen we in een klein, donker straatje van islamitische slagers. Zelfs bij temperaturen boven de 35 graden Celsius is er geen koeling te bekennen. In eerste instantie lijken ze er niet op te zitten wachten dat we hen fotograferen. Maar als er een schaap over de dam is dan volgen er meer. Uiteindelijk pakken ze zelfs het grootste mes om maar zo indrukwekkend mogelijk op de foto te komen.

Ook bezoeken we de Indiagate waar we jongens in schooluniform tegenkomen die vragen of ze op de foto mogen.


Met deze vrolijke foto sluit ik dit eerste bericht over India af. Nu ik bezig ben besef ik hoeveel we gezien en gefotografeerd (!) hebben die week en dat ik dat lang niet allemaal kan laten zien in deze blogs. Het volgende blogbericht over India gaat over de roze stad Jaipur.

25 opmerkingen:

 1. Hele mooie serie foto''s en ben zeer benieuwd naar al die andere foto's. En wat een prachtige foto heb je boven aan je blog staan.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig om te zien Gonnie, een bijzondere vakantie lijkt mij dat.
  Ik snap dat je lang niet alles kunt laten zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie
  wat een mooie foto's van India mooie serie.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Gonnie wat een prachtige indruk wekkende beelden wat een bijzonder mooie serie,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gonnie ik ben blij dat toch nog wat laat zien van je bijzondere prijs . Mooi is te zien wat een wonderlijk land het is . Kijk uit naar het vervolg.

  gr frans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  Leuk dat je deze foto's met ons wilt delen. Je neemt ons direct mee een totaal andere wereld in.
  Complimenten m.n. voor de portretten; wat laat je de mensen in hun omgeving goed zien. Ook opvallend dat zoveel mensen dat OK vinden, want velen zijn toch moslim.
  Ik verheug me op de rest.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, dat moet een heel bijzondere ervaring zijn geweest! Indrukwekkende foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi, Gonnie,
  Mooie serie heb je gemaakt. Mensen fotograferen is niet altijd gemakkelijk omdat ze vaak niet willen of gaan poseren. Het is je gelukt en men vond het goed, dat is fijn. In Zoom had ik al gelezen over jullie tocht, echt geweldig hoor!

  Groet,

  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Indrukwekkend, Gonnie. Dat is eigenlijk het eerste woord dat me voor deze indrukken te binnenschiet. Wat een andere wereld, hè. Je was zeker ook wel weer blij om in Nederland terug te zijn. Hele mooie serie (ik wacht nieuwsgierig de volgende af). Foto 16 is ook prachtig. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joke, ik vind het bij elke reis weer fijn om naar huis te gaan. Maar dat was nu niet meer dan anders, integendeel, dit was een vrij korte reis van 9 dagen. Hoewel India bij niemand bovenaan op het wensenlijstje stond, is de reis en dus ook het land prima bevallen. We hebben er echt van genoten.

   Verwijderen
 10. Hai Gonnie,

  Wat een prachtige fotoreportage van je reis. Een meer dan mooi begin als opmaat naar de reportages van de andere steden. Ben zeer benieuwd naar welke objectieve je gebruikt hebt voor de verschillende foto's.
  Hoewel hier dus een aantal juweeltjes staan, blijft die kopfoto toch wel een hele speciale uit India.
  Als gevorderde amateur hoop je altijd dat dat soort platen uit je camera komen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi René, Foto 16 is gemaakt met de 70-300, op 86 mm. De rest is met de 24-70mm gemaakt. Eigenlijk wel een heel fijne lens voor dit soort werk. De kopfoto zit in het volgende blog.

   Verwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Wat leuk dat je alsnog je foto's van deze reis wilt publiceren. Ik had toen al wel een verslag gelezen in het blad Zoom, maar dit is pure realiteit. Schitterende opnames!! Echt zeer indrukwekkend om het leven aldaar zo te zien.
  Volgens mij kun je daar wel oneindig foto's blijven maken van alles wat je ziet. Dit moet ook voor jouw diepe indruk hebben gemaakt, denk ik zo. Grappig dat vee dat zo door de straten loopt, maar ook die slagerij....!! Wat zijn wij dan toch verwendt hier in Nederland.
  Fantastisch natuurlijk dat je deze reis had gewonnen. Lijkt me heel bijzonder om mee te maken.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie,
  Je hebt in 2012 een deel van de foto's kunnen zien die ik tijdens mijn India reis gemaakt heb. Je zult niet verbaasd zijn dat ik heel veel herken van wat je hier laat zien en hebt beschreven. Wij hebben een fietstocht en een wandeltocht door de Oud Delhi gemaakt. Je weet niet wat je dan ziet en ook niet waar je moet kijken. Onvoorstelbaar hoeveel indrukken je opdoet. Je hebt het zelf nu ook gemerkt. Het zal je niet meevallen om al je indrukken over te brengen, maar, doe je best! Ik kijk ernaar uit, want de start smaakt naar meer.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een kleurrijke en indrukwekkende fotoserie. Je hebt ongetwijfeld je ogen uitgekeken. Ik verheug me op de rest van je blogjes over India! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat was een reis met veel indrukken. Een bijzondere reportage die ons een blik geeft in het Indiase leven. Morgen eet ik even geen vlees, denk ik..

  gr jowan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben toch wel een echte vleeseter, maar in India heb ik alleen vegetarische gegeten: Curry's met naanbrood, heerlijk!

   Verwijderen
 15. Wat een prachtige reportage Gonnie. En wat een buitenkansje als je zon prijs wint. Je laat prachtige beelden hier zien en ik ben al benieuwd naar de volgende serie.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fijn dat je ons laat mee genieten van je belevenissen in India.
  Niet eenvoudig lijkt me om al die drukte daar vast te leggen.
  Jij bent er prima in geslaagd om het dagelijkse leven daar mooi
  vast te leggen. Boeiende foto's en ik ben benieuwd wat we nog
  meer te zien zullen krijgen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Very interesting, great Pictures showing us their country

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige sfeerimpressie van dit eerste deel van je India reis Gonnie. Ik vind foto nr. 8 de mooiste, die mannen gaan helemaal op in hun dagelijkse beslommeringen. Ik moet er trouwens niet aan denken om daar een stukje vlees te eten, denk niet dat het me zou bekomen. Ben benieuwd naar het vervolg.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel goed dat de bloggers jou toch hebben overgehaald om je India-foto's alsnog te laten zien. Ik had al wel een en ander van je gezien, en natuurlijk de reportage in Zoom, maar het is interessant om nu jouw verslag van deze reis te bekijken. Wat een bizarre wereld! Mooi in beeld gebracht, hetgeen bij het harde licht overdag nog niet gemakkelijk geweest zal zijn. De slagersfoto's zijn bizar, kan me heel goed voorstellen dat je de hele week geen vlees gegeten hebt.
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een Reis Gonnie..prachtig en wat een contrasten..
  te mooi dit om niet te plaatsen toch.. geweldig, de drukte
  en hectiek van alle dag daar de mooie moskee..
  en dan het vlees en niks geen koeling,...]
  erg mooi, ben erg benieuwd naar het vervolg..

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind je foto's prachtig maar of India zelf mij aanspreekt......hm, niet zo. De stad lijkt me heel erg druk en luidruchtig, jeetje al die electrischiteits kabels boven de straat, doodeng. De omgeving van de moskee vind ik wel erg mooi, je hebt het ook heel goed vastgelegd, vooral de eerste foto is echt top. De slagers ben ik snel voorbijgescrold, en gelukkig eindig je met een hele leuke foto van die blije jongens. Indrukwekkend verslag, ben benieuwd naar de roze stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo Gonnie, wat een geweldige reis heb je gemaakt met dito indrukwekkend mooie beelden. Geeft een heel goed beeld van het echte kleurrijke India. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen