Zoeken in deze blog

maandag 8 september 2014

HBN 6
aalscholver

Begin augustus lees ik in een berichtje op Facebook dat Han Bouwmeester een nieuwe hut heeft. Omdat er nog geen lange wachtlijst is voor deze hut en ik nog vakantie heb, beslis ik hem een dagje te huren. Volgens Weeronline is de maandag de beste dag de komende periode. Dus is de keuze snel gemaakt.
Loes Belovics vindt het leuk om mee te gaan en zo maken we er een gezellig weekendje Twente van.
Het weer is niet wat Weeronline voorspelde. We krijgen van alles wat: zon, bewolking, regen, onweer en wind, maar in de hut zitten we lekker droog.
 

 De nieuwe hut ligt aan het water. Het grote verschil met de andere hutten van Han is dat je hier niet kunt ingrijpen in de setting. Dat is een beetje jammer, want van ons hadden er wel wat minder takken mogen staan. Maar de locatie is leuk. Toch weer anders dan de bekende bosvogeltjes. We zijn natuurlijk benieuwd naar wat er zal verschijnen.


Het begint met gewone meerkoetjes. Wat wel weer leuk is , is de aanwezigheid van een waterhoen bij de meerkoeten. Ze trekken samen op, toch niet echt gebruikelijk. Ook een kievit neemt plaats voor de hut. Gevolgd door een blauwe reiger die echt pal voor de hut langs komt lopen. Dat wordt snel wisselen van lens. Ik zie nu pas voor het eerst wat een prachtige verentekening deze vogels hebben in de hals.

 
 


Als hij te dichtbij komt kan je alleen nog maar een portretje maken.
Ook verschijnt er een oeverloper. Door de wind waaien zijn veertjes mooi op.  De aalscholvers (openingsfoto) zie ik pas als ze wegvliegen.

In de hut ligt een logboek waarin de waarnemingen van eerdere dagen vermeld zijn. Dagelijks laat de ijsvogel zich wel zien. Daar hopen wij ook op. Plotseling zit hij er. Wow, dit is toch wel gaaf.
Het blijft ook niet bij die ene keer. Hij komt een aantal keren terug, steeds op een andere tak. Nu is het toch wel leuk al die verschillende takken voor de hut :-)Een paar keer zien we het opbraken van een braakbal. De laatste keer zit hij mooi naar ons toe en zijn we erop voorbereid.


Helaas zijn de foto's met een visje niet scherp genoeg door te lange sluitertijden. De lucht trekt op dat moment helemaal dicht. Wie weet lukt dat een volgende keer.
 

22 opmerkingen:

 1. Hoi Gonnie,
  Hele mooie opnames!! En gaaf hoe je die ijsvogel hebt weten te fotograferen, geweldig zo met die groene achtergrond. Heel mooi!! Grappig dat je ook precies dat moment met die braakbal te pakken hebt. Ik wist overigens niet eens dat ook dat soort vogels dat deden.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco,
   Dank je voor je reactie. IJsvogeltjes eten de visjes in zijn geheel op en de onverteerbare delen zoals graatjes spugen ze weer uit in de vorm van een braakbal.
   Gonnie

   Verwijderen
 2. Hoi Gonnie
  mooie serie vooral die ijsvogel geweldig.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Gonnie, wat heb je weer een fraaie serie voor ons, prachtig. De 5e foto met de reiger is voor mij de mooiste.
  Maar de foto's met de ijsvogel, ja dat is natuurlijk top.
  groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Gonnie wat is dit weer geweldig zelf vind ik die ijsvogel met die braakbal heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fraai zeg! Het mindere weer zorgt wel voor heel zacht licht met verzadigde kleuren.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie,
  Ik had bij Loes al gelezen en gezien dat jullie in die hut geweest zijn. Ook jij bent met een aantal mooie foto's thuisgekomen. Dat er nog wat te wensen overblijft is een goede reden om het nog eens over te doen. Vooral de ijsvogel heb je mooi in beeld gekregen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Gonnie,
  What a great series of birds. All if them are beautiful but I really love the last bird. Both two last pictures are stunning!!!
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gonnie,
  werkelijk een geweldig mooi blog. Ik wist dat hij 2 nieuwe hutten zou neerzetten want daar was hij mee bezig toen wij naar hut 4 gingen. Heel mooi laag standpunt bij de steltlopertjes maar je ijsvogel is wel een hoogtepunt hoor. Prachtig licht en hele mooie platen. Zelfs eentje met een braakbal en dat is echt geluk dat je dat zag. Mijn complimenten voor dit mooie schouwspel.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Gonnie, nou je laat toch wel een leuke serie zien die je gemaakt hebt in deze hut.
  Leuke actiefoto van de wegvliegende Aalscholver, ook het oeverlopertje heb je mooi vastgelegd.
  Inderdaad wel een van de lastige dingen dat je gebonden bent aan je plek en het daar mee moet doen.
  Ik hoorde dat er glas in de hut zit, ben benieuwd wat je daar van vond want dat heft toch ook wel voor- en nadelen.
  Je Ijsvogelfoto's vind ik erg fraai, vooral die met de groene achtergrond, en dan natuurlijk helemaal die met de braakbal, mooi moment.
  En een kopportret van een blauwe reiger kun je trouwens ook niet alle dagen maken.
  Een hut met potentie lijkt het, benieuwd hoe het zich daar verder zal ontwikkelen.
  natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Gonnie,
  Heel jammer als het weer niet mee wil werken wanneer je een dag in een hut hebt gepland. Maar jij laat hier evengoed wel een prachtige serie zien. Heel mooie zachte achtergronden, dus wel apart licht.
  De wegvliegende aalscholver vind ik een geweldige binnenkomer. Portret van de reiger - héél mooi.
  De hele ijsvogelserie is prachtig, maar foto 15 heeft nog wat extra's: het licht door de veren en de achtergrond maken er wel een heel mooie plaat van. En die met de braakbal ... wauw, wat een moment!
  Ik vind dit wel resultaten om jaloers op te zijn.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik had ze ook al gezien bij Loes...
  leuk dat jullie vaak met z'n tweetjes gaan, weet uit
  ervaring dat dat gezellig is...
  Mooie serie Gonnie, maar ik ben helemaal om voor de IJsvogel..
  ik heb zelf van de zomer ook het genoegen gehad en ik ben helemaal verliefd op dat
  vogeltje,,prachtig ook de foto met braakbal!!
  complimenten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Gonnie,

  Die Han heeft toch wel een aantal toplocaties neergezet hoor. Ook deze nieuwe hut is daar weer een voorbeeld van. Als ik jouw resultaten bekijk is daar fantastisch toeven. Prachtig oeverlopertje, maar het jonge ijsvogeltje is natuurlijk de grote trekpleister. Vooral foto 15 is schitterend. Prachtig licht en mooi die opwaaiende veertjes. Lekker reiger ook. Wat een details.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fraaie serie en leuk verslag Gonnie!

  idd kun je als eerste en enige HBN hut hier de setting zelf niet aanpassen. Om de simpele reden dat het niet mogelijk is bij een hut als deze het gebied steeds in te lopen. Watervogels zijn extreem voorzichtig; vandaar ook het glas. waar iedereen tot nu toe trouwens erg tevreden over is.
  Ik ga er iedere avond in het bijna donker naar toe om het glas te lappen maar ook de setting aan te passen. daarbij spring ik zoveel mogelijk op de actualiteit in. Dat zijn momenteel met stip de ijsvogels en dan biedt ik graag wat meer variatie aan dan slechts een of twee takjes. leuk dat jullie dat later op de dag na de komst van de ijsvogel ook wel inzagen. Momenteel zitten er zelfs vier dus een groot foto- en vogelfeest.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Gonnie,

  Leuk resultaat van zo'n dagje HBN-hut. Heel mooi het oeverlopertje, bij foto nr. 9 denk ik overigens aan een witgatje. Je ijsvogelserie is prachtig, ik weet precies wat dat bij je oproept als er plotseling zo'n schoonheid vlak voor je neus verschijnt. Foto nr. 13 vind ik een hele mooie, maar als je een foto kunt maken waarin een braakbal wordt geproduceerd ben je koopman. Ik schreef al op de blog van Loes dat menig zeer ervaren vogelfotograaf van zo'n foto droomt.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige serie vanuit weer een mooie hut van Han, die heeft ook al veel verschillende hutten.
  De ijsvogel is toch wel een heel mooi cadeautje, zo mooi dichtbij. Schitterende foto's.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een hele fraaie oogst heb je aan dat bezoek overgehouden. Door de pracht van de ijsvogel zouden we bijna vergeten hoe mooi de blauwe reiger is. Fantastisch dat je de braakbal zo hebt kunnen vastleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Schitterende foto's Gonnie!
  Vooral de ijsvogel en de blauwe reiger.
  Ik had deze blog even gemist. Maar heb er van genoten die alsnog te bekijken!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo, daar ben ik ook eindelijk...
  Uiteraard had ik je serie al wel een paar keer bekeken, en het was zo grappig: ik dacht meteen dat jouw ijsvogels veel mooier zijn dan de mijne, tot ik ging vergelijken en er achter kwam dat ze niet zo heel veel verschillen :-)
  Leuk dat jij ook de meerkoet er nog bij hebt, de compositie met het groen erbij en dan ook nog wat groen in de snavel maakt er een heel bijzondere foto van.
  De reiger mag er ook zijn, wat kwam hij dichtbij!
  En ja, de ijsvogel, het was toch wel geweldig doen hij daar ineens zat. Je foto's zijn stuk voor stuk geslaagd, alleen bij de een na laatste vind ik de lichte band onderin niet zo mooi.
  Jouw braakbal is beslist scherper en gedetailleerder van de mijne, en voor dat visje moeten we maar een keertje terug ;-)
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. heel mooi die ijsvogel met braakbal en precies op tijd afgedrukt. Een paar keer zelf gezien maar altijd te laat afgedrukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dit is genieten Gonnie, dat zul je ook vast hebben gedaan na al dat moois wat voor je lens kwam.
  Prachtig vastgelegd.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen