Zoeken in deze blog

zaterdag 20 september 2014

IJsland: het ijsbergenmeer Jökulsárlón

Het ijsbergenmeer
Tijdens onze reis door IJsland staat een bezoek aan het ijsbergenmeer voor mij duidelijk op de eerste plaats. We hebben die dag een flinke tocht voor de boeg en laten de regen achter ons. Het is zelfs stralend weer als we bij het meer aankomen. In eerste instantie lijkt het wat tegen te vallen. Zowel het meer als de ijsbergen lijken zo klein. We gaan met een amfibieboot het water op. Het is moeilijk om daar mooie foto's te maken. Maar eenmaal terug aan land komt alles meer dan goed. Wat een waanzinnige locatie!

De openingsfoto is een panorama-opname gemaakt met mijn mobieltje. Onderstaande foto heb ik gemaakt vanaf de boot. Je ziet de gletsjer die uitkomt in het meer. Vooral 's nachts breken grote stukken ijs af die via het meer naar open zee drijven.


Vatnajökullgletsjer
In openverbinding met de zee
 
Ik vind het een vreemd gezicht om ijsschotsen in zee te zien drijven. Het zwarte strand vormt een mooie ondergrond om met weer aangespoelde stukken ijs aan de slag te gaan.

IJsschotsen in de branding


Hier kun je dagen zoet zijn, ik heb maar een middag. Bij het meer is het een aan- en afvliegen van Noordse sterns. Die hebben nu (eind juli) jongen die gevoerd moeten worden.
Ook zijn er jonge sneeuwgorsjes. En op een drijvende ijsschots zie ik een stel eidereenden.

Noordse stern met visje


Eidereenden aan het poetsen


 


Omdat we vrij laat waren met het boeken van de reis en omdat we midden in het hoogseizoen zitten, was het moeilijk een overnachtingsplek te krijgen in de omgeving van het meer. We moeten een flink eind doorrijden naar Höfn en de volgende dag weer helemaal terug op weg naar Heimaey.
Maar "Ieder nadeel heb zijn voordeel". Voor ons is dat de volgende ochtend een tweede bezoek aan het meer. De weersomstandigheden zijn totaal anders. De lucht zit potdicht en dat geeft heel andere beelden.

Brandganzen
 
Deze plaats is bekend van diverse filmscènes. Onder andere zijn er delen van Tomb Raider, Batman Begins, Die Another Day en A View to a Kill opgenomen. Het is dan ook een fantastische plek. Het is dat we maar een uurtje hebben, omdat we de boot moeten halen, anders was het een hele dag geworden. 


 

21 opmerkingen:

 1. Wauw, Gonnie, wat is dit allemaal mooi.
  De "panorama met mobieltje" is al een hele mooie binnenkomer. De stukken ijs op het strand (5-6-7) vind ik geweldig; ik zou me kunnen voorstellen dat je daar al een middag zoet mee bent. Maar dan pak je er ook nog even wat vogels bij. De Noordse stern met visje en waterdruppels is werkelijk super. En dan zien die ijsformaties er de volgende dag uit als potloodtekeningen - dat komt door ander weer/ ander licht?
  't Is toch wel een heel fascinerend land.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat een mooie plek! Prachtige foto's heb je gemaakt
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Gonnie,
  Wat is dit ontzettend mooi!! Geweldig om al deze beelden uit dat fantastische gebied zo te zien.
  Dat moet een genot zijn geweest om dit alles daar zo te kunnen fotograferen, want wat een plaatjes!!
  Ik denk dat je hiermee met één of andere fotowedstrijd vast hoge ogen zult gooien.
  Gaaf dat daar in het verleden ook verschillende delen van filmopnames zijn gedaan, lijkt me best bijzonder.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Connie wat geef je hier een sprookjesachtige serie weer,dit moet overweldigend geweest zijn om daar te zijn. ik zit hier al op het puntje van mijn stoel,laat staan als je daar in werkelijkheid loopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een prachtig ijskoud blog Gonnie.
  Erg mooi om te zien, wat zul je genoten hebben daar.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonnie
  wat een mooi land volgens mij kan je daar je hart ophalen wat fotografie betreft erg mooie foto's.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tjonge echt een superserie Gonnie, wat een indrukwekkend landschap en wat schitterend vastgelegd.
  Allemaal fantastische opnamen waarmee je laat zien hoe bijzonder dit is, toch heb ik een paar favorieten
  namelijk foto 7 geweldig gezien hoe het ijs omgeven wordt door het schuim en foto 15 met de prachtige contrasten.
  Compliment voor deze super mooie serie!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De serie brengt weer veel herinneringen naar boven aan dit fantastische meer. Daar raak je nooit uitgefotografeerd. je weet een goede impressie neer te zetten van deze "must see" plek op IJsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een waanzinnig mooie plek! volgens mij kun je daar dagenlang zoet zijn, en dan ben je nog niet uit gefotografeerd. Dit is Genieten met een hoofdletter. De contrasten van zwarte lava, wit en blauw ijs boeien mij mateloos, en ook heel fascinerend dat er zoveel vogels zitten. Schitterend vastgelegd Gonnie, ik ga dit keer geen favorieten kiezen, dit is als geheel gewoon top!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou Gonnie, ik kies wel een favoriet en wel twee. De foto's 8 en 10 zijn werkelijk schitterend.
  Maar wat een fantastisch mooi landschapsfoto's heb je ook geplaatst. Dat blauwe ijs is fascinerend.
  Mooi ook de foto's met dat kleine stukje ijs.
  Echt een hele mooie serie foto's waar je trots op kunt zijn.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Gonnie,
  Leuk om te zien hoe jij Jökulsárlón hebt ervaren. Jij hebt op mijn blog kunnen zien hoe ik het heb vastgelegd. Net als jij vond ik het een fascinerend gebied. Prachtige contrasten tussen blauw, wit, grijs en glashelder ijs. Het rondvaren vond ik heel bijzonder. Het mooie zonnige weer brengt wel wat extra's. Bij ons werd het in de loop van de middag steeds minder zonnig. Vogels waren er inderdaad veel. Ik heb mij geweldig vermaakt met de Noordse sterns. Prachtige foto's!
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Gonnie. Ondanks dat je meer tijd had willen spenderen ben je er toch in geslaagd om magische beelden te toveren. Hulde!
  Groeten van Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een prachtige serie! Tijdens het bekijken van de foto;s wilde ik bijhouden welke ik de mooiste vind, maar dat is geen doen, ze zijn allemaal erg fraai (al vind ik 6, 7 en 8 wel heel erg fraai ;-) ).
  Jammer dat jullie niet zoveel tijd daar hadden, het is inderdaad een gebied waar je een tijd zoet kan zijn. Ik ben er helaas ook maar ruim een dag geweest, maar had er zo een paar dagen willen blijven fotograferen...

  Groetjes, Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow....... wat ontzettend gaaf dit Gonnie! Supermooie foto's van werkelijk fantastische momenten.
  Het ijsbergen, de lucht, de heldere stukjes ijs, de vliegende vogels, het op het puntje van het ijs zittende Noordse stern, maar ook het "zwart" in foto 15 is geweldig om te zien. Echt hele mooie platen en ik heb ontzettend genoten. Mijn complimenten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh my... What a beautiful trip Gonnie! I would love to go there... I love the icebergs, the ice sculptures and the different colors of the ice, it is all amazing! The birds are beautiful and your pictures too.
  Very interesting post, thank you.
  Have a nice weekend, Louise.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. prachtige serie van dit mooie land. Ik ben er nooit geweest dus moet het doen met de fotos. Je hebt het fraai in beeld gebracht soms zelfs een beetje grafisch. Hierdoor krijgt die weerbarstige en woeste natuur nog meer zeggingskracht. De brandganzen vind ik prachtig met die weerspiegelingen en als vogelaar zet ik die op nr.1
  kortom mooie b+og.


  groet,

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Gonnie,

  Wat een prachtige ijssculpturen, bij foto 7 dacht is gelijk aan een zwanenhals. Je vogelfoto's zijn ook heel mooi, vooral de Noordse stern met visje, maar ook de brandganzen. Dit moet wel een waanzinnige ervarin zijn geweest in dit prachtige landschap.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wauw, wat een schitterende natuur. Prachtig die weidse winterse landschappen. De sneeuw foto's met de sternen erin vind ik erg mooi, maar ook de andere sneeuwfoto's met de grillige vormen spreken mij erg aan.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig dit gebied ... het ijsmeer is zeer fotogeniek! Vooral foto 6 en 7 vind ik zeer geslaagd. Leuk dat je het meer op kon ... ik ben er in de winter geweest en toen was het ver dichtgevroren en konden we alleen van de zijkanten fotograferen ... had ook wel weer iets :-) Groetjes, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen