Zoeken in deze blog

zaterdag 25 januari 2014

India: Agra en de Taj Mahal


Na Jaipur vervolgen we onze reis richting Agra. Tijdens de rit passeren we veel akkers waarop hard gewerkt wordt. We vragen om een fotostop want die felgekleurde sari's tussen het goudgele graan zijn prachtig. Mijn kopfoto is hier ook gemaakt.


Even een natuurfoto tussendoor.

We maken een tussenstop in Fatehpur Sikri waar we onze gids ophalen. Helaas is het licht veel te hard om de mooie gebouwen zoals de moskee en paleizen goed te fotograferen.

Bij de moskee in Fatehpur Sikri
 


We rijden door naar Agra, daar ligt de Taj Mahal, het bekendste bouwwerk van India en behorend tot de 7 nieuwe wereldwonderen. Het is een groot wit marmeren mausoleum, dat Shah Jahan in 1632 (tot 1648) liet bouwen voor zijn in het kraambed overleden vrouw. Elk jaar bezoeken miljoenen mensen deze ode aan de liefde.

Bij zonsopkomst zijn we "binnen".
 
We gaan bij zonsopgang de Taj Mahal fotograferen, omdat het gebouw er dan op het mooist uitziet. Helaas zijn we niet de enigen die dit denken. Zo staan we 's morgensvroeg, bij het krieken van de dag, samen met honderden anderen in een lange rij op straat te wachten totdat de deuren opengaan. Dan nog proberen een originele foto te maken :-)


Eerste blik op de Taj Mahal
Tijdens het wachten maak ik deze foto. Door het raampje boven, de omlijsting en links het mobieltje met foto van de ... vind ik hem toch nog redelijk origineel.

Maar daarna maken ook wij de bekende plaatjes. Hoewel de zonsopkomst niet spectaculair is hebben we toch mooi zacht licht. Statieven zijn verboden, dus alles uit de hand, met gebruik van grijsverloopfilter.Je mag ook naar binnen, waar de tombes staan van de Shah en zijn vrouw. Die mag je niet fotograferen. Maar vanuit de gangen kan ik wel een doorkijkje naar buiten maken.
Ik had er graag een Indiaase vrouw met sari bij gehad (maar zonder toerist in beeld). Het wachten daarop duurde te lang, de afgesproken tijd is zo voorbij.

Doorkijkje vanuit de Taj Mahal

Anderhalf uur later staat de zon al flink te branden en is het licht te hard. We besluiten op het einde van de dag terug te keren.
Omdat we graag iets van het dagelijkse leven willen zien, maken we een wandeling. We komen in smalle straatjes en daar treffen we de lokale bevolking. Dit vind ik het leukst.


De groentenboer

Zelfs de weegschaal krijgt een bloemenkrans


Gezellig praatje met de buurvrouw en de geit luistert mee.
Water halen
Lekker afkoelen En nu ik nog een keer?
 
 
Een foto van mij? Ja hoor, ga je gang.
 
 
 
Op weg om melk (?) te halen


 
Ook hier kun je buiten op straat naar de kapper
 
Less is more

 


 
 
Bij de ingang van een boeddhistische tempel zag ik dit tafereel:
 
 
 
 
Vanuit Agra nemen we de nachttrein naar Varanasi. Wat we daar zagen, komt in het laatste blogbericht van deze India-serie.

20 opmerkingen:

 1. Lovely Pictures!
  Thanks for taking me to India because I dont Think I will be going there

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge wat weer en mooie serie Gonnie, je kunt zo als reisfotograaf aan de slag.
  Prachtige diversiteit en echt geweldig hoe je dat allemaal
  hebt vastgelegd. Mijn favoriet uit deze serie is foto 14, zo'n mooi lokaal tafereel
  met die twee vrouwen en al die mooie kleuren, topfoto.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het toch leuk om met je mee te lopen door India, Gonnie. Tja, die felle zon is je vijand in dat soort landen. Desondanks vind ik dat je hele mooie foto's hebt. Vooral 2 (voor mij samen met je kopfoto de mooiste!), 3 en 4 vind ik helemaal geweldig. Net zoals 18 en 24, die zo op een kalender over India kunnen. 9 vind ik ook heel goed geworden. Prachtige serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O Gonnie wat kan ik zo via jou heerlijk genieten van al het moois dat je laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Gonnie,
  Zoals je weet (en op mijn blog gezien hebt) ben ik ook naar de Taj Mahal geweest. Het is altijd interessant te zien hoe iedereen zo zijn eigen indrukken vastlegt. Wandelen in de straatjes in de buurt was een belevenis. Oude ambachten, straathandel, kleurrijke mensen, transport van koeienvlaaien, loslopend honden, geiten en koeien. Wij werden zelfs begeleid door een bezorgde Indiër, die bang was voor criminaliteit. 's Avonds zal het daar ongetwijfeld anders zijn dan overdag.
  Wij hebben de vrouwen op het land zien dorsen: ze sloegen met bossen rijst of graan op oliedrums. Wat zijn de verschillen tussen landbouw in het Westen en in India toch groot.
  Varanasi, ik ben benieuwd naar je foto's. Wij zijn er namelijk ook geweest.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  Wat is dit toch weer ontzettend mooi. Jij moet toch wel genoeg geheugenkaartjes bij je hebben gehad. Want hier kun je denk ik wel blijven fotograferen. Ik vind dit werkelijk prachtig.
  Mooi die vrouw met dat gewaad zo werkend tussen het graan, maar ook foto 16 en 17 van die twee schattige kinderen is echt fantastisch. Foto 24 van die thee drinkende man vind ik ook een ijzersterke foto.
  Ik kijk ook al jaren naar 3 op Reis en daar krijg je ook vaak mooie indrukken van dit soort landen, maar dit is toch ook mooi om te zien hoor Gonnie!!

  Groetjes en nog een fijne zondag,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geweldige serie weer, dit is puur genieten.
  Prachtige kleurrijke foto's Gonnie..
  De foto's van de vrouwen tussen het graan vind ik bijzonder mooi, zonder de andere te kort te doen die zijn ook heel mooi.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke kleurige serie!
  De foto's van het Indiase leven spreken me meer aan dan de gebouwen, dus wat dat betreft kom ik hier ruim aan mijn trekken.
  De vrouwen in het graan zijn top! De vrouwen met geit vind ik ook fantastisch. Oh, en het jongetje achter de pepers, ook helemaal super.
  Complimenten en groetjes,

  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie
  mooie kleurrijke foto serie is dit er mooi.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Gonnie,
  wat zit ik hier weer enorm te genieten van deze fotoserie. Vooral de vrouwen in het graan en de straatbeelden. Het is bijna alsof ik er zelf loop...ik hoor er al bijna de straatgeluiden bij.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier zie ik een reportagefotografe in wording..
  prachtig vastgelegd allemaal Gonnie. Dit is echt genieten.
  Hebben ze je nog geen contract aangeboden?

  groeten

  Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi, Gonnie,

  Wat weer een prachtige serie. Die twee dames met die geit, geweldig! De prachtig gekleurde gewaden van de vrouwen in het korenveld en die man in het wit, hoe houden ze het schoon. Ik verbaas me daar altijd weer over.
  Ben benieuwd naar je volgende serie.

  Groet,

  Ubel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Gonnie,

  Oei, weer een paar van die fantastische platen. De hele serie is werkelijk prachtig, maar je hebt er ook nog eens een paar fotografische hoogstandjes tussen zitten.
  Foto 9 zo goed gezien (zo'n doorkijkje creëren ga ik zeker nadoen), foto 10 zo ontzettend goed symmetrisch!
  Foto 1 zo creatief.
  En dan met de 18de foto ook nog eens een schitterend portret!
  Petje af hoor, Gonnie!

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie,
  Wat heerlijk zo'n reis door India. Ik "loop" hem met je mee en geniet van al het moois dat je hebt gezien en gefotografeerd.
  Er zitten weer juweeltjes bij!!!
  Ik vind het portret van de oude dame zo mooi!
  Ik ben weer benieuwd naar je laatste blog, maar zal zeker dit blog nog eens en nog eens bekijken!
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Er zitten werkelijk hele mooie zuiveren en heldere foto's tussen Gonnie en wat is dat schitterend om te zien.
  Wat zal jij lang nagenieten van deze schitterende reis met zovele te zien en te beleven. Echt heel mooi!

  OT Ik heb nogmaals andere en grotere letters gebruikt. Als ik nu mijn letter vergelijk met die van jou dan zijn de mijne 3 x zo groot als hier. Nu zou je het toch echt moeten kunnen lezen. Ik vind die grote letters verschrikkelijk maar het gaat erom dat je eht kan zien. Zo niet dan zet ik alles maar weer terug want echt... hier zijn de letters echt heel klein maar wel leesbaar.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een wonderschoon blog Gonnie, je bewijst hier dat je niet alleen natuurfotografie heel goed aan kan, maar dat deze vorm van fotografie ook heel goed aan je besteedt is. Prima toegepaste technieken, wat al meteen begint met het doorkijkje waarbij het onderwerp goed belicht is en de voorgrond ook nog mooi doortekend. Foto 2 en 3 vind ik prachtig van kleur en compositie. Foto 7, een mooi sober beeld waar het wit mooi afsteekt tegen de kleur van de muren en niet uitgebeten is. Foto 11, mooie creatieve foto. Foto 14, mooie ongedwongen sfeer. Foto 18, prachtig portret waarbij de lijnen van het kleed mooi in de hoeken verdwijnt. Foto 22, onscherpe voorgrond is heel goed gekozen, accentueert de jongen. Foto 24, mooi beeld van een lokale gewoonte. Topplaten.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Erg mooie serie weer Gonnie. Kan zo in de reisgids voor India. vooral de kleuren vallen me op! De straatfoto's vind ik het mooist, omdat die het leven van alledag weergeven.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Gonnie,
  Wat is dit toch prachtig om te zien allemaal, wat zal je genoten hebben.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel mooi deze serie, spreekt me nog meer aan dan de voorgaande. De vrouwen met de felgekleurde saries, prachtige foto's heb je daarvan. De Taj Mahal, de mensen op straat en die hele grappige laatste foto.
  Indrukwekkende blog.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen